Wat je als (aanstaande) moeder allemaal googelt

wat je googelt als je zwanger bent of net bevallen

Als je zwanger bent of net bevallen, wil je het liefst van alles weten. Alleen om nu voor ieder wissewasje je verloskundige of kraamhulp te bellen? Anno 2019 heb je gelukkig (?) Google tot je beschikking. Wat je allemaal googelt als je nog zwanger bent of net bevallen?

Google als je zwanger bent

Ben ik zwanger?

Ik durf bijna te wedden dat dit de meest gezochte zoekterm is onder zwangeren. Jammer alleen dat online fora en pagina’s je meestal niet verder helpen. Uiteindelijk is er maar één manier om te ontdekken of je echt in verwachting bent en dat is een positieve zwangerschapstest of (als je het laat ontdekt) een termijnecho.

Wat mag je niet eten en drinken als je zwanger bent?

Dat een plakje spacecake geen goed idee is, kunnen we allemaal wel bedenken. En dat glas wijn kan je ook beter laten staan. Maar verder? Ik zocht regelmatig toch even op internet:

  • Hoe zit het met kaneel (in appeltaart)
  • Mag je salami eten?
  • En hoeveel leverworst per dag? Aangezien ik daar extreem veel trek in had tijdens mijn zwangerschap van May
  • Is groene thee schadelijk (vanwege de theïne)?
  • Hoe bak je een biefstuk tijdens de zwangerschap?

Smoesjes om wijn te weigeren tijdens de zwangerschap

Mocht je die trouwens willen weten? Ik schreef een blog met 13 smoesjes om wijn te weigeren tijdens de zwangerschap. Soms wil je het geheim gewoon nog even voor jezelf houden en in andere gevallen is het zelfs niet wenselijk dat anderen al weten dat je zwanger bent. Dan is het handig als je een plausibel antwoord kan geven als je continu water drinkt.

Leuke zwangerschapsaankondigingen

Hoe vertel je het je ouders? Op welke originele manier manier kan je je kindje (op school) laten vertellen dat hij of zij er een babybroertje of -zusje bij krijgt? Er zijn zoveel soorten zwangerschapsaankondigingen dat er altijd wel iets bij jullie past!

Met welke termijn moet je je werkgever vertellen dat je zwanger bent?

Toen ik zwanger raakte van Rose had ik net een derde contractverlenging gehad. Ik vond mijn toenmalige werkgever echt heel fijn en had ook een prettig contact met mijn direct leidinggevende. Daarom vertelde ik het nieuws vrij snel. Maar ik zocht toch ook op wanneer je officieel moet laten weten dat je in verwachting bent, omdat ik het voor de meeste anderen nog wel even stil wilde houden.

Hoe voelt het als de baby schopt?

Zijn het je darmen? Bubbelt je buik spontaan? Of schopt je baby? Als het je eerste kindje is, weet je gewoon niet helemaal wanneer het zover is. Dan is Google toch echt je grote vriend!

Is de bevalling al begonnen?

Het liefst zou je willen dat er een knopje op je lijf zat dat aangaf of je inderdaad al begonnen bent met bevallen. Google kan je helaas niet veel meer bieden dan wat algemene informatie, omdat elke zwangerschap uniek is. Fijn!

Tips voor tijdens de bevalling

Misschien niet helemaal leuk om te lezen, maar eigenlijk is er over het algemeen maar één tip die steeds terugkomt als je hierop zoekt via Google: ontspannen. De ultieme vorm hiervan is hypnobirthing (een methode waarmee sommige vrouwen beweren nagenoeg pijnloos te bevallen).

Google na de bevalling

Borstvoeding doet pijn

Ja, echt. Zodra het ondraaglijk wordt, is het naar mijn bescheiden mening beter er mee te stoppen. Maar sowieso is het niet per se een pretje. Zo zijn er wel meer taboes over borstvoeding trouwens.

Sowieso zocht ik superveel informatie over borstvoeding, want hoewel ik enigszins wist waar ik mee bezig was, bleek er nog een hele wereld aan informatie achter te zitten.

Wanneer mag je weer alcohol drinken na de bevalling?

Toegegeven, zeker niet het belangrijkst, maar veel vrouwen snakken na die negen maanden wel weer naar een glaasje wijn, bier of een lekkere cocktail. Best goed om te weten wanneer je weer mag en hoe je het eventueel combineert met de borstvoeding.

Wanneer mag je weer beginnen met seks?

Handige informatie. Er zijn wel een paar dingen waar je sowieso aan moet bedenken:

Hoe duur zijn wasbare luiers?

Ik heb ooit heel nobel gezocht op hoe duur wasbare luiers zijn. Daar bleef het bij. Per saldo betaal je misschien minder, maar het is een behoorlijke uitgave ineens.

Hoe overleef ik slaaptekort met baby?

Soms ook wel afgekort tot ‘hoe overleef ik’. Want man, wat is slaaptekort een onderschatte vorm van marteling! Ik kon het dat eerste anderhalf jaar ook echt niet uitstaan als anderen klaagden over dat ze ‘maar liefst twee (2!) maanden’ niet konden doorslapen.

Wanneer slaapt de baby door?

Heb ik ook heel vaak aan Google gevraagd. Die wist het ook niet. Helaas.

Hoelang mag je een kind laten huilen?

Ik moet heel eerlijk zeggen: in eerste instantie vroeg ik het me af uit schuldgevoel, als ik bijvoorbeeld net een minuut onder de douche stond en ze begon te huilen in bed. Later vroeg ik het me soms af, omdat ik gewoon even een paar seconden voor mezelf wilde.

Koorts in de eerste drie maanden baby

De kraamverzorgster laat je consequent temperaturen tijdens de eerste week. Maar daarna? Ik heb een paar gezocht op deze zoekterm, omdat ik steeds vergat hoe het zat (door de zwangerschapsdementie). Gelukkig niet omdat ze daadwerkelijk koorts hadden.

Afwijkende oortjes

Tot slot de vraag in hoeverre het schadelijk is wanneer je kindje een afwijking heeft. Of wanneer je denkt dat je kind een afwijking heeft, vooral. Dit is echt dé reden waarom je bij twijfel nooit hulp moet vragen aan Dr. Google, maar gewoon naar een deskundige moet gaan.

Column: Baby met afwijkende oortjes, hoe schadelijk is dat?

Flaporen? Of ongelijk? HELP!

Peinzend staarde ik naar de pasgeboren oortjes van onze tweede dochter Rose. Zou het? Krijgt ze echt flaporen? Misschien moet ze wel op jonge leeftijd een corrigerende operatie ondergaan. Sneu, vind ik. Aan de andere kant: die oren zijn dan juist typerend voor wie ze is. De enige oorzaak dat je daaraan wil laten prutsen, is dat de heersende schoonheidsidealen dat voorschrijven. Moet je dat willen? Moet een kind niet zelf een keus kunnen maken omtrent haar eigen oren? Bovendien staat hij maar aan één kant uit. Hé wacht eens… Als ik beter kijk, lijken de oren ook niet helemaal gelijk. Hypochondrie of is hier werkelijk iets aan de hand?

Lang leve Google!

Ik pak snel mijn telefoon. Waarschijnlijk staat er wel iets op internet. Geestdriftig begin ik te zoeken op de term ‘baby ongelijke oren’. Er verschijnt een waslijst met geestelijke beperkingen en aandoeningen waarbij in een vroeg stadium al geconstateerd kan worden dat er stront aan de knikker is. Goh. Met lede ogen lees ik over een syndroom waarbij de hersenen zich niet volledig ontwikkelen, te zien aan ongelijke oren. Jeetje. En ik dacht nog wel dat die mogelijke flaporen een grote bron van stress waren…

Paniek om niks

Google is helemaal mijn grote vriend niet, hij laat me alleen maar van de ene paniektoestand in de andere schieten. Al na een paar dagen zie ik dat met de oren van Rose helemaal niets mis is. Ze zijn symmetrisch en staan ‘keurig’ recht tegen het hoofdje aan. In een postnatale paniekaanval leken ze inderdaad even ongelijk, waarbij ik vergat dat een babylichaam ontzettend flexibel is. Ze had misschien even op haar ene oor gelegen en meer niet.

Geen Google gebruiken als kersverse moeder: levert alleen maar stress op

Wat ik het vervelendst vind aan de hele situatie is dat ik me daadwerkelijk zorgen maakte om een vaag syndroom dat vrijwel nergens voor komt. Dat ik zelfs al dacht wat we konden doen als onze pasgeboren dochter een beperking blijkt te hebben en hoe we daar het best mee konden omgaan als gezin, hoe we haar het beste konden bieden. Mijn verstand komt pas weer aan bod zodra ik andere ouders in fora zie praten over soortgelijke doemscenario’s, waarbij je foto’s ziet van hun kinderen en daarmee niks mis is. Dan weet ik dat ik zelf ook overdrijf en dat over het algemeen kraamverzorgster en verloskundige afwijkingen heus opmerken.

Ik schaam me

Er zijn ouders  met doodzieke kinderen en ik sla op tilt van een oortje dat ogenschijnlijk iets afwijkt. Dat besef ik me elke keer opnieuw wanneer ik Google er op nageslagen heb en tot dezelfde constatering kom: er is niets aan de hand. Ik kan me beter druk maken om mezelf… Misschien moet ik daar maar eens naar kijken: ‘moederlijke hypochondrie’, wie weet is dat het ongeneeslijk syndroom!

Wat googelde jij allemaal toen je zwanger was en net bevallen?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, fizkes – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

8 thoughts on “Wat je als (aanstaande) moeder allemaal googelt

  1. Pingback: De superluis? |

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten