geen zin in andermans verjaardag

Geen zin in andermans verjaardag? 5 manieren om eronderuit te komen

GEEN ZIN IN ANDERMANS VERJAARDAG – Misschien herkennen we het allemaal wel: dat je gewoon even nergens zin in hebt, zeker niet in sociale verplichtingen. Maar hoe ga je ermee om als je écht niet naar dat feestje toe wil zonder de jarige te kwetsen? In dit artikel vind je 5 tips voor als je helemaal geen zin hebt in andermans verjaardag. 

‘Geen zin in andermans verjaardag’

Laatst vond iemand mijn website op de term ‘geen zin in andermans verjaardag’. Grinnikend las ik de woorden, maar ze lieten me toch niet helemaal los. Ergens in Nederland zit dus een man of vrouw die binnenkort naar een feestelijke verplichting toe moet en nu zoekt naar een excuus om daar onderuit te komen. En ik heb zo’n vermoeden dat hij of zij niet de enige is. Of het nu van dat ene vage familielid is, een kennis of iemand die dichterbij je staat, we willen misschien allemaal weleens afbellen. Toch?

Lees ook: Geen zin in Koningsdag? 7 alternatieven!

5 tips voor als je geen zin in andermans verjaardag hebt

1. Bedenk hoe dicht de jarige bij jou persoonlijk staat

Is het een naast familielid of goede vriend, dan ben ik eigenlijk van mening dat je zeker een stapje harder mag lopen en dus de zin eigenlijk maar uit je tenen moet persen. Maar is het die ene vage kennis met een feest vol onbekenden? Waarom zou je dan gaan? Je bent elkaar in deze situatie niets verplicht en als je helemaal geen zin hebt, voeg je waarschijnlijk toch weinig toe aan die anonieme feestvreugde.

2. Informeer wie nog meer naar de verjaardag gaan

Als je een beetje weet wie je op het feest kan verwachten, krijg je misschien alsnog vanzelf zin! Of je kunt samen gaan, nog gezellig ook.

3. Denk aan jullie fijne momenten samen

Waarom ben je goed bevriend met de jarige? Of wat hebben jullie allemaal meegemaakt? Hoe sterk is jullie band? Denk aan alle positieve punten en probeer jezelf op te peppen. Op iemands verjaardag komen is normaal gesproken een kleine moeite en als je er eenmaal bent, wordt het waarschijnlijk hartstikke leuk.

4. Is het mogelijk een alternatief te bedenken?

Stel dat je enorm op kijkt tegen één van de andere gasten, zoals je bemoeizieke schoonzus of die goede vriend van de familie die je werkelijk niet kan uitstaan: wat let je om de jarige eerlijk te vertellen waar het aan ligt? Of (als dat geen optie is) stel een leuk alternatief voor. ‘Ik kan niet op je verjaardag zelf komen, maar het lijkt me erg leuk een week later op woensdag te gaan lunchen op mijn kosten.’

5. Wees eerlijk

Afhankelijk van de relatie die je met iemand hebt, zijn er mensen aan wie je gewoon kunt toegeven dat je geen zin hebt in de verjaardag. Misschien is je relatie net verbroken en zie je enorm op tegen sociale toestanden vol gelukkige stelletjes en bekenden die steeds bezorgd vragen hoe het nu met je gaat. Of je hebt net iets zwaars te verwerken gekregen… Soms staat je hoofd gewoon niet naar vrolijk lachen en doen alsof alles prima gaat. Dan kan je dat best aangeven bij de jarige (eventueel inclusief zo’n alternatief om de verjaardag nog eens samen te vieren op een ander tijdstip).

Kortom, opties genoeg!

Wat doe jij als je geen zin in andermans verjaardag hebt?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

11 Replies to “Geen zin in andermans verjaardag? 5 manieren om eronderuit te komen

  1. Wij hebben zo’n beetje ieder weekend een verjaardag (grote familie,die door alle kids steeds groter wordt). Ik voel mij daarom niet altijd schuldig als ik aangeef niet te gaan, want we zien de familie zo vaak. Buiten alle verjaardagen om worden er ook weer familieweekenden en dergelijke georganiseerd. Sinds ik een kleine heb, gebruik ik hem vaak als “smoes” om niet al te lang te hoeven blijven. Zo kun je toch even je gezicht laten zien.
    Leonie van Mil onlangs geplaatst…Navelbreuk update #1My Profile

    1. Klinkt erg gezellig, maar dat is dan inderdaad wel een ‘nadeel’. Scheelt dat je elkaar de week erop wel weer kan zien bij iemand anders 🙂
      Dat is zo, met kinderen kan je wel naar een verjaardag of feest, zonder dat je de hele middag hoeft te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge