ballenbak

Lekker chillen in het Krijspaleis | yay or nay?

Indoor speeltuinen (of de ballenbak an sich) zijn toch een dingetje voor veel ouders. Je vindt het fantastisch of noemt het liefkozend Krijspaleis en rijdt er graag met een gigantische boog omheen. Ik ben er zelf nog niet helemaal uit. Het ene moment geniet ik, maar niet veel later vraag ik me af waarom ik niet gewoon naar de kinderboerderij ben gegaan. Waarom?

Ik hou van de ballenbak, omdat:

 1. Je kunt weer even kind zijn

  Niemand kijkt gek op wanneer je al joehoe-end van de glijbaan gaat, een perfecte impersonatie van een krokodil in de ballenbak bent of het hoogst springt op de trampoline. Dat mag! Je moet je kind toch begeleiden?

 2. Je hebt even weinig omkijken naar de kinderen

  Niet dat je ze ook meteen maar helemaal uit het oog moet verliezen (zeker niet, zie: 1), maar als je met twee kinderen zit, dan is het niet erg als je met de één meegaat en de ander even laat klauteren. Overal liggen schuimrubberen kussens en vaak zijn er genoeg ouders die ook een oogje in het zeil houden. Ze kunnen bovendien redelijk hun eigen gang gaan, waardoor je jezelf niet in de minigangetjes hoeft te wurmen in het peutergedeelte.

 3. Ze vervelen zich niet snel

  Ik heb volgens mij nog nooit een kind vrijwillig zien vertrekken. Over het algemeen willen ze nog even blijven en in sommige gevallen (zoals die van ons) moeten ze krijsend, overdwars en onder de arm worden afgevoerd. Irritant voor anderen? Misschien. Maar je kan in elk geval daaraan aflezen dat ze het naar haar zin hebben gehad, zullen we maar denken.

 4. Het blijft heel lang leuk

  Ook kinderen van een jaar of 12-13 vermaken zich nog prima. Er is genoeg te doen en trampolinespringen wordt pas vervelend wanneer het invloed begint te krijgen op je blaas.

 5. Het is een relatief goedkoop uitje

  In elk geval wel met peuters: vaak kan je voor een bepaald tijdstip tegen gereduceerd tarief en dat scheelt toch bijna de helft. Als je het vergelijkt met een pretpark ben je helemaal voordelig uit en ze hebben vaak evenveel lol.

  …en soms is die ballenbak verschrikkelijk, want:

 6. Er zijn ‘andermans kinderen’

  En die zijn niet altijd even gezellig. Dat ene klierderige joch dat de hersens van je dochter inslaat met een schuimrubber kussen, kleuters die het kindje van je vriendin bekogelen met ballen of kinderen die het hek tussen peutergedeelte en dat voor grotere constant openzetten. Ben daarom altijd blij als het rustig is (al weet ik heus wel dat je jezelf hier ook gewoon op moet instellen)

 7. Het gebrek aan gezond eten/drinken

  Met koeienletters staat bij de ingang dat het verboden is eigen consumpties mee te nemen. Prima, je hebt te maken met een horecagelegenheid en op het terras van een café draai je ook niet je eigen thermosfles open. Maar dan kom je bij het gedeelte waar je eten en drinken kan halen: chips, koek, snoep, frisdrank en limonade. Oké en water. En nou ben ik echt geen lid van die hele anti-suikerbrigade, maar een fatsoenlijk stuk fruit en water in geschikte bekers of flesjes voor kinderen zou geen overbodige luxe zijn.

 8. Het gebrek aan sfeer

  Natuurlijk hoeft de ruimte niet zo uit het VT Wonen Magazine te komen, maar een beetje meer aankleding dan formica tafels en wat hysterische muurschilderingen (zoals in ‘de onze’) zou best prettig zijn.

 9. Of een loeiende airco óf verzengende hitte

  Ik zou geen Hollander zijn als ik niet klaagde over het klimaat. Laatst vergat ik mijn sokken. Ik wilde toch mijn kleine meisje niet alleen laten gaan en dus moesten die schoenen uit. Na een paar uur waren mijn tenen diepgevroren door de loeiende airco die overal goed voelbaar was. (Aan de andere kant is het natuurlijk zo dat te weinig airco in een hok vol zwetende kinderen ook niet prettig is, want dan stik je van de hitte; kortom, het is in dit geval waarschijnlijk nooit goed)

 10. Rondvliegende bacillen

  Ik zal niet meer beginnen over smartphones, anders dan blijf ik daarover doorzeuren. Nee, wat me tot slot stoort is dat ik al twee keer hondsberoerd werd door een bezoek aan de ballenbak. En dat lag niet aan de matige catering, maar vooral de cocktail van rondzwermende virussen die je instant verkouden maakt.

Kun jij je vinden in bovenstaande punten of heb je een heel andere kijk?

Author: Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

16 Replies to “Lekker chillen in het Krijspaleis | yay or nay?

 1. Ik snap je helemaal. Zelf nummer 6 zorgt hier een frustratie. Onze ukkies zijn 1 & 2 en spelen dus in de ballenbak voor de allerkleinsten. Helaas zijn er altijd grote, vervelende kinderen bij die daar eigenlijk niets te doen hebben. De ouders doen er niets aan, medewerkers worden genegeerd en de kleintjes worden geduwd, geschopt en weggepest.
  Voor de rest is t super, op een regenachtige dag 🙂

 2. Helemaal eens! Wij hadden een paar jaar geleden in de zomervakantie met vrienden afgesproken en toen ging het nét die dag regenen. Dan bevind je je dus in de hel! Sindsdien denken we elke keer als we er zijn (eens per jaar ofzo). Hé, lekker rustig 🙂

 3. Hahaha leuk lijstje. Ik noem het eerder een krijspaleis. Ik ben ooit een keer met een vriendin mee geweest en wat je zegt, voor de volwassenen wordt niet echt voor sfeer gezorgd. Daarnaast lopen kinderen ook nog hun dagelijkse portie vitamine D mis. Maar aan de andere kant… De kinderen vinden het leuk, en dat is ook belangrijk.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Get-to-know-me tagMy Profile

  1. Haha nee het is inderdaad niet echt sfeervol, je zit ook meestal niet helemaal lekker. Maar goed dat daagt misschien uit om als volwassene ook lekker mee te kruipen in allerlei gangen of te duiken in de ballenbak… En dat is dan weer beter dan de sportschool 😉

 4. Toevallig vanmorgen met de aapjes naar de ballenbak geweest! Heerlijk gelijk van 9 tot 11. Het eerste uur waren we de enigen. Mij zul je er in een vakantie of in het weekend niet zo gauw zien. Krijg al de kriebels als ik eraan denk hoe druk het kan zijn. En ja die bacillen. Brrrr probeer er niet aan te denken hihi. En ik koop altijd braaf een kop koffie voor mezelf maar heb voor de kids altijd drinken en een kaakje mee. En dan maar hopen dat ze het niet zien hihi

  1. Heerlijk als het zo stil is! Maar inderdaad, dat is bijna niet meer te doen. Ben er een keer geweest toen de rij tot buiten stond, dat is echt niet leuk meer. Veel te druk!

   Haha ja doe ik ook weleens hoor. Dan moeten ze hun aanbod maar aanpassen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge