Home » Huis en tuin » Huishouden » Goed leren koken doe je zo: 5 handige tips *

Goed leren koken doe je zo: 5 handige tips *

goed leren koken doe je zo tips

Wil je goed leren koken? In dit artikel vind je 5 handige tips waarmee je snel aan de slag kunt. Beter koken is namelijk makkelijker dan je denkt!

Lente: lekker buiten eten

Terwijl ik zit te tikken, schijnt buiten een heerlijk lentezonnetje. Het doet me goed. Ik kan dan ook niet wachten op lange avonden, natafelen in de schemer en lekker buiten leven. In dit seizoen vind ik het ook heerlijk om lekker samen te eten met anderen. Maar voor ik goed leerde koken, waren we best een tijdje op weg. Het had tijd nodig en liefde. Hoe ik leerde koken, vertel ik in dit artikel.

De keuken is je basis als je goed wil leren koken

Goede apparatuur

Als je goed wil leren koken, is de keuken je basis. Zonder bepaalde apparaten en handige tools kom je niet ver. Denk aan een fijne koekenpan, houten pollepel, verschillende snijplanken voor groenten, vis en vlees en een goede (staaf)mixer/keukenmachine. Ook je oven is belangrijk.

Prettige omgeving

Naast goede apparatuur is de omgeving waarin je kookt ook belangrijk. Zorg voor een hygiënische, goed te onderhouden keuken waarin je lekker aan de slag kan. Daarnaast is het ook heel prettig om geïnspireerd te worden door je omgeving. Als ik het voor het zeggen had, zou ik het liefst een mooie woonkeuken hebben. En grote glazen puien met inbetween gordijnen ervoor, zodat je lekker veel lichtinval hebt. Kinderen die lekker buitenspelen terwijl je staat te koken… Je ziet dan direct voor wie je bezig bent met koken.

Ik kan dan ook uren op Pinterest verdwalen wanneer ik nieuwe keuken inspiratie zoek. Hoewel een landelijk interieur niet per se mijn favoriete stijl is, merk ik toch dat ik daar vaak terugkeer bij een wat landelijke keuken. Wel met een bohemian touch; niet te klassiek. Dat creëert zo’n fijne warme sfeer, waarin iedereen welkom is. En dat wil ik de kinderen graag meegeven.

Ook handig: lekker veel ruimte om te kunnen koken

Omdat we in een huurhuis wonen, zijn we natuurlijk redelijk gebonden aan wat er al in stond. Wel besloten we een extra aanrecht te kopen. Ideaal! We hebben daardoor zoveel meer ruimte. Zeker met de dubbele verjaardagen (onze jongste dochters schelen elf maanden) heb je die gewoon nodig. Op dat aanrecht hebben we wat oude spulletjes staan van mijn opa en oma. Ze herinneren me aan de liefde die mijn oma had voor koken en maken dat ik zelf ook meer liefde in mijn maaltijden steek.

Goed leren koken doe je zo!

Liever een paar goede gerechten dan veel voor de helft

Ik ben alles behalve een keukenprinses, als ik heel eerlijk ben. Zomaar iets uitproberen en met de laatste restjes toch een topmaaltijd bereiden? Nee, dat is aan mij niet echt besteed. Maar ik heb me erbij neergelegd. Ik besloot me te verbeteren in de gerechten die ik wél kan koken en dat leidde ertoe dat wat ik kook wél lekker is. Een aantal dingen maak ik ook op gevoel zonder precies af te wegen.

En volgens mij zit daar de kern van goed kunnen koken: je kunt beter een paar gerechten heel lekker maken dan heel veel dingen die maar half-half smaken.

Gebruik goede ingrediënten

Liever biologisch vlees dan bio-industrie, om maar iets te noemen. Je proeft het verschil. Bovendien is dat eerste natuurlijk veel beter voor de dieren zelf en dat eet (vind ik persoonlijk) toch fijner. Chefs raden dit ook altijd aan: kies liever voor iets minder, maar goed, dan voor veel meer als je daarmee afbreuk doet aan de kwaliteit van je eten.

Neem je tijd en steek er liefde in

Vroeger vond ik het een sport om zo snel mogelijk een simpele maaltijd op tafel te hebben staan. Tegenwoordig kook ik soms ook graag uitgebreid. De saus lekker laten pruttelen bijvoorbeeld of vooraf het vlees kruiden… Je proeft het verschil wanneer je er liefde in hebt gestoken.

Investeer in apparatuur

Zo kochten wij met ons nieuwe keukenblok ook een goede inbouwoven. Het verschil met onze combi-magnetron hoef ik waarschijnlijk niet eens uit te leggen! Goede apparatuur maakt je maaltijd echt een stuk lekkerder. Bovendien is het ook gewoon veel leuker om mee te koken. Haalt de chef in je naar boven!

Durf te ontwikkelen

Wanneer je net start met koken, gebruik je het recept van iemand anders. Vaak is zo’n recept weinig smaakvol en heel basic. Aan jou de taak om dat recept te ontwikkelen tot iets briljants. Voeg wat meer kruiden of specerijen toe, durf te wisselen met de hoeveelheden of – als je het durft – kies voor iets andere ingrediënten. Het kan zoveel verschil maken. En ja, dat duurt tijd, maar het is het echt meer dan waard!

Wat mag volgens jou niet ontbreken in de keuken?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Afbeelding, Flamingo Images – Shutterstock

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten