leeftijdsverschil

Twee kinderen binnen een jaar | Hoe is het met 2 baby’s?

Gemiddeld twee jaar leeftijdsverschil

Het gemiddelde leeftijdsverschil tussen kinderen is in Nederland zo’n twee jaar. Het praktijkvoordeel daarvan is dat je dus waarschijnlijk een peuter in huis hebt wanneer je weer zwanger bent. En die kun je natuurlijk al iets beter betrekken bij het zorgen voor de baby dan jongere kinderen. Bovendien kun je meer uitleg geven.

Maar wat als je nu in verwachting raakt terwijl je (op dat moment) jongste kindje nog een kleine baby is? Wij kregen May toen Rose nog maar elf maanden oud was. Hoewel ze een vlotte tante was en al liep op die leeftijd, kan een baby natuurlijk moeilijk echt bevatten wat er allemaal gebeurde. Vandaag vertel ik hoe we hiermee omgingen, zowel voor als na de geboorte.

Tijdens de zwangerschap
1. Leg uit

Je weet nooit wat wel en niet blijft hangen, dus praat vooral met je kindje. Laat maar zien dat je buik groeit, leg uit dat er op dit moment een baby’tje in zit die over een tijdje bij jullie zal zijn en laat je dochter/zoon maar eens voelen wanneer de baby aan het schoppen is.

2. Lees voor

Zelfs voor de allerkleinsten zijn er boekjes. Nijntje is bijvoorbeeld mijn eigen favoriet: Kleine Pluis.

Na de geboorte
3. Betrek

Laat je baby of dreumes maar zien hoe jullie de pasgeboren baby wassen. En laat hem/haar tijdens het voeden lekker allebei naast je zitten. Het voordeel aan zo’n gering leeftijdsverschil is dat van jaloezie meestal nauwelijks sprake is.

4. Neem de tijd

Zo’n pasgeboren baby is natuurlijk best ongrijpbaar voor je iets oudere kindje. Jullie zullen allemaal een nieuwe plek moeten vinden binnen deze andere dynamiek en dat heeft echt tijd nodig. Help jezelf een handje door een strak schema op te stellen, zodat je in elk geval zorgt dat beide kinderen het juiste eten krijgen en de vitamines die ze nodig hebben. Maar laat het verder een beetje gaan: je baby/dreumes moet wennen aan de baby, minder aandacht van papa en mama en het nieuwe ritme. Dat is voor ons als volwassenen al best een omslagpunt in je leven, laat staan voor zo’n kleintje!

5. Neem exclusief tijd voor elkaar

Een van de dingen die ik moeilijk vond, kort na de geboorte van May, was dat Rose niet zo vaak bij me kon komen zitten. Ze was behoorlijk levendig in die tijd en met mijn buik als zwakke plek, moest ik er niet aan denken dat ze er bovenop zou springen. Die eerste dagen bracht ze dus vooral door met Ro en soms met de kraamverzorgster. Dat voelde niet leuk: ik wilde ook graag bij haar zijn. Daarom nam ik me voor met alle kinderen exclusief tijd te gaan doorbrengen. In de praktijk is dat echt nog weleens lastig, maar ik merk dat we er allemaal van opknappen.

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

5 Replies to “Twee kinderen binnen een jaar | Hoe is het met 2 baby’s?

    1. Kan nu ook nog! En anders dan maakt het niet heel veel uit hoor, ze moeten in de praktijk toch alsnog wennen denk ik. Weet ook niet zeker of ze het echt begreep, maar toch leek er wel iets te zijn blijven hangen. Jaloezie schijnt op die leeftijd bijna niet voor te komen, dus dat scheelt wel. Denk als je als ouders allebei probeert evenveel aandacht te schenken en hem erbij betrekt, dat je ook al veel voorkomt. Rose werd bijvoorbeeld heel beschermend naar haar babyzusje toe, eigenlijk al heel snel, denk mede doordat ze overal bij mocht zijn en ook één op één aandacht kreeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge