het vrouwtje

Mannenpanel | Waarom spreken mannen over ‘het vrouwtje’?

Komt een man bij de blogger

Maandelijks staat ‘mijn’ mannenpanel klaar om al je vragen te beantwoorden. Kleine disclaimer: soms zullen de vragen en/of antwoorden wat zwart-wit zijn en niet voor iedere man en vrouw gelden. Met die gedachten in ons achterhoofd, proberen we het algemeen te houden en vragen te behandelen die voor de meesten van ons wel gelden. Heb je zelf een vraag of situatie die je de mannen (evt. anoniem, maar mag ook met je blognaam erbij) wil voorleggen? Twijfel dan geen moment en mail me op: merel@lotuswritings.nl! Vandaag gaat het over waarom mannen haantjesgedrag vertonen en vrouwen aanduiden als ‘het vrouwtje’!

Mannen en hun haantjesgedrag!

Laatst ontving ik een mail van lezers Cindy, die een vraag had voor mijn mannenpanel. Ik vond hem zo leuk, dat ik besloot deze vraag, over haantjesgedrag en ‘het vrouwtje’, besloot voor te leggen:

‘Wat mij opvalt is dat mannen zich onderling nog weleens gedragen alsof ze in de jaren tien van de vorige eeuw leven. En daar zijn ze dan ontzettend trots op. Hun vriendin wordt gedegradeerd tot ‘het vrouwtje’. Of ze praten honderduit over wat ze allemaal zouden doen met Jennifer Lopez/Beyonce/Kim Feenstra/vul zelf maar in. Vrouwen die in het normale leven letterlijk een ver-van-hun-bedshow zijn. Vervolgens beweren ze met droge ogen tegen hun eigen vriendin dat ze andere vrouwen niet interessant vinden. Waarom doen ze dat?’

Mannen, vertel maar op!

Ro (32)

De reden waarom mannen dat doen heeft waarschijnlijk te maken met trots en eergevoelens. Ze hebben het gevoel dat ze tegen de buitenwereld moeten laten zien dat ze de controle hebben in hun relatie of in hun gedrag naar hun vrouw toe. Als ze er namelijk eerlijk over zouden zijn en vertellen dat hun vrouw thuis de lakens uitdeelt, komen ze misschien over als een watje. Mannen houden daar niet van. Daarom dikken ze onderling de verhalen nogal eens aan. Wat betreft beweren dat ze wel een beschuitje zouden willen eten met die ene lekkere vrouw: dat is grootspraak. Negen van de tien zou het niet durven en bovendien weten ze ook wel dat dat soort dingen alleen in films gebeuren.

Frans (60)

Het feit dat een deel van de mannen zich anders voordoet in de nabijheid van vrienden (anders dan in de nabijheid van hun partner), heeft -naar mijn oordeel-  te maken met het willen voldoen aan een door hen aanwezig geacht verwachtingspatroon bij hun gesprekspartner(s). Daarbij past het niet dat deze mannen zich kwetsbaar opstellen. In tegendeel, in hun perceptie van ‘de mannenwereld’ is er weinig ruimte voor nuance en wordt juist het krachtig opkomen voor de eigen mening en (veronderstelde) rechten gewaardeerd – waarbij het kennelijk niet uitmaakt of hetgeen ze beweren, ook kan worden onderbouwd met argumenten.

Alfamannetje

In dit patroon past ook een misplaatst superioriteitsgevoel ten opzichte van de eigen leefomgeving. Het willen laten zien dat deze mannen op hun thuisbasis ‘in control’ zijn, kan zich dan bijvoorbeeld uiten in het op laatdunkende toon aanduiden van de partner (‘het vrouwtje’), het laten doorschemeren dat ze zich weinig tot niets van haar aantrekken en vooral hun eigen gang gaan etc. Welbeschouwd is hier echter sprake van overcompensatie als gevolg van eigen onzekerheid: in feite is het de angst te worden afgewezen zodra deze man niet voldoet aan het stereotype Alfamannetje.

Erwin (37)

Ik herken dit gedrag totaal niet bij mijn vrienden. Als er al grapjes worden gemaakt is het eerder over het feit dat onze vrouwen ons onder de duim hebben haha. Wellicht heeft dat ook wel met leeftijd en levenservaring te maken; uiteraard spreek en hoor ik ook genoeg mannen die wel zo in het leven staan. Het blijft nu eenmaal een feit dat gelijkwaardigheid nog steeds niet vanzelfsprekend is. De macho man sleept zijn vrouw graag aan haar haar mee naar het hol alwaar ze aan de maaltijd mag beginnen. Verder kan ik me haast niet voorstellen dat je beweert nooit naar andere vrouwen te kijken, lijkt me allereerst uit praktisch oogpunt al verdomd lastig. Dat er dan ook nog vrouwen zijn die in die woorden (willen) geloven is wellicht nog onvoorstelbaarder.

Conclusie

Cindy, om even het antwoord op je vraag samen te vatten: sommige mannen reageren primair, om niet onder te doen voor hun soortgenoten. Een beetje zoals op de apenrots dus. Kwetsbaarheid is kennelijk nog steeds lastig onder een deel van de mannen.

het vrouwtje

De term ‘het vrouwtje’ geeft me trouwens wel echt jeuk, dat is hetzelfde als wanneer ik Ro tegenover mijn vriendinnen zou aanduiden met ‘het kereltje’. Klinkt toch belachelijk? Bovendien weten we allemaal dat mannen die buitenshuis het hardste roepen, thuis vaak het minst te vertellen hebben. Dat zijn de kerels die op hun werk pas ontdekken wat moeder de vrouw op brood heeft gesmeerd. Die beweren dat ze die jonge secretaresse van twintig (sorry voor het stereotype) om hun pafferige vinger zouden kunnen winden. Of die ‘s ochtends aantrekken wat zij heeft klaargelegd. Moet iedereen zelf weten, maar doe dan ook niet of het anders is. Maar goed, ik zou daar een heel blog over kunnen schrijven. We houden het even hierbij! Hopelijk is je vraag zo beantwoord!

Wil jij ook een vraag insturen? Mail dan naar merel@lotuswritings.nl

En nu ben ik toch nieuwsgierig: hoe zou jij reageren als je man je ‘het vrouwtje’ noemt? Of heb je daar geen problemen mee?

Gelukkige huisvrouw – afkomstig van Shutterstock

Lees ook: Komt een man bij de blogger, editie Valentijn: waarom zij?

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

15 Replies to “Mannenpanel | Waarom spreken mannen over ‘het vrouwtje’?

 1. Haha, wat leuk dit! Het vrouwtje ben ik gelukkig nog nooit genoemd en ik zou dat ook niet waarderen geloof ik. Tja, onze vriendengroep bestaat voornamelijk uit mannen en ik word ook gewoon als ‘one of the guys’ behandeld. Onze relatie is gelukkig gebaseerd op wederzijds respect. Dat is denk ik het belangrijkste.
  Huismama onlangs geplaatst…De humor van 1 april?My Profile

 2. Hi Merel,
  Ik vind je blogs altijd super leuk, zo ook deze weer!
  Als Mark mij het vrouwtje zou gaan noemen kan ik wel wat ‘namen’ verzinnen waar hij ook niet blij van zal worden. Ik noem hem toch ook niet die kale! 😉
  Nee laten we dat maar niet gaan doen.

  1. Lief, dank je wel!!

   Hahahahaha! Ik moest echt hardop lachen, nee denk inderdaad dat hij dat ook niet zo leuk zal vinden 😉 Dan maar gewoon Mark!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge