romige lasagne

Samen koken | Heerlijke romige canelloni met courgette (voor 4 personen)

ROMIGE LASAGNE / CANELLONI – Mijn favoriete recept met een bijzondere twist: ik heb laatst een heerlijke lasagne gemaakt waar zelfs het gezin niet meer over klaagde. Een groot succes dus! En omdat ik de beroerdste niet ben, deel ik hem graag met jullie. Buon appetito!

Lasagne

Als er iets is waar ik dol op ben, dan is het wel lasagne. De combinatie van de bladeren met een heerlijke saus vol groenten, maar vooral die knapperige kaasrand bovenop. Soms pikte ik die van mijn vader erbij, in ruil voor een beetje van mijn portie. Eigenlijk ben ik altijd best wel trouw geweest aan mijn eigen recept dat ik in de loop van de jaren perfectioneerde. Maar aan de andere kant wordt dat op den duur ook wel een beetje saai en het duurt zo ontzettend lang voor ik eindelijk klaar was, dat we het bijna niet meer eten.

Tijd voor iets nieuws dus! Toevallig vond ik bij Hello Fresh een tijdje terug het recept voor lasagne met spinazie én zelfgemaakte bechamelsaus. Dat laatste wilde ik sowieso weleens proberen, dus dat kwam mooi uit. Ik heb er van het weekend alleen wel een eigen draai aan gegeven: spinazie vind ik erg lekker, maar dat hadden we afgelopen week al een keer op. Omdat ik nog altijd moet opletten op mijn ijzerinname, koos ik in plaats daarvan voor courgette (waar ook ijzer in zit) en paprika. Ook bleek ik me te rijk gerekend te hebben. We hadden geen lasagnebladeren meer, maar wel canelloni. Beide varianten zijn erg lekker!

Romige lasagne (of canelloni) met courgette

Ingrediënten voor de lasagne

  • 300 gr. biologisch rundergehakt
  • 1 rode of roze ui
  • 2 kleuren paprika (liefst oranje en geel)
  • courgette
  • 8 tomaten of een half emmertje snoeptomaatjes
  • tijm (vers)
  • 1/2 blik kookroom (half pakje ongeklopte slagroom is ook prima)
  • lasagnebladen of canelloni
  • kaas (Grana Padano is een optie, zoals in het recept, maar je kan ook kiezen voor Parmezaanse kaas – evt. in combinatie met mozzarella of ‘gewone’ geraspte kaas)
  • div. specerijen om het vlees op smaak te brengen (ik gebruik altijd kurkuma of kerrie, paprikapoeder en vaak nog een scheutje Worcestersaus)

Ingrediënten voor de bechamelsaus

  • 6 el. roomboter
  • 4 el. bloem
  • 1 el. olijfolie
  • peper en zout
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 600 ml. groentenbouillon

Oven voorverwarmen

Iets dat ik nog weleens wil vergeten wanneer ik aan de slag ga in de keuken, is het aanzetten van de oven. Nu maakt dat vaak niet heel veel uit, maar ik zet het er nog maar eens expliciet bij voor de volgende keer dat ik dit gerecht maak. In het oorspronkelijke recept staat 220 graden en 20 minuten. Ons oventje (eigenlijk een combi-magnetron), samen met de schaal, redt dat vermoedelijk niet. Ik laat hem daarom 30 minuten bakken.

Hoe maak je deze romige lasagne (voor 4 personen)?

  1. Kruid het gehakt. Nu hoef je dat niet per se te doen voor een lekker gerecht, maar persoonlijk vind ik het wel altijd een smaakvolle toevoeging. Haal na het bakken het gehakt uit de pan, zodat je kan beginnen met de saus.

  2. Laat de roomboter langzaam smelten in dezelfde pan, voeg een gefruite ui en knoflook toe, paprika en courgette (in blokjes of reepjes) en wanneer de boter goed gesmolten is en de ui glazig, vier eetlepels bloem. Let op: het wordt een beetje papperig en moet niet op te hoog vuur gebakken, het brandt makkelijk aan.
  3. Bak het geheel twee minuten en voeg daarna 200 ml. bouillon toe; roer met de garde. Na weer twee minuten de volgende 200 ml. en tot slot het laatste deel. Blijven roeren, zodat je een gelijkmatige en gladde saus krijgt.
  4. Je mag de saus aan de kook brengen en de tomaten in blokjes toevoegen.
  5. Daarna volgen de tijm en eventueel peper naar keus, kookroom en gehakt en een derde van de kaas.
  6. Zelf koos ik ervoor om één keer kaas te gebruiken tussendoor, omdat er ook al kaas in de saus zat.

    Vet de ovenschaal in, leg lasagnevellen neer en bedek die met een laagje saus. Daaroverheen komt weer kaas, dan opnieuw lasagnevellen, saus en kaas, tot alles op is. In het geval van canelloni kan je braaf alle rolletjes vullen of ze gewoon in de schaal gooien en hopen dat een beetje schudden het vulwerk voor je doet. Werkt op zich ook prima en scheelt je verbrande handen.

  7. Laat twintig tot dertig minuten bakken in de oven.

De reactie?

Toegegeven, het oogt minder smakelijk dan op de website waar ik het recept vond. Dus de eerste reactie was dat het leek op wat jij misschien nu ook denkt als je de foto ziet.

Maar man, wat was het lekker! Zowel June als Ro hebben allebei hun bord leeg en schepten nog een beetje op. De saus was heerlijk romig (hij lijkt vloeibaarder dan hij is), heel smaakvol en zat natuurlijk vol met groenten. Eentje om vaker te maken. Want al duurt het wel iets langer (maar dat hou je met lasagne), het is elke minuut meer dan waard!

Eet smakelijk!
Hoe is jouw favoriete lasagne?

Author: Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge