pompoenen uithollen

Halloween | Van Amerikaanse onzin tot een pompoen voor de deur

Halloween? Ik had er niets mee. Tot ik laatst pompoenen zag liggen in de supermarkt. Ineens leek pompoenen uithollen het geniaalste idee dat ik in tijden had bedacht en daar ging ik met twee stuks onder mijn arm richting kassa. Klaar voor een straf stel lampionnen voor de deur…

Halloween: sterk staaltje marketing

Ik liep laatst door de supermarkt en zag kleine pompoenen liggen. Hoewel ik zelf prat ga op mijn eigen mening en het doorzien van marketingtrucs, waren ze me dit keer te slim af. Ik had nooit iets met Halloween: verklede zombies of lijken en boeven vond ik eng, ik liep liever een paar straten om. Ja, ook al was ik de twintig ruim en breed gepasseerd. Maar dit jaar ging het anders. De pompoenen riepen een nog onbekend gevoel in me op: ze moesten uitgehold en voorzien worden van zo’n grappige glimlach. Hier hoorde een waxinelichtje in! En had ik niet laatst ook zo’n leuke versiering bij Xenos gezien? Zelfs bij Hema nam ik bijna een plastic nepspin mee.

Lees ook: Waarom vieren we eigenlijk Halloween?

Kracht van de herhaling

Tot zover de kracht van commercie: als iets maar lang genoeg aan je opgedrongen wordt, komt vanzelf de acceptatie. Voor je het weet ben je enthousiast over een feest waar je nooit eerder binding mee voelde. Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen: inmiddels staan hier drie keurig uitgeholde pompoenen voor de deur. Ook is de schmink voor aanstaand weekend al in huis. Ik heb zelfs kort overwogen of ik niet ook mee moest lopen met de oudste, omgetoverd tot enge heks of groen monster. Maar vrees dat ze het op deze leeftijd verre van cool is (als dat woord nog gebruikt wordt tegenwoordig) als je moeder er onsmakelijk en lelijk bijloopt. Sowieso dat je moeder meegaat misschien – al heb ik ijdele hoop dat ze het stiekem best leuk zou vinden.

pompoenen

Lees ook: DIY: 7 simpele knutseltips voor Halloween! 

Pompoenen uithollen doe je zo:

  • Pak een scherp mes en snij de bovenkant eraf. Pompoenen uithollen is namelijk best lastig: de schil is stevig en laat zich niet zomaar snijden. Het is dus ook raadzaam je kind te helpen om de kap af te snijden.
  • Lepel alles uit de binnenkant: niet alleen pitten, maar ook het draderige vruchtvlees. Kleine waarschuwing: het stinkt enorm. Althans, vind ik persoonlijk. Dus wees voorbereid en neem af en toe een hap frisse lucht om te voorkomen dat je echt misselijk raakt.
  • Teken eventueel vooraf de vormen die je wil gaan snijden op de pompoen
  • Snij ze uit met een kleiner, maar ook scherp mes. Laat dit niet door je kinderen doen in verband met het risico.

Pompoenen uithollen – the day after

Als je de klaar bent met pompoenen uithollen, dan ben je er nog niet. Ik heb nog wat tips voor je:

  • Zorg dat de pompoenen droog staan
  • Verzeker je echt dat je de volledige binnenkant hebt weg geschraapt
  • Onthoud dat een pompoen in de regen uiteindelijk ook gaat schimmelen. Dus voor je bij het weggooien ineens in een blauwgrijze pompoenmoes grijpt, controleer even of die van jou nog stevig is. Pompoenen kunnen behoorlijk stinken, maar een beschimmelde variant wil je simpelweg helemáál niet ruiken!

Je huis versieren?

Ik weet het best, binnen een week is het hele feest alweer voorbij. En het heeft natuurlijk geen nut om je huis te versieren alsof het zo past in de gemiddelde Amerikaanse suburb. Zo hysterisch zijn we hier ook niet (gelukkig maar trouwens, ik ben geen beste knutselaar). Maar toch kijk ik soms jaloers op Pinterest waar het spinrag je tegemoet springt en tuinen worden omgetoverd tot de bizarste doolhoven. Ziet er toch gaaf uit! Dit jaar houden we het echter bij onze pompoenen. En snoep natuurlijk. Ben alleen wel benieuwd of iemand het komt ophalen…

Hol jij met Halloween pompoenen uit? Of vier je het niet?

Deze herfstige foto bij mijn blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge