Goede voornemens mislukken vaak: waarom toch maken?

goede voornemens mislukken

Of het nu gaat om voornemens na de jaarwisseling of halverwege het jaar: goede voornemens mislukken bij mij elke keer opnieuw. Niet direct natuurlijk, maar na een tijdje trek ik steeds dezelfde conclusie. Moet ik ze dan helemaal niet meer maken?

Goede voornemens van het afgelopen jaar

Voornemens… Tja, ze zijn niet mijn sterkste punt zal ik maar zeggen. Na een veelbelovende start hou ik dingen meestal steeds minder vol, om uiteindelijk gemakshalve te concluderen dat het ‘bij nader inzien gewoon mijn ding niet zo is’. Zo ook eerder dit jaar, toen ik ervan overtuigd was vanaf dat moment nagenoeg telefoonloos door het leven te kunnen gaan. Ik tik dit bericht op mijn mobieltje, dus tot zover mijn plannen… Bovendien ontdekte ik in de loop van het afgelopen jaar dat ik verschillende social media echt nodig had voor mijn blog. En het lezen van anderen gaat ook het allerbest op je smartphone. Dus mijn mooie plannen waren totaal niet te verenigen met het andere doel dat ik voor ogen had: mijn blog laten groeien.

Lees ook Digital Detox, hoe voelt dat nu eigenlijk?

Idealistische voornemens werken vaak niet zo goed

Met ouderschap is het ook een beetje zo. Daar vind ik achteraf natuurlijk niet van dat het toch mijn ding niet zo is. Maar met de idealistische plannen van het eerste uur verloopt het gewoon allemaal niet zo best. Nooit tv, niet toegeven (lees: nooit) aan gehuil of gedrein, discipline en natuurlijk de welbekende rust, reinheid en regelmaat. Mijn kind(eren) zou(den) spelen met houten blokken die de fantasie stimuleren, terwijl ik fluitend de vloer zou ontdoen van alles dat mogelijke vergiftiging veroorzaakt. Het lukte me geen van allen. Ik doe heus mijn best om een beetje bewust door het leven te gaan en stil te staan bij mens en dier, maar die pedagogische goede voornemens mislukken ook elke keer opnieuw.

Hoe houdbaar blijken die voornemens in de praktijk?

Drie kinderen later is er weinig van die mooie ideeën over kan ik je eerlijk zeggen. In de vermoeidheid van alledag zeg ik vaker dan me lief is “laat ook maar, is goed” en rammelt de middelste graag hard met een pollepel in de pannen. Rust? Ja als iedereen slaapt. Regelmaat? Tja, ik roep met grote regelmaat iets in de trant van “Nee niet doen” of “Doe eens normaal!” als je dat bedoelt. En reinheid? Het ziet er redelijk uit in huis, zolang je niet à la Rob Geus rondspeurt.

Altijd inconsequent is ook consequent

Laat dat dan maar mijn nieuwe credo zijn. Het valt in de praktijk waarschijnlijk best mee hoor, maar toch. Telkens bewijs ik aan mezelf dat discipline verre van my middle name is. Daarin ben ik dan weer wel consequent. Misschien moet ik het gewoon eens anders gaan aanpakken en mezelf vanaf nu het tegenovergestelde voornemen, wie weet wordt het dan nog wat met me.

Is het bij jou ook zo dat goede voornemens vaak mislukken?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

One thought on “Goede voornemens mislukken vaak: waarom toch maken?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten