De lekkerste malse kippenpootjes maak je zo!

lekker malse kippenpootjes

Ro is bij ons thuis de man die het vlees snijdt. Niet omdat hij verder nooit aanwezig is, maar vooral omdat hij koning is in het uitzoeken van de juiste kruiden en bakken van het malste vlees. Daarom vroeg ik hem vandaag eens een kijkje te geven in zijn keuken. Hoe krijg je nu eigenlijk de beste kippenpootjes?

Koken is liefde

Toen ik Merel leerde kennen, was ze nogal van de ‘grote stappen, snel thuis‘. Een beetje zoals met alles in haar leven: ze houdt van minieme inspanning met een maximaal resultaat. Alleen gaat die vlieger tijdens het koken niet op. Het kostte me wat overredingskracht, maar goed eten heeft aandacht en liefde nodig. En tijd. Dat geldt ook voor je vlees.

Want natuurlijk is het een optie om vlees zo vanuit de verpakking in de pan of op de barbecue te gooien, maar dan zal je je altijd blijven afvragen waarom je mes in dat ene restaurantje door de ossenhaas glijdt en jij eindigt met gebakken schoenzool. Vanaf vandaag is dat niet meer nodig. Ik deel de beste tips met jou, zodat je vanaf nu nooit meer hoeft te mopperen op de smaak of textuur.

Zo krijg je de lekkerste kippenpootjes!

Investeer in je product

Goed vlees is het halve werk. Wanneer een kip, rund of varken lekker heeft kunnen rondscharrelen, proef je dat terug in een malse structuur. Daarnaast is het ook een stuk gezonder voor je om biologisch te eten. En tot slot is het zo dat wanneer je het goed kruidt en echt lekker vlees haalt, je niet de complete collectie van Remia tevoorschijn hoeft te toveren. Dan is je product voldoende.

Schaf een snelkookpan aan

In mijn jeugd stond mijn oma al vroeg op de dag in de keuken om allerlei lekkers te bereiden. Haar vlees smaakte beter dan wat ook. Je proefde dat er tijd en liefde in zat – al duurde het daardoor wel lang voor je kon eten en zat je heel de dag verlekkerd, dankzij die heerlijke geur, te wachten.

Helaas hebben we tegenwoordig de luxe niet meer om zoveel tijd in een maaltijd te steken. Gelukkig hoeft het niet meer. Ergens is dat maar goed ook trouwens: de kinderen lusten het niet en het zou toch zonde zijn als je er een hele dag van je leven in de avondmaaltijd hebt gestoken. Met een snelkookpan is vlees echter zo klaar. Zeker geschikt voor maaltijden met stoofvlees, maar ook kip kan je hierin lekker bereiden.  

Ander goed gereedschap dat onmisbaar is:

 • Een goede kom om het vlees in te kunnen kruiden
 • Stevig (leren) schort dat tegen een stootje kan
 • Vleestang om je kippenpootjes te kunnen keren
 • Ruimzichtbril (een soort duikbril die je in de techniek gebruikt) om de uitjes te kunnen snijden

Mijn geheim voor malse kip? Knoflook!

Wil je kip die van het bot valt en bijna smelt in je mond? Zelfs met een combimagnetron kan je dat voor elkaar krijgen. Ik maakte vroeger de kip als volgt:

 • Allereerst zet je de kippenpootjes of -dijen 15-20 minuten in water met bouillon op het vuur (laat het gewoon opwarmen met het water); vijf minuten nadat het kookt, kan je de pan er weer vanaf halen
 • Maak kleine openingen met een scherp mesje in het vlees en steek daar stukjes knoflook in (5-6 stukjes van 1 teen per kippenpoot)
 • Kruid het vlees naar smaak
 • Vet de ovenschaal in met boter
 • Zet in de oven voor 35-45 minuten op 180 graden met plakjes roomboter op het vlees

Heb je een goed werkende oven? Dan kan je de eerste stap (het koken) overslaan en zet je de kip ongeveer een uur in de oven met knoflook, boter en kruiden.

Specerijen geven net dat beetje extra

Ik schreef net al over het belang van goede kruiden. Ik kan je namelijk legio voorbeelden geven van mensen die hun vlees uit de verpakking halen en zo direct in de pan of op de barbecue kiepen. Zonde! Specerijen geven meer smaak, een lekkere geur en vaak ook een lekker knapperig randje tijdens het bakken. Altijd handig om in huis te hebben:

 • Paprikapoeder
 • Kurkuma
 • Aromat
 • Kerrie
 • Zout
 • Zwarte peper
 • Maggi
 • Worcestersauce

Je vlees wordt extra lekker als je het de dag ervoor al bereidt. Zo staan op dit moment de gehaktballetjes voor de soep van morgen al in de koelkast. De specerijen kunnen er helemaal intrekken en dat maakt ze nog smaakvoller.

Tijd, aandacht en liefde

Mensen die goed kunnen koken, vinden dat vaak heel leuk. Het moet dus wel in je karakter zitten om echt de tijd te nemen voor een maaltijd die vervolgens binnen een paar minuten verdwenen is. Maar het is wel de sleutel tot het lekkerste eten. Verdiep je in je producten, lees erover in kookboeken en probeer gewoon iets uit. Je zal versteld staan van je eigen kunnen!

Wat is jouw geheime tip in de keuken?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Yulia Furman – Shutterstock

About Ro

Ik ben Ro (34), vriend van Merel en (stief)vader van June (13), Rose (5) en May (4). Naast mijn werk als uitvoerder voor een grote energiemaatschappij, steek ik veel tijd en liefde in ons gezin. Op Lotus Writings schrijf ik over onze moderne kijk op ouderschap, mijn hobby's (voetbal en Formule 1) en andere dingen die me bezighouden.

11 thoughts on “De lekkerste malse kippenpootjes maak je zo!

 1. Ik eet geen vlees maar ik waardeer zijn geduld en liefde wel voor koken wel! Alles wat je met liefde klaarmaakt is heerlijk!

 2. Zo herkenbaar, mijn man had dit geschreven kunnen hebben. Ik kook door de weeks en hij in het weekend,, dan wilt hij wel dat het ‘ ingewikkeld’ is. Ik mag niet met iets simpels aan komen voor hem. Hij vind het prima om even langer in de keuken te staan en is dan bezig met kruidenpotjes enzo.. Ik ben in de keuken net als jij, Merel, niet te veel inspanning hihi. heerlijke tips, ik laat dit artikel even aan de man lezen.

 3. Tijd, aandacht en liefde… Kuch. Ik schiet op alledrie tekort als het om koken gaat. Ik ga vaak ‘even wat anders doen’ en dan branden dingen nog wel eens aan. Maar ik ga het proberen!

 4. Ohh ik moet dit blog even aan mn moeder laten lezen! Die vind dat de snelkookpan onterecht wordt weggezet als ouderwets, terwijl je er juist heel lekker vlees mee kunt bereiden (“en dat in deze tijd waarin iedereen een foodie is” zou ze zeggen). Dus thumbs up voor hiervoor!

  1. Ja dat heb ik in de jaren inderdaad ook geleerd. Geduld maakt zoveel goed. Ik ben eigenlijk meer van de grote stappen, snel thuis en dat proef je helaas wel.

 5. Ik mis nog een stukje over het belang van het wassen van de kip/varkens/rundvlees. Alleen met gehakt onmogelijk, maar anders zeker wel de moeite waard!

  1. Ja dat is waar. Ro maakt het soms schoon met azijn of citroen; water is niet zo handig, omdat het wassen van de kip met water spettert en die waterdruppels dan op je aanrechtblad terechtkomen of in je groenten. Niet zo hygiënisch, heb ik ooit gehoord. Ik was mn vlees trouwens niet zo heel vaak meer, alleen kip. Gehakt lijkt me ook niet zo lekker haha!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten