Hekel aan het huishouden? Maak het leuk in 7 stappen!

hekel aan het huishouden tips

Al toen ik een klein meisje was, had ik een hardgrondige hekel aan het huishouden. Dat verbeterde niet bepaald in de loop van de jaren, hoewel ik de noodzaak inmiddels begreep. Bovendien hou ik wél van een lekker schoon huis. Daarom vind je in deze blog mijn 7 ultieme tips voor iedereen die een hekel heeft aan hele dagen poetsen.

Hekel aan het huishouden

Al toen ik jong was vond ik het verschrikkelijk om op te ruimen. Mijn kamer leek daardoor wel een rariteitenkabinet. Overal waar je keek stonden nutteloze prulletjes: tulpen met lichtjes erin, een opblaasbare klok, fotostandaarden met knijpertjes, onnoemelijk veel pennen, stiften en potloden en een berg Backstreet Boys merchandise.

Had Marie Kondo in die tijd mijn slaapkamer betreden, dan weet ik zeker dat ze haar stijf van de spanning hadden kunnen afvoeren. Ergens zit de neiging om rommel te maken nog steeds diepgeworteld in wie ik ben. Het is geen onwil, maar een soort tweede natuur helaas. Toch is het niet handig om een hekel aan het huishouden te hebben. Want je moet toch in je eigen huis leven en dan is het prettig om het een beetje netjes te houden. Zeker als je, zoals ik, liever niemand in dienst neemt om het klusje voor je te klaren.

Je huishouden wanneer je op jezelf gaat

Het moment dat je het ouderlijk nest uitvliegt, ontdek je hoeveel werk het complete huishouden nu eigenlijk inhoudt. Bij mij resulteerde dit in golfbewegingen. De ene keer stapelde troep zich op en dan rende ik weer wekenlang als een gestreste kip met mijn poetsdoekjes door het huis. Nadat June en ik bijvoorbeeld onze eerste eigen woning kregen, stofzuigde ik bijvoorbeeld elke dag de bank van onder tot boven – even ter illustratie dat ik ongelooflijk slecht ben in een logische vorm van regelmaat.

Alles gaat hier altijd in de extremen en dat werkt niet goed. Ik heb mede daardoor een hekel aan het huishouden. Ik kan die gelijkmatigheid bij anderen alleen maar benijden; zelf ontbreekt het me aan enige mate. Maar goed, inmiddels heb ik mezelf ook wat trucs aangeleerd, waardoor het hier tegenwoordig beter gaat. Hoe?

Lees ook: 7 redenen waarom ik een slechte huisvrouw ben!

Hekel aan het huishouden? 7 tips voor slonzen!

De basis van een schoon huis

Sommige dingen moeten elke dag gebeuren. Wat wij dagelijks doen: vaatwasser in- en uitruimen, keuken en huiskamer opgeruimd en globaal schoon, de vloer en een doekje over de wc. De ene keer zorgt Ro daarvoor, de andere keer ik. Wanneer die basis klopt, dan oogt het in elk geval netjes.

Stap 1: maak een schema

Probeer daarbij niet te veel uit te wijden en start met een standaard rondje. Het belangrijkste is dat je eerst de wekelijkse basis op de rit hebt:

 • Toiletten
 • Badkamer
 • Slaapkamers
 • Huiskamer
 • Keuken
 • Gang
 • Trap en overloop

Doe iedere dag iets en bewaar daarmee de rust in je huishouden. Bovendien is het ook minder vervelend om even de wc schoon te maken en daarna klaar te zijn, dan wanneer je een flinke to do list hebt die je eerder wanhopig maakt dan gelukkig. Verdeel ook de taken onderling: zo vond Ro de badkamer schoonmaken niet erg (terwijl ik er een hartgrondige hekel aan heb) en ik heb minder moeite met de wc’s.

Het voordeel? Vroeger, toen ik geen structuur had, deed ik van alles door elkaar. Dan wilde ik de huiskamer aanpakken en trok meteen alle boeken uit de boekenkast, zette ze nog net niet op kleur/alfabet terug en boende de ramen tot ze streeploos glansden. Als je dat elke week moet doen, ben je bekaf – zeker als je daarnaast gewoon een fulltime baan hebt en je gezin/sociale leven niet wil verwaarlozen. En misschien lukt het anderen wel, maar mij niet. Dat is oké.

Stap 2: koop handige tools

Sinds kort draag ik gele huishoudhandschoenen en een roze schort met panterprint (overblijfsel van carnaval). Grappig genoeg zorgen die twee elementen meteen dat ik in de rol van schoonmaakster schiet. Maar ook een goede stofzuiger (zoals een snoerloze Dyson) of Window Vac kunnen enorm schelen. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. En soms betekent dat een investering, maar die betaalt zich echt vanzelf weer uit in (meer) plezier

Stap 3: gebruik schoonmaakspullen met een lekkere geur

Daar zit namelijk nogal verschil in. Mijn favorieten? De witte Ajaxfles allesreiniger, grote fles Robijn voor de witte was, de geur van bleek en Dasty (Wibra). Ze zorgen voor die echte frisse geur en maken daardoor het prettiger om bezig te zijn. Een ander voorbeeld: het witte wasmiddel van Robijn ruikt zo lekker fris. Wanneer ik een dekbed ermee heb gewassen, vind ik het extra fijn om ons bed te verschonen. De eerste nieuwe nacht in zo’n vers bed slaapt toch altijd het lekkerst.

hekel aan het huishouden
Afbeelding – Shutterstock

Stap 4: beloon jezelf met iets leuks

Echt, die stickerkalenders werken niet voor niets als een tierelier bij je peuter: de mens wordt graag beloond. Als je nu een (half)uurtje poetst, mag je straks een uur lezen bijvoorbeeld. Of een halfuur scrollen door je Facebook timeline voor mijn part – whatever makes you happy! Het maakt je huishouden niet per se leuker, maar je houdt het hierdoor wel een stukje makkelijker vol.

Stap 5: verdiep jezelf in handige trucjes

Zorg dat je de ins and outs kent op gebied van schoonmaken. Deze website vind ik zelf heel prettig. Als ik hier lange tijd ga zitten lezen, krijg ik ook steeds meer zin om lekker aan de slag te gaan. Dan verdwijnt die hekel aan het huishouden als sneeuw voor de zon.

Stap 6: ken jezelf

Ik noemde hem eerder al even, maar echt: ken jezelf. Wat de buurvrouw of je beste vriendin wel lukt, hoeft jou niet te lukken. Als je een warhoofd bent, zal je niet snel een geordend bureau krijgen. Kies voor oplossingen die bij jou passen en die jij volhoudt. Misschien presteer jij het beste als je om 6 uur ‘s ochtends de koelkast een beurt geeft: doe dat dan gewoon. Maak je liever schoon om een uurtje of acht in de avond, dan is dat ook prima. Maar forceer niet wat er niet in zit, want dat leidt echt alleen maar tot frustratie.

Stap 7: zorg voor schoonmaakvrije dagen

Zoals eigenlijk voor alles geldt: het is belangrijk om ook even niets te hoeven. Voor mij zijn het mijn werkdagen. Die dagen focus ik me volledig op de werkzaamheden die ik moet doen en niets anders. Natuurlijk ligt het huis er redelijk bij, maar ik doe niets anders dan de dagelijkse dingen. En eerlijk is eerlijk: voor iemand met een hekel aan het huishouden zijn deze dagen stiekem nog altijd het leukst 😉

Heb jij ook een hekel aan het huishouden? Hoe los je dat zelf op?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

24 thoughts on “Hekel aan het huishouden? Maak het leuk in 7 stappen!

  1. Absoluut! Helaas gebeurt dat samenwerken wel minder dan ik fijn zou vinden 😉 Vrees dat in elk geval de oudste twee meer mijn genen hebben..

 1. Goede tips! Ik worstel continu met het in orde krijgen van het huishouden en vind het ook niet leuk. Ik ga toch wat van je ideeën eens proberen!

 2. Ik heb geen hekel aan schoonmaken. Ik vind het alleen jammer dat het niet langer schoon kan blijven. Ik heb een schema en dat werkt prima voor mij. Lekker muziekje er bij.

 3. Soms doe ik een muziekje aan, verstand op nul en gaan. Anders komt er echt niks van haha. Meebleren met leuke muziek werkt bij mij altijd prima. En inderdaad belonen… ik mag best daarna even met de benen omhoog een serie kijken 😉

 4. Ik heb vaste dagen en een schema. Daarnaast heb ik nog wel wat leuke tips online staan als je zoekt op schoonmaaktips voor luie huisvrouwen haha! En ja die ben ik zelf ook hoor ?

 5. Wij hebben op vrijdag poetsdag, zelfs de kinderen doen mee. En zodra we klaar zijn is het weekend! Omdat in het verleden wel eens de grenzen verlegd werden (nog dit erbij en nog even dat) noteer ik nu wat er gedaan moet worden. De klusjes die we willen doen kiezen we zelf uit. Kids krijgen een geld-beloning voor elk klusje dat goed (!) gedaan is en nadat we alles gedaan hebben is het weekend en doen we niks. Het werkt echt fantastisch.

 6. Ik heb er echt een hekel aan, maar met een gezin moet het nou eenmaal dagelijks gedaan worden. In het weekend probeer ik zo min mogelijk te doen, en doordeweeks hou ik alles elke dag bij x

 7. Ik probeer op zaterdag en zondag zo min mogelijk schoon te maken.. .Eerst deed ik alle was op zaterdag, maar ik merk dat ik dan helemaal geen break in mijn week heb

 8. Ja en als thuisblijfmama komt dat altijd volledig op mijn schouders terecht. Mijn regels is: alles word op 1 dag gedaan en lukt het niet? Jammer maar helaas pindakaas. Ik speel liever met mijn zoontje dan te kuisen. Wel heb ik geleerd dat een goede stofzuiger veel doet en less is more met schoonmaakproducten.

 9. Ik heb niet echt een hekel aan het huishouden maar vaak wel te weinig tijd. Meestal komt het aan op de weekenden en laat ik dan juist geen zin hebben….

 10. Ja, ik ben er niet zo’n fan van. En mijn moeder leerde ons dat als het even kon we een werkster moesten nemen. Dus ik ben ook niet opgevoed met een liefde voor huishoudelijk werk.

  Toch ben ik het noodgedwongen minder vervelend gaan vinden. En flylady.net heeft mij erg geholpen om de boel op de rit te krijgen.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten