Gezond eten tijdens de zwangerschap kan best lastig zijn als je heftige cravings hebt. Maar gelukkig is er ook genoeg lekkere voeding die je kunt kiezen wanneer je in verwachting bent. In dit artikel zet ik vijf gezonde én lekkere voedingsmiddelen voor je op een rijtje!
Eten tijdens de zwangerschap
Advies over wat je niet mag eten
Sla een willekeurig zwangerschapsboek open en je krijgt te horen waar je vooral op moet letten en waar je matig mee moet zijn. Tel daarbij op dat je geen carpaccio/sushi/filet americain meer mag en wijn al helemaal uit den boze is, en het voelt alsof niks nog mag.
Cravings tijdens de zwangerschap
Wat dacht je daarnaast van cravings? De door hormonen ingezette vreetbuien waar bijna niet tegenop te vechten valt, omdat je gedachten alleen nog maar draaien om die heerlijke, vette hamburgers waar de cheddarkaas vanaf druipt. Of repen Chocolonely, bakken Ben & Jerry’s, schalen vol slagroomsoesjes of liters Chocomelk?
Ik ging van maat 36 naar maat Turbo in een paar maanden
Het is inmiddels alweer twaalf jaar geleden, maar – ondanks drie maal zwangerschapsdementie – herinner ik nog goed de intense trek in alles wat maar vet en slecht was. Ik at croissantjes, kant-en-klare stokbroodjes met kruidenboter, bakken chocolademousse, hamburgers van de Mac en kilo’s pasta weg. Binnen een paar maanden had ik mezelf erbij gegeten (gevoelsmatig) en moest ik van de verloskundige stoppen met aankomen met nog vier maanden op de teller. Oeps!
Goed eten is belangrijk voor een gezonde zwangerschap
Net zoals je stopt met het drinken van alcohol en eventueel roken – mocht dat spelen – is het ook belangrijk om op je eetgewoonten te gaan letten wanneer je zwanger bent. Het kan namelijk een enorm verschil maken. Alleen als je de boekjes erop naslaat, zie je vooral de focus liggen op wat niet mag en waarom het allemaal zo ongezond is. Veel minder op wat juist wél mag en gezond is voor jou en de baby. Het is belangrijk dat je extra voedingsstoffen en mineralen binnenkrijgt – tijdens je tweede en derde trimester. Maar liefst tot 500 calorieën per dag extra! Daarom vertel ik je in dit artikel wat je tijdens je zwangerschap niet hoeft te laten staan.
Gezonde voeding tijdens de zwangerschap: dit moet je eten
Melkproducten
‘Melk is goed voor elk’, zei mijn oma altijd. En dat klopt: calcium is de meest algemene bouwsteen van botten en voor je ongeboren kindje dus ook van groot belang. Melkproducten bevatten veel calcium, maar ook vitamine B, magnesium en zink. Als zwangere kan je daarom prima de dag starten met een schaaltje (het liefst Griekse) yoghurt. Heerlijk toch?
Nog een tip trouwens: zeker als je hoogzwanger bent en helemaal geen zin meer hebt om nog te winkelen, dan kan je ook eens een ontbijtje laten thuisbezorgen. Gewoon jezelf verwennen: nu heb je de tijd nog om iets extra’s voor jezelf te doen en daar intens van te genieten.
Peulvruchten
Hieronder vallen bonen, kikkererwten, pinda’s, sojabonen en linzen. Ik moet toegeven: peulvruchten zijn op het eerste gezicht niet bepaald mijn lievelings. Maar eerlijk is eerlijk, ze zijn wel rijk aan proteïnen, vezels, ijzer, calcium, foliumzuur, vitamine B1 én vitamine B9.
Wist je dat zwangere vrouwen die laatste drie doorgaans te weinig binnen krijgen? Een tekort kan leiden tot ondergewicht en een lagere weerstand. Dus hoewel het misschien niet mijn favoriete voedsel is, geeft het wel extra redenen om er toch meer van te eten. Bovendien bestaan er allerlei lekkere toepassingen voor wie ook minder dol is op peulvruchten: wat dacht je van heerlijke falafel met een frisse salade of pinda’s om te snacken in plaats van chips? En walnoten door je Griekse yoghurt met banaan?
Zalm
Nog iets waarvan we vaak te weinig binnen krijgen is vis. Zeker tijdens de zwangerschap; ook omdat vaak wordt aangeraden niet meer dan twee keer per week vis te eten tijdens de zwangerschap. Het gaat hier echter vooral om gerookte of vacuüm verpakte vis. En veel zwangere vrouwen laten de vis daarom helemaal maar staan tijdens de zwangerschap.
Zonde, want het is juist zo gezond. Zeker verse zalm zit boordevol omega-3 vetten (goed voor de hersenen en ogen. Toch maar eens wat vaker een lekkere bagel met zalm eten dus. En als je het niet zo graag eet, laat je dan voorlichten door de visboer.
Broccoli en andere donkergroene groenten
Dit zijn de groenten waar je ook na je bevalling nog veel aan zal hebben. Zeker wanneer je gevoelig bent voor een ijzertekort, kan je hier maar beter voldoende van binnen krijgen. Donkergroene groenten zitten vol vitamine C, K, A, vezels, ijzer, kalium en antioxidanten. Bovendien bevorderen ze de stoelgang. Altijd handig, zeker tijdens deze negen maanden! Ben je er niet dol op? Combineer dan spinazie of broccoli met volkoren pasta.
Eieren
Wist je dat eieren behoren tot de gezondste voeding die je maar kan eten? Kies wel voor biologische, want die zijn veel gezonder. Waarom? Biologisch gehouden kippen krijgen onder meer geen antibiotica (tenzij noodzaak) of rare bijvoeding om ze sneller te laten groeien. Dus hoe minder troep, des te gezonder het ei ook is voor jou. We hebben daar persoonlijk wel geluk mee trouwens: een plaatselijke boer stuurt tieners met kakelverse eieren langs de deur, waarmee ze een extra zakcentje verdienen en wij ze niet meer in de supermarkt te hoeven halen. En qua kosten zijn we nog voordeliger uit ook.
Terug naar je zwangerschap en waarom een eitje er dan zeker bij hoort. Naast verschillende vitaminen en mineralen bevatten ze ook nog eens enorm veel proteïnen, goede vetten en choline. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor het lichaam en dan met name voor de ontwikkeling van de hersenen. Meer argumenten heb je toch niet nodig?
Lette jij op je voeding tijdens de zwangerschap?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
Afbeelding, Dima Sidelnikov
Ik ben sowieso iemand die goed op haar voeding let, want ik vind gezondheid belangrijk (maar ik hanteer wel de 80/20 regel). Dat deed ik dus ook tijdens de zwangerschap.
Standaard eten wij twee keer per week vis, dus check en twee maal vegetarisch (en dus veel peulvruchten), ook check 😛