gezeur tijdens het eten

Moeilijke eters | Stop het gezeur aan tafel met deze oplossing

Misschien ontkom je er niet aan als ouders van een pre-puber: gezeur tijdens het eten. Moeten horen dat waar jij afgelopen (half)uur je ziel en zaligheid in legde, niet hun smaak is. Of kinderen die met een vies gezicht de champignons uit hun bord vissen. Commentaar op… Nou ja, je snapt mijn punt wel. Wij hadden hier ook problemen mee, tot we dé oplossing bedachten.

Gezeur tijdens het eten

Het doorgaans zo mooie gezichtje tegenover me betrekt. Geërgerd horen we opnieuw aan dat het eten vast heel lekker is, maar ‘niet haar smaak’. Gelukkig is het geen vaste prik, al is ze duidelijk een moeilijke eter, maar het is  wel irritant als je met liefde hebt gekookt en het zo overduidelijk en nadrukkelijk niet in de smaak valt. We zeggen op onze beurt opnieuw dat het niet netjes is om zo te klagen, maar het baat niets.

Lees ook: Groente geen probleem met dit recept

De oplossing tegen gezeur tijdens het eten: maandag kookt zij

Ons rest nog maar één oplossing: vanaf nu kookt June elke week een keer. Ze mag ontdekken hoeveel tijd koken soms kan kosten, wat er allemaal bij komt kijken en dat je er soms geen zin in hebt. Hopelijk ontstaat er begrip van haar kant en leert ze dat het niet aardig is om te veel commentaar te leveren. Daarnaast leert ze al vroeg om lekker te koken, waar ze later voordeel aan heeft. Duidelijk gevalletje win-win!

De praktijk

Ze verrast ons. Haar enthousiasme blijkt groot en waar ik regelmatig moeite heb te bedenken wat we nu weer moeten eten, tovert zij de gerechten uit haar mouw. Ze besluit zelfs dat we broccoli eten bij de patat (terwijl ik vaak vind dat een stuk komkommer ook prima voldoet als groenten). Ook komen er gerechten voorbij die we lang niet op hebben: noodles met zoetzure saus, verschillende pasta’s en heerlijke groentensoep. En bijna voor het eerst sinds ik haar ken, doet ze boodschappen met een glimlach.

Leerproces

Het blijkt een leerproces voor het hele gezin, in plaats van alleen voor haar. Ro leert haar vlees lekker te kruiden, van mij leert ze bepaalde pastagerechten en zij geeft ons inspiratie, door met een frisse blik naar bestaande gerechten te kijken. Wie had dat gedacht? En het klagen, waar het in eerste instantie natuurlijk allemaal om te doen was, is echt flink stuk verminderd. Ze zag dat het inderdaad best een werk kan zijn om iets lekkers op tafel te zetten en dat je daarna helemaal niet op commentaar zit te wachten. Geslaagd experiment. Moeten we misschien ook maar eens met de was gaan doen 😉

Op de foto: ciabatta met hamburger, ui, bacon, cheddar, spiegelei en tomaat 

moeilijke eters

Hebben jullie ook ‘last’ van gezeur tijdens het eten? En kookt jullie kind ook weleens?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

One Reply to “Moeilijke eters | Stop het gezeur aan tafel met deze oplossing”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge