Home » Persoonlijke ontwikkeling » Privé » Help, mijn kind gaat naar de brugklas tag

Help, mijn kind gaat naar de brugklas tag

help mijn kind gaat naar de brugklas tag

9 vragen over een compleet onbekende fase in je leven die draait om nieuwe vrienden, kans op drugs, foute jongens, maar ook bergen huiswerk en eigen herinneringen. Wat weet jij nog van je eigen middelbare school? 

Help, mijn kind gaat naar de brugklas!

Sommige momenten vergeet je nooit. Zo ook mijn eerste dag in de brugklas. Hoe zouden mijn klasgenoten zijn? Gelukkig kende ik een groot deel al van de basisschool en anders wel uit ons dorp. Dat scheelde enorm. Het staat me misschien allemaal ook nog zo levendig bij, omdat de middelbare schooltijd gevoelsmatig nog maar net is afgerond. Gek natuurlijk, want het is inmiddels ook alweer zestien jaar geleden dat ik daar wegging. Maar toch.

Binnenkort gaat onze lieve dochter June naar de eerste en dat voelt best onwerkelijk. Straks gaat zij haar eigen weg zoeken, zal ze nieuwe vrienden maken, ruzies krijgen die het einde van de wereld lijken te zijn, misschien haar eerste liefde ontmoeten en groeien als persoon. Volwassener worden. Wie weet zelfs uitgaanAl wil ik die laatste gedachte graag nog even uitstellen, maar ik begrijp van ouders met kinderen in die leeftijd dat alles sneller komt dan je verwacht. Daarom roep ik bij deze de Help, mijn kind gaat naar de brugklas tag in het leven. Over onzekerheden, spanning, (hopelijk) fantastische herinneringen en natuurlijk shoppen!

Help, mijn kind gaat naar de brugklas Q&A

Ben je eraan toe dat je kind naar de brugklas gaat?

Heel eerlijk? Ja eigenlijk wel. Lange tijd niet trouwens, toen ze net in groep 8 zat, benauwde het idee me dat ze naar het voortgezet onderwijs zou gaan. Maar je groeit er gek genoeg in mee, geloof ik. Ik merk aan haar ook dat ze toe is aan een nieuwe klas, ander onderwijs en het leven op een andere manier beleven dan in haar basisschooltijd. Het is een leuke ontwikkeling. We praten tegenwoordig over heel andere dingen en op een ander ‘niveau’. Wat dat betreft heeft die puberfase zeker ook zijn positieve kanten!

Hebben jullie al geshopt en zijn de boeken binnen?

Verrassend genoeg wel. Normaal zijn we nogal chaotisch en kunnen dit soort dingen best nog weleens worden uitgesteld tot het allerlaatste moment, maar dit keer zijn we goed voorbereid. Laatst hebben we heel veel leuke schoolspullen geshopt bij Hema. Wat een mazzel hebben die kinderen tegenwoordig trouwens. Wij fietsten door weer en wind met een boekentas naar huis waarmee je bijna achterover van je fiets viel, zo zwaar was hij. Daarna konden we een immense stapel gaan kaften waar geen eind aan leek te komen. Tegenwoordig krijgen kinderen een bescheiden hoeveelheid boeken thuisbezorgd (!) en zijn de kaften elastisch.

Hoe was jouw ervaring met de brugklas?

Ik vond het in eerste instantie heel spannend: allemaal nieuwe kinderen ontmoeten en zou het wel een leuke klas zijn? Maar dat was het. Met sommigen zat ik tot in de zesde in de klas en een aantal van hen spreek ik nog regelmatig. Daar ben ik echt heel blij mee, want wat hebben we die jaren een lol gehad! Ze kennen me als geen ander. De brugklas was voor mij een nieuwe wereld, maar zeker eentje die ik koester.

Maak je je zorgen?

Niet zo heel erg. We weten allebei wat er te koop is in de wereld en staan er (nu) nuchter in. Het kan mis gaan, maar dat kan het overal. Aan ons de taak haar zo goed mogelijk te begeleiden. En zolang ze met ons blijft praten, komt het allemaal wel goed. Zodra dat niet meer het geval is, denk ik dat we ons echt zorgen moeten gaan maken. Ik vertrouw op haar verstand, verantwoordelijkheidsgevoel en haar ambitie. En ik hoop echt dat ze een fantastische tijd gaat beleven waar ze later nog regelmatig blij op terugkijkt.

Waar kijk je het meest naar uit?

Het is vooral de hoop dat ze op haar plek zit straks en leuke nieuwe vrienden maakt. Ik gun het haar zo dat ze fijne vriendschappen sluit die haar stimuleren het beste uit zichzelf te halen en dat ze negatieve, jaloerse mensen op afstand leert houden. En ik kijk ernaar uit om lekker samen een terrasje te kunnen pakken straks, te shoppen en uit eten te gaan.

In hoeverre bereid je je kind alvast voor op beginnen met roken/alcohol/drugs/foute mannen/foute vrienden?

We zijn daar al vrij vroeg mee begonnen. Natuurlijk niet door te preken, maar gewoon door eens te laten vallen dat bepaalde dingen gebeuren. We hebben eerlijke verhalen verteld over mensen die aan de drugs raakten en wat dat met hun levens deed. Ze weet dat ik rook(te) en daar valt misschien weinig over te zeggen, maar we zijn hier thuis matig met alcohol en drugs gebruiken we niet. Op een blowtje na nooit gedaan ook. Ik hoop dat ze daarmee de kennis heeft om straks nee te kunnen zeggen of in elk geval thuis eerlijk te zijn. Helemaal tegenhouden doe je het niet, maar ik denk dat we in de basis in elk geval hebben gedaan wat we konden om eventuele verslavingen te voorkomen.

Foute vriendjes tegenhouden is eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal. Of dat echt lukt? Nee. Ik ben ervan overtuigd dat bepaalde lessen zelf geleerd moeten worden en dat je ze soms echt niet doorziet. Maar de basis van alles is zelfvertrouwen. De sleutel is volgens mij dat je je kind tijdig leert hoe belangrijk het is om te weten wat je waard bent en geen genoegen te nemen met minder. Dat als iemand overmatig jaloers is, jij dat niet kan oplossen en beter eieren voor je geld kan kiezen. Ik hoop dat we daarin in elk geval wel kunnen bijdragen. Verder is het afwachten.

Zie of spreek je nog mensen uit je eigen brugklas?

Ja, nog steeds. Het gros volg ik via social media, dus daarvan zie ik zo nu en dan dat ze bijvoorbeeld kinderen hebben gekregen of dat het goed gaat met hun bedrijf. En twee spreek ik bijna wekelijks.

Vertel je je kind weleens over je eigen ervaringen?

Desgewenst haha. Ik wil niet dat ze van ellende neerstort als ik weer eens iets vertel over vroeger, omdat ze alle verhalen al honderdduizend keer gehoord heeft. Al vermoed ik dat zoiets bijna onvermijdelijk is. Uiteindelijk ben je toch de ouder en is zij het kind. Maar ik hoop dat ze daar zelf ook van kan leren.

Ben je van plan te gaan begeleiden bij het huiswerk?

Ik twijfel een beetje. Het is aan de ene kant niet mijn beste kwaliteit, maar tegelijkertijd denk ik toch dat het voor mezelf wel goed is om hierin te investeren. Bovendien steek ik er misschien zelf ook nog iets van op. En zolang ik ses dévoirs niet compleet overneem, moet het goed komen. Toch?

Neem je de Help, mijn kind gaat naar de brugklas tag over? Superleuk!
Heb jij goede herinneringen aan de eerste klas van de middelbare?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Afbeelding, 2xSamara.com – Shutterstock

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

2 gedachten over “Help, mijn kind gaat naar de brugklas tag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten