Haaruitval na de zwangerschap? Dit moet je weten!

haaruitval na de bevalling

Haaruitval na de bevalling is één van de kwaaltjes die langer duren. Meestal slaat het venijnig toe, op momenten dat jij je nog vooral druk maakt om zolang mogelijk kunnen doorslapen. Maar waarom gebeurt het? En eigenlijk misschien nog veel belangrijker: wanneer stopt het weer? Want als ik toch zo vrij mag zijn: GRAAG VOOR IK KAAL BEN! 

Haaruitval na de zwangerschap

Na de zwangerschap van May rekende ik mezelf rijk. We waren al zo’n drie, vier maanden verder en op mijn hoofd zat nog altijd die volle bos van weleer. En net toen ik op mijn lauweren wilde rusten, begon het. Alsof mijn kapsel even de schade van de afgelopen tijd wilde inhalen: plukken tegelijk! Aan de voorkant werd het ook steeds dunner, waardoor ik nauwelijks nog een staartje durfde in te doen: ik deed qua inhammen niet onder voor een veertigjarige man. Of in elk geval, zo voelde het. HELP!

Oorzaken

Haaruitval na de bevalling kan meerdere oorzaken hebben. Ik bespreek er vandaag twee:

 • Hormonen
 • IJzertekort

Die hormonen kennen we allemaal wel, zeker na een zwangerschap. Je lichaam moet langzaam weer in balans komen en daar zijn die zogeheten ‘negen maanden af’ uitermate handig voor. Onderdeel daarvan is dat ook je haren uitvallen – meer dan normaal het geval is. In combinatie met vermoeidheid door de borstvoeding/gebroken nachten en stress – iets dat jonge ouders niet bepaald ongewoon is – kan dat best even schrikken zijn. Ik weet nog dat ik wakker werd met een kussen vol haar, verschrikkelijk! Ook al weet je van binnen best beter, toch schiet dan even door je hoofd dat je kaal wordt.

Dan is er nog het ijzertekort. Hiermee moet je wel uitkijken natuurlijk. Voel je jezelf slapjes, heel erg moe en verlies je haren? Laat je dan even voor de zekerheid prikken, om te voorkomen dat je straks eindigt met kale plekken én bloedarmoede. Sowieso is het niet onverstandig om na je bevalling genoeg ijzerrijke voedingsmiddelen te eten, zeker tijdens de borstvoedingsperiode. Denk aan rood vlees, walnoten en groene groenten als spinazie.

Uiteraard zijn er nog meer mogelijke oorzaken voor haaruitval na de zwangerschap. Die vind je hier. De meest voorkomende twee zijn echter hormonen en ijzertekort.

Lees ook 10 dingen waarvan we afscheid nemen: Mays eerste halfjaar

haaruitval na de bevalling
Afbeelding – Shutterstock

Word ik nu blijvend kaal na de zwangerschap?

Ik begin mannen te begrijpen die wanhopig vasthouden aan hun laatste vier haren

Zonder overdrijven: na de geboorte van onze jongste dochter May leek het op een gegeven moment niet meer te stoppen. Gelukkig vroeg een vriendin van me (precies op dezelfde dag bevallen als ik) of het erbij hoorde. Als je weet dat het een ander ook overkomt, dan voelt het toch weer wat normaler. Alleen dat loste de haaruitval natuurlijk niet op.

Ik wist dat na Junes geboorte mijn haar ook wel uit bleef vallen. Er viel niet tegenop te stofzuigen. En nu heb ik natuurlijk twee zwangerschappen achter elkaar beleefd. Misschien valt het wel dubbel zo heftig uit? Op een gegeven moment merkte zelfs Ro op dat ik aan de zijkant van mijn hoofd wat kalende plekjes had. Ik kon er nog wel een restje overheen kammen (voor het eerst snap ik mannen die zo krampachtig vasthouden aan hun laatste vier haren), maar leuk was het niet.

Het tij keert weer: op een gegeven moment stopt de haaruitval

Gelukkig voor mij kwam er op een gegeven moment een eind aan. Net als ik bijna elke keer wil huilen wanneer ik mijn kapsel in de spiegel zie, stopt het. Gestaag groeit mijn haar weer aan tot een redelijk volle bos. Vergelijkbaar met voor de zwangerschap(pen), geloof ik. Misschien iets dunner, maar dat zou ook te maken kunnen hebben met ouder worden.

Wanneer stopt haaruitval na de bevalling?

Meestal begint haarverlies een paar maanden na de bevalling. Maar het kan ook zomaar eerder of later zijn. Het stopt in elk geval vanzelf weer. Welk moment dat is, ligt aan je lichaam, de hoeveelheid hormonen en de precieze oorzaak. Reken erop dat het maanden kan duren voor alles weer een beetje stabiliseert. Misschien zelfs een jaar. In dit soort gevallen kan je waarschijnlijk ook maar beter uitgaan van het ergste, dan kan het in de praktijk altijd nog meevallen.

Al geldt zoals altijd: vertrouw je het niet, bezoek dan een huisarts en laat je bloedwaarden controleren. En onthoud ook gewoon dat bij een goede gezondheid, je haar echt weer terugkomt. Probeer kapsels te vermijden waarbij het erg opvalt, zoals in mijn geval dus dat staartje of een knot, want dan voel je jezelf een stuk beter. Bedenk ook dat wanneer je de wanhoop nabij bent en een haartransplantatie overweegt, het ineens weer stopt. Even onverwachts als het komt.

Update 2017: uiteindelijk duurde het bij mij een halfjaartje geloof ik. De eerste maanden waren het heftigst en daarna nam het gestaag af. Weliswaar had ik tijdelijk een miezerig staartje over, maar het groeide allemaal weer aan. Ook de inhammen. Dus geef de moed niet op (of neem extensions)! 

haaruitval na de bevalling

(Zo zag het er bij mij ook ongeveer uit)
Afbeelding– Shutterstock

Wat kun je doen tegen haarverlies na de bevalling?

 • Gezond eten. Denk bijvoorbeeld aan fruit, ijzerrijke groenten, walnoten, zuivel, vlees en vis en drink veel water.
 • Eet voeding die rijk is aan vitamine C om het ijzer sneller te laten opnemen. Zuivel breekt dit proces af: een glas melk bij je volkoren boterham is dus niet zo handig. Drink dit liever op een later tijdstip.
 • Eventueel kan het ook helpen om ter aanvulling vitamine B complex te slikken of een vitaminesupplement dat speciaal geschikt is voor vrouwen die zwanger of bevallen zijn en/of borstvoeding geven. Die zijn namelijk afgestemd op de behoeften die je nu hebt.

Bron

Het kan altijd erger…

Na het app-gesprek met mijn vriendin kijk ik in de spiegel en zucht. Gedeelde smart mag dan wel halve smart zijn, leuker wordt het er niet per se op. Maar goed, ik herpak mezelf en wil beneden weer vol goede moed starten met het ontbijt. Het hele debacle is bijna vergeten, als June achter me komt staan. ‘Mama, ik bedoel het niet vervelend hoor,’ begint ze. Ik recht mijn rug en weet dat er dus hoogstwaarschijnlijk iets vervelends gaat komen. ‘Je hebt eigenlijk best veel grijze haren.’ Beteuterd dringt tot me door dat het haarverlies het minst erge was: dat is een paar maandjes later wel over. Dat grijze haar echter, dat blijft…

Had jij ook zo’n last van haaruitval na de bevalling?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

13 thoughts on “Haaruitval na de zwangerschap? Dit moet je weten!

 1. Hoi dames,

  Is er geen middel die na de zwangerschap weer mijn haren wat vlotter en dikker laat aangroeien? Ik zit met mijn handen in mijn haar (van wat er nog over is) over hoe ik dit ga oplossen na de geboorte van mijn zoontje. HELP! 🙂

  1. Hi Naomi,

   Heb je al geprobeerd om extra B12 te nemen? Soms scheelt dat al. Of even laten testen bij de huisarts of je geen tekorten hebt aan vitamines of mineralen?

   Ik weet wel dat ik het toen in elk geval waardeloos vond, die haaruitval. Maar vermoed dat het een hormonenkwestie is; misschien (hopelijk!) groeit het juist dubbel zo hard terug straks?

   Sterkte en succes vast. En natuurlijk veel plezier met je zoontje straks 🙂
   Mocht je iets vinden, wil je het dan nog laten weten?

 2. Ik had dat heel erg. Nog geen 6 maanden na de bevalling was ik natuurlijk alweer zwanger. Nou mijn lichaam heeft het geweten. Door de extreme haaruitval ben ik mijn bos dikke lokken kwijt.

 3. Grappig, ik schreef net deels een blog over hoe dat ook gebeurt als je bezig bent met fertiliteit. Mijn moeder heeft het ook gehad bij zwangerschap, bij haar is het nooit meer geworden zoals het was…

  Of dat gebeurt is vooral familiaal bepaald, zei mijn fertiiteitsarts… Ik sta er niet zo goed op dus

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten