Help, mijn kind heeft een hekel aan de BSO!

hekel aan de BSO

Na mijn studie had ik geen keus: ik moest fulltime gaan werken om mijn dochter June en mijzelf te onderhouden. Automatisch gevolg was dat zij naar de opvang moest. Ze bleek echter een hekel aan de BSO te hebben en voelde zich verschrikkelijk. En ik ook, omdat het mijn ‘schuld’ was dat zij na school niet bij mij kon zijn. In deze blog vertel ik wat het met ons deed, maar ook welke oplossingen we vonden.

Misselijk door schuldgevoel

“Mama, ik wil niet dat je weggaat”, piepte June hartverscheurend, “ik heb een hekel aan de BSO en ik mis je zo erg.” Tranen welden op in haar ogen en haar onderlip trilde. Met een steen in mijn maag probeerde ik mijn beste glimlach tevoorschijn te toveren. Ongetwijfeld zag ik er meer uit als een grimassende aap, maar ik moest toch iets? “Lieverd, voor je het weet ben ik weer terug. En het valt vast wel mee, je hebt eergisteren toch ook leuk gespeeld?” vroeg ik hoopvol. “Ik weet het niet meer.” Bedrukt staarde ze naar de grond.

Hoe doen anderen dit?

Hoewel dit inmiddels al bijna drie jaar terug is, staat het beeld voorgoed op mijn netvlies gebrand. Hoe doen andere ouders dat toch allemaal? Kun je dit doen zonder schuldgevoel? Of negeer je dat, omdat je simpelweg moet? Om me heen werkt bijna iedereen, kinderen of niet. Ik zou ook graag weer parttime aan de slag willen, maar wat als het daadwerkelijk zover is? Het lijkt me verschrikkelijk om haar opnieuw naar de BSO te moeten sturen, maar is er een andere optie?

Lees ook: Ode aan werkende mama’s! Hoe doen ze dat toch?

Alternatieven voor de BSO

Een aantal oplossingen voor als je kind een hekel aan de BSO heeft:

  • June is inmiddels een stuk ouder en speelt vaak buiten na schooltijd. Ro is vroeg thuis. Is ze met 9 jaar al oud genoeg om de tijd te overbruggen tussen de laatste schoolbel en Ro’s thuiskomst?
  • Vraag familieleden of goede vrienden of ze een keer kunnen oppassen. Mijn moeder nam een aantal dagen over van de BSO en daardoor ging het op die dagen een stuk beter met June. Ze voelde zich aanzienlijk gelukkiger.
  • Kijk naar andere oplossingen, zoals een gastouder of zelfs een nanny aan huis. Zij bieden een vertrouwdere en misschien ook rustiger vorm van opvang, eventueel in je eigen huis.

Hoe we het uiteindelijk oplosten?

Inmiddels zijn we een paar jaar verder. Met twee kleine kinderen om je heen én de ambitie om weer aan de slag te gaan, moet je soms creatief zijn. Bovendien vielen een aantal puzzelstukjes spontaan op hun plek.

Ik ben gaan bloggen vanuit huis en startte als freelance tekstschrijver. Die combinatie bleek perfect. Op deze manier kon ik er voor June zijn, maar ook geld verdienen en zorgen voor onze jongste twee dochters. Ro nam een dag ouderschapsverlof op en mijn ouders sprongen (met liefde) bij. Ook Junes andere opa en oma vingen haar soms op en ze mocht weleens logeren.

Zo hoefde ze gelukkig niet meer naar de BSO. En inmiddels is ze oud genoeg om zelf naar huis te gaan – als het nodig is. Ik ben ongelooflijk dankbaar dat we het zo konden oplossen. Zowel voor onszelf als voor haar. Dat schuldgevoel wanneer ik haar achterliet, was namelijk verschrikkelijk. En natuurlijk, ik weet ook dat als het nou eenmaal moet omdat je geen andere keus hebt, je door moet zetten. Maar gelukkig was dat uiteindelijk toch niet het geval!

Heeft iemand de gouden tip voor wat je kan doen als je kind pertinent een hekel aan de BSO heeft?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

6 thoughts on “Help, mijn kind heeft een hekel aan de BSO!

  1. Zoals je al bij mij hebt geleden heb ik helaas ook niet de gouden tip. Wel denk ik dat ouders het afscheid nemen vask uiteindelijk erger vinden dan hun kind. Hoe vaak ik mijn dochter wel niet verdrietig moest achterlaten en 10 minuten later een foto kreeg waar ze lachend op stond…

    1. Ja weet dat ook van de peuterspeelzaal nog, bij de oudste. En soms kom je ze halen, willen ze niet mee… Het ligt idd meer bij ons, misschien moet ik me daar ook maar vooral op gaan focussen 🙂

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten