herfstspeurtocht

Herfst | Bedenk een spannende herfstspeurtocht

HERFSTSPEURTOCHT – Nu Halloween voor de deur staat en het herfstig begint te worden, is het ideaal weer om een herfstspeurtocht te organiseren. Lekker met de kinderen naar buiten, stuk wandelen en van alles ontdekken over je eigen leefomgeving! Hoe? Lees snel verder!

Logeerpartijtje met onverwachtse herfstspeurtocht

Vorig jaar kwam een vriendinnetje van de oudste bij ons logeren. Buiten weten van die meiden om gingen Ro en ik aan de slag met een verhaal, route en plan van aanpak. Ons idee was om te doen alsof onze gemeente brieven had verstuurd aan select gezelschap meisjes tussen de 8-12 jaar oud naar aanleiding van gevonden dagboeken. De meisjes behoorden volgens deze brief tot de gelukkigen en mochten helpen meewerken aan een onderzoek.

11 keer knutselen met peuters in herfstthema

Spannende herfstspeurtocht met kinderen

Het verhaal

In ons dorp woonde jaren geleden een jonge gravin. Een tijdje geleden waren haar dagboeken gevonden, waarin zij bepaalde delen van ons dorp in de achttiende eeuw beschreef (tja, ik blijf een historica). In de speurtocht stonden elementen van het dagboek uitgelicht en onze oudste en haar logee mochten uitzoeken welke plekken in het dorp hier beschreven stonden. Waar speelde de gravin bijvoorbeeld graag verstoppertje en waar zou ze hebben gewoond?

Was onze herfstspeurtocht een succes?

De eerste reactie was: ‘Hebben jullie dit gedaan?’ – opmerkzaam als dochterlief ineens was. We moesten praten als Brugman, maar uiteindelijk geloofde ze ons. Ze waren bovendien hartstikke nieuwsgierig naar de speurtocht en we gingen al snel aan de wandel. Het lot hielp ons een handje: we stonden net op de plek waar de door ons bedachte gravin haar paarden zou hebben gehouden. Halverwege de dijk stonden de overblijfselen van een schuur. Tegenover die plek hing een reclamebord voor ‘De Gravin’, een eetgelegenheid in de regio. De meiden stonden ineens op scherp met kippenvel op hun armen. Dit moest het wel zijn!

Overtuigd van de echtheid van onze herfstspeurtocht gingen ze ineens veel serieuzer aan de slag, al vonden ze het ook best eng. Pas toen we thuis waren, vertelden we eerlijk dat wij alles hadden geregeld. Ze lachten en riepen: ‘Dus toch!’ Het bleek een succes en voor herhaling vatbaar (alleen zullen we dan met een heel nieuw verhaal moeten komen…)

Hoe pak je het maken van zo’n herfstspeurtocht aan?

  1. Allereerst: bedenk een verhaallijn. Of het nu gaat om een historische figuur uit de regio of een zelfbedachte persoon, je kunt alle kanten op die je wilt natuurlijk. Wij maakten deze speurtocht aan de hand van de zogenaamde dagboekfragmenten en bouwden daar activiteiten omheen.
  2. Stippel de route uit. Zeker met oudere kinderen kun je best een wat grotere ronde maken. Houd wel rekening met regen (het blijft immers herfst!) en loop niet te ver buiten de bebouwde kom.
  3. Laat ze onderweg allemaal opdrachten doen. Wij schreven in één van de dagboekfragmenten over haar favoriete bezigheid: verstoppertje spelen. ‘Toevallig’ waren we net in het park, en lieten hen plekken zoeken waar de gravin zich misschien wel verstopt zou hebben. Ook wij zagen het park van een heel andere kant en lieten ons meevoeren in hun enthousiasme.
  4. Maak gebruik van een monumentenroute of QR-codes onderweg. Je leert zelf meer over je eigen woonplaats en de kinderen geef je een stukje geschiedenis mee.
  5. Eindig met iets lekkers, zoals een ijsje. Aan het eind van de rit zullen ze best vermoeid zijn van alle indrukken. Het is dan goed even rustig te zitten, ontspannen en weer lekker naar huis te gaan.
Waar zou jouw speurtocht over gaan?

De herfstfoto is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

10 Replies to “Herfst | Bedenk een spannende herfstspeurtocht

    1. Oeh! Haha ja daar kan je een fantastisch verhaal bij verzinnen, maar inderdaad als ze ouder is. Misschien gelijk over de top tijdens een kinderfeestje met bevriende kennissen die ‘s avonds laat als spook willen rondlopen of als Gekke Henkie uit instelling X… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge