Heerlijke romige cannelloni met courgette (4 personen)

Cannelloni

Cannelloni zijn een soort dikke holle buisjes, gemaakt van durumtarwe – net als macaroni en andere pastasoorten. Anders dan bij de meeste bekende pastagerechten vul je de buisjes met saus, groenten, vlees of vis. Het is daardoor iets lastiger om goed te bereiden, maar zeker de moeite waard. Als je verse cannelloni gebruikt hoef je deze vooraf niet te koken, kies je voor gedroogde (wat wel aan te raden is als je net begint), dan kook je ze enkele minuten voor (3-4).

Op zoek naar een lekker recept kwam ik deze lasagne met spinazie tegen bij Hello Fresh. Maar omdat we al een keer spinazie op hadden en ik weer eens cannelloni wilde proberen, besloot ik voor courgette te gaan. Ook meteen goed voor de ijzerinname. Maar goed, lang verhaal kort: het was erg lekker! Met zelfgemaakte bechamelsaus, voor het eerst, en heerlijke groenten. En de kinderen vonden het gelukkig ook lekker, dus die kan mooi op de lijst!

Ingrediënten voor de cannellonisaus

  • 300 gr. biologisch rundergehakt
  • Laurierblaadjes (1-2)
  • 1 rode of roze ui
  • 2 kleuren paprika (liefst oranje en geel)
  • Courgette
  • 8 grote tomaten of een half emmertje snoeptomaatjes
  • Tijm en basilicum (vers)
  • 1/2 blik kookroom (half pakje ongeklopte slagroom is ook prima)
  • Cannelloni (of lasagne)
  • Kaas (Grana Padano is een optie, zoals in het recept, maar je kan ook kiezen voor Parmezaanse kaas – evt. in combinatie met mozzarella of ‘gewone’ geraspte kaas)

Ingrediënten voor de bechamelsaus

  • 6 el. roomboter
  • 4 el. bloem
  • 1 el. olijfolie
  • peper en zout
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 600 ml. groentenbouillon
  • 6 el. roomboter
  • 4 el. bloem
  • 1 el. olijfolie
  • peper en zout
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 600 ml. groentenbouillon

Verder nodig

  • Ovenschaal, ingevet met roomboter
  • Garde
  • Maatbeker (voor de bouillon)
Nee, het is niet de meest smakelijke foto, maar zeker de moeite waard om eens te proberen!

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Rul het gehakt en haal het, zodra het goed gebakken is, uit de pan.
  3. Laat de roomboter langzaam smelten in dezelfde pan, voeg een gefruite ui en knoflook toe, laurierblaadjes, paprika en courgette (in blokjes of reepjes) en wanneer de boter goed gesmolten is en de ui glazig, vier eetlepels bloem. Let op: het wordt een beetje papperig en moet niet op te hoog vuur gebakken, het brandt makkelijk aan.
  4. Bak het geheel twee minuten en voeg daarna 200 ml. bouillon toe; roer met de garde. Na weer twee minuten de volgende 200 ml. en tot slot het laatste deel. Blijven roeren, zodat je een gelijkmatige en gladde saus krijgt.
  5. Je mag de saus aan de kook brengen en de tomaten in blokjes toevoegen.
  6. Daarna volgen de tijm en eventueel peper naar keus, kookroom en gehakt en een derde van de kaas.
  7. Vet de ovenschaal in, vul de cannelloni als dat lukt.
    Tip: vind je het lastig de cannelloni te vullen met saus? Dan kan je ze ook gewoon in de schaal leggen en de saus eroverheen/rondom schenken, de schaal schudden en dan vullen ze zichzelf ook. Minder culinair verantwoord, wel makkelijker.
  8. Bestrooi met kaas.
  9. Laat twintig tot dertig minuten bakken in de oven.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven