Groep 7 | Nieuwe telefoon? June (10) doet heitjes voor een karweitje

June kondigde laatst aan dat ze een nieuwe telefoon wil. Haar huidige werkt echter prima en dus besloten we haar te laten ‘werken’ voor haar geld. Een heitje voor een karweitje dus. Maar hoe pak je dat nu eigenlijk aan? Is dat niet meer iets van vroeger? En hoeveel betaal je? Ik zocht het uit! 

Is zo’n heitje niet meer iets van vroeger?

Een blauwe maandag waste ik, samen met mijn beste vriendinnetje, de auto van mijn moeder. Ook bracht ik acceptgiro’s rond voor de turnvereniging waarvoor ze vrijwillig werkte. Vond ik hartstikke leuk om te doen. Dus in die zin kreeg ik weleens een heitje voor een karweitje. Maar voor mijn gevoel gebeurt dat eigenlijk niet meer: kinderen krijgen veel van hun ouders. En gelukkig leven we in een tijd waarin die luxe er ook daadwerkelijk is. Dat leert onze kinderen echter niet dat nieuwe spullen en geld niet aan de boom groeien. Hoewel zo’n heitje misschien achterhaald is, leek het me niet overbodig het weer in te voeren.

‘Een heitje voor een karweitje’ voert terug naar vroeger, toen padvinders klusjes kwamen doen voor wat geld. Hei is Jiddisch voor vijf en betekende in die tijd vijf stuivers (een kwartje). Bron

Jongens van de scouting schillen aardappels – Shutterstock

Lees ook: Smartphone op de basisschool? Zorg dan voor een voordelig abonnement!

June en haar heitjes

Laatst bekende onze oudste dat ze eigenlijk wel een nieuwe telefoon zou willen. Prima, vonden wij. Alleen moest ze er dan wel zelf voor sparen. Kleine kink in haar kabel: ze krijgt weinig zakgeld. We kozen daar bewust voor, omdat we in de praktijk vaak toch kosten uit handen namen en daardoor had ze niet veel aan dat weekgeld. Van het geld op haar rekening betaalt ze cadeautjes voor verjaardagen binnen het gezin of wanneer ze een iets grotere uitgave wil doen. Die telefoon is echter boven het budget. En zo kwamen we bij het heitje voor een karweitje: klusjes doen, om wat bij te verdienen. Ik zette de meest gestelde vragen op een rijtje:

Moeder en dochter maken samen schoon – Shutterstock

Wat is geschikt als klusje?

June is bijna elf. Daarom vinden we niet dat ze alles zou kunnen doen. Wat wel prima volstaat?

 • De auto wassen
 • De keuken schoonmaken (aanrecht, gootsteen, kookplaat)
 • Stofzuigen
 • Kamer opruimen
 • De koelkast schoonmaken
 • Was vouwen en/of strijken

Kortom, simpel uit te voeren taken waarbij het resultaat ook snel zichtbaar is. Voor haar prettig om te zien (niks is immers zo fijn als een blinkend, fris riekend keukenblad of gevouwen stapel was) en leuk voor haar spaarproject.

Schoonmaken: daar wordt toch ieder kind blij van 😉 – Shutterstock

Wat zijn de bijkomende voordelen van zo’n taak?

Behalve dat onze dochter leert met geld om te gaan, ontdekt ze ook hoeveel werk je soms moet verrichten voor je een bepaald bedrag bij elkaar hebt gespaard. Dat je soms moet doorzetten wanneer je even geen zin meer hebt en dat je goed werk aflevert. Het bereidt haar voor op de toekomstige arbeidsmarkt en motiveert haar om een doel te stellen en behalen. Zelfvertrouwen komt immers ook voort uit de taken die je volbrengt. Dat geeft je moed en kracht voor de toekomst. Ook vinden we het goed dat ze leert dat geld niet aan de boom groeit. En tot slot leert het haar natuurlijk schoonmaken – een les waar ze op latere leeftijd (en momenteel in haar kamer) veel aan heeft. Geduld is een schone zaak!

Wat levert zo’n heitje nu eigenlijk op?

Voor een kwartje redt ze het niet meer, dan zou ze zo’n 2.600 auto’s moeten wassen. Tegen de tijd dat ze daarmee klaar is, zou ze alweer het volgende model kunnen halen. Maar hoe bepaal je nu eigenlijk het juiste bedrag? Zoals je hier kunt lezen is het minimumloon 2017 voor een 15-jarige € 21,68 per dag. Dat komt per uur neer op € 2,71 per uur. Nu is June nog geen vijftien en werkt geen hele dagen. We hebben daarom besloten dat ze voor kleine klusjes € 1,50 krijgt en de grotere € 3,50. Ze mag hiervoor trouwens niet langs de deuren, zoals de padvinders van vroeger. Alleen thuis en bij oma en opa.

Sparen voor een telefoon – Shutterstock

Betalen andere ouders hun kinderen ook weleens?

Ik was toch nieuwsgierig naar wat gebruikelijk is en vroeg een paar andere moeders naar hun mening.

Charlotte van Lovelycharlotte.nl

Ifan krijgt € 0,50 per karweitje dat hij in het weekend doet. En dat vinden we wel even voldoende voor een kind van vijf. We willen hem leren dat je zal moeten werken om geld te verdienen en dingen te kunnen kopen.

Fleur van Mamasliefste.nl

Onze oudste krijgt € 1,00 extra zakgeld wanneer ze haar kamer opgeruimd houdt. En opa stelde voor dat ze € 5,00 kan verdienen wanneer ze zijn auto wast.

Overigens blijkt ze bij navraag niet gevoelig voor chantage. Jammer, had de tip hier ook graag ingezet! 

Marijke van Mamasmetthee.wordpress.com

Als je kijkt naar het minimumloon dat de overheid stelt is € 3,50 eigenlijk al veel als ze er een uur mee bezig zijn. En bovendien zijn ze ook pas tien!

Hoe denk jij over zo’n heitje voor een karweitje?
Betaal jij je kind ook weleens voor een klusje of geef je alles?

Handen met geld – Shutterstock

Author: Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

10 Replies to “Groep 7 | Nieuwe telefoon? June (10) doet heitjes voor een karweitje

 1. Ik vind het goed dat je kinderen ergens voor laat werken, zeker als de oude telefoon nog gaat. Later krijgen ze de spullen helaas ook niet gratis.

 2. Ik denk dat het, met name in deze tijd waarbij veel mensen en kinderen het heel gewoon vinden om alles te kunnen hebben cq krijgen, heel goed is om dmv klusjes ze wat te laten verdienen en op die manier te kunnen sparen voor wat ze graag willen hebben. Het leert ze meer over de waarde van geld en over de waarde van wat ze willen hebben. Hebben ze het er echt voor over om er wat voor te doen gedurende een bepaalde periode of is het een hype-achtig idee van nieuwe, die bewustwording lijkt me ook prima om mee te geven in de opvoeding

 3. Ik ben er een groot voorstander van! Je bewijst je kind daarmee een grotere dienst dan door simpelweg een nieuwe smartphone voor haar te kopen. Bovendien is het ook leuker denk ik uiteindelijk voor een kind, dat ze weten: ‘Dit heb ik zelf voor elkaar gekregen!’
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…8 redenen om te bloggenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge