De voordelen van minderen met social media

Afgelopen weken, sinds Aswoensdag, zijn Lisette (LisetteSchrijft.nl) en ik bezig met onze eigen invulling van het katholieke vasten. Niet vanwege een recente, onvermelde bekering, maar puur omdat we denken dat het verstandig is om hierin te zoeken naar meer verdieping in onze levens. En, alsof de recente Engelenpoorten vaten vol wijsheden over ons uitstorten: we orakelen ons sindsdien een ongeluk. Maar dat niet alleen. Een van onze uitdagingen betreft het beperken van social media. Minder doelloos scrollen, met andere woorden. Zoals ik eerder ontdekte tijdens mijn eigen digital detox merk ik hoeveel dat oplevert. Vandaar dit artikel met maar liefst 7 voordelen van minder socials in je leven.

Dit zijn dé voordelen van minder socials

Je houdt tijd en energie over

Ik schreef al eens dat ik op mijn dieptepunt een etmaal besteedde aan mijn digitale boerderij in het spel HayDay. Op een goede tweede plek stond Instagram, waar ik soms wel twee uur per dag keek naar andermans leven. Nu moet je weten dat Insta mijn lievelingsapp is. Ik vind het heerlijk om herkenbare of inspirerende reels te bekijken en op de hoogte te blijven van anderen. Alleen zoveel tijd op een dag? Ik baalde, maar kon het dan toch weer niet laten om ‘nog even’ voor het slapen te kijken naar reels. Uiteindelijk besloot ik een timer op Instagram te zetten. Maximaal 30 minuten per dag, geen seconde meer. En dat was afkicken in het begin, maar inmiddels vergeet ik soms bijna dat de app er is.

Goed, hoe houd ik nu tijd en energie over als ik vooral voor het slapengaan keek?

  • Overdag is het veel minder een gewoonte om nog even te scrollen. Daardoor raak je ook minder beïnvloed door de negatieve kant van socials: die ene persoon die heftig nieuws deelt waar je even niet op zit te wachten, het overlijden van een grootheid waardoor je toch even van slag kunt zijn of misschien het meeleven met andermans sores. Als je nogal makkelijk meeleeft met anderen is zo’n paar uur op social media soms een uitputtingsslag. De energie die ik overhoud, steek ik in het gezin.
  • Letterlijk tijd voor tijd: de momenten dat ik niet op Instagram kijk, besteed ik nu aan nuttige zaken. Het huishouden en mezelf.

Je zintuigen staan veel meer aan

Even een simpel voorbeeld: laatst zaten we in de wachtkamer bij de huisarts. Anders dan normaal (en dan veel anderen) pakte ik mijn telefoon er niet bij om de tijd te doden, maar keek ik rond. Je ziet het schuchtere meisje in de hoek dat zenuwachtig op haar nagels bijt, de oudere vrouw die rustig voor zich uit staart en zich nergens druk om lijkt te maken, het stel op de bankjes verderop die zacht met elkaar kletsen. Misschien niet direct het flitsende, aantrekkelijke beeld dat je online getrakteerd krijgt, maar wel het echte leven. En dat kan heel rustgevend zijn.

Je hebt niet langer het gevoel dat je leven aan je voorbij vliegt

Ken je dat gevoel, dat je aan het eind van de dag denkt: ik ben kapot, maar wat heb ik nu feitelijk gedaan? Nu zou ik eigenlijk heel stoer willen beweren dat ik dat niet meer heb 😉 zo zwart-wit is het ook weer niet. Toch flitst mijn leven minder aan me voorbij. Je kunt veel meer met je aandacht in het nu zijn als je ervoor kiest om jezelf op een social-mediadieet te zetten. Daardoor beleef je het leven meer en krijg je veel bewuster mee wat je op een dag doet.

Je geeft de kinderen het goede voorbeeld

Die hoeven niet langer het idee te hebben dat je per se op social media moet zitten om te kunnen meedoen in het leven, omdat hun ouders dat ook niet doen. Ze zien dat er in het echte leven ook genoeg leuks te beleven valt.

De ruis in je hoofd trekt op

Ik weet niet of dat persoonlijk is, maar als ik bezig ben met social media (voor mijn werk of privédoeleinden) dan staan er in mijn hoofd honderden tab-blaadjes open. Als een overbelaste laptop. Nu ik geen tot weinig socials meer open heb, merk ik dat de mist optrekt. Ik voel me helderder, zie dingen beter en merk aan alle kanten dat ik weer beter in staat ben goed na te denken. Een verademing. Dan merk je pas hoeveel tijd van je leven opgaat aan nutteloze zaken die je eigenlijk niks opleveren.

Je beseft hoeveel nutteloze informatie je zendt

Als een vreemde, aangeleerde karaktertrek maak ik nog steeds foto’s van mijn avondeten. Ik deel ze met niemand, dus het is compleet nutteloos. Maar, hoewel ik dat niet zo leuk vind om toe te geven aan mezelf, dat is het feitelijk ook als ik op Instagram een foto van mijn avondeten deel met anderen. Wie maakt het uit dat ik op dinsdag aardappelpuree eet met rode kool als ik vervolgens niet laat weten waar het lekkere recept vandaan komt? Waarom plaats ik de ene keer tachtig foto’s op een dag en de andere keer praktisch niks? Het verheldert een boel in elk geval en maakt duidelijker dat de wereld best zonder een (aanzienlijk) deel van mijn input kan.

Je beseft hoeveel nutteloze informatie je tot je neemt

Het omgekeerde is net zo waar. Je ziet van alles voorbij komen dat je prima had kunnen missen. In die tijd kan ik ook gewoon een goed boek lezen en daar nieuwe kennis uit halen, ontroerd worden door goede muziek op Spotify of een interessante documentaire kijken.

En nu, nooit meer social media?

Nee, ik moet eerlijk zeggen dat ik het op een bepaalde manier ook gewoon mis. Het contact met volgers, het kunnen delen van mijn verhaal en blogs op de website. Ergens zal ik het ook gewoon moeten onderhouden voor mijn werk, dus ik kan niet helemaal zonder. Maar die timer? Die laat ik er lekker op! Het maakt je een stuk efficiënter en je leven leuker.

Zou jij het kunnen om minder op socials te zitten? Wat houdt je eventueel nu nog tegen? Of ga je de uitdaging met ons aan en stel je ook een timer in?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Ground Picture – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Een gedachte over “De voordelen van minderen met social media”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven