Helikopterouders: samen knutselen? Ik doe het wel!

helikopters samen knutselen

Stiekem ben ik een beetje een helikopterouder (zoals je in de tekst helemaal onderaan kunt lezen). Maar wat houdt het precies in? Waarom is het slecht als je spreekbeurten, surprises of dat ene werkstuk uit handen neemt? Inclusief tips om te leren loslaten!

Helikopterouders: wat zijn dat eigenlijk?

Overal bovenop zitten

Zoals het vliegende equivalent heeft ook de helikopterouder goed zicht op wat zijn kind doet. Te goed. Hij laat zijn kind weinig zelf ontdekken, probeert continu te controleren of het wel ‘goed’ gaat en stuurt waar mogelijk bij. Het gevolg? Kinderen die niet goed leren om zelf initiatief te nemen, weinig voor zichzelf opkomen (aangezien papa en/of mama dat al doet), niet echt zelfredzaam zijn en weinig fouten maken.

Corrigeren

Een andere eigenschap die de helikopterouders vaak hebben, is dat ze hun kind tot in den treuren corrigeren. ‘Nee, Keesje, blijf eens af. Keesje, ga eens zitten. Ho! Keesje, laat dat eens los en ga even verderop. Hou eens op. Nee, ik zeg het nu voor de allerlaatste keer. Keesje, als je nog één keer aan dat speelgoed z… Nee! Kom maar Keesje, zo werkt het niet.’ Dat als je Keesje heet, je je eigen naam niet meer kunt horen.

Guilty as charged

Ik maak het nu wel een beetje belachelijk, maar stiekem heb ik best iets weg van zo’n helikopterouder. Ik kan namelijk totaal niet samen knutselen (omdat ik het graag overneem). En zelfstandig de surprises laten maken? De kinderen laten spelen zonder dat ik hen tussendoor corrigeer in hun gedrag? Ik faal op alle punten.

Mama helpt je wel even

Controle houden over het knutselwerkje van mijn kleuter: ik ben een helikoptermoeder

Eigenlijk maakt het niet zozeer uit wat we gaan doen. Zodra we op creatief vlak de handen uit de mouwen steken, starten we samen en eindig ik alleen. Stiekem vind ik het niet eens altijd erg, want ik vind het prettig wanneer alles eruit ziet ‘zoals het hoort’

Het moet kloppen, anders zit het me niet lekker

Ik heb een allergie voor blauwe bomen, scheve ogen, vrije tekeningen die niet lijken op wat het zou moeten voorstellen. Het maakt me onrustig als dingen niet kloppen. En daarom kostte het me ook bijvoorbeeld moeite om June te zien krassen toen ze allang netjes binnen de lijntjes kon kleuren. Of wanneer Rose een muis maakte. Zonder staart. Expres…

Wat is het verschil tussen helikopterouders en curlingouders?

Dat is er eigenlijk niet echt. Curlingouders banen de weg vrij voor hun kind, een helikopterouder houdt van ‘bovenaf’ in de gaten of alles gaat zoals het zou moeten. In beide gevallen hebben de ouders graag een dikke vinger in de pap en kunnen de boel slecht loslaten.

Is het slecht om een helikopterouder te zijn?

De voordelen van helikopterouderschap

Volledig slecht is het niet om een helikopterouder te zijn. Uiteindelijk is er niets irritanter dan wanneer je de kinderen van een ander moet corrigeren omdat diens ouders (tot in het extreme) de boel lekker de boel laten. Daarnaast hebben sommige kinderen nu eenmaal iets meer begeleiding nodig. Maar goed, hiermee zijn alle voordelen wel benoemd.

Minder positief: kinderen hebben veel baat bij zelf ontdekken

Minder positief aan de helikopterouder is dat hij zijn kinderen niet veel laat ontdekken. Je kind leert niet om zichzelf te redden, omdat je alles voor hem oplost. En wat dacht je van het smeren van brood? Het kiezen van eigen kleding? Schrijven van een werkstuk of het voorbereiden van de spreekbeurt? Laat ze lekker hun gang gaan.

Misschien krijgen ze een black-out voor de klas, wie weet mislukt het werkstuk – maar dan leren ze daar zelf van. Het maakt ze sterker, weerbaarder en ze zullen vanzelf ontdekken hoe het dan wel moet. Aan jou de taak ze te laten geloven in zichzelf en te vertellen dat het maken van fouten juist positief is.

Tips om minder te ‘helikopteren’

Kinderen hebben ruimte nodig om hun karakter te kunnen ontplooien

Om te beginnen is het goed te beseffen wat er gebeurt wanneer je niet zo bovenop alles zit. We hebben drie dochters met allemaal een eigen karakter. En hoe zeer ik ook zou wensen dat ze hun geschillen elke dag glimlachend zouden oplossen, die kans is nihil. Ze hebben namelijk alle drie een behoorlijk temperament en laten de kaas niet van hun brood eten.

Ze zullen moeten leren omgaan met andere karakters. Soms iets toegeeflijker zijn, de andere keer wel hun zin ‘doordrijven’. Ook daarvan leer je namelijk. Als ouders is het prima om pas in te grijpen wanneer het te ver gaat en daarbij uit te leggen hoe het ook kan. Betekent voor mij dus dat ik soms echt een stapje terug moet doen en meer moet laten gaan.

Laat eens een middag los en kijk wat er gebeurt

Om te oefenen kan je een korte periode proberen los te laten. Hang je helikopter-cape een middag aan de wilgen en kijk wat er gebeurt wanneer je niets zegt. Misschien valt het reuze mee en blijken ze veel meer te kunnen dan je dacht. Scheelt jou frustratie, werk en levert hopelijk vrolije kinderen op.

Relativeer een beetje

#notetoself

Stel dat je aan het knutselen bent en je dochter tekent een blauwe boom met paarse takken. En de appels hangen in de wolken, de kabouter draagt een eclectisch ensemble in goud-groen-oranje en ze plakt de plakoogjes op zijn handen. Waarom zou je dat dan corrigeren? Als zij het nou mooi vindt? Bovendien leren kinderen daarmee juist hun creativiteit ontplooien. Buiten ‘the box’ denken levert vaak bijzondere ideeën op. Daar kan je nu al mee beginnen.

Kijk het trucje af bij andere ouders

Vind je het zelf lastig om de kinderen echt los te laten? Kijk dan bij andere ouders die je zelf heel relaxed vindt. Hoe pakken zij het aan? En ken je weinig mensen die heel relaxed opvoeden? Probeer dan kennissen te vinden met kinderen op de Vrije School. Die zijn daar vaak heel goed in.

Durf te vertrouwen op je kind

Voor kinderen kan het heel verstikkend zijn, zo’n helikopterouder. Het nadeel daarvan is ook dat ze soms minder durven te vertrouwen op zichzelf: ze hebben bepaalde dingen immers nog nooit gedaan. Door los te laten, geef je je kind ook de ruimte om dat vertrouwen in eigen kunnen op te bouwen. Als bovenstaande vier tips niet veel voor je kunnen doen, dan hopelijk deze wel. Want je kind verdient een tomeloos vertrouwen in zichzelf. Toch?

Ben jij een helikopterouder? Of herken je je hier helemaal niet in?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Helikoptermama in de praktijk

Samenwerken: we maken traktaties

We zitten tegenover elkaar aan de eettafel. Ik bloedfanatiek, June iets minder (lees: nauwelijks) geïnteresseerd. We gaan vandaag samen knutselen: de traktaties voor de meesters en juffen. Nou klinkt dat iets spannender dan het daadwerkelijk is: we hebben doorzichtig folie, een potlood, een gum in de vorm van ijs, taart of koek en gekleurde lintjes. Mijn streven is als altijd om hier een gezellige middag van te maken, maar of het daadwerkelijk gaat lukken? Typisch gevalletje ken jezelf…

Ik kan slecht loslaten

Je hebt moeders die niet eens beginnen aan samen knutselen. Welnee, die geven gemakkelijk alles uit handen en laten hun kind zijn of haar eigen creativiteit ontplooien – ongeacht hoe het huis en het resultaat er daarna ook mag uitzien. En je hebt moeders zoals ik. Die benijden de eerste groep en kijken met samengeknepen billen naar filmpjes waarin kinderen eieren met schaal en al in een beslag vol klonten gooien, of schilderen met te dikke klodders verf, waarna er iets onrealistisch uitkomt.

Ik heb, zoals het een waar helikopterouder betaamt, nou eenmaal liever een afgemeten voorbeeld, waaraan weinig kan misgaan. Sneu, ik weet het, maar ik werk eraan. Daarom vroeg ik toch hulp dit jaar en bereidde me erop voor dat haar interpretatie van mijn ideeën niet dezelfde is.

samen knutselen

Het lijkt echter goed te gaan dit keer

Ik knijp mijn lippen op elkaar, maak af en toe hmpfl-geluiden, maar bleef stil. Tot ik ineens een potloodpunt uit het plastic naar buiten zie steken. En daar gaat het mis. Alle ingehouden tips vloeien naar buiten, als een kolkende rivier die ik niet kan stoppen: ‘Dat plakbandje moet je hier zetten’, ‘Kun je misschien die hoekjes korter omvouwen?’… Toen ik ze kwijt was, dacht ik weer aan mijn voornemen en vervolgde dapper: ‘Ah joh, maakt het ook uit. Plak eigenlijk maar gewoon hoe je het zelf wilt!’ (Ik weet het, living on the edge ;))

Moeilijk mens, lijkt ze te denken

Met licht opgetrokken wenkbrauw (vanwege die discussie met mezelf) kijkt ze even op, waarna ze onverstoorbaar verder gaat. Op de potloodpunt van daarnet gaat het eigenlijk prima, voor zolang ze er lol in heeft. Het ziet er allemaal prima uit natuurlijk. Ik vind het nog steeds lastig om de boel uit handen te geven, maar deze situatie bewijst me dat ik dat toch echt vaker moet gaan doen. Misschien kan ik dat stuk plakband volgende keer beter over mijn eigen mond plakken…

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

9 thoughts on “Helikopterouders: samen knutselen? Ik doe het wel!

  1. Ik zit met t schaamrood op m’n kaken…. Zoiets als gezellig de kerstboom versieren. Gelukkig hadden jullie n oma die wel alles leuk en mooi vond en t ook gewoon liet hangen, liggen et cetera?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten