Geen zin meer in al die kinderfeestjes

geen zin meer in kinderverjaardagen (blogartikel)

Het is een beetje een taboe om openlijk te zeggen. Daarom doe ik het toch: ik heb geen zin meer in al die kinderfeestjes. Het is te veel. In dit artikel vind je niet alleen redenen om niet langer alle kinderverjaardagen in je omgeving af te lopen, ook vertel ik wat het je oplevert!

Geen zin meer in 50 kinderverjaardagen per jaar

Hoppa, lekker onaardige binnenkomer zo. Maar het bevat wel een kern van waarheid: ik wil namelijk niet meer naar zoveel kinderfeestjes toe. In het kader van de goede voornemens leek me dit wel eentje om aandacht aan te schenken.

Het is wel een lastig verhaal trouwens. Want ik vind dus iedereen zo lief, leuk en belangrijk dat ik er in principe eigenlijk wél naartoe wil. Alleen vijftig keer per jaar breekt me een beetje op. Hoe dat precies kwam?

Kinderverjaardagen van juni tot en met oktober

Non-stop feestjes

Onze eigen dochters trapten het verjaardagsseizoen bij ons thuis af: eind juni vierden we dat ze 4 en 5 jaar oud werden. Niet veel later vulde ik de agenda in en kwam tot de conclusie dat we elk weekend in juli een verjaardag hadden staan – zowel van volwassenen (vrienden en familie) als kinderen in onze omgeving. Soms een paar per dag. Ook augustus vulde zichzelf. En let wel: dit zijn eigenlijk alleen maar mensen die dichtbij staan.

En toen kwam september: opnieuw alleen maar feestjes

Aan het begin van het nieuwe schooljaar keek ik in de agenda. Ongemerkt had hij zich opnieuw gevuld met verjaardagen. Ieder weekend stond er wel iets op het programma. En ook dit keer weer alleen maar mensen die ik belangrijk vind en die ik heel hoog heb zitten.

En dan nog de ‘gewone’ verjaardagen en andere feestjes

Misschien ook wel handig om te benoemen. Naast alle verjaardagen waren er ook nog babyshowers, verjaardagen van volwassenen en andere feestjes. Vorig jaar was daarom behoorlijk druk. Gezellig, maar te druk. In al dat verjaardags’geweld’ besloten we daarom kritischer te gaan kijken naar de kinderverjaardagen, omdat die het grootste deel van onze tijd in beslag namen.

In het begin vond ik het leuk, maar ergens halverwege augustus voelde ik me vooral moe. Ik kon niet meer en onze oudste moest haar verjaardag zelf ook nog vieren. Daarbij wilde ik niemand tekort doen.

Toch even de opmerking dat niemand zich aangesproken hoeft te voelen door deze blog: ik schrijf hem niet omdat ik geen zin had in jouw/jullie feestje, maar puur omdat het totaal aan kinderverjaardagen te veel werd.

Waarom ik dan niet meer naar al die kinderfeestjes wil?

Ik heb geen tijd meer om bij te komen

Met alle liefde en respect van de wereld: ieder weekend op een verjaardag zitten, betekent ook elke week weer sociale activiteiten ondernemen. En wat dat betreft ben ik misschien een beetje een soort lone wolf (die mentaal trouwens wel gewoon in orde is). Ik hou er alleen op zijn tijd van om even op mezelf te zijn of gewoon met ons gezin.

Ook werk ik minstens veertig uur per week. Het weekend was destijds voor mij nog onderdeel van mijn werkweek, maar inmiddels is het de ruimte om te ontspannen. Die tijd was er bijna niet meer. Het werd me dan ook halverwege een beetje te veel. Ik kon gewoon niet meer kiezen. Iedereen is belangrijk voor me/ons, maar tegelijkertijd wilde ik ook niet nog meer verplichtingen aflopen. Hoe rot dat dus ook klinkt.

Ik kan niet kiezen

Zoals ik zei: iedereen is belangrijk voor me. En daardoor kan ik niet kiezen. Want als ik naar A ga, dan ook naar B. Vergeet C, D en E niet. En voor je het weet zit je alsnog op ieders verjaardagsfeestje. Terwijl je dat dus juist om bovenstaande reden wilde voorkomen. Je bent er immers zelf ook nog.

Je hebt geen tijd meer voor andere dingen

Ik heb ook nog eigen vrienden en familie. Op de dagen dat je naar zo’n verjaardag toegaat, heb je geen tijd meer voor andere dingen. Is het heerlijk weer? Dan zit een spontaan tripje naar het zwembad er niet in. Vraagt een goede vriendin je om lekker te gaan relaxen? Dan heb je geen tijd. Niet dat een (kinder)verjaardag niet gezellig kan zijn trouwens, maar het vergt op zo’n moment vaak wel meer van je.

Zoveel kinderfeestjes kosten veel geld

Juist omdat het hier gaat om kinderen die dichtbij staan, wil ik niet aankomen met iets gemakkelijks. Ze komen uiteindelijk ook bij ons en dan geven ze ook iets moois. Bovendien, zelfs als je € 5,00-10,00 per keer zou uitgeven dan kosten al die verjaardagen je al snel € 400 in een jaar tijd. En aangezien we hier vaak rond de 12-15 euro zitten, gaat het om een nog hoger bedrag.

De oplossing als je te veel verjaardagen in je leven hebt

Voorafgaand aan onderstaande tips, is mijn belangrijkste advies om hoe dan ook eerlijk te zijn. Vertel de ander dat het je een beetje te veel is geworden en dat je daarom een stapje terug doet. Leg uit dat het niet persoonlijk is, ondanks dat ‘het ligt niet aan jou maar aan mij’ nooit lekker klinkt.

Geef een cadeautje wanneer je elkaar spontaan ziet

Je kan wel onderling afspreken dat je elkaar gewoon iets geeft voor de kinderen wanneer je elkaar tussendoor ziet. Dat kan dus prima doordeweeks in de ballenbak zijn. En is die gelegenheid er niet? Dan kan je jezelf kritisch afvragen waarom je wel naar iemands verjaardag toe zou gaan…

Kies ervoor om maar één verjaardag per gezin te doen

Dan hou je het overzichtelijk. Stel dat iemands gezin uit vijf man bestaat – zoals bij ons – en iedereen zou zijn verjaardag vieren, dan ben je vijf weekenden kwijt. Je kunt dan ook beslissen om één feestje te bezoeken en dan eventueel iedereen zijn of haar cadeau te geven.

Stuur iets op

Als je niet bij iemands verjaardagsfeestje wil of kan zijn, dan kan je alsnog iets sturen op de dag zelf. Denk aan een ingepakt cadeautje, kaart of bel iemand op.

Luister naar je gevoel: zit je lekker in je vel, dan wel, en zo niet dan laat je het los

Je kan ervoor kiezen om te kijken hoe je je op die dag voelt. Het nadeel van deze aanpak is wel dat mensen niet weten wat ze aan je hebben. Op een gegeven moment nodigen ze je misschien niet meer uit. Hoewel je daarmee een ander probleem (dat van de overdaad aan verjaardagsfeestjes) wel meteen tackelt.

Stel letterlijk een lijstje op van verjaardagen waar je wel heen gaat

En ga niet dan niet naar alle anderen die je uitnodigen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je een bewuste keus hebt gemaakt in de kinderverjaardagen die je bezoekt.

 • Omdat je meerdere kinderen hebt en die allemaal vriendjes hebben waarbij je mag langskomen
 • Omdat het te druk werd om al die verjaardagen af te lopen
 • Omdat je zoon of dochter komende week al naar het kinderfeestje van X gaat
 • Omdat je elkaar binnenkort ook ziet bij de verjaardag van…

Je kan daarbij kiezen om alleen te gaan naar verjaardagen van (naaste) familieleden. Of bepaalde vrienden waarmee je al jaren omgaat. Want hoewel het hartstikke lief en leuk is dat anderen je uitnodigen voor de verjaardag van hun kind, als je geen zin hebt om 52 weekenden per jaar bij anderen te zitten, wees daar dan eerlijk over.

Maak het in elk geval duidelijk voor jezelf. Je bent niemand iets verplicht, behalve openheid over je gevoel. En als het niet bij jou past om honderd verjaardagen te vieren in een jaar, dan is dat zo. Uiteindelijk wil ook niemand een gast die er vooraf tegenop ziet of die overspannen raakt door de zoveelste uitnodiging, toch?

En ja, dit is ook een beetje een #notetoself.

Wat levert het je op als je bewust niet meer naar zoveel kinderverjaardagen gaat?

Rust, vrije tijd en de ruimte om anderen te zien op een moment dat het jou schikt.

Enige nadeel aan dit alles zou kunnen zijn dat alle mensen die jou uitnodigen niet langer bij jullie thuiskomen wanneer je eigen kinderen jarig zijn. Maar goed, ik denk niet dat je daar dan nog over kan zeuren. Je kiest er uiteindelijk zelf ook voor om een stapje terug te doen en dat anderen datzelfde doen, lijkt me vooral logisch.

Vind jij het juist wel leuk? Of vind je het aantal kinderverjaardagen eigenlijk ook een beetje te veel worden?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Africa Studio – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

6 thoughts on “Geen zin meer in al die kinderfeestjes

 1. Ik vind feestjes af en toe leuk. Verjaardagsfeesten worden me soms inderdaad ook iets teveel, zeker als ieder kind van je vriendin vlak na elkaar jarig is. Ik ga er wel heen uit respect, maar heb twee keer afgeslagen. Dat mondde uit in een discussie. Gelukkig opgelost door een goed gesprek te voeren.

  1. Haha ja soms zijn het er wel heel veel.
   Je hebt gelijk hoor, tegenwoordig proberen mijn man en ik iets meer af te wisselen en gewoon duidelijker te beslissen waar wel en waar niet. Scheelt!

 2. Ik heb er gelukkig nog niet zoveel, maar elk weekend zo’n verjaardag, daar zou ik zeker weten heeeel erg moe van worden! Ik begrijp je dus helemaal 🙂

 3. Je hebt gewoon teveel familie en bent te populair hahahaha nee hor just kidding! maar ik snap je helemaal, ik HAAT verjaardagen, das wel een ander onderwerp haha maar ik heb op een gegeven moment besloten toen kennissen kinderen kregen om daar na 2 verjaardagen niet meer heen te gaan. Verjaardagen van de papa en de mama en alllle kinderen die ze krijgen. Ik haat het om in een kringetje te zitten, drukte (ben ook liever een loner), krijsende kinderen bbbrr nee hor, ik doe t niet meer. Maar ik ben dan wel zo eerlijk om ze zelf dan ook niet meer uit te nodigen. Ik verwacht niet dat ze wel bij mij komen. We zien elkaar wanneer we willen, zonder verplichtingen, voor de fun.We doen dus alleen verjaardagen van familie, maar wij hebben weinig familie, dus dat scheelt.

  1. Haha!

   Ja ik snap je ook wel hoor, anders blijf je inderdaad bezig. En als je al niet van verjaardagen houdt, is het helemaal een crime om zoveel verplichtingen af te moeten. Dan kan je beter kiezen voor anderen momenten, wat je zegt. Dat is rustiger en vaak gezelliger (want op een verjaardag spreek je elkaar uiteindelijk toch nauwelijks). Goed dat je voor jezelf gekozen hebt in elk geval, levert ongetwijfeld veel meer rust op!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten