Health check! | Op bezoek bij het Fitfestival voor senioren in Rotterdam

Ja je leest het goed: ik ben op bezoek geweest bij een Fitfestival voor senioren in winkelcentrum Keizerswaard, Rotterdam. Het was een bijzondere (zelfs wat emotionele) dag vol mooie ontmoetingen, gezelligheid én natuurlijk nieuwe kennis over gezondheid. In deze blog een uitgebreid verslag!  

Fitfestival Rotterdam

Om senioren bewuster te maken van hun gezondheid, netwerk en toekomst, organiseerde de gemeente Rotterdam het Fitfestival. Deze fitfestivals vinden een aantal keer plaats, waaronder deze editie op donderdag 8 maart in winkelcentrum Keizerswaard, Rotterdam.  

Waarom organiseren diverse instanties het Fitfestival?

In de woorden van de gemeente:

Er is nog veel moois te beleven in de derde levensfase. Een goede voorbereiding nu helpt u straks om daar zo optimaal mogelijk van te profiteren. Hoe wilt u uw toekomst vormgeven? Ga in gesprek met vrienden, buren, ouders, kinderen. Deze vragen kunnen u helpen. Waar wilt u wonen? Hoe blijft u fit? Wie heeft u in de buurt en wat doet u in uw vrije tijd? Ouder worden gaat vanzelf. Dat doen op een manier die bij u past, vraagt voorbereiding.

Als oudere heb je anno 2018 een veel rijker leven dan vroeger. Veel gepensioneerde senioren gaan er nog op uit, zolang het kan, ondernemen van alles en leven langer zelfstandig. Hoe pak je dat nu gezond aan? En hoe maak je het jezelf zolang mogelijk gemakkelijk op een veilige manier? In gesprek gaan met deskundigen tijdens het Fitfestival is daar een antwoord op.

Wie zit er achter het Fitfestival?

De FitFestivals in Rotterdam worden georganiseerd door de gemeente Rotterdam in co-creatie met diverse partners uit de stad georganiseerd: denk aan DOCK, PIT010 en Buurtwerk. Het concept en de uitvoering liggen in handen Dr. Sunshine/Philogirl. Afgelopen jaar hebben al diverse events in Rotterdam en Leiden plaatsgevonden.

Opsteker 😉

Bij het podium vraagt gepensioneerd longarts en muziektheoreticus Paul Hekking om aandacht voor het onderzoek naar het effect van muziek in de zorg en opent daarmee het Fitfestival. Niet veel later spreekt iemand me aan en zegt halverwege de legendarische woorden: ‘…ouderen, zoals u en ik…’ Ik grijns. De beste man is zelf rond de tachtig. Ik drieëndertig. Waar ik vooraf een beetje bang was een beetje buiten de boot te vallen, bewijst hij met deze woorden het tegendeel 😉 Tijd om eens te gaan rondlopen en te zien wat iedereen te vertellen heeft! Leuk om te zien dat het al meteen heel druk is bij het prikken op o.a. cholesterol en glucose. Deze manier om ouderen te bereiken werkt.

Wat is er allemaal te doen op het fitfestival?

Opzet

Het festival bestaat uit vijf onderdelen:

 • Brainfood (lezingen)
 • Het Vitaliteitsfestival (gratis check)
 • Het Living Lab (met innovatieve producten en diensten, zoals robotknuffel Henk)
 • Move More (diverse sportieve en rustgevende activiteiten, zoals een boks- en yogaworkshop)
 • Foodspa (heerlijke hapjes en voedingsadvies)

Alleen voor senioren?

Als je denkt dat het festival alleen geschikt is voor senioren, dan heb je het mis. Ook jongeren kunnen hier vrijblijvend en laagdrempelig terecht om zich te laten voorlichten en/of laten controleren. En dat kan best handig zijn, zo blijkt als ik even later in gesprek sta met een diëtiste.

Bewust maken van gezonde voeding

Ik start bij CARAS, waar diëtiste Astrid Kasbergen me uitlegt hoe belangrijk het is om mensen bewust te maken van goede voeding. Niet alleen ouderen trouwens: ook jongeren kennen niet altijd de feiten, doordat ze bijvoorbeeld meegaan in hypes. ‘We willen mensen bewust maken, dat doen we hier bijvoorbeeld door wist-je-datjes op de fruitspiesjes te zetten,’ vertelt ze. Ook spreken we kort over ondervoeding, een probleem dat niet altijd wordt herkend. Ondervoeding betekent namelijk niet automatisch dat je ondergewicht hebt. Dat is eigenlijk nieuw voor mij. Zeker bij ouderen (die weinig de deur uit gaan) komt dit vaker voor dan je denkt. Maar ook vaker dan zijzelf denken – en dat is net het gevaar. Extra belangrijk om toch even hier langs te gaan en te vragen wat nu eigenlijk goed voor je is.

Fitnesstest

Mensen wonen tegenwoordig veel langer thuis dan vroeger. Om hen zolang mogelijk uit de speciale zorg te houden, is het belangrijk om ze preventief te helpen. In Amerika ontwikkelden wetenschappers een fittest om te zien hoe ouderen er eigenlijk voorstaan.

Dante Fysio staat hier om een aantal onderdelen te testen met senioren. Zo moet je bijvoorbeeld een aantal keer gaan zitten en weer opstaan, een stukje wandelen en armoefeningen uitvoeren. Mensen vinden het een beetje spannend. Je ziet sommigen kijken, nadenken en dan toch doorlopen. Een enkeling gaat echter wel zitten. Het levert je belangrijke kennis op: je ontdekt waar je krachten liggen en op welke onderdelen je extra aandacht verdient. Je kan daar maar beter op tijd mee beginnen. Helaas vergoedt de verzekering deze preventieve therapie niet. Een gemis, vind ik. Fysiotherapeut Sven Bonardt, die vandaag de ouderen begeleidt, is het met me eens. ‘Hoe eerder je erbij bent, des te beter het is. Met de juiste oefeningen blijf je langer fit.’

Hogeschool Rotterdam

Docente Canan Ziylan van de Hogeschool Rotterdam staat me vervolgens te woord. Zij richt zich specifiek op het ontdekken van ondervoeding bij ouderen – iets dat ze haar leerlingen verpleegkunde graag meegeeft. Op het festival kan je bij haar langsgaan voor een SNAQ65+ voedingsadvies om te zien hoe het ervoor staat. Ouderen hebben bijvoorbeeld meer eiwitten nodig en aan de hand van de kaartjes ontdek je gemakkelijk of je genoeg binnenkrijgt. Je kunt hier verder informatie ophalen over een gebalanceerder dieet. Canan vertelt dat 1 op de 3 thuiszittende ouderen ondervoed is. Daar schrik ik best van. Deze groep mensen komt veel te weinig buiten, zijn beperkt in hun bewegen en krijgen niet altijd de juiste vitaminen en mineralen binnen. Of eiwitten, die op latere leeftijd extra belangrijk zijn.

Stuur een kaartje

Al bij de opening van het festival vertelde gepensioneerd longarts en muziektheoreticus Paul Hekking bevlogen over het effect van muziek in de zorg. Zo bleek dat patiënten die wakker worden uit een narcose met muziek aan, zich een stuk beter en rustiger voelen. Het bespaart tijd in het ziekenhuis en mogelijk ook medicijnkosten.

Er is één probleem: hier moet wetenschappelijk onderzoek naar gedaan worden. En het ‘nadeel’ aan dit soort dingen is toch dat het bewijs er eerst fysiek moet liggen voor je iets kunt toepassen. Daar is natuurlijk ook geld voor nodig. Tijdens het festival kan je daarom een kaartje sturen of laten ophangen met daarop een mooie wens. Het geld dat hiermee wordt opgehaald, gebruiken ze voor het onderzoek.

Meer lezen? Klik dan hier om te zien hoe jij ook kunt bijdragen aan het onderzoek en/of waarom het zo belangrijk is dat het gedaan kan worden. 

Leuk om te weten: Studio Maky verzorgt elk jaar, samen met kinderen, een levensgroot kunstwerk in de vijver bij het Rotterdamse Vroesenpark. Dit jaar kozen ze ervoor dit te gaan doen met senioren. Een extra reden dus om komende zomer een keer lekker neer te ploffen in het park! 

Cholesterol en glucose check

Zonder uitzondering was het druk bij de cholesterol en glucosecheck. Bijna iedereen ging hier wel een keer langs om te laten controleren hoe hij of zij ervoor stond. En dat snap ik wel. Het is een relatief kleine handeling met een zeer waardevolle uitkomst. Bovendien kan ik me voorstellen dat je niet zomaar even op controle gaat bij de huisarts wanneer je nog geen of milde klachten hebt.

Virtual Reality

De Brandweer Rotterdam Rijnmond staat naast de drukbezochte stand om glucose en cholesterol te laten prikken en biedt voorlichting over brandgevaar. Met een virtual reality bril dus. Dit is voor mij de eerste keer dat ik zo’n ding op mijn hoofd zet. En dat is te zien! Waar ik nog in de veronderstelling ben dat het programma moet opstarten (in het tempo van MS DOS), blijkt dat ik al de hele tijd naar beneden zat te kijken. De rest van het programma gaat het niet veel soepeler, maar gelukkig gaat één ding wel goed: ik weet wat ik moet doen bij een vlam in de pan. Al heeft dat meer te maken met de laatste keer dat het hier gebeurde en mijn panische reactie daarop.

Ook weer een mooi intiatief en goed dat de brandweer gebruik maakt van deze moderne techniek. om ouderen kennis te laten maken met brandveiligheid.

Mantelzorg

Omdat de zorg steeds verder wordt uitgekleed en verpleegkundigen soms niet anders kunnen dan alleen de praktische dingen afwerken, is mantelzorg veel belangrijker geworden. Het netwerk van vrienden, familieleden en vrijwilligers die de mentale steun bieden of even helpen met het doen van de boodschappen. Hoe nobel ook, jij bent er ook nog. Want wie voor een ander zorgt, moet extra goed voor zichzelf zorgen. Dat is de boodschap die ze uitstralen bij het Centrum voor Dienstverlening (CVD) Rotterdam.

In een gezonde samenleving zorg je voor elkaar en persoonlijk vind ik het ook heel mooi dat mensen mantelzorg verlenen. Maar het bewaken van de eigen grenzen is soms lastig: je ‘groeit mee’ met de patiënt en zo kan je ongemerkt uit het oog verliezen waar ze ook alweer lagen. Omdat mantelzorg steeds vaker voorkomt, is het goed om je hier te laten voorlichten en misschien zelfs tot het besef te komen dat je de laatste tijd jezelf steeds vaker voorbij loopt.

Henk

Vanaf een afstandje kijk ik even naar de blauwe knuffel op tafel bij Formex Medical. Hij doet me een beetje denken aan het hysterisch lachende varken dat June ooit had, maar hoe anders blijkt Henk. De knuffel was oorspronkelijk ontworpen voor kinderen in het speciaal onderwijs die moeite hebben met het tonen van emoties of aangaan van sociale interactie. Daarom lopen veel senioren de stand voorbij (behalve om een pen mee te pakken).

Ik ben blij dat ik het gesprek wél aanga. De knuffelrobot blijkt namelijk basisemoties te kunnen uitbeelden (vrolijk, boos, verdrietig). En het werkt nog ook. Terwijl Henk zijn zielige gezicht opzet, verandert mijn gezicht ook in een medelijdende blik. Ik wil hem knuffelen. Juist omdat hij zo goed werkt bij kinderen die zich slecht kunnen verwoorden, hopen de onderzoekers hem ook te kunnen gaan inzetten bij dementerende ouderen.

Een speciale robot die emoties kan uitbeelden, zoals verdriet. Hoe schattig is dit?

De Bepper® Balance Methode

Hoewel ik de afgelopen tijd kilo’s ben afgevallen, blijkt er nog meer af te kunnen. Emotioneel gezien, althans. Ik geloof echt dat ik tien kilo lichter ben wanneer ik weer opsta. Coach Liesbeth Bouwhuis ontwikkelde de Bepper® Balance Methode om mensen sneller inzicht te geven in hun échte wensen, doelen, drijfveren en gevoelens. In het kort stel je een vraag, daaruit haal je 9 aspecten die een rol spelen bij die vraag. En per aspect ga je door middel van gems (gekleurde stenen) aangeven in hoeverre het écht belangrijk is. Ouderen kunnen hier natuurlijk baat bij hebben, zeker wanneer ze in woorden niet even goed meer kunnen uitdrukken hoe ze zich voelen. Dan kan het met de gems wel.

Dat moest ik natuurlijk aan den lijve ondervinden en ik nam plaats. Bovenaan schreef ik een heel persoonlijke vraag (wat ontzettend spannend was: iedereen zou kunnen meelezen – en ja, de meeste voorbijgangers doken inderdaad nieuwsgierig over mijn schouder heen) en Liesbeth hielp mij en nog twee andere dames door kritische vragen te stellen, opdrachten te geven en ons te laten praten. Sommige mensen zijn geboren voor hun vak en dat gaat in dit geval zeker op. Plots bleken de beren op de weg vele malen minder groot te zijn dan ik ze in gedachten had gemaakt. Het gaf in één keer zoveel inzichten. Met een stralende lach vertrok ik weer. Sommigen vroegen of het zweverig is, maar nee. Absoluut niet. Gewoon aanschuiven dus!

SPC Rijnmond

Het Sport Performance Center Rijnmond is o.a. gespecialiseerd in beweging voor senioren. Ze konden daarom niet ontbreken op dit Fitfestival. Je kan hier je BMI laten controleren en je bloeddruk, maar ook meedoen aan een boksworkshop voor 55+ en stabiliteitstraining. Vooral het boksen was mooi om te zien. Absoluut een aanrader om even te gaan kijken of zelfs mee te doen, omdat het zeker op latere leeftijd ook belangrijk is te blijven werken aan je fitheid.

Wat vinden de bezoekers er zelf eigenlijk van?

Na mijn rondje langs verschillende bedrijven, ga ik de bezoekers eens aan de tand voelen. Bij een fysiotherapeut maak ik kennis met twee vriendinnen. De kleinste van het stel lacht hartelijk als ze vertelt over haar gewrichten ‘Ik ben helemaal vergroeid,’ vertrouwt ze me met een knipoog toe. ‘Maar ik wil weleens weten wat de fysio daarvan vindt.’ Haar vriendin is te spreken over het festival en vindt het vooral goed dat ouderen op deze manier meer voorlichting krijgen.

Verderop spreek ik een vrouw die eerst nieuwsgierig kijkt naar de stands. We raken aan de praat. Al ver voor het een trend werd, kocht ze biologische voeding, zo vertelt ze, en gebruikte stoffen tassen in plaats van leer. ‘Mensen keken me er raar op aan. Mijn dochters vonden het verschrikkelijk,’ lacht ze, ‘en nu zie je iedereen ermee.’ Na ons gesprek geeft ze aan straks nog wel even te willen kijken. En inderdaad, niet veel later is ze ergens aangeschoven.

‘Woon je nog thuis?’

Vlak voor ik vertrek denk ik weer terug aan de woorden van begin die ochtend: ouderen zoals hij en ik… Niet dat ik baal van hoe ik eruit zie en ouder word, maar het maakt alles zo definitief. De dagen als jong blaadje liggen blijkbaar écht ver achter me. Maar dan roept een jonge jongen me, begin twintig. ‘Jongedame, mag ik je wat vragen? Woon je nog thuis?’ Of het een verkooppraatje is, een reclamestunt of gewoon oprecht, maakt me heel even niks meer uit

Mooie, lieve wensen! Ook zeker een aanrader om even langs te lopen en jouw wens achter te laten.

Mijn gedachten over het Fitfestival in Rotterdam

Onderweg naar huis ga ik alle mensen af die ik ontmoette. Allemaal met hun eigen inspirerende verhaal. Ik vond het zo mooi om te zien hoeveel liefde er eigenlijk was. Dat klinkt misschien gek, maar als je op het nieuws kijkt vliegt de ellende je om de oren. Hier stonden zoveel mooie mensen die allemaal op hun eigen manier de wereld – en dus ook mijn wereld – een stukje beter maakten. Ouderen die gezellig met elkaar stonden te lachen, verschillende culturen die naast elkaar zaten en elkaars ongemakken herkenden en een oudere man die spontaan besloot mee te doen met de  bokstraining. Geweldig toch?

Wat kan je allemaal doen op het Fitfestival?

 • Je kunt een vitaliteitscheck laten doen met behulp van een kaart. Loop langs de verschillende stands en laat o.a. bloeddruk, BMI, fitheid, je iris en gewrichten controleren. Deskundigen schrijven het advies kort op je kaart en daarmee kan je óf actie ondernemen óf natuurlijk gewoon blij naar huis omdat alles goed gaat. Handig om te doen!
 • Diverse workshops volgen. Denk bijvoorbeeld aan boksen of yoga, maar ook een korte lezing over voeding door Canan Ziylan van de Hogeschool Rotterdam.
 • Jezelf laten voorlichten door zeker ook even langs de stands te gaan waar je niet direct iets kunt doen, maar wel kan praten. Ontzettend interessant! Denk bijvoorbeeld aan weerbaarheid en veiligheid, gezonde voeding en mentale ondersteuning.
 • Kijken hoe het ervoor staat met je eigen brandveiligheid bij de Brandweer.
 • Andere ouderen ontmoeten. Misschien heeft niet iedereen daar behoefte aan, maar het Fitfestival is echt een heel sociaal evenement. Alleen al daarom.

Laat jij je gezondheid weleens controleren? Waarom wel of niet? En zou jij naar een Fitfestival gaan?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Commerciële redactie

Onze commerciële redactie zoekt voor je uit wat je moet weten op het gebied van tof speelgoed, de leukste kledingtrends van het moment en bijvoorbeeld welke bioscoopfilms zeker de moeite waard zijn!

12 thoughts on “Health check! | Op bezoek bij het Fitfestival voor senioren in Rotterdam

 1. Wat een goed festival om laagdrempelig ouderen en andere bewust te maken van hun gezondheid. Zelf werk ik in de ouderzorg en zie ik veel van deze problemen voorbij komen

 2. Ik kan me voorstellen dat dit best een heftige dag is geweest met al die ontmoetingen! Ik vind het wel echt een waanzinnig leuk initiatief, misschien zit we ook wel wat in om de fitfeativals uit te bereiden om zo meer doelgroepen samen te brengen. We hebben zoveel van elkaar te leren! ?

 3. Wat een waardevol event! Hier had ik ook wel heen willen gaan zeg. Zeker voor senioren heel belangrijk om even te peilen zo af en toe hoe je ervoor staat en wat je kan verbeteren.

 4. Fijn dat zoiets georganiseerd wordt. Het ziet er heel leuk en kleurrijk uit. Dergelijke controles zouden trouwens heel wat mensen (mezelf inclusief) meer en sneller moeten doen, vind ik ook! Ik zeg dat altijd tegen anderen, maar doe het zelf niet … :/

 5. ik moet zeggen, wat een goed en mooi initiatief!!! Verder laat ik zelf soms een bloedtest doen hoe mijn suiker is, mijn cholesterol en mijn bloedvaten ed. Vind ik wel belangrijk

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten