Hoe noodzakelijk is een zwangerschapscursus?

heb je een zwangerschapscursus nodig?

Vind je het belangrijk om te weten wat je straks te wachten staat tijdens de bevalling? Heb je € 150,00 over voor een cursus die je voorbereid op het ‘echte’ werk straks? Of wil je helemaal geen zwangerschapscursus doen? In dit artikel vind je uitgebreide informatie én waarom het niet erg is als je geen lessen volgt. 

Wel of geen zwangerschapscursus?

Sommige vrouwen zweren erbij. Die staan al ingeschreven bij een cursus haptonomie of yoga ver voor de vrucht van hun lendenen überhaupt ontsproten is. Maar als wel vaker, ik ben niet sommige vrouwen. Ik heb namelijk nog nooit in mijn leven een zwangerschapscursus gedaan. Inmiddels vind ik dat trouwens wel jammer. Vooral het contact met andere zwangere vrouwen en zo’n groepje kindjes dat rond dezelfde datum geboren is, had me wel leuk geleken. Ik vertel straks waarom ik zelf geen zwangerschapscursus deed. Maar eerst ga ik in op de cursussen: waarom doen mensen ze wel?

Lees ook: Zwangerschapsaankondiging: zo pakten deze 10 moeders het aan

Waarom is een zwangerschapscursus nuttig?

Of je wel of geen zwangerschapscursus gaat volgen, is als gezegd natuurlijk volledig aan jezelf. Of het nut heeft, is wetenschappelijk niet bewezen. Maar het kan absoluut voordelen hebben:

 • Je komt in contact met andere vrouwen die rond hetzelfde moment zijn uitgerekend als jij
 • Tijdens de zwangerschapscursus leer je van alles over de bevalling en dat kan op het moment suprême van pas komen. Bovendien neemt het hopelijk iets van de stress weg die je vooraf misschien voelt.
 • Je verbetert je conditie en je kennis

Is een zwangerschapscursus noodzakelijk om te kunnen bevallen?

Nee, absoluut niet. Ik ben daar zelf het levende voorbeeld van. Ik volgde geen zwangerschapscursus (alle drie de keren niet), maar beviel elke keer zonder noemenswaardige problemen. De gynaecoloog en verloskundigen loodsten me er doorheen en gaven aanwijzingen tijdens het bevallen. Voor mij was dat voldoende. Dat is bovendien meteen de allerbeste tip die ik voor je heb voor een optimale bevalling: luister goed naar wat de deskundigen zeggen. Zij kunnen helpen voorkomen dat je inscheurt. Dat neemt echter niet weg dat extra kennis opdoen wel nuttig kan zijn.

Gaat je partner altijd mee met een bevallingscursus?

Dat hoeft niet. Sommige cursussen zijn vooral gericht op jou en je conditie (zoals zwemmen of yoga). Daarbij hoeft je partner doorgaans niet mee. Maar als het gaat om informatie over de bevalling en alles over de verzorging van jullie baby straks, dan is het vaak wel handig als je samen gaat. Of in elk geval tijdens één van de avonden.

Volg je een cursus bij je volgende kindje?

Voor de kennis hoef je het waarschijnlijk niet te doen: als je al een keer bevallen bent, heb je de ervaring al. Conditietechnisch kan het echter wel slim zijn. Gezellig ook. Dus wat let je?

Welke soorten zwangerschapscursus kan je volgen?

Per woonplaats verschilt het aanbod. 

 • Cesartherapie (Goed voor een juiste houding)
 • Haptonomie (Draait om contact maken met je baby, o.a. door visualisatie)
 • Hypnobirthing (Schijnt echt fantastisch te zijn: je leert zodanig ontspannen, dat je baby zo relaxed mogelijk ter wereld komt)
 • Lactactiecursus (Hoe moet je straks starten met de borstvoeding en wat kan je allemaal tegenkomen? Tijdens een borstvoedingscursus leer je alles dat je moet weten)
 • Mensendieck (Goed voor een juiste houding om rug- en bekkenklachten zoveel mogelijk te voorkomen)
 • Mindfulness (In het hier en nu leven en bewust genieten van je zwangerschap)
 • Psychoprofylaxe (Leren omgaan met pijn tijdens de bevalling)
 • Reiki (Op een spirituele manier kennismaken met je kindje)
 • Zwangerschapscursus (Zoals Samen Bevallen: je leert van alles over de komende bevalling en oefent met poses waarmee je de weeën kunt opvangen)
 • Zwangerschapsbootcamp (Fitter worden op een verantwoorde manier)
 • Zwangerschapsdans (id.)
 • Zwangerschapsgymnastiek (id.
 • ZwangerFit (id.)
 • Zwangerschapspilates (id.)
 • Zwangerschapsyoga (Je wordt soepeler en doet ontspanningsoefeningen die je tijdens de bevalling mogelijk weer van pas kunnen komen)
 • Zwangerschapszwemmen (In een verwarmd bad doe je verschillende oefeningen waarmee je wel traint, maar tegelijkertijd je gewrichten zoveel mogelijk ontlast)
 • Zwangles (zoals je kon zien in Kerels Met Een Kleintje)

Hoeveel kost een zwangerschapscursus?

De cursussen die je voorbereiden op je bevalling en begeleiden tijdens je zwangerschap zijn niet goedkoop. Voor 10-15 lessen betaal je gemiddeld € 100-150. Je kunt in andere gevallen apart betalen per les.

5 redenen waarom ik geen zwangerschapscursus deed

Tijdens de zwangerschap van June was ik 22

Wat dat ermee te maken heeft? Hardop riep ik destijds dat het me werkelijk verschrikkelijk leek om in zo’n groepje ‘bejaarden’ te moeten zitten en samen voor te bereiden op de bevalling. In werkelijkheid was ik gewoon ontzettend verlegen. Ze zouden me zien aankomen met mijn 22 jaar. Kreeg ik vast allemaal vragen of het wel gepland was en hoe ik dat allemaal ging doen. Daarnaast zat nog iets anders me dwars. Negen maanden op, gold in mijn geval vooral voor mijn gewicht. Terwijl andere zwangere vrouwen mooi en slank bleven, at ik me letterlijk tonnetje rond. Die confrontatie leek me verschrikkelijk. En dus kwam van uitstel afstel.

Zonder cursus lukte het ook prima

Niemand had mij ooit vertelt dat ‘deze wee nooit meer terugkomt’, maar ik vermoed ook dat het niet veel had uitgemaakt (als ik het mis heb, voel je vrij me te verbeteren – ik heb immers geen vergelijkingsmateriaal). Ik denk zelf namelijk dat dit soort informatie alleen schijnveiligheid biedt in de periode voor je gaat bevallen. In de praktijk is de pijn van een wee namelijk met geen woord te omschrijven – je zou deze pijn namelijk altijd tekort doen. En wie weet was het de onbevangenheid die me glansrijk door de bevalling loodste. Ik leerde volledig vertrouwen op mijn intuïtie. Ik moest wel: de voorkennis ontbrak volledig. Een verpleegster gaf me een spoedcursus puffen en dat volstond gelukkig.

Geld

Typisch Hollands 😉 Al is het niet helemaal ongegrond, vind ik zelf. Zodra je naar de wat exclusievere cursussen kijkt, lijkt het woord ‘zwangerschaps…’ een vrijbrief om ruim € 100,00 extra te kunnen vragen voor een korte cursus. En ik snap het, de yogajuffen moeten ook kunnen eten, maar ik vond het allemaal nogal prijzig. Dat geld gaf ik liever uit aan onze spruitjes. Al lees ik net wel dat je ook een deel vergoed zou kunnen krijgen. En dat de cursussen natuurlijk voor meer zijn dan alleen leren puffen. Heb niet zoveel meer aan die kennis, maar voor de volledigheid wel goed om te vermelden.

Mrs. Know-it-all

Na één bevalling had ik het idee alles wel te weten. Wat kon iemand mij nu nog vertellen over de geboorte dat ik nog niet wist? Inmiddels zou ik het trouwens wel weten: mij lijkt een cursus haptonomie heel mooi. Ik heb verhalen gehoord over baby’s die zo geleidelijk en relaxed ter wereld komen, dat ze geen stress ervaren. Overigens schijnt het best een beetje zweverig te zijn, maar daar zou ik op mijn bijna-33e wel doorheen kunnen prikken denk ik. Toen ik zwanger was van Rose wist ik dit allemaal niet. Ik voelde mezelf ervaringsdeskundige en dat was reden genoeg om de zwangerschapscursus af te schrijven.

Stelletjescursus

Eigenlijk vind ik dit misschien nog wel één van de belangrijkste redenen. Veel cursussen zijn gericht op vrouwen. Je gaat met een clubje mede-zwangeren zwemmen, puffen of aarden en daarbij houdt het op. Soms mogen de mannen ook één dag meedoen. Of ze gaan zelf op een zogenaamde cursus met bier en wat informatie, maar ook dat vind ik niks. Het had me zo fijn geleken om een echt leuke, informatieve én gezellige zwangerschapscursus te kunnen volgen mét Ro samen. Daar moet toch wel een markt voor zijn?

Hebben jij wel of geen zwangerschapscursus gedaan?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

24 thoughts on “Hoe noodzakelijk is een zwangerschapscursus?

 1. Ik heb ook geen cursus gedaan. Ik zou samen met mijn man een cursus Samen Bevallen gaan doen, maar diegene die die cursus zou geven had de data verkeerd doorgegeven, dus we zagen er maar helemaal van af. Uiteindelijk heb ik ook echt geen cursus nodig gehad. Ik was de rust zelve tijdens mijn bevalling en heb niet het idee dat ik het bij een volgende zwangerschap wel nodig zou hebben. Nou ja, zeg nooit nooit natuurlijk, want misschien sta ik er dan wel helemaal anders in.

  1. Prettig dat je zo relaxed bent bevallen, dan heb je inderdaad geen cursus nodig. Heb je maar één keer gezien, maar je komt ook vrij nuchter over. Dat scheelt misschien ook. Hoogstens voor de contacten maar daar heeft niet iedereen behoefte aan natuurlijk.

 2. Bij de eerste gewone zwangerschapsgym gedaan. En wat was ik daar blij mee tijdens de bevalling. Anders was mn kind vast thuis geboren zonder enige begeleiding. Ik wist door de cursus nl heel goed hoe ik moest puffen. Ook als er al persweeen zijn. Mijn partner was toen niet bij mij. Daarom ging mijn zusje mee naar de partnerbijeenkomst. Was ook voor haar nuttig. Tijdens de bevalling kon ze de massagetechnieken die ze geleerd had goed toepassen.
  Bij de tweede een privécursus Samen Bevallen gedaan en dat was ook heel nuttig. Mn voor mijn man. Die ging daardoor beter voorbereid de bevalling in.

  1. Dank je wel voor je reactie, wat een geluk! Prettig dat je zusje meeging zodat je er niet alleen voor stond. Denk dat zoiets je band enorm versterkt?
   En het is fijn als hij ook weet wat hem te wachten staat.

 3. Ik heb wel wat cursussen gedaan, o.a. samen bevallen (dat is samen met je partner, wordt in de meeste gemeentes aangeboden) en zwangerschapsporten. Ik vond het vooral superleuk. Wat ik (achteraf) miste waren cursussen over wat je moet als de baby is geboren.

 4. Nee het leek me allemaal niets. Ik ben ook niet van die groepjes met dames die dan over kwaaltjes gaan praten. Dat had ik op mijn werk al. 4 tegelijk zwanger in 1 team, was gespreksstof genoeg.
  Ik heb het ook bij de tweede niet gemist verder. Dat puffen had ik met de verloskundige al besproken, die snapte ook wel dat ik niet zo veel zin had in een cursus. Dus dat was fijn.

  1. Nee dan past het helemaal niet bij je inderdaad, fijn dat de verloskundige zo begripvol reageerde en er niet op doorging. En de noodzaak ontbreekt dan verder ook, zeker als je al een keer bevallen bent. Dan weet je echt wel wat je ongeveer kan verwachten.

 5. Ik heb een cursus van 3 zaterdagochtenden gedaan, waarvan 1 alleen en 2 samen. Alles werd vergoed, dus het was geen weggegooid geld.

  Het was een beetje zweverig. Aan de ademhalingsoefeningen had ik wel iets. Daarnaast werd ik door lionel gemasseerd en dat was niet verkeerd moet ik zeggen ? Maar verder had ik er tijdens de bevalling niets aan en ben ook niet meer gemasseerd daarna ?

  1. Dat scheelt financieel wel.
   Jammer dat die massage dan niet meer herhaald wordt achteraf 😉 Misschien tegen hem zeggen dat zoiets tot dertig jaar na de bevalling goed is voor het herstel haha!

  2. Wat was dat voor cursus en waar als ik vragen mag?
   Ik vind 3 x ook wel genoeg ? wil er geen 10 weken aan vast zitten eerlijk gezegd en vind het leuk als mn partner een keertje mee kan ..

   1. In Barendrecht. De cursus heette: bevallen doe je samen. Ik ga ervan uit dat er op andere plekken in Nederland ook zulke cursussen gegeven zullen worden. Ik vond het ideaal!

 6. Nee geen cursus, wel prenatale yoga en dat vind ik echt een meerwaarde! Goede oefeningen voor bekken, rug, en ademhaling om goed te kunnen ontspannen voor en tijdens de bevalling. Ik was elke week helemaal zen. Kan het alleen maar aanraden!

 7. Bij mijn eerste heb ik gewoon zwangerschapsgym gedaan. Was toen lid van de thuiszorgorganisatie geworden en dan kreeg je korting. Maar daar heb ik vrijwel niets aan gehad. En inderdaad: ik zat daar met mijn 23 jaar tussen zwangeren die minstens 10 jaar ouder waren. Ik heb er dan ook geen contacten aan over gehouden, had geen klik met de andere moeders.
  Maar tijdens mijn eerste bevalling ben ik gaan hyperventileren, echt heel onprettig. Had er geen controle meer over en kon de weeënstorm zo niet opvangen. Daarom bij de tweede bevalling voor zwangerschapsyoga gekozen, vooral om te leren hoe ik mijn ademhaling onder controle kan houden. En dat heeft gewerkt. Daarnaast was yoga me zo goed bevallen, dat ik daarna lessen ben blijven volgen.

  1. O ik kan me zo goed voorstellen dat je je best verloren voelde daar tussen de ‘ouwetjes’ 😉 Je zit dan toch vaak in een (gedeeltelijk) andere levensfase.

   Heftig, hyperventilatie. Die yoga lijkt me heel prettig om te doen, leuk dat je die lessen bent blijven volgen! En ademhalingsoefeningen komen altijd wel van pas.

 8. Ik heb het één keer wel gedaan en één keer niet. Je kunt het net zo goed niet doen. Scheelt weer een heleboel geld. Een bevalling is toch niet te voorspellen hoe deze loopt.

 9. Ik zat al op yoga toen ik zwanger werd van onze tweeling. Maar al snel was ik uitgeschakeld en moest rust houden, niet de deur uit. Ik bestelde een boek voor thuis en deed daar oefeningen uit, dat vond ik heel fijn. Maar de omstandigheden van mijn bevalling waren niet echt dat ik veel vrije keus had, daardoor had ik niet zoveel aan de yoga oefeningen. Een echte pufcursus, daar had ik meer aan gehad.

 10. Ik werd er ontzettend onzeker van van alle moeders die mij wel even vertelde dat ik een yoga cursus of zwangerschapsgym moest gaan doen. Maar ik had er gewoon geen tijd voor. Steeds werd het weer gezegd: “moet je echt doen”. Uiteindelijk heb ik een paar weken voor de bevalling een pufcursus gedaan van twee ochtenden. Gewoon iemand bij mij thuis. Aan haar heb ik veel gehad en ging ik veel zekerder mijn bevalling in. Maar ik ben heel blij dat ik mijn geld en tijd niet heb ingeleverd voor al die andere dingen en gewoon mijn eigen gevoel heb gevolgd.

  1. Dat lijkt me ook best fijn, alle aandacht op jou en de vragen die je hebt. Uiteindelijk heb je inderdaad niet altijd de tijd. Dat gevoel van onzekerheid herken ik trouwens wel, ik voelde me soms alsof ik faalde wanneer mensen maar bleven hameren dat ik op cursus moest.

 11. Ja yoga tijdens de eerste zwangerschap. Maar deed dat om mensen te leren kennen. Achteraf had ik t net zo goed niet kunnen doen want al die vrouwen daar kende elkaar al en zaten ook nog eens erg uit elkaar qua termijn dus wekelijks viel wel iemand weg. Was wel redelijk goedkoop. 5 euro per les. En als je niet kwam betaalde je dus ook niet.

  1. Prijs valt reuze mee. Jammer dat de termijn zo verschilde en die meiden elkaar al kenden, dan kom je er toch niet zo makkelijk tussen. En je spreekt naderhand misschien ook niet snel meer af.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten