De leukste gender reveal party organiseer je in 7 stappen!

gender reveal party organiseren tips hapjes drankjes spelletjes inspiratie

Wil je het geslacht van jullie baby op een originele manier bekend maken? Dan hebben wij een handig stappenplan voor je om een fantastische gender reveal party te organiseren. Inclusief volop inspiratie voor de hapjes, spelletjes én manieren waarop je het geslacht kan onthullen. 

Gender reveal party

Wat is een gender reveal party precies?

De Amerikaanse gewoonte om elke mijlpaal ietwat hysterisch te vieren, is inmiddels ook niet meer weg te denken uit onze cultuur. Zo ook dus de gender reveal party – letterlijk vertaalt: feestje om het geslacht (van je baby) te onthullen. Het is dé manier om je familieleden en vrienden allemaal in één keer te verrassen: krijgen jullie een jongetje of een meisje? Sommige stellen kiezen er ook zelf voor om nog niets te willen weten tot het moment dat ze de taart aansnijden of ballonnen loslaten. Maar hoe organiseer je zo’n feestje?

Wanneer kies je ervoor het geslacht te onthullen?

Uiteraard is het belangrijk dat het geslacht kan worden vastgesteld, vaak tijdens de 20-weken echo. Wanneer je zeker weet dat alles er voor nu goed uit ziet en je zin hebt in een feestje, kan je je eigen gender reveal party organiseren. Lees hieronder hoe je dat in 7 stappen makkelijk aanpakt!

Gender reveal party organiseren in 7 stappen

Wie nodig je uit voor jullie feest?

Wie willen jullie er het liefst bij hebben? Ga je voor een heel select groepje van mensen die dichtbij jullie staan (eigen gezin, jullie ouders en broers/zussen en aanhang)? Of juist meer mensen, onder het mom van ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’?

Belangrijk is dat je kijkt naar hoe jij je bij bepaalde gasten voelt. Vind je vriendin X niet zo leuk, maar voel je je verplicht omdat je Y ook uitnodigt? Dan gewoon niet doen. Het is jullie feestje en je moet je er wel goed bij voelen. Bedenk ook of je wil dat de gender reveal tussen jullie blijft. Zo ja, dan kan je vooraf met je gasten afspreken dat jullie dit speciale moment graag exclusief met hen willen delen.

Verder belangrijk om over na te denken:

 • Waar wil je de gender reveal party organiseren? Thuis of op een andere locatie?
 • Wil je zelf net zo verrast zijn als de gasten of vind je het ook fijn om nog even zelf alvast te weten welk geslacht jullie aankomende baby’tje heeft?
 • Organiseer je een feestje waar kinderen bij aanwezig zullen zijn? Zorg er dan voor dat zij ook iets leuks te doen hebben, zodat jullie moment echt speciaal blijft.

Hapjes en drankjes halen die passen bij een gender reveal party

Wanneer je weet wie aanwezig zullen zijn, kan je nadenken over de hapjes en drankjes. Naast de standaard frisdranken, water, koffie en thee kan je ook denken aan roze en blauwe limonade. Dat geldt natuurlijk ook voor de hapjes. Denk bijvoorbeeld aan:

 • roze koeken
 • lange vingers gedipt in gesmolten witte chocola en roze/blauwe muisjes
 • cupcakes met roze of blauwe slagroom (kant en klaar te koop bij AH)
 • suikerspin in roze en blauw
 • blauwe of roze popcorn
 • slagroomsoesjes, gedipt in glazuur en roze/blauwe muisjes
 • koekjes met roze of blauw glazuur
 • roze spekjes, blauwe lolly’s
 • blauwe m&m’s
 • blauwe of roze macarons

Genderneutrale decoratie

Zonder slingers geen feestje! Bij een gender reveal party hoort natuurlijk bijpassende decoratie. Je kan wisselend blauwe en roze ballonnen ophangen, vlaggetjes, mooie (kunst)bloemen in roze en blauw etc. Maar je kan natuurlijk ook gaan voor neutraal wit. Dan verklap je helemaal niets en hou je het qua aankleding wat rustiger. Er zijn online in elk geval genoeg websites waar je lekker los kan gaan met inkopen.

Dresscode

Om te voorkomen dat je moeder/zus/tante straks claimt dat ze al die tijd al wist dat het een meisje was, terwijl ze overduidelijk steeds sprak over haar toekomstige kleinzoon, kan je de gasten vragen om zich te kleden naar het geslacht dat ze zelf vermoeden. Zo krijg je team blauw en team roze in je huiskamer en dat maakt het allemaal nog leuker! Wie heeft er gelijk?

Spelletjes spelen tijdens een gender reveal party

Voordat jullie het geslacht gaan bekendmaken, is het ook gezellig om een paar spelletjes te doen met de gasten. Dit maakt het vaak ook leuker voor de kinderen, als die erbij aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

 • (Pub)quiz voor de aanwezigen, waarbij je bijvoorbeeld ingaat op de verzorging van je baby, feitjes over jongens/meisjesbaby’s (bijvoorbeeld dat er gemiddeld iets meer jongetjes worden geboren) en de verschillen tussen mannen en vrouwen.
 • Maak leuke en gekke foto’s met en van de gasten met speciale props (in roze en blauw, zijn ook kant-en-klaar te koop). Na afloop kan je hiervan bijvoorbeeld een klein fotoboekje maken als aandenken.
 • Haal de verloskundige in je naar boven. Bekijk allemaal de 20-weken echo en voorspel het geslacht!
 • Speel Pictionary in babythema.
 • Bespreek verschillende bakerpraatjesal is het aan te raden om uiterlijk-gerelateerde voorspellingen er compleet buiten te laten. Niemand wil de voorspelling ‘meisje’ krijgen, omdat je er behoorlijk vermoeid uitziet…
 • Doe een potje babywoorden scramble. Oftewel: hussel alle letters van woorden door elkaar die te maken hebben met baby’s en laat je gasten ze raden. Wie het eerst alles goed heeft, wint een prijsje!
 • Hints

Aandenken aan je gender reveal party

Koop of maak een boekje waarin de gasten hun naam kunnen opschrijven, een persoonlijke boodschap voor de baby, welk geslacht ze denken dat de baby krijgt, maar ook misschien de naam en de toekomstige geboortedatum. Maak met een polaroidcamera foto’s en plak ze erbij. Zo voorkom je meteen dat je die foto’s achteraf moet laten afdrukken, wat er in de drukte dan weer niet van komt etc. Een mooi aandenken aan jullie bijzondere onthulling!

Foto’s/video

Je wil natuurlijk wel graag dat het moment suprême goed op foto en video vastligt. Denk daarom vooraf goed na wie je daarvoor wil vragen. Dus niet die ene oom die altijd zijn vinger voor de lens heeft of de tante die net iets te enthousiast heen en weer springt zodra ze ziet welk geslacht het wordt; stabiel én zichtbaar beeld is wel zo prettig! Vraag ook aan meerdere mensen of ze het willen fotograferen en filmen, zodat je zeker bent dat het lukt.

Hoe ga je het geslacht bekend maken?

Er zijn verschillende manieren waarop je de gasten kan laten welk geslacht jullie kindje krijgt. Belangrijk: als je zelf nog niets wil weten, laat je gender reveal dan door iemand anders maken maken. Vraag dan aan de verloskundige of ze het geslacht op een briefje wil schrijven en dit in een envelop wil stoppen en geef die envelop vervolgens aan de persoon die verantwoordelijk is voor de taart/doos vol ballonnen/de aankoop van alles dat nodig is om er een onvergetelijke verrassing van te maken.

Verschillende manieren om het geslacht te onthullen: 

 • Partypoppers met blauwe of roze confetti
 • Piñata
 • Kraskaarten
 • Gender reveal taart met een nietsverhullende buitenkant, die je kan opensnijden om te zien of er blauw/roze aan de binnenkant zit
 • Ballonnen met confetti die je kan laten knallen
 • Poederkanon of rookbom in de kleur roze of blauw (ook tof voor op de foto)
 • Laat een doos vullen met ballonnen en open hem waar alle gasten bij zijn
 • Oreo met gekleurde binnenkant: maak ze open, stop er roze of blauwe muisjes/hagelslag/kleurstof tussen en bedruip de koekjes met gesmolten chocolade
 • Butterfly Pea Tea (ook wel Kittelbloemthee – ja echt) is van nature blauw. Voeg je er echter limoen- of citroensap aan toe, dan kleurt deze paarsig. Geef je gasten een pipetje met water of citroensap en het geslacht maakt zichzelf bekend. Lees hier meer.
 • Graffiti – Kies vooraf of je liever zelf wil spuiten of met alle gasten bij elkaar, maar door de buitenkant van je spuitbus af te dekken met karton weet niemand welke kleur erin zit. Des te leuk dus als je het onthult!
 • Darts met ballonnen: één van de ballonnen bevat confetti, maar welke? Daar kom je alleen maar achter door ze kapot te gooien. Een alternatief: geef alle gasten een ballon met (witte) confetti. Maar één heeft de juiste kleur, alleen wie?

Nog meer inspiratie of gewoon genieten?

Kijk dan nog even deze compilatie met gender reveal party’s!

Hoe zou jij je ultieme gender reveal party organiseren? Of is het niks voor jullie (net zoals het voor mij ooit niks was)?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Africa Studio – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

11 thoughts on “De leukste gender reveal party organiseer je in 7 stappen!

 1. Ik vind dit echt leuk. Het maakt het spannend voor de rest van de familie. Vroeger had je dit niet. Best jammer. Mijn kind is inmiddels een jong volwassene.

  1. Ja he? Ik was in eerste instantie wat kritischer en vroeg me af wat de lol er nu van is, maar eigenlijk lijkt het me inmiddels hartstikke leuk om op die manier iedereen het geslacht te laten weten 🙂 Al geloof ik ook dat helemaal niks weten zo zijn charme heeft. Weet alleen niet of ik dat zou volhouden…

 2. Ontzettend leuk om dit te organiseren. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik niet wilde weten wat het geslacht van mijn kinderen waren. Ik wilde verrast worden! Uiteindelijk wilde de vader bij onze derde zwangerschap het toch weten en ja het werd weer een (derde) meisje!

 3. Ik weet niet of ik zelf een heel feest eromheen had gegeven, maar ik vind wel leuk om te zien hoe creatief mensen zijn om het geslacht van hun baby bekend te maken

 4. Dit vind ik zulke heerlijke filmpjes. Genieten gewoon. Bij een ander vind ik het leuk om te zien, maar om het zelf te doen, nee, niet echt iets voor ons, Wij wisten beide keren ook niet wat het zou worden, dus hier geen gender reveal party.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit: