Afvallen na de zwangerschap mislukt volledig

afvallen na de bevalling

Een van de lastigste onderdelen van ontzwangeren vind ik toch wel gewicht verliezen. Het stomme is dat het me gewoon lukte na Junes geboorte. Ik moest er weliswaar een paar jaar geduld voor hebben, maar toen zat ik keurig op mijn gewicht van voor de zwangerschap.

Inmiddels zijn we twee zwangerschappen verder en is het gehannes weer begonnen. Voor ik gewicht verlies, lijkt mijn lichaam eerst nog even wat kilo’s te willen verzamelen. Ik kan namelijk niet van de koekjes afblijven…

Gewicht verliezen? Niet het leukste onderwerp

Daarom heb ik het al een tijdje niet besproken. Het is niet zo leuk om opnieuw te moeten opschrijven dat je weinig vooruitgang boekt. De aanblik van mijn spiegelbeeld zou ik niet echt willen omschrijven als florissant en de weegschaal wil ik helemaal niet bespreken. Hard, meedogenloos… En eerlijk, ja ik weet het. Echt verdrietig hoef ik niet te zijn hoor, want ik ben nog steeds mondjesmaat kilo’s kwijt aan het raken. Alleen niet zo snel als ik zou willen. Gewicht verliezen moet vooral duurzaam zijn natuurlijk. Liever rustig en blijvend dan snel en voor niks, maar toch. Ik stagneer een beetje voor mijn gevoel.

Lees ook Afvallen na de bevalling, waarom gaat het zo traag?

Lievelingsbroeken, tot nooit meer ziens…

Soms vraag ik me af of het ooit nog goedkomt. Zal ik weer terugkeren naar het gewicht dat ik voor de zwangerschap van Rose had? Moet te doen zijn, denk ik, omdat ik na Junes geboorte ook ooit weer in shape raakte. Maar dan moeten die vraatzuchtige hormonen me niet in de weg zitten, zoals nu. Jammer genoeg gaan de vliegers van twee kinderen en een verbeterde conditie of afvallen en borstvoeding ook niet op. Ik eet tijdens het bloggen en werken, hou van lekker eten en dat is meestal niet gezond. Dus gewicht verliezen is dan natuurlijk lastig. Ieder pondje gaat door het mondje.

Nieuwe poging

Het is weer eens genoeg geweest. Ik neem me vanaf nu weer heilig voor om in elk geval de tussendoortjes te laten staan en mijn porties te verkleinen. Dan moet het vast wel goedkomen. Wie weet leer ik zelfs mijn favoriete avondeten (spaghetti bolognese, tortellini met spinazie of pannenkoeken) wel te vervangen door een flink bord vol broccoli. Je weet het maar nooit! Nou ja, dat laatste zal wel niet, maar die laatste 8-9 kilo moet er toch vanaf? Duimen jullie met me mee?

Hoelang duurde het bij jou voordat je weer op je oude gewicht zat?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

20 thoughts on “Afvallen na de zwangerschap mislukt volledig

 1. Ik ben er nog steeds niet, maar doe er ook nog niets aan. Verder sluit ik me aan bij Ramona: je schrijft lekker hoor! 🙂

 2. oude bedoel ik natuurlijk 😉 Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat ik niet meer terug wil naar voor mijn zwangerschap. Ik wil ook genieten van gezond eten en wat lekkers. Dan maar een tandje erbij met sporten.

 3. Ik moet zeggen dat ik al best snel op mijn ouder gewicht was. Nu ben ik ongeveer 2 kilo zwaarder dan voor mijn zwangerschap. Ook dat heb ik zelf in de hand. Inderdaad die koekjes zijn véél te lekker. Ik ben nu weer begonnen met sporten en hoop dit minimaal vier keer in de week te doen. Die conditie is niet meer wat het geweest is en toch wel nodig met zo’n drukke dreumes. Iedereen vind het mij goed staan maar het is je eigen ik he?!

  1. Goed van je!
   En dat klopt, ze kunnen zeggen wat ze willen maar je moet het zelf ook voelen. Ik geloof dat ik maar iets vaker ga dansen, springen en fietsen met de kleinste twee. Misschien af en toe een compensatie fruitsalade…

 4. Een veel besproken onderwerp merk ik. Er lijken zoveel moeders te kampen met dit ‘probleem’. Hopelijk zit je wel lekker in je vel.
  Ja ook ik zou best slanker willen zijn, maar ik denk daar niet echt aan. Ik ben 2 tot 3 kilo zwaarder dan toen ik zwanger werd, maar toen deed ik ook meer aan sport. Een sportclubje volgen lukt me nu niet meer, die tijd komt wel weer. Hardlopen en wandelen vind ik ideaal. Of me uitleven in het huishouden of voetballen of dansen met de kinderen. Ik ‘vreet’ de hele dag door, ik heb ALTIJD trek (ook door de borstvoeding). Maar ik neem zo min mogelijk te snoepen in huis, drink cola zero en koffie met zoetjes. Wel vliegt de chocopasta hier als een malle doorheen. Ik eet wel wat ik lekker vind, ook op feestjes, en ben geen goede kokkin. Al met al heb ik niks te klagen. Ik was ook heel snel op een normaal gewicht ondanks mijn fluffy blubberbuik. Wel woog ik mezelf heel weinig, ik voelde me gewoon goed. Soms doe ik pogingen die paar kilo kwijt te raken met minder eten, maar dat lukt me niet (die vreetbuien…). Ik sport dan liever wat meer, dat vind ik makkelijker.

  1. 2-3 kilo is best acceptabel, maar als je die er nog af wil vaak het zwaarst. Ook misschien omdat de echte noodzaak ontbreekt, zoals je misschien zou ervaren met 20 kilo teveel?

   Idd veel moeders kampen ermee. Ja ik zit wel goed in mn vel gelukkig, voel me rotter over die wallen haha! Ik sport ook liever dan gezonder eten. Vandaag geshopt met slecht licht. Ook goede motivatie haha

   1. Ik ben trouwens groot fan van je aan het worden, maar dat had je vast door. Je schrijft supergoed!
    En die kilo’s, dat komt vast goed. Eerst wat minder wallen inderdaad. Dat heeft ook invloed op je sportprestatie hoor.

    1. Wat een superlief compliment! Dankjewel ?

     Denk het ook, andersom zou iets meer conditie waarschijnlijk ook bevorderlijk zijn mbt slechte nachten. Beetje kip en ei…

 5. Bij mijn eerste 2 was ik binnen 6 weken weer op m’n oude gewicht
  Nu met de derde helaas nog steeds niet
  Gelukkig was ik nooit dik eerder te dun haha dus een beetje extra gewicht kon geen kwaad
  Zou overigens wel echt wel wat aan m’n conditie willen doen 🙂

  1. Lekker zeg! Ik had te veel gegeten om dat ook te kunnen zeggen… En dan is het inderdaad niet zo erg. Conditie is een lastige! Probeer dat zelf een beetje te doen door vaker te fietsen of wandelen, zodat ik in elk geval ongemerkt wat conditie opbouw. Scheelt dat het nu lekkerder weer wordt.

 6. Pff eindelijk iemand met het zelfde als ik heb. En iemand die het uitspreekt. Ik sport 4.5u per week en er gaat gewoon niks af. Ellende. Mn buik is echt een beetje pudding hoewel ik wel op mn oude gewicht ben ziet het er echt niet zo uit ?

  1. Wat goed van je!
   Wat mij destijds hielp om dat buikje weg te krijgen was veel cardio-oefeningen doen. Daarmee train je het buikvet weg. En verder wel ondersteunend buikspieroefeningen.
   Wel lekker dat je alweer zo vlot op je oude gewicht zat trouwens!!

 7. Ach na mijn eerste zwangerschap volgde twee en drie alvorens ooit weer op gewicht te zijn. Nu ben ik alweer vijf maanden bevallen en ook ik vecht er weer mee. De discipline is ook hier ver zoek. Je bent dus niet alleen.

  1. Gedeelde smart is halve smart!
   Hier precies zo na 2 kwam 3 behoorlijk snel en ik had mijn ‘normale’ gewicht nog lang niet terug. Waren die koekjes maar niet zo lekker 🙂

 8. Wat goed dat je er in ieder geval aan werkt. Ik weet niet hoe het is om af te vallen, maar heb moeite met aankomen. Ik kon mijn oude broeken 10 dagen na mijn bevalling aan. Ik was ontzettend snel weer op gewicht. Nu zit ik onder mijn gewicht van voor mijn zwangerschap, maar het blijft stabiel. De borstvoeding vergt gewoon veel van mijn lijf, maar ik voel me goed dus we gaan door 😉

  1. O wat goed zeg! Daar droomde ik altijd van 🙂 Kan me voorstellen dat als je van nature gebalanceerd en gezond eet, het zeker lastig is om (verantwoord) aan te komen. Dat lijkt me minstens zo moeilijk. Succes!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten