Hekel aan het huishouden? De 7 beste tips voor slechte huisvrouwen (en -mannen)!

Al toen ik een klein meisje was, had ik een hardgrondige hekel aan het huishouden. Dat verbeterde niet bepaald in de loop van de jaren, hoewel ik de noodzaak vanzelf begreep. Bovendien hou ik wél van een lekker schoon huis. Het eindresultaat motiveert daardoor min of meer wel mijn best te doen. En omdat ik het mezelf graag gemakkelijk maak, deel ik graag mijn ultieme tips met alle vrouwen die ook een hekel aan het huishouden hebben.

Hekel aan het huishouden

Vroeger mopperde mijn moeder vaak. Nu June diezelfde leeftijd heeft, begrijp ik dat wel. Mijn slaapkamer deed niet onder voor een rariteitenkabinet. Overal waar je keek stonden nutteloze prullaria (tulpen met lichtjes erin, een opblaasbare klok, fotostandaarden met knijpertjes, onnoemelijk veel pennen, stiften en potloden en een berg Backstreet Boys troep).

Alles bij elkaar zoveel dat het Marie Kondo ongetwijfeld heel nerveus zou maken. Ik schijn zelfs een paar keer mijn zusje voor mijn karretje te hebben gespannen: ‘Als we nou eerst mijn kamer gaan opruimen, dan doen we daarna die van jou!’ Ik hoef geloof ik niet te vertellen hoe dat afliep. Kortom, opruimen was mijn hobby niet.

Als je op jezelf gaat…

Het moment dat je het ouderlijk nest uitvliegt, ontdek je hoeveel werk het complete huishouden nu eigenlijk inhoudt. Bij mij resulteerde dit in golfbewegingen. De ene keer stapelde troep zich op en dan rende ik weer wekenlang als een gestreste kip met mijn poetsdoekjes door het huis. Nadat June en ik bijvoorbeeld onze eerste eigen woning kregen, stofzuigde ik bijvoorbeeld elke dag de bank van onder tot boven – even ter illustratie dat ik slecht maat kan houden. Alles gaat hier altijd in de extremen en dat werkte niet goed. Ik heb mede daardoor een hekel aan het huishouden. Ik kan die gelijkmatigheid bij anderen alleen maar benijden. Maar goed, inmiddels heb ik mezelf ook wat trucs aangeleerd, waardoor het hier tegenwoordig beter gaat. Hoe?

Lees ook: Slechte huisvrouw alert! 7 keer hopeloze chaos en vruchteloze pogingen

Tips als je een hekel aan het huishouden hebt

De basis

Sommige dingen moeten elke dag gebeuren. Wat wij dagelijks doen: vaatwasser in- en uitruimen, keuken en huiskamer opgeruimd en globaal schoon, doekje over de wc en de vloer. De ene keer zorgt Ro daarvoor, de andere keer ik.

1. Maak een schema

En wijd niet te veel uit. Begin rustig met een standaard rondje, zodat je de wekelijkse basis in elk geval op de rit hebt. Wanneer ik vroeger de huiskamer wilde poetsen, haalde ik namelijk ook gelijk alle boeken uit de boekenkast en sorteerde ze nog net niet op alfabet. Als ik dat elke week opnieuw moet doen, dan hou ik die motivatie nooit lang vol. Mijn nieuwe aanpak heeft ook te maken met berusting: ik eis niet langer van mezelf wat anderen wel lukt. Ik kijk naar wat míj lukt.

We hebben hier een schema waarbij bijna elke dag zijn eigen taak heeft, mijn werkdagen uitgezonderd. Extra tip: verdeel! Ik stootte de badkamer af naar Ro. Waar ik een gruwelijke hekel heb aan het schoonmaken van de douche, vindt hij het niet erg. Prima, doe ik de wc’s wel! Doordat je elke dag een behapbare taak hebt, ben je sneller klaar. Bovendien pak je dan sneller iets anders op, zoals het uitruimen van de keukenkastjes. Win-win!

2. Koop handige tools

Sinds kort draag ik gele huishoudhandschoenen en een schort (roze panterprint, overblijfsel van carnaval). Maar gek genoeg zorgen die er dus wel voor dat ik gelijk in mijn rol van schoonmaakster schiet. Ik poets uitgebreider, doe beter mijn best. Ook het in huis hebben van de juiste middelen maakt het leuker om bezig te zijn.

3. Gebruik schoonmaakspullen met een lekkere geur

Daar zit namelijk nogal verschil in. Mijn favorieten? De witte Ajaxfles allesreiniger, grote fles Robijn voor de witte was, de geur van bleek en Dasty (Wibra). Ze zorgen voor die echte frisse geur en maken het prettiger om bezig te zijn.

hekel aan het huishouden
Probeer plezier te krijgen in het schoonmaken – Shutterstock

4. Beloon jezelf met iets leuks

Echt, die stickerkalenders werken niet voor niets als een tierelier bij je peuter: de mens wordt graag beloond. Als je nu een (half)uurtje poetst, mag je straks een uur lezen bijvoorbeeld. Of een halfuur scrollen door je Facebook timeline voor mijn part – whatever makes you happy! Het maakt je huishouden niet per se leuker, maar je houdt het hierdoor wel een stukje makkelijker vol.

5. Verdiep jezelf in handige trucjes

Zorg dat je de ins and outs kent op gebied van schoonmaken. Deze website vind ik zelf heel prettig. Als ik hier lange tijd ga zitten lezen, krijg ik ook steeds meer zin om lekker aan de slag te gaan. Dan verdwijnt die hekel aan het huishouden als sneeuw voor de zon.

6. Ken jezelf

Ik noemde hem eerder al even, maar echt: ken jezelf. Wat de buurvrouw of je beste vriendin wel lukt, hoeft jou niet te lukken. Als je een warhoofd bent, zal je niet snel een geordend bureau krijgen. Kies voor oplossingen die bij jou passen en die jij volhoudt. Misschien presteer jij het beste als je om 6 uur ‘s ochtends de koelkast een beurt geeft: doe dat dan gewoon. Maak je liever schoon om een uurtje of acht in de avond, dan is dat ook prima.

7. Zorg voor schoonmaakvrije dagen

Zoals eigenlijk voor alles geldt: het is belangrijk om ook even niets te hoeven. Voor mij zijn het mijn werkdagen. Die dagen focus ik me volledig op de werkzaamheden die ik moet doen en niets anders. Natuurlijk ligt het huis er redelijk bij, maar ik doe niets anders dan de dagelijkse dingen.

Heb jij ook een hekel aan het huishouden?
Hoe los je dat zelf op?

Emmer vol schoonmaakspullen – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

18 thoughts on “Hekel aan het huishouden? De 7 beste tips voor slechte huisvrouwen (en -mannen)!

 1. Goede tips! Ik worstel continu met het in orde krijgen van het huishouden en vind het ook niet leuk. Ik ga toch wat van je ideeën eens proberen!

 2. Ik heb geen hekel aan schoonmaken. Ik vind het alleen jammer dat het niet langer schoon kan blijven. Ik heb een schema en dat werkt prima voor mij. Lekker muziekje er bij.

 3. Soms doe ik een muziekje aan, verstand op nul en gaan. Anders komt er echt niks van haha. Meebleren met leuke muziek werkt bij mij altijd prima. En inderdaad belonen… ik mag best daarna even met de benen omhoog een serie kijken 😉

 4. Ik heb vaste dagen en een schema. Daarnaast heb ik nog wel wat leuke tips online staan als je zoekt op schoonmaaktips voor luie huisvrouwen haha! En ja die ben ik zelf ook hoor 😜

 5. Wij hebben op vrijdag poetsdag, zelfs de kinderen doen mee. En zodra we klaar zijn is het weekend! Omdat in het verleden wel eens de grenzen verlegd werden (nog dit erbij en nog even dat) noteer ik nu wat er gedaan moet worden. De klusjes die we willen doen kiezen we zelf uit. Kids krijgen een geld-beloning voor elk klusje dat goed (!) gedaan is en nadat we alles gedaan hebben is het weekend en doen we niks. Het werkt echt fantastisch.

 6. Ik heb er echt een hekel aan, maar met een gezin moet het nou eenmaal dagelijks gedaan worden. In het weekend probeer ik zo min mogelijk te doen, en doordeweeks hou ik alles elke dag bij x

 7. Ik probeer op zaterdag en zondag zo min mogelijk schoon te maken.. .Eerst deed ik alle was op zaterdag, maar ik merk dat ik dan helemaal geen break in mijn week heb

 8. Ja en als thuisblijfmama komt dat altijd volledig op mijn schouders terecht. Mijn regels is: alles word op 1 dag gedaan en lukt het niet? Jammer maar helaas pindakaas. Ik speel liever met mijn zoontje dan te kuisen. Wel heb ik geleerd dat een goede stofzuiger veel doet en less is more met schoonmaakproducten.

 9. Ik heb niet echt een hekel aan het huishouden maar vaak wel te weinig tijd. Meestal komt het aan op de weekenden en laat ik dan juist geen zin hebben….

 10. Ja, ik ben er niet zo’n fan van. En mijn moeder leerde ons dat als het even kon we een werkster moesten nemen. Dus ik ben ook niet opgevoed met een liefde voor huishoudelijk werk.

  Toch ben ik het noodgedwongen minder vervelend gaan vinden. En flylady.net heeft mij erg geholpen om de boel op de rit te krijgen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten