Home » Persoonlijke ontwikkeling » Privé » Het eerste jaar van de basisschool tag

Het eerste jaar van de basisschool tag

De allereerste keer met June naar de basisschool is inmiddels al een paar jaar terug. En toch voelt het bijna als gisteren. Ik herinner nog zo goed hoe gespannen we waren: naar de kindjes, de juf, hoe het zou verlopen… Nog even en we mogen opnieuw aan het hele proces beginnen met Rose. Een mooi moment om de Het eerste jaar van de basisschool tag in te vullen dus!

Het eerste jaar van de basisschool tag

Eens in de zoveel tijd steekt hier thuis een soort writer’s block op. Ondanks mijn lijstje met minstens dertig potentiële onderwerpen kan ik dan het plezier niet meer vinden om te schrijven en dan houdt het eigenlijk gewoon een beetje op. Ik klap tegenwoordig vaak mijn laptop maar dicht, omdat ik toch niks op papier krijgt. Frustreert alleen maar. En toch zijn er oplossingen die vaak wel werken, zoals het invullen van een tag.

Gister was een ramp op het gebied van creatieve hersenspinsels, dus vandaag hoop ik dat te ondervangen door gelijk te starten met het invullen van de Het Eerste Jaar Van De Basisschool Tag, bedacht door Maddy (Meer Met Mama). Ik besloot hem ook in te vullen. Lees je mee?

Het eerste jaar van de basisschool tag Q&A

Hoe heb jij de eerste officiële schooldag van jouw kind ervaren?

Dat weet ik echt als de dag van gisteren. Ik was zó zenuwachtig. En intussen maar tegen je eigen meisje zeggen dat het allemaal hartstikke leuk is: ‘Je gaat lekker nieuwe vriendjes maken en heel veel spelen.’ Pff, toen ik onderweg naar huis was, voelde ik me ook heel onwennig. Het was stil in huis. Tegelijkertijd vloog de dag uiteindelijk wel voorbij: ik had net de krant gelezen en wat televisieprogramma’s gekeken en toen kon ik alweer terug. Ik vond haar verhaal over die dag trouwens wel een grote deceptie.

  • ‘Hoe was het?’
  • ‘Leuk’
  • ‘Wat heb je gedaan?’
  • ‘Niks’

Bleek later dat bijna alle kinderen dat doen. Maar die eerste keer vond ik het toch wel heel jammer dat ze verder niets losliet. Ik brandde namelijk van nieuwsgierigheid.

In groep 5 vond ik het trouwens eigenlijk nog spannender. Terechtkomen in een klas waar vriendschappen al gevormd zijn… Gelukkig kwam dat heel snel goed.

Kwam je snel in het basisschoolritme?

Eerlijk gezegd ben ik nog steeds bezig haha. Nee hoor, het went redelijk snel. Alleen vind ik het nog steeds een uitdaging om op tijd op school te zijn. En of ik nu één of drie kinderen moet meezeulen, maakt daarbij eigenlijk helemaal niet uit. We zijn altijd net op tijd. Of net te laat.

De eerste keer uit spelen bij een vriendje of vriendinnetje van de basisschool. Wat vond jij daarvan?

Heel onwennig, ik vond die playdates best spannend. Wat als ze ruzie zouden krijgen of ze het niet leuk zou vinden en dat niet durfde te zeggen tegen die moeder? Uiteindelijk hield ze hier haar beste vriendin aan over op de vorige basisschool. En ze wilde ook niet met me mee naar huis aan het eind van de dag. Goed teken!

Was je zenuwachtig voor het eerste tien-minutengesprek?

Een klein beetje. Gelukkig stelde de juf me snel gerust en ging het hartstikke goed. Sinds dat moment heb ik eigenlijk nooit meer echt zenuwen gevoeld: we stonden altijd binnen tien minuten weer buiten. En daar was geen wekker voor nodig.

Nu je kind naar de basisschool gaat, kun je jezelf voor allerlei activiteiten opgeven. Help jij op school of zit je in een ouderraad of oudercommissie? Waarom wel of niet?

In het allereerste jaar gaf ik me op als klassenmoeder. Niet omdat ik de ambitie had heel veel te gaan doen als vrijwilliger, maar vooral omdat het ijzig stil werd na de vraag wie zich voor deze functie wilde opgeven. Verder stond ik op de vorige basisschool vaak klaar met hulp bij excursies en schoolreisjes. Hier iets minder, vooral omdat we twee zwangerschappen achter elkaar meemaakten. Inmiddels heb ik dat wel goedgemaakt: vorig jaar schreef ik mee aan de schoolkalender en dit jaar zit ik in de eindcommissie groep 8. Deze klas is ook gewoon zo leuk!

De verzorging van het fruit en de broodjes, hoe regel jij dat?

De huidige school heeft geen continurooster. Op de vorige school deed ik het brood op de ochtend zelf. Vond ik veel makkelijker en bovendien smaakt het beter dan brood dat al een nacht in de koelkast ligt. Fruit ook trouwens. Ze kreeg vaak iets makkelijks mee: trosje druiven, banaan of een appel. In de zomer aardbeien, dat was echt feest natuurlijk. Maar altijd pas die ochtend.

De vriendenboekjes, hebben jullie ze al thuis gehad in het eerste schooljaar en ben/was jij er goed mee?

Weet niet of we die vriendenboekjes ook uitdeelden in het eerste jaar. Misschien wel hoor. Ik weet in elk geval wel dat we er altijd iets moois van probeerden te maken met foto’s, stickers en kleurtjes. Beetje ter vervanging van het poëziealbum dat je echt nooit meer ziet. Jammer eigenlijk!

Wat voor een schoolpleinmoeder ben je?

Een afwezige. Sowieso moet ik tegenwoordig altijd door naar huis om te werken, maar June loopt ook gewoon zelf naar huis. Maar in het algemeen denk ik dat ik wel een gezellige ben. Op haar vorige basisschool stond ik vanaf groep 1 regelmatig met de andere ouders te kletsen. En dat werd vaak heel persoonlijk. Eerlijk ook over de kinderen. Het voelde vaak als een opluchting om te horen dat anderen ook te kampen hadden met de zoveelste nieuwe fase, dat je niet de enige was.

Het eerste schoolreisje is toch wel bijzonder. Hoe ging jij daarmee om?

We kregen geloof ik tussendoor regelmatig een foto update, dus dat was erg leuk. Ik baalde alleen dat ik niet mee mocht als klassenmoeder. Aan de andere kant kan je ze natuurlijk ook niet overal bij begeleiden. Misschien was het goed voor het hele loslatingsproces 😉

Kinderfeestjes in het eerste jaar van de basisschool, hoe denk jij daarover?

Niet nodig. Ik geloof echt dat groep 2 vroeg genoeg is. Zeker in het geval van onze kinderen, want die zijn allemaal in de zomervakantie jarig. Dan kan je met geen goed fatsoen zeggen welke vriendjes of vriendinnetjes zij leuk vinden (en, even eerlijk, waar jij een dag mee op pad wil). Dus in groep 1 lekker laten voor wat het is.

Hoe ervaar jij het eerste jaar op de basisschool nu of hoe heb jij het ervaren?

Dat eerste jaar is net als groep 3 een enorme mijlpaal. Je ziet je kind groeien waar je bij zit, dat vond ik zo bijzonder. Hun woordenschat verdubbelt in een paar weken (niet alleen positief trouwens haha), ze worden mondiger, maar zijn tegelijkertijd ook doodop na zo’n dag. En je ziet ze groeien van peuter tot kleuter in groep 1. Terugkijkend was het een fantastische fase en ik ben blij dat we hem binnenkort weer opnieuw beleven. Ben alleen benieuwd of ik daar over een jaar nog steeds zo enthousiast over spreek 😉 

Neem je de Het eerste jaar van de basisschool tag over? Vergeet je dan Maddy niet te taggen? Hoe vond jij het eerste jaar van de basisschool?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Afbeelding, MIA Studio – Shutterstock

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

Een gedachte over “Het eerste jaar van de basisschool tag”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten