Basisschool | Schoolfotograaf stress? Met deze tips komt het goed

SCHOOLFOTOGRAAF STRESS – Ik heb een haat-liefdeverhouding met de schoolfotograaf. Niet met de vrouw persoonlijk natuurlijk, maar wel met het hele fenomeen. Het is zoiets dat ik altijd vergeet tot die bewuste ochtend aanbreekt en ik volledig in de stress schiet. Meestal is dat zo’n dag dat de haren alle kanten oppieken, de leukste kleding al een tijdje onderin de wasmand ligt en we meestal twee seconden voor de schoolbel gaat de klas inrennen.

Vorig schooljaar was een complete ramp, aangezien ik me vergist had in de datum dat de schoolfotograaf kwam en afgelopen keer bleef ik alert tot de wekker ‘s ochtends ging. Op ons dooie gemak doorliepen we het ochtendprogramma, tot ik om 08.05 uur plots besefte dat het D-day was.

Waar moet je aan denken als de schoolfotograaf komt?

Schoolfoto’s in de 21e eeuw

Tegenwoordig zijn schoolfoto’s allang niet meer de statige portretten van vroeger waarbij je ongemakkelijk op een krukje zat, lachte naar het vogeltje en dan weer terug mocht naar de klas. Ik kon daar ook behoorlijke buikpijn van krijgen: zo’n hele klas die naar je keek terwijl je moest lachen. Je krijgt nu vaak een halve fotoshoot met attributen. En daarnaast foto’s waarbij je kind ligt, zit en/of staat.

Kosten van de schoolfoto

Die fotoshoot moet natuurlijk ergens van betaald worden. Was je vroeger voor tien gulden klaar met een aantal pasfoto’s (verschillende formaten), een paar grote foto’s en de klassenfoto; tegenwoordig kost het je al snel meer dan dertig euro. Persoonlijk vind ik het allemaal wat overdreven. Maar dat heeft mogelijk ook te maken met de kwaliteit die onze eigen schoolfotograaf aflevert. 

Tips om de kosten van de schoolfoto te drukken

 • Bestel met een aantal ouders een digitaal exemplaar van de klassenfoto en laat die een paar keer afdrukken bij Kruidvat, Hema of een andere goedkope aanbieder.
 • Wees kritisch: je hoeft niet alle foto’s te bestellen. Kies de mooiste uit en bestel daar een pakket van. Of ook een digitaal exemplaar. Mocht je toch meerdere foto’s willen, verdeel de kosten dan met opa en oma.

Wat trek je de kinderen aan?

Vaak geeft de schoolfotograaf vooraf tips in de nieuwsbrief van school. Mocht je daar niets terugvinden, kijk dan vooral even op de website. Daar zie je vaak al een beetje welke stijl de fotograaf hanteert. En je kan ook bellen. Belangrijk is vooral dat ze niet wegvallen tegen de achtergrond. Dat ene felblauwe shirt kan prachtig staan, maar niet als de fotograaf kiest voor een blauw gemêleerde achtergrond. Witte shirts zijn bijna altijd goed, maar tegen een witte achtergrond staat juist een sprekende kleur mooier.

Zelf vind ik het altijd wel mooi als de kinderen een redelijk simpele outfit aanhebben (bijvoorbeeld dat ene prachtige witte zomerjurkje of een skinny jeans met zwart shirt). Hun haren kan je opleuken met accessoires, waardoor je toch net dat beetje extra aan de foto geeft.

Voorkom schoolfotograaf stress !

Mocht je net als ik zo’n warhoofd zijn en wil je wel dat je kind enigszins leuk op de foto gaat? Voorkom schoolfotograaf stress met de volgende tips. Want in dit geval geldt echt dat een goede voorbereiding zeker het halve werk is.

 1. Spam jezelf met de datum dat de schoolfotograaf komt

  Niet alleen in je agenda, maar zet ook een melding in je telefoon die je een paar keer laat afgaan (48, 24, 12 en 1 uur van tevoren). Dan kan je de datum in elk geval niet vergeten.

 2. Leg kleding vooraf klaar

  Als je net zo warrig bent als ik zou ik dat al lekker een week van tevoren doen – met risico dat je de kleding tegenkomt en je even geërgerd hardop afvraagt wie dat daar heeft neergelegd. Zo voorkom je dat dit setje net in de was ligt. Als je geen idee hebt hoe de achtergrond is, zou ik aanraden de kinderen iets effens aan te trekken. Felle kleuren doen het altijd goed tegen een witte achtergrond, maar soms kun je vooraf niet bedenken wat de fotograaf van plan is. Dit overkwam Mary-Lou. Je zou zeggen dat ze met de kledingkeus alle kanten op kon, tot ze de achtergrond zag op het eindresultaat…

 3. Bedenk vooraf of je iets speciaals met het kapsel wil doen

  Los haar is prima te doen op het laatste moment, maar een invlecht vergt al iets meer voorbereiding – zeker als dit niet in je dagelijkse repertoire zit. Zorg in elk geval dat je tijd genoeg hebt.

 4. Hou de rust bij jezelf

  Stress bij jou zorgt voor stress bij je kind en dus in potentie voor een dramatische ochtend. Maak er liever een feestje van, dan voelt je kindje zich goed en weet je zeker dat het in elk geval niet aan jou ligt als hij of zij toch met een chagrijnig gezicht op de foto staat.

 5. Laat verder alles los

  Volgens mij is dit het meestgenoemde advies aan ouders, maar ook hier is het weer zeer toepasselijk. Zo’n enorme ramp is het nu ook weer niet als je kind met wilde haren op de foto staat of niet in de camera wil kijken. Onze oudste is in groep 1 dansend op de foto gezet met haar knuffel in haar armen. Ze durfde niet meer toen het erop aankwam en daarom zette de juf muziek op. Het is één van de mooiste schoolfoto’s ooit geworden!

Ervaar jij ook weleens schoolfotograaf stress?

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

12 thoughts on “Basisschool | Schoolfotograaf stress? Met deze tips komt het goed

 1. Ik denk dat je als ouder zoiets nooit echt los kan laten maar mijn moeder vond het leuk om te zien hoe (wanneer het weer zo ver was voor een schoolfoto op de middelbare school) ik mijzelf opmaakte. Niet altijd was ze het eens met mijn kledingkeuze of mijn kapsel maar ze was gunde mij mijn rebelse fase in de middelbare school.

 2. Bij mij staan ze dit jaar weer heel erg als zichzelf op de foto. Mijn jongste met een verlegen glimlach. En mijn oudste met een “ik lach wel omdat jij dat zegt maar eigenlijk vind ik je heel stom”-nepsmile. 🙂 Ze houden niet van foto’s. En ik doe het er maar meer. Beter dan dit wordt het niet. Gelukkig heb ik zelf ook een camera denk ik dan maar.

  1. Inderdaad, dan zelf maar andere soort foto’s maken. En voor later is het erg leuk dat je echt kan zien wie ze zijn in deze fase van hun leven. Grappig trouwens dat je de gedachten van je oudste zo duidelijk kunt zien aan de manier van lachen 🙂

 3. Hahaha ik spam mezelf met de datum en zet daar kledinginstructie in. Mijn zoon heeft boerenhondehaar, dat zit zoals het (dus-níet) zit en daar moeten we het mee doen 😄 Tot nu toe is dat best goedgekomen 😁

  1. Slim haha! Anders vergeet je het zo makkelijk in de drukte van alledag. Ja, uiteindelijk maakt de schoolfotograaf er bijna altijd iets moois van. Is toch leuk voor later, zo’n hele serie foto’s.

   1. Wij krijgen altijd de strenge instructie mee dat er ‘geen wit’ aan mag op foto’s. Eigenlijk is dat het meeste stressvol, want hoewel zoonlief nauwelijks witte kleding heeft, zul je zien dat ik hem dat net wél aantrek als ik niet onthoud dat er foto’s worden gemaakt 😂

    1. Haha ja precies, zoiets zou hier ook gebeuren. Hier wisselt de achtergrond nogal eens. Dus het ene jaar werk je braaf mee, het jaar erop trek je wit aan en vloekt de kleding van je kind met de achtergrond. Verwarrend!

 4. Ik vond het een hele prestatie dat ik de datum had onthouden. 😉 Je laatste tip is trouwens ook een goede. Het leek me wel leuk als ze op de foto haar oorbelletjes in zou hebben, maar dat wilde ze echt niet. Ik vroeg mezelf af hoe erg dat nou eigenlijk was en liet het gaan.

  Bedankt voor de vermelding!

  1. Haha dat vind ik ook ieder jaar dat het hier lukt 😀
   Ja, dat heb ik ook door schade en schande moeten leren hoor. Maar besefte al snel dat het eigenlijk niets uitmaakt. Ieder kind is mooi op zijn eigen manier. Daar hoef je als moeder helemaal niets aan te doen (alleen zorgen dat ze op tijd zijn!).

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten