De generatiekloof van dertigplussers

Na je dertigste kom je in een nieuwe levensfase. Rustiger vaak dan daarvoor. Maar dat er ook al sprake kan zijn van een zogenaamde generatiekloof? Jazeker. Lees maar mee!

Geboren in een ander millennium

Voor de huidige twintigminners is het bijna niet voor te stellen, maar we zijn geboren in een andere eeuw. Een ander millennium zelfs. We groeiden op in de jaren tachtig, ver weg van de smartphones en digitale wereld. Internet? Bestond wel, maar niet in de toegankelijke mate zoals we het vandaag kennen. Ook keken we er heel anders naar. Vraag het een dertigplusser maar en hij begrijpt je meteen als je het hebt over de paniek rondom de millenniumbug! (*)

(*) De millennium bug was een fenomeen dat de hele Westerse wereld in zijn greep hield. Het had ermee te maken dat de computers van die tijd vaak waren ingesteld op einddatum 31-12-1999. Zouden alle computers na 24.00 uur stoppen met werken omdat ze de datumwisseling niet aankonden? Tja.. Dat waren onze zorgen. Onvoorstelbaar toch?

11 redenen waarom er een kleine generatiekloof is

Werkstuk maken? Wij hadden een pen en Word Perfect

Anno nu gebruik je Word, plakt daar allerlei flitsende plaatjes tussen je tekstregels door en maak je een opmaak waar je mee kan aankomen. Als wij vroeger een werkstuk moesten inleveren, schreef je het uit. Plaatjes knipte je met een schaar en plakte je ertussen met lijm of plakband. Had je iets meer mazzel, dan gebruikte je een tekstverwerkingsprogramma als Word Perfect. Daarbij kon je eigenlijk nauwelijks plaatjes plakken, omdat je vooraf moest inschatten of het zou passen tussen de tekst.

Informatie zocht je op in de bibliotheek, in dikke encyclopedieën waar je eventueel informatie uit kopieerde. Op een kopieermachine. Je maakte tekeningen om bepaalde dingen te verduidelijken en was uren bezig. Onvergelijkbaar!

Zelf knutselen was de norm

Tegenwoordig lijkt het meeste speelgoed voorgekauwd. Om iets simpels als strijkkralen te gebruiken als voorbeeld: waar we vroeger onze eigen patronen bedachten, krijg je nu voorbeeldboekjes om na te maken. Of sterker nog: je kan ze onder de vormpjes leggen als je wil. En heb je geen zin om het juiste kraaltje op het juiste pinnetje te krijgen? Dan heb je daar speciale apparaatjes voor.

Ook kleuren is anders dan vroeger. Je kan zelfs speciaal speelgoed kopen waarbij buiten de lijntjes kleuren tot het verleden behoort: Colourmazing heet het. Zo is het met bijna alles: voor alles bestaat tegenwoordig wel een manier waarbij kinderen het esthetische niet meer kunnen ‘verpesten’.

Big Brother is watching you

Twintig jaar geleden kon je je er niks bij voorstellen dat je altijd en overal gefilmd kon worden. Tegenwoordig is het aan de orde van de dag. Onze kinderen groeien op in een wereld waar op elke hoek van de straat een camera hangt, waarbij vrijwel hun hele gang gevolgd kan worden en waarbij je zelfs kan worden opgenomen via je smartphone. En wat dacht je van filmen door anderen? Stomdronken een gekke actie uithalen? Nee, alles kan zomaar genadeloos op camera worden vastgelegd – met alle gevolgen van dien.

Spelletjes spelen

Kinderen van nu groeien vooral op met digitale spellen. Van buitenspelen tot inkleuren en ‘ouderwetse’ bordspellen, alles kan nu op de smartphone of tablet. Ook de graphics hebben een behoorlijke transformatie ondergaan. Wat dacht je van het simpele Block Out? Of Prince of Persia, Lemmings en Commander Keen 4?

Je bent echt altijd en overal bereikbaar

Eigenlijk kan je niet meer zonder internet of smartphone – al zie je ook regelmatig mensen starten met een digital detox. Het bezitten van een mobiele telefoon maakt je altijd en overal bereikbaar. Waar wij vroeger onze vrienden aan de deur ophaalden, vanuit de stad belden met een telefoonkaart in een telefooncel, en soms gewoon voor niks moest wachten op anderen, app je tegenwoordig van tevoren. Of je ging spontaan buitenspelen en zag wel wie er kwamen. Hoewel het bereikbaar zijn zeker ook zijn voordelen heeft en ontzettend handig is, had die ‘goede oude tijd’ ook wel zijn charme. En rust.

Afbeelding – Shutterstock

Muziek luisteren

Stel dat je een liedje op de radio hoort en je weet niet welke artiest het is, dan ‘Shazam’ je hem gewoon. Wil je hem afspelen? Zoek het nummer via YouTube en je kan met een simpele klik de videoclip zien. Wij behielpen ons met cassettebandjes. Daar zaten wat nadelen aan: wanneer je lint per ongeluk niet strak genoeg zat, kon het eruit lopen. Dan moest je met een potlood alles weer terugdraaien. Bovendien ging de kwaliteit achteruit naarmate je steeds vaker opnam. Ook kon je zomaar vergeten dat je muziek opnam via de radio en kreeg je het journaal, reclameblokken en talloze stomme liedjes cadeau (vaak over je eerdere, zorgvuldig opgenomen muziek). Dan is Spotify toch een stukje handiger 😉

Videoland

Ken je Videoland als die leuke internetsite waarop je jezelf kan aanmelden om films en series te kunnen kijken? Wij niet. Naar Videoland ging je wanneer je zin had om een videoband (!) te huren. Dat was een soort grote cassetteband waarop een film stond, de voorloper van de DVD. En ook hier gold dat de kwaliteit sterk verslechterde naarmate hij vaker werd afgedraaid. Een scène terugkijken? Spoelen maar! En dat kon heel lang duren, zeker als je een oude videorecorder had.

De strippenkaart

Hoe leuk was dat? Niet alleen voor je portemonnee, maar ook vanwege het nostalgische klikgeluid dat de buschauffeur maakte bij het afstempelen. Daarnaast hoefde je niet bang te zijn dat je vergat om uit te checken, want je stempelde in een keer tot je bestemming.

Je mocht binnen nog overal roken

Bijna onvoorstelbaar toch? Zelfs op kantoor: in een bijna okergele rookruimte, dichtbij de afdeling, stond je allemaal dicht op elkaar een half pakje per keer in te ademen. Tijdens uitgaan ging het niet anders. Je stonk de dag erop, had een droge keel en was vrijwel continu licht verkouden. En het was veel gebruikelijker om moeders voorbij te zien rijden in zo’n autootje waarin twee kinderen op de achterbank zaten te smoren terwijl zij lekker zat te paffen (met de ramen dicht!)

Het is nu ook bijna niet meer in te denken dat er zo ongelooflijk veel ophef ontstond toen dit werd afgeschaft in de horeca. Enige nadeel na het afschaffen is dat je nu ineens veel duidelijker allerlei (te) sterke lichaamsgeuren ruikt. Maar dat weegt toch niet op tegen de voordelen.

Mensen persoonlijk durven aanspreken (of opbellen)

Jongere generaties vinden het vaak lastig om een vreemde aan te spreken (of te bellen). Ze kiezen liever voor een app of mailtje. Ook onderling trouwens: ze zitten vaker op hun smartphone dan in gesprek. Vroeger moest je wel.

Je belevingswereld was veel kleiner

En dat maakte het leven toch een stukje relaxter. Als een jaar of twintig, dertig geleden iets gebeurde, kon het zomaar een (halve) dag duren voor je het terugzag op het nieuws. De satelliet, om maar iets te noemen, werd voor het eerst gebruikt door CNN (de nieuwszender die in 1980 is opgericht). Tegenwoordig zie je alles terug via internet, inclusief beelden.

Dat maakt het bijna onmogelijk om gebeurtenissen elders in de wereld te zien als een ver-van-je-bed-show. Je wordt er immers constant mee geconfronteerd als je het nieuws een beetje volgt. Aan de ene kant maakt dit natuurlijk het bewustzijn groter (positief) en in geval van reizen het contact met thuis stukken makkelijker, maar creëert ook een beetje irreëel wereldbeeld. Alsof we letterlijk in elkaars achtertuin leven.

In hoeverre heb jij het idee dat je eigen jeugd en manier van opgroeien onvergelijkbaar is met het leven van tegenwoordig? Laat het ons weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven