Het is een fase: 7 keer pedagogisch bikkelen

het is een fase

Het is een fase, het is een fase, het is een… Dat hoop je althans. Vervelend gedrag is nooit leuk en daarom is dat excuus van de fase heel fijn om te kunnen gebruiken. Gelukkig is het ook vaak van voorbijgaande aard, zoals deze 7 fases (waarvan je blij bent als ze weer over zijn!)

‘Maar’ een fase??

Buitenstaanders reageren meestal op je geklaag over de kinderen met de opmerking: ‘Ah joh, het is maar een fase!’ Een zinnetje waar mijn haren van overeind gaan staan. ‘Maar’ een fase?? Het is gewoon keihard bikkelen af en toe.

Die fase is echt de grootste dooddoener die er maar bestaat in de opvoeding. Soms kan je namelijk behoorlijk wanhopig raken van zo’n periode. En natuurlijk, onvoorwaardelijke liefde maken het allemaal wel weer te dragen. Je vergeet de scherpe randjes van je stress en strijd naarmate de tijd verstrijkt (net als na de bevalling). Maar echt, hoe fijn is het dat de volgende fases in elk geval na een tijdje weer voorbij zijn!

Het is maar een fase: gelukkig gaan ze weer voorbij!

Huilen als enige vorm van communicatie

Een baby communiceert door te huilen en als ouder reageer je daar doorgaans op. Maar man, wat was ik blij toen Rose ook op andere manieren leerde ‘praten’ met ons. Want die zogenaamde verschillende babyhuiltjes herkende ik helemaal niet.

Ze begon dingen aan te wijzen, trok ons mee of pakte het zelf. En er zijn mensen die het fantastisch vinden, zo’n babyhuiltje, maar ik geloof dat ik het geluid waarschijnlijk pas weer zal weten te waarderen als ik niet meer in de kleine kinderen zit.

Gillen omdat praten geen optie is

Gelukkig hoef je deze fase niet gegarandeerd door te maken, sommige kinderen doen dit niet. Mocht je wel de pech hebben: het is afschuwelijk. Rose en May hadden er allebei een handje van om zomaar te gaan krijsen. Ze maakten me wanhopig, ik wist soms gewoon niet meer wat ik ermee aan moest. Via Google raakte ik op fora verzeild. Kinderen die zo hard gilden bleken uiteindelijk doof of hadden een zeldzame stoornis. Kennelijk heb ik twee uitzonderingen daarop gebaard: die van ons mankeren niets. Onze trommelvliezen daarentegen…

Dat ze alles van de grond eten

Verschrikkelijke fase! Ik vond het fantastisch toen Rose en May op eigen houtje de kamer begonnen te verkennen, maar dit legde meteen op pijnlijke wijze bloot hoeveel troep je kennelijk op je eigen vloer verzamelt. Dat je iets met het blote oog nauwelijks ziet, betekent niet dat die kleintjes het niet weten te vinden.

Constant alert zijn dat je kind niet stikt of een half vergaan stuk leverworst naar binnen schuift is nagenoeg onmogelijk met twee kleine kinderen, dus ik was blij toen deze fase voorbij was.

Zelf willen (weg)wandelen

Die eerste losse, wankele stappen zijn tranen trekkend. Ontroerd zie je hoe je kleine man of meid de wereld onderzoekt. Tot ze ook ontdekken dat je kunt weglopen van mama of papa. En hard ook. Ik stond een keer met de kinderwagen in een steegje, toen Rose een zijpaadje ingewandeld bleek. Het was een kwestie van seconden, dus echt ver kon ze niet zijn, maar ik kon alleen maar denken aan die sloot verderop. Dan sta je daar: laat je de kinderwagen met baby staan en ren je achter je dreumes aan of trek je dat hele apparaat achter je aan, in de hoop dat je baby onderweg niet uit de bak gelanceerd wordt? Toch dat eerste maar.

Rose stond met een grote grijns om de hoek te wachten en dacht dat het een spelletje was. Ik pakte haar met één arm op en rende terug, waar May rustig om zich heen lag te kijken. Echt, hoe heerlijk is het dat we nu kunnen wandelen en ik gewoon een handje krijg.

Peuterdriftbuien

Yup, die welbekende supermarkt staat met stip op 1. Rose ontaardde als baby eens in een driftbui, nadat we haar te lang op sleeptouw hadden genomen. Winkel in, winkel uit: nog even iets halen bij Hema, boekje bij Bruna… En in de supermarkt ontplofte ze. Geen land meer mee te bezeilen en met het schaamrood op mijn kaken gooide ik in moordtempo van alles in die kar. Ik zag iedereen denken en kijken, verschrikkelijk! Pas toen een medemoeder me een hart onder de riem stak, kalmeerde ik iets.

Creatieve uitingen. Op je muur.

Ik vind het heerlijk om samen te kleuren of knutselen. Wat ik iets minder leuk vind, is dat ons interieur regelmatig een make-over krijgt. Vetkrijt blijkt behoorlijk hardnekkig op de muur, potlood poets je niet zomaar weg en ook zien we hier en daar een pentekening. Ontzettend knap van die kleine Picasso’s, maar ik geloof dat we over een paar jaar het huis maar weer flink in de verf moeten zetten…

Eerste weken op peuterspeelzaal/basisschool

Hoe leuk het verder allemaal ook is op de peuterspeelzaal, die eerste paar keer dat ze gedrag vertonen dat je nog niet kende, is een crime. Keihard door het huis rennen, grote mond opzetten, krijsen of brullen of stampvoeten… Gelukkig weet ik inmiddels dat ze hier snel genoeg weer een balans in vinden en het is echt een fase, maar prettig is het niet per se.

Welke fase mocht van jou liever gister dan vandaag voorbij zijn?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

7 thoughts on “Het is een fase: 7 keer pedagogisch bikkelen

  1. Uhm…. de niet luisteren fase, al denk ik dat dat nooit meer over gaat 😉
    Giulia is in de fase dat ze overal om gaat huilen. Dat mag van mij snel over zijn.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten