Geen betaalde baan na zwangerschap: werkloos of thuisblijfmoeder?

geen werk na je zwangerschapsverlof

Zodra je met zwangerschapsverlof gaat, denk je misschien wel over de periode erna. Ga je weer aan de slag of blijf je thuis? Maar wat nu als je geen werk na het zwangerschapsverlof vindt? Met de beste bedoelingen kom je thuis te zitten. In mijn geval kwam daar een nieuwe zwangerschap bij en een dilemma. Want wat was ik nu eigenlijk? Thuisblijfmoeder of werkloos?

Laatste werkdag

Twee jaar geleden ging ik met zwangerschapsverlof. Met een brok in mijn keel zwaaide mijn toenmalige collega’s gedag. Voor de aller-allerlaatste keer reed ik de route vanaf dit schitterende stukje Rotterdam naar huis, op weg naar een onbekende toekomst. Ik nam me voor om na de bevalling verder te gaan kijken. Wie weet kon ik straks elders aan de slag als administratief medewerkster, secretaresse of receptioniste. Of zou mijn diploma me daarbij in de weg staan?

Even geen nieuwe baan, wat nu?

Om jullie niet te vervelen met een ellenlang verhaal over bedrijven die belden, maar toch niet konden bieden wat ik zocht; afwijzingen op basis van ‘niveau’ (ik zou me gaan vervelen, meenden ze) of een overdosis aan geschikte kandidaten, zal ik het kort houden: ik vond geen werk na het zwangerschapsverlof.

Zeker niet toen ik onverwachts opnieuw zwanger raakte. Toen kon ik die hele sollicitatieprocedure wel op mijn bolle buik schrijven. Best gek: ik heb vanaf jonge leeftijd bijna altijd wel gewerkt en nu had ik ineens niks meer. Hoewel al die tijd steeds weer alles op zijn pootjes terecht kwam. Daar vertrouwde ik nu ook maar op.

Nieuwe carrière

In die periode besloot ik te gaan freelancen en kreeg al snel leuke opdrachten voor een bouwblad. Zo bracht ik wel wat geld in het laatje en kon alle tijd besteden aan onze pasgeboren baby. En toch was het vreemd. Van een vast dagritme naar alle vrije tijd in de wereld, die je zou mogen invullen naar eigen wens. Dat klinkt bijna als een utopie wanneer je nog werkt: alle dagen vakantie!

Maar in de praktijk was het voor mij vooral wennen. Soms voelde ik me zelfs bezwaard omdat ik de ochtend had doorgebracht met een vriendin en gevoelsmatig niets had uitgevoerd. De tijd vorderde, mijn buik nam immense proporties aan en ik kon nog minder dan voorheen, op vlagen van nesteldrang na. En ook na de geboorte van May voelde ik me nog niet comfortabel in de nieuwe situatie.

Thuisblijfmoeder in wording

Inmiddels zijn we als gezegd twee jaar verder en begin ik de kneepjes van het thuisblijfmoederschap eindelijk onder de knie te krijgen. Ik durf mijn zelfopgelegde verwachtingen los te laten en deel mijn tijd spontaner in. Want eerlijk, hoe erg is het als ik op dinsdagochtend spontaan de auto inlaad en naar de dierentuin rijd? Of donderdagmiddag met de kinderen in onze zonovergoten tuin zogenaamde theefeestjes hou? Loslaten was de eerste stap. En al kostte de zoektocht me een paar jaar, ik geloof dat ik eindelijk echt de goede richting heb gevonden.

Geen werk na het zwangerschapsverlof? 5 tips

Hoe je hiermee kunt omgaan?

 1. Accepteer dat je situatie is veranderd. Je wil graag werk, maar het moet niet je hele leven gaan overheersen.
 2. Kies vaste momenten waarop je solliciteert. De rest van de tijd is voor de kinderen.
 3. Vraag eens of een vriendin of familielid wil oppassen, zodat je in alle rust kan zoeken naar een leuke baan die bij je past.
 4. Kijk of er mogelijkheden zijn om vanuit huis te verdienen: catering, als tekstschrijver, fotograaf of met je creativiteit. Via via gaat reclame het snelst.
 5. Beschouw thuisblijfmoederschap ook als een baan.

Werk je of ben je ook (grotendeels) thuis met de kinderen? Herken je het zwevende gevoel als je geen werk na het zwangerschapsverlof krijgt?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Ook leuk om te lezen

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

15 thoughts on “Geen betaalde baan na zwangerschap: werkloos of thuisblijfmoeder?

 1. Ik werkte 24 uur bij 1 kind, 18 bij 2, een tijdje als oproeper bij nr 3 (in 3,5 jaar tijd) en daarna weer een 8-uurs contract. In de verpleging, dus dan moet je eigenlijk 5 jaar lang minimaal 8 uur per week werken om ‘erin’ te blijven. Buiten de werktijden van mijn man is dit wel te doen en levert het ook geld op. Ik heb een periode ook overdag met oppas gewerkt voor een tweede superleuke baan maar dat kostte ons gewoon geld helaas.

  1. Jammer dat het niet meer haalbaar was om die baan te behouden. 8 uur is mooi, op die manier heb je ook even een dag voor jezelf.
   Uiteindelijk kan je dan makkelijker meer gaan werken, zeker als de jongste straks (nou ja, over een paar jaar) naar school gaat.

 2. Ik werd bij de 2e thuisblijfmoeder, bewust voor gekozen. Wel dat ik na een jaar ofzo weer ging werken. Al 5 jaar thuis nu. In het begin vond ik het best moeilijk, dagen vond ik lang met een baby en een schoolgaand kind. Dacht dat ik het verkeerde had gekozen, maar ik was er ook klaar mee met m’n werk, files over de Brienenoordbrug, crèche stress etc. werd er niet vrolijk van. Ik heb m’n werk in de eerste jaren toch wel gemist. Nu blijf ik om mij heen kijken voor een leuke baan, af en toeven sollicitatie, maar ik ben nu erg kieskeurig, in de buurt, liefst 2 dgn etc. Het hoeft niet, dus een beetje luxeprobleem .. Ik heb m’n draai nu wel gevonden als thuismoeder. De kids vinden het ook fijn dat ik er ook altijd ben.

  1. Ja het is wennen in het begin, de dagen zijn inderdaad lang. En je moet toch je ritme een beetje vinden, maar daar word je vanzelf handiger in. Zo’n baan lijkt mij ook tzt heel fijn, maar liggen niet voor het oprapen. En zolang het thuisblijven kan, is het ook wel weer prettig. Kan me voorstellen dat ze het fijn vinden, ervaarde het zelf ook altijd als prettig omdat mijn moeder er ook altijd was. Lekker van genieten tot je iets hebt!

 3. Ik ben gestopt met werken omdat mijn kinderen chronisch ziek zijn en zorg nodig hebben. De combi met werken lukte niet meer. Sinds ze beide op school zitten heb ik een eigen praktijk aan huis als gewichtsconsulent en werk als zij op school zitten. Toch zie ik mezelf als thuisblijfmoeder. Ik vind het fijn er voor hun te zijn. Vandaag is de oudste ziek thuis en dat er dan geen stress etc is is ook ( ook gezien hun ziekte ) erg fijn.

 4. Sinds een jaartje ben ik bewust thuisblijfmoeder. Maar wat moest ik wennen en stiekem nog steeds. Na 18 jaar bij mn laatste werkgever was ik er ineens zo klaar mee. En ondanks dat ik parttime werkte met ouderschapsverlof ( is een luxe) voelde ik mij niet meer op mn plek. En met 3 kinderen thuis, was de berekening snel gemaakt. Financieel was het mogelijk om te stoppen. Voor altijd? Dat denk ik niet. Maar voor nu, is het oké…meestal?

  1. Als het lukt, is dat echt een luxe. Voor de kinderen ook prettig. Denk inderdaad als ze allemaal groter zijn, dat je dan weer makkelijker terug de werkvloer opgaat. Maar ja dat wennen duurt best lang he? Als je zo gewend bent dat je dagplanning is ingevuld en ineens ‘niets hoeft, alles mag’…

 5. Ik zit thuis en ben net uit de ziektewet. Ik moet wel werken want we redden t anders financieel niet maar ik moet ook zeggen dat een paar uur iets anders doen me ook wel als muziek in de oren klinkt.. Misschien kom ik daar van terug zodra ik werk (dat wordt nog heel lastig maar goed) maar wie weet vind ik het inderdaad zo fijn als ik nu denk!

  1. Ik hoop echt dat je iets leuks gaat vinden!
   En ik denk inderdaad dat het best fijn is hoor, even afleiding en toch tijd voor jezelf. Want dat is het uiteindelijk wel.
   Succes met je zoektocht!

 6. Ik heb het allemaal gedaan.
  Voltijds werken met twee kinderen en zwanger.
  Meer dan 18 maanden thuisblijfmoeder.
  Nu werk ik bewust halftijds. Ik ben dus ook halftijds thuisblijfmama.

  Ik zei niet ik ben werkloos, want dat was ik niet!
  Ik kon elk moment terug starten op de school waar ik lesgeef.

  Ik ben enorm blij dat ik nu halftijds werk. Best of both worlds 🙂

  1. Fijn dat het zo goed geregeld was en je ieder moment weer kon beginnen als je dat had gewild.
   En nu je van alles weet hoe het voelt, kun je ook de beste keus maken voor jou en je gezin. Mooi, lijkt me!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten