Home » Shoppen » Beauty » Haaruitval na de bevalling? Dit moet je weten! *

Haaruitval na de bevalling? Dit moet je weten! *

haaruitval na de bevalling

Haaruitval na de bevalling is één van de kwaaltjes die langer duren. Meestal slaat het venijnig toe, op momenten dat jij je nog vooral druk maakt om zolang mogelijk kunnen doorslapen. Maar waarom gebeurt het? En eigenlijk misschien nog veel belangrijker: wanneer stopt het weer?

Haaruitval na de zwangerschap

Na de zwangerschap van May rekende ik mezelf rijk. We waren al zo’n drie, vier maanden verder en op mijn hoofd zat nog altijd die volle bos van weleer. En net toen ik op mijn lauweren wilde rusten, begon het. Alsof mijn kapsel even de schade van de afgelopen tijd wilde inhalen: plukken tegelijk! Aan de voorkant werd het ook steeds dunner, waardoor ik nauwelijks nog een staartje durfde in te doen: ik deed qua inhammen niet onder voor een veertigjarige man. Of in elk geval, zo voelde het. HELP!

Ik hoop daarom vooral dat we dat na komende keer niet nog eens gaan ervaren. Hoewel ik nu geen dubbele dosis hormonen door mijn lijf heb gieren, weer ik dat het eerder ook gebeurde. Persoonlijk vind ik het één van de mindere gevolgen van zo’n bevalling. Daarom ga ik vandaag op onderzoek uit: wat kunnen we doen tegen haaruitval na de bevalling?

haaruitval na de bevalling

(Zo zag het er bij mij ook ongeveer uit)
Afbeelding– Shutterstock

Oorzaken

Haaruitval na de bevalling kan meerdere oorzaken hebben. Ik bespreek er vandaag twee:

 • Hormonen
 • IJzertekort

Die hormonen kennen we allemaal wel, zeker na een zwangerschap. Je lichaam moet langzaam weer in balans komen en daar zijn die zogeheten ‘negen maanden af’ uitermate handig voor. Onderdeel daarvan is dat ook je haren uitvallen – meer dan normaal het geval is. In combinatie met vermoeidheid door de borstvoeding/gebroken nachten en stress – iets dat jonge ouders niet bepaald ongewoon is – kan dat best even schrikken zijn. Ik weet nog dat ik wakker werd met een kussen vol haar, verschrikkelijk! Ook al weet je van binnen best beter, toch schiet dan even door je hoofd dat je kaal wordt.

Dan is er nog het ijzertekort. Hiermee moet je wel uitkijken natuurlijk. Voel je jezelf slapjes, heel erg moe en verlies je haren? Laat je dan even voor de zekerheid prikken, om te voorkomen dat je straks eindigt met kale plekken én bloedarmoede. Sowieso is het niet onverstandig om na je bevalling genoeg ijzerrijke voedingsmiddelen te eten, zeker tijdens de borstvoedingsperiode. Denk aan rood vlees, walnoten en groene groenten als spinazie.

Uiteraard zijn er nog meer mogelijke oorzaken voor haaruitval na de zwangerschap. Die vind je hier. De meest voorkomende twee zijn echter hormonen en ijzertekort.

haaruitval na de bevalling
Afbeelding – Shutterstock

Wat kun je doen tegen haarverlies na de bevalling?

 • Gezond eten. Denk bijvoorbeeld aan fruit, ijzerrijke groenten, walnoten, zuivel, vlees en vis en drink veel water.
 • Eet voeding die rijk is aan vitamine C om het ijzer sneller te laten opnemen. Zuivel breekt dit proces af: een glas melk bij je volkoren boterham is dus niet zo handig. Drink dit liever op een later tijdstip.
 • Eventueel kan het ook helpen om ter aanvulling vitamine B complex te slikken, soeciale gummies voor je haren of een vitaminesupplement dat speciaal geschikt is voor vrouwen die zwanger of bevallen zijn en/of borstvoeding geven. Die zijn namelijk afgestemd op de behoeften die je nu hebt.

Bron

Vitaminepreparaat voor gezonde haren

Op verschillende social media zag ik ze al voorbij komen: gummies met vitamines die ervoor zorgen dat je haardos er weer gezond en voller uit ziet. En inderdaad, bij alle vrouwen die voorbij kwamen leek hun haar er mooier en gezonder uit te zien. Glanzend ook.

Daarom ben ik dit keer goed voorbereid. Ik kreeg van Hairlust een pakketje met producten die me zouden moeten helpen met een rustige hoofdhuid en de gummies. Ik ben ontzettend benieuwd! De HairLust Hair Growth Formula Gummies zijn rijk aan vitamines en mineralen zoals bitotine en zink, foliumzuur, B5, B6 en B12. Daarmee verzorgen ze het haar van binnenuit en help je je kapsel écht een handje.

Wanneer stopt haaruitval na de bevalling?

Meestal begint haarverlies een paar maanden na de bevalling. Maar het kan ook zomaar eerder of later zijn. Het stopt in elk geval vanzelf weer. Welk moment dat is, ligt aan je lichaam, de hoeveelheid hormonen en de precieze oorzaak. Reken erop dat het maanden kan duren voor alles weer een beetje stabiliseert. Misschien zelfs een jaar. In dit soort gevallen kan je waarschijnlijk ook maar beter uitgaan van het ergste, dan kan het in de praktijk altijd nog meevallen.

Al geldt zoals altijd: vertrouw je het niet, bezoek dan een huisarts en laat je bloedwaarden controleren. En onthoud ook gewoon dat bij een goede gezondheid, je haar echt weer terugkomt. Probeer kapsels te vermijden waarbij het erg opvalt, zoals in mijn geval dus dat staartje of een knot. Bedenk ook dat wanneer je de wanhoop nabij bent en een haartransplantatie overweegt, het ineens weer stopt. Even onverwachts als het komt.

Had jij ook zo’n last van haaruitval na de bevalling?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

13 gedachten over “Haaruitval na de bevalling? Dit moet je weten! *

 1. Hoi dames,

  Is er geen middel die na de zwangerschap weer mijn haren wat vlotter en dikker laat aangroeien? Ik zit met mijn handen in mijn haar (van wat er nog over is) over hoe ik dit ga oplossen na de geboorte van mijn zoontje. HELP! 🙂

  1. Hi Naomi,

   Heb je al geprobeerd om extra B12 te nemen? Soms scheelt dat al. Of even laten testen bij de huisarts of je geen tekorten hebt aan vitamines of mineralen?

   Ik weet wel dat ik het toen in elk geval waardeloos vond, die haaruitval. Maar vermoed dat het een hormonenkwestie is; misschien (hopelijk!) groeit het juist dubbel zo hard terug straks?

   Sterkte en succes vast. En natuurlijk veel plezier met je zoontje straks 🙂
   Mocht je iets vinden, wil je het dan nog laten weten?

 2. Ik had dat heel erg. Nog geen 6 maanden na de bevalling was ik natuurlijk alweer zwanger. Nou mijn lichaam heeft het geweten. Door de extreme haaruitval ben ik mijn bos dikke lokken kwijt.

 3. Grappig, ik schreef net deels een blog over hoe dat ook gebeurt als je bezig bent met fertiliteit. Mijn moeder heeft het ook gehad bij zwangerschap, bij haar is het nooit meer geworden zoals het was…

  Of dat gebeurt is vooral familiaal bepaald, zei mijn fertiiteitsarts… Ik sta er niet zo goed op dus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten