groot leeftijdsverschil

Opgroeien | De voor- en nadelen van een groot leeftijdsverschil tussen je kinderen?

Twee weken terug vertelde ik jullie wat nu eigenlijk de voordelen zijn tussen kinderen met een klein leeftijdsverschil. Deze week ga ik in op een groot leeftijdsverschil, in het geval van June en haar zusjes resp. 7 en 8 jaar. Wat zijn daar de voor- en nadelen van?

Wat eraan vooraf ging…

Ik hoor het mezelf nog zeggen: ‘Misschien is het goed zo. Voor je het weet zit er tien jaar leeftijdsverschil tussen June en een eventueel volgend kindje. Dat moet je volgens mij niet willen: een puber en een baby in huis. Dat werkt niet.’ Ro beaamde dat. Je moet er toch ook niet aan denken? Twee keer stuiterende hormonen (door zwangerschap en puberteit) én een huilende baby. Nee, het was misschien wel goed zo. Voor het eerst in zeven jaar durfde ik te denken aan een toekomst met maar één kind. Tot die tijd had ik altijd wel de hoop op een groter gezin. Maar misschien was het tijd om die wens aan de kant te schuiven.

Anderhalve week later was ik overtijd. Al een paar dagen en ik voelde me ook niet helemaal mezelf. Misschien zwanger? Ik wuifde het nog weg, hoewel het me toch een beetje nerveus maakte. Nog een dag later hield ik het niet meer uit. Ik wilde zekerheid en wel nu! Nou ja, de rest is geschiedenis. Rose zat in mijn buik en werd 33 weken na de positieve test geboren. Inmiddels is ze bijna drie en dus kunnen we de balans wel opmaken.

De voor- en nadelen van een groot leeftijdsverschil?

1. Energie

Voordeel

Ik zit regelmatig voor pampus op de bank. Is het niet door mijn recentelijke ijzertekort, dan wel omdat ik helemaal suf gegild ben of die dag druk bezig was met de kinderen en/of het huishouden. Gelukkig is June er altijd wel voor te porren om lekker met ze te stoeien of dansen.

Nadeel

Drie stuiterende dochters terwijl je zelf overprikkeld onderuitgezakt zit en probeert tot rust te komen is niet bepaald een beste combinatie.

2. Hulp krijgen

Voordeel

June springt weleens bij. Dan let zij even op die kleintjes en kan ik met een gerust hart twee minuten onder de douche staan. Of wanneer ik bezig ben met Rose, neemt zij May vast mee naar beneden en gaat de tafel dekken. Het is echt superfijn om die lieve hulp te krijgen! En dat was er niet zonder groot leeftijdsverschil.

Nadeel

Je verwacht soms misschien te veel van de situatie en het kind. Uiteindelijk blijft ze nog steeds een jong meisje en je kan haar niet opzadelen met twee driftige peuterpubers. Ze heeft haar eigen leven nog en het is goed om met haar vriendinnen op pad te gaan. Die balans is belangrijk en moet je altijd bewaken, al loopt het één dus weleens ongemerkt in het ander over.

3. Minder zorg

Voordeel

June zit nu op een leeftijd dat ze heel veel zelf kan: van zich aankleden tot haar kapsel verzorgen, naar school lopen en boterham smeren. Je hebt dus niet de zorg voor drie kinderen in de leeftijd van baby tot kleuter, waarbij zonder jouw ouderlijke zorg niemand op de plaats van bestemming terecht komt. Ook kan je makkelijker aangeven wat je van elkaar verwacht. En in plaats van zorg komt er een stukje gezelligheid bij: lachen om ‘grote-mensengrapjes’ of praten over onderwerpen die ook bij onze belevingswereld passen.

Nadeel

Het risico bestaat altijd dat je niet ziet dat je oudere kind je ook nodig heeft. Per slot van rekening blijven ze hun behoefte houden aan liefdevolle ouders en – hoewel ze dat op zo’n moment niet leuk vinden – grenzen die je stelt. Opnieuw een kwestie van de juiste balans vinden. Wel regelmatig mogen logeren, maar soms duidelijk maken dat je als gezin samen wil zijn en zij daar net zo goed bij horen. Een ander nadeel zou kunnen zijn dat hierdoor de onderlinge aansluiting tussen je kinderen wegvalt.

4. Afwisseling

Voordeel

Je komt niet snel in een ouderlijke sleur, omdat elke dag anders is. Met baby’s en dreumesen zijn je dagen vaak heel voorspelbaar. Je leeft van hapje naar activiteit naar slaapje. Bij oudere kinderen verlopen dagen vaak anders. Bovendien vragen zij ook andere zorg dan op jongere leeftijd, dus je blijft constant scherp.

Nadeel

Dat schakelen kan natuurlijk ook weleens vermoeiend zijn. Of je bemoedert de oudste te veel/laat de jongste te veel los. En het is soms moeilijk om in huis de sfeer zo te krijgen dat June haar moment krijgt om rustig te leren, terwijl die kleintjes heel veel energie hebben en constant op haar schoot proberen te kruipen. Kortom, je bent soms politieagent 2.0! May en Rose doen in principe namelijk niets verkeerd, maar hun gedrag valt niet te rijmen met de behoeften die June heeft. En daarin is het soms lastig schipperen.

5. Je oudste geeft het goede voorbeeld

Voordeel

Eigenlijk is het vrij simpel. Tegen een ouder kind kan je makkelijker aangeven dat het bijvoorbeeld even te druk is om met vier kinderen door de woonkamer te rennen. En ze kunnen daarnaar handelen. Waar je bij een peuter tevergeefs en soms wanhopig roept dat het nu (NU!) klaar is, stopt je oudste. De kleintjes kopiëren hier thuis dat gedrag en dat maakt het opvoeden dankzij groot leeftijdsverschil soms natuurlijk een stuk makkelijker.

Nadeel

June zit op acrodans en doet soms de moeilijkste trucjes. Ook handstanden. Hoewel we haar verteld hebben die niet in de huiskamer te doen, zeker niet wanneer Rose in de buurt is, kunnen we het niet helemaal voorkomen. En zo zagen we laatst een peuter die de handstand probeerde en lelijk opzij viel. Dat kan dus ook.

Zit er tussen jouw kinderen een groot leeftijdsverschil?
En hoe denk jij erover?

Duidelijk verschil in leeftijd – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

15 Replies to “Opgroeien | De voor- en nadelen van een groot leeftijdsverschil tussen je kinderen?

 1. Ik denk dat er tussen elke leeftijd wel voor -en nadelen zitten. Mijn zusje en ik verschillend 1.5 jaar en dat is bij veel dingen te merken.

 2. Tussen mij en mijn jongste broertje zit 10 jaar. Ik heb ook best veel geholpen en mee opgepast. Nooit als vervelend of te veel ervaren ook. Maar ik snap wel wat je zegt. Je moet opletten dat je er niet te veel van verwacht, want ik was nog maar een kind en dat is natuurlijk voor june ook. Door de ivf zit er, als jet lukt bijna 3 jaar tussen Emily en nr 2. Dat vind ik wel jammer, had liever en iets kleiner verschil gehad. Het is helaas niet anders
  Mathiske -gelukineenrompertje- onlangs geplaatst…DIY- Flamingo Cupcakes.My Profile

 3. Wat interessant om te lezen. Ik heb 1 dochtertje van 6. Vanwege IVF en hoge risico’s zijn we nooit voor een 2e gegaan. En nu wordt het leeftijdsverschil steeds groter wat voor mij dan toch wel een rol gaat spelen.

  1. Ja dat is ook zo. Uiteindelijk had ik ook niet meer verwacht ooit zwanger te raken en dat het toch gebeurde, maakte me extra blij. Kon me niets meer schelen dat het inmiddels 7-8 jaar was 🙂

  1. Lijkt me heel dubbel allemaal, je wil het liefst niet opnieuw in diezelfde situatie komen als toen denk ik, maar tegelijkertijd is die wens er toch wel denk ik?
   Begrijpelijk. Denk dat het uiteindelijk ook wel weer heel leuk kan zijn als er 3-4 jaar tussen zit of misschien meer, omdat Leia dan wel weer bewuste kan meemaken dat er een baby’tje bij komt. Denk dat het vanzelf komt wanneer je er klaar voor bent. Of niet, mocht je het risico te groot vinden. Hoe dan ook hoop ik dat jullie een keus kunnen maken waar je volledig achter staat en waar je vrede mee hebt. Xx

 4. Tussen mij en mijn zusjes zat ongeveer twee jaar, en tussen mijn kinderen ook. Maar omdat ik er vijf 5 heb is de ouste 21 en de jongste 13. Dat is dus ook wel een groot leeftijdsverschil. Het nadeel vind ik dat de verhouding anders is. Minder gelijk op jonge leeftijd. Maar het voordeel is dat de jongste een oudere en wijzere zus heeft!
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Wat is handiger: een rechte of ronde tafel?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge