grijs worden

Ouder worden | Vind ik mooi grijs echt niet lelijk?

Een opmerking van June zorgt dat ik spontaan begin te twijfelen. Schijnbaar is grijs worden een station dat plots binnen handbereik is. En waar ik voorheen groot voorstander was van aging gracefully, vraag ik me nu af of het niet gewoon tijd is mijn haar met enige regelmaat te gaan verven. Want grijs worden? Eerlijk gezegd ben ik daar nog helemaal niet aan toe…

‘Ik vind het eigenlijk best zielig voor je, mama’

June kijkt kritisch naar mijn haren en meent haar mening te moeten geven. ‘Weet je, de meeste ouders van de kinderen uit mijn klas zijn al ouder, dan is het niet zo erg. Maar jij bent al hartstikke grijs en misschien wel de jongste moeder.’ Hm. Tot zover het compliment van de week. Ze heeft gelijk, dat weet ik best. Ik heb al gemerkt dat ik mijn hoofd niet meer hoef te draaien als een uil om de kleurloze haren te kunnen tellen. Ze zijn overal. En oké, van veraf lijk ik misschien nog een echte brunette, maar kom dichterbij en je raakt de tel kwijt. Een tijdje terug vroeg ik me nog hardop (althans, via de blog) af hoelang die originele haarkleur nog zou overheersen. Ik vermoed ik dat het antwoord helaas dichterbij is dan ik zou wensen. En zo te horen volgens mijn dochter ook.

Lees ook: Glamourous mom? 5 redenen waarom ik dat even totaal niet ben!

Waardeloze principes

‘Die moeders verven het ook allemaal, hoor!’ verdedig ik mezelf. Althans, dat hoop dan maar, voor ik een roddel de wereld in help. ‘Ga ik ook binnenkort doen.’ Opgelucht haalt ze adem. Tot zover mijn subtiele dochter. Toch knaagt het aan me. Ik probeer haar bij te brengen dat natuurlijke schoonheid de mooiste is en dat cosmetische ingrepen (tenzij om medische redenen) eigenlijk onzinnig zijn. Want dat vind ik echt. Waarom zou je (niet-lichaamseigen) stoffen in jezelf laten spuiten? Je wordt er in mijn ogen doorgaans niet mooier op. Maar geldt die opvatting niet ook voor haarverf? Hoe lelijk is grijs haar nu? En heb ik er last van of schik ik me nu naar de maatschappij? (Precies, dat is dan net weer datgene wat ik bij haar graag zou willen voorkomen)

Eeuwig twijfelen

Ik weet het gewoon niet zo goed. Ik vind het ouder worden helemaal niet erg, dat ik er niet meer als begin twintig uitzie dat vind ik alleen maar een voordeel. Alleen dankzij je grijze haardos lijken op een veertiger is meteen weer het andere uiterste. En aangezien het de oudste inmiddels begint op te vallen, zal dat voor anderen ook gelden. Kortom, ik geloof dat ik binnenkort maar weer de stoute plastic handschoenen aantrek en aan de slag ga. Die inner natural beauty komt wel over acht jaar, dan heb ik in elk geval nog even de tijd om aan het idee te kunnen wennen.

Merk jij al tekenen van het (uiterlijk) ouder worden. En hoe vind je dat?
Hoe denk jij over grijs worden?

Author: Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

19 Replies to “Ouder worden | Vind ik mooi grijs echt niet lelijk?

 1. Mijn eerste grijze haren vielen mij op toen ik 28 was. Gelukkig viel het anderen nog niet op en kon ik die paar haren er wel uittrekken. Nu ben ik 31 en wordt het toch wel erg veel. Ik speel wel met de gedachte om het te verven. Ik voel mij gewoon nog erg jong en daar horen gewoon geen grijze haren bij hahaha 😉
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Hiken met een babyMy Profile

  1. Hahaha, wat toevallig! Lastig hè? Bij sommige mensen lijkt het in een keer zo mooi te vallen, dat zou ik ook willen. Dat het je gedistingeerd maakt. Ja financieel telt ook mee, zeker als je het bij de kapper laat doen.

 2. Je kunt je haar ook verven met Henna (dat kan ook in andere kleuren dat rood, bruin bijvoorbeeld). Het fijne is dat 1. Natuurlijke kleurverschillen zichtbaar blijven. Grijs haar blijft lichter, alleen is het niet meer grijs.
  2. Het goed is voor je haar i.p.v. slecht, lekker ruikt, en voelt als iets goeds doen voor jezelf i.p.v. als een cosmetische ingreep 🙂 Ik bestel altijd hier (geen bekende van mij ofzo, hoor :-)): http://www.instituuthaarengezondheid.nl/recepten

  Tot zover mijn reclamepraatje! Ik ben het trouwens helemaal met je eens dat het goed is om te communiceren dat cosmetische ingrepen onnodig zijn, en grijze haren mooi. Maar ja. Wel lief dat je dochter het zielig vindt 😉

  1. Wist ik helemaal niet, dacht dat henna altijd rood was. Goed alternatief en waarschijnlijk valt uitgroei ook veel minder op. Bovendien is het natuurlijk en dat spreekt me ook aan. Dank je wel voor de tip! Ga eens kijken, dit klinkt als dé oplossing.

   Haha ja dat wel 😉

   1. Bij Lush verkopen ze trouwens ook bruine henna, heb ik goede verhalen over gehoord (daar dacht ik aan toen ik er laatst was, misschien heb weer nog wat aan :-))

  1. Lastig he? Fijn om te lezen trouwens dat ik niet de enige ben. En ik snap het wel als vrouwen niet meer verven, maar grijs worden vind ik ook weer zoiets.

  1. Haha ja meestal wel (en vooral voor buitenstaanders 😀 )
   Goed punt om mee te nemen in die overweging. Misschien wel verven, maar niet te vaak.

 3. Ik spot al grijze haren nog voor ik 20 was. Nu ben ik ben 31 en ja hoor al heel wat. De mijn zijn gelukkig wel mooi grijs 🙂 dat komt omdat ik een echt wintertype ben van kleuren. Toch verf ik ze, ik vind het nog net iets te jong. Al vind ik mooi grijs vinden niet erg hoor, maar dat kan over een paar jaar ook nog. Dus nu verf ik!
  Sofie onlangs geplaatst…De mooiste sprookjes volgens Usborne #voorleesvrijdagMy Profile

  1. Dat scheelt voor straks! En dat zit hier ook in de familie, zo bezien heb ik het nog lang volgehouden.

   Ja dat gevoel had ik inderdaad ook (dat ik mezelf er nog te jong voor vind).

 4. Ik ben 27 en volgens mij al bijna voor de helft grijs ofzo. Nee, de helft niet maar net zoals bij jou hoef ik er niet achter de zoeken, je ziet ze zelfs al klaar en duidelijk op foto’s.
  Ik verf niet, ik weiger, ben principieel en hoop super hard dat ik spierwit wordt net als mijn bomma.
  Leve de genen van mijn moeders kant die me voor mijn 30ste volledig grijs zullen maken.
  Ik noem ze maar mijn wisdom highlights :p
  Kimberley van Gewoon Wij onlangs geplaatst…Thema: PiratenMy Profile

  1. O dat vind ik een hele mooie! Mocht de oudste nog eens iets zeggen, dan vertel ik haar gewoon dat het allemaal wijsheid is. En spierwit vind ik ook mooi, egaal grijs ook. Nou ja, grijs worden vind ik ook niet verkeerd. Bij anderen althans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge