Wat is de achterliggende gedachte achter Halloween?

Persoonlijk ben ik groot voorstander van weten wat je viert (daarom zoek ik ook ieder jaar weer braaf de diepere betekenis achter Pinksteren op). Daarom even een korte samenvatting van Wikipedia over wat we nu eigenlijk vieren tijdens Halloween:

Eeuwen geleden zagen de Kelten de avond voor Allerheiligen (1 november) als oudejaarsavond. Zij geloofden dat de geesten van mensen die dat jaar overleden waren tijdens Allerheiligenavond op aarde kwamen om vlak voor het nieuwe jaar nog bezit te komen nemen van een levend lichaam. Deze geesten werden aangetrokken door voedsel voor de deuren te leggen, terwijl mensen maskers droegen om hen af te schrikken. In de negende eeuw na Christus vermengde het feest zich met het Christelijke Allerzielen (2 november), waarbij men in lompen gekleed langs deuren ging en bedelde om ‘zielenbrood’.

Het feest werd van oorsprong gevierd in het Verenigd Koninkrijk, maar na emigratie ook in Canada en de V.S. Hier kwam de uitgeholde en gekerfde pompoen in beeld als boegbeeld van Halloween. (Bron: Wikipedia)

Halloween in Nederland

Het heeft even geduurd, maar inmiddels is Halloween ook bij ons niet meer weg te denken. Eigenlijk was ik nogal sceptisch, zoals het een waar Hollander betaamt. ‘Al dat Amerikaanse gedoe’… Het stond als een vlag op een modderschuit toen een stel verdwaalde zombies door het dorp liepen, te midden van het winkelend publiek. Bovendien, ik vond ze eigenlijk doodeng! Maar goed, gooi er een paar jaar lang een knap staaltje marketing tegenaan en ik blijk zonder enige twijfels al mijn principes overboord te zetten.

Hoe vier je Halloween in Nederland?

  • Je kan naar een pretpark toe: de meeste parken hebben namelijk wel één of meerdere avonden waarop ze aandacht schenken aan het feest.
  • Zet een pompoen voor de deur: op die manier weten kinderen dat je meedoet en dus snoep in huis hebt gehaald om uit te delen.
  • Laat je kinderen langs deuren gaan (en/of ga zelf mee, al dan niet op gepaste afstand)
  • Versier je huis

Enthousiast door eetbare oogballetjes

Het is zo erg dat ik zelfs al enthousiast raak wanneer ik pompoenen zie en ze ter plekke wil uithollen. En laatst stond ik twijfelend voor de schappen bij Xenos: spookslingers zouden toch wel kunnen? Of misschien een leuk masker? Hé en wat zien die eetbare oogballetjes er geinig uit! (Let wel: ik heb in het normale leven echt een ongelooflijke hekel aan horrorfilms en alles wat daaraan doet denken)

Uiteindelijk ben ik toch maar weggelopen, aangezien ik voor heel iets anders kwam. Maar met het opkomend enthousiasme in ons koude kikkerlandje lijkt het me toch verstandig iets in huis te halen. Beter dan het overgebleven, inmiddels oudbakken snoep van de Avondvierdaagse, zoals vorig jaar. Het is alleen nog even zoeken naar een eigen versie, aangezien we geen ervaring hebben. Toch die oogballetjes maar in huis halen? Of gewoon een bak met snoep klaar zetten?

Lees je vanmiddag mee? Dan vertel ik op welke manieren je zelf kunt meedoen aan Halloween (DIY dus), zonder je hele huis te bedekken met spinrag of hysterische hoeveelheden pompoenen in de voortuin te hoeven zetten.

Hoe zit het bij jullie, doe je mee aan Halloween?
En zo ja, hoe vier jij het?

De foto bij dit blog is afkomstig van Pixabay

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (10, 2 en 1 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

6 Replies to “Waarom vieren we eigenlijk Halloween?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge