elektrisch rijden hieraan denken tips

Hier moet je aan denken als je een elektrische auto koopt

Elektrische auto’s hebben de toekomst. Nu de uitdagingen van het eerste uur over het algemeen zijn opgelost, zie je dan ook steeds vaker laadpalen op straat verschijnen. Maar waar moet je nu eigenlijk allemaal aan denken als je een elektrische auto koopt? In dit artikel vind je handige tips waarmee je perfect bent voorbereid op jullie nieuwe aanwinst.

Verschillende soorten elektrische auto’s

Je hebt globaal gezien twee type elektrische auto’s: volledig elektrisch en wat ze ‘plug-in hybrid’ noemen: auto’s die in eerste instantie elektrisch rijden en daarna overgaan op benzine. Dit tussenmodel kan prettig zijn als je regelmatig langere stukken moet rijden en/of ook naar het buitenland gaat, waar elektrisch rijden nog niet altijd de norm is. Dit type auto’s is natuurlijk kostbaar. Zorg daarom dat je hem thuis kwijt kunt in je garage en voor een solide, veilige garagedeur die beschermt tegen inbraak.

Opladen van je elektrische auto

Er zijn meerdere opties als je de auto wil opladen:

  • Een openbare laadpaal aanvragen bij de gemeente
  • Opladen via het stopcontact
  • Je eigen laadpaal aanschaffen

De eerste optie bespaart weliswaar kosten, maar heeft als nadeel dat je de laadpaal moet delen met anderen. Met een beetje pech staat er iemand anders op te laden wanneer je thuiskomt van je werk en moet je dus wachten. Opladen via het stopcontact gaat langzaam. Gelukkig is er nog een derde optie. Vind je het vervelend om afhankelijk te zijn van anderen, ben je bang soms mis te grijpen aan de laadpaal en wil je gewoon snel kunnen laden? Kies dan voor een laadpaal in de garage. Bijkomend voordeel is dat je deze paal kan schakelen met je zonnepanelen en op die manier voordeliger uit bent.

Tip! Om onderweg te kunnen opladen heb je bij de meeste tankstations een laadpas nodig. Zoek vooraf de onderlinge verschillen uit op het gebied van kosten en dekking.

Met je elektrische auto naar het buitenland

In Nederland zie je dat steeds meer mensen elektrisch rijden en zijn er ruime mogelijkheden om de auto op te laden. In het buitenland daarentegen verschilt dat nogal eens. Je zal dus beter moeten plannen voor je op pad gaat om te zorgen dat je niet met een lege accu komt te staan. Er zijn verschillende apps waarin je kunt opzoeken waar de laadpalen in het buitenland staan en aan de hand daarvan je route kunnen plannen. Zeker als je reist met je kind sta je liever niet te vaak stil.

Wel is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat een heuvelachtig landschap meer vergt van je accu dan rijden in de vlakke polder. Controleer voorafgaand aan je reis bovendien nog even of jouw laadpas ook werkt in het buitenland en/of regel meerdere passen zodat je overal terecht kunt.

Verzekering

Uiteraard zorg je dat je goed verzekerd op pad gaat. Neem rustig je tijd om te kijken naar de verschillende verzekeringen en welke dekking ze bieden. Houd hierbij in je achterhoofd dat elektrische auto’s kostbaar zijn en dus gevoeliger voor diefstal. Een all risk verzekering is daarom aan te raden.

Rijd jij al elektrisch? Of overweeg je dit? We lezen het graag in de comments.

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

©PH888 – Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *