Waarom zeggen mensen geen gedag in de wachtkamer?

geen gedag in de wachtkamer

Laatst moest ik bij de huisarts zijn en er viel me wat op: bijna iedereen zat met zijn telefoon in handen. Mensen zeggen daardoor geen gedag (meer) in de wachtkamer. Waarom niet? En wat vind jij ervan? Discussieer mee!

In de wachtkamer bij de huisarts

Soms ‘overkomt’ inspiratie je, zoals laatst. Ik liep de wachtkamer binnen bij de huisarts. Er zaten een stuk of tien mensen, waarvan vrijwel iedereen onder de vijftig met hun telefoon in handen. De enige vrouw die daar niet aan meedeed, hing beroerd opzij. Terwijl ik naar mijn plek liep, groette ik iedereen met een opgewekte: ‘Goedemorgen!’ Slechts één man reageerde. Verder bleef het stil. Ook toen even later een bejaarde vrouw binnenstapte en ons hardop gedag zei, reageerden slechts enkelen mompelend.

Lees ook Normen en waarden | Wacht jij ook voor een rouwstoet?

Waarom zeggen mensen geen gedag in de wachtkamer?

Het fascineert me. Ik vraag me af waarom mensen het liefst stil lijken zijn in zo’n wachtkamer. Is het een vorm van verlegenheid: niet goed weten hoe je jezelf een houding moet geven en het liefst zo snel mogelijk opgaan in de groep? Of is het desinteresse? Je komt de ander immers toch nooit meer tegen, dus waarom de moeite doen om even gedag te zeggen?

De oudere generatie zegt overigens nog wel bijna vanzelfsprekend goedemorgen, maar  jongeren sluipen het liefst geruisloos binnen – vaak verstopt achter hun smartphone. Dus ergens vermoed ik dat het toch een kwestie is van jezelf geen houding weten te geven. Misschien had ik dat op die leeftijd ook wel. Ik was verlegen en het voelde vreemd om hardop te spreken in zo’n stille ruimte, dus ging ik het liefst snel zitten – al mompelde ik intussen wel een begroeting.

Ik blijf stug goedemorgen zeggen

Het gebrek aan respons verandert voor mij niets. Mijn ouders leerden me dat je even gedag zegt tegen anderen wanneer je een wachtkamer binnenloopt. Dat blijf ik dus ook doen en geven we mee aan onze kinderen. We vinden het een kwestie van normen en waarden, hoe anderen daar ook over mogen denken. En zolang je maar het goede voorbeeld geeft, doen anderen vast vanzelf een keer mee…

Zeg jij gedag wanneer je een wachtkamer binnenloopt? En zo niet, wil je dan delen waarom je ervoor kiest niets te zeggen?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Lees meer over dit onderwerp:

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

42 thoughts on “Waarom zeggen mensen geen gedag in de wachtkamer?

 1. Misschien omdat het bij de huisarts is en iedereen 1. niet wil dat je je met hun zaken bemoeit en 2. iedereen zich flink beroerd voelt en niet zin heeft in mensen die een gedah terug verwachten

  1. Misschien wel idd. Was uiteindelijk een incident want de keren erna zei wel iedereen gedag. Maar die ene keer zaten ze massaal op hun telefoon. Maar zit wat in ja, soms voel ik me ook te beroerd om te kletsen of voor een algemeen praatje met iemand.

  1. 🙂
   Wel heel eerlijk! En ik kan daar eigenlijk ook wel inkomen, ik vond dat vroeger ook eng. Vooral inderdaad dat moment dat je iets zegt en het blijft heel erg stil.

 2. Bij mijn dokter zegt men vaak wel wat terug. In het ziekenhuis is er vaak een enkeling die wel knikt of gedag zegt. Maar ik denk dat mensen toch vaak gespannen zijn in het ziekenhuis waardoor ze er wellicht gewoon niet bij stilstaan. Toen ik op een spannende uitslag zat te wachten had ik totaal geen oog voor mijn omgeving, ik hoorde de mensen om me heen niet eens.

 3. Argh, verschrikkelijk! Ik heb laatst een artikel geschreven over klappen in het vliegtuig, maar geen bedankt zeggen in de bus. Of überhaupt de buschauffeur begroeten, ook zoiets geks! Ik begroet altijd mensen, ook als ik gewoon op straat loop, haha.

  1. Gek is dat inderdaad, ga zo gelijk even lezen. En ik vind dat een kleine moeite, de buschauffeur begroeten.

   Ik ook hoor 🙂 Maakt de wereld een stuk gezelliger!

 4. Ik zeg ook altijd goedemorgen of iets als ik binnen loop in een wachtkamer. Het is toch netjes om mensen te begroeten. Ook als ik over straat loop en er komt iemand tegemoet lopen zeg ik ook gedag. Maakt het veel gezelliger en vrediger.

  1. Helemaal mee eens hoor, maakt inderdaad je dag net wat leuker en het is een stukje normen en waarden. Al kan ik me ook voorstellen dat het lastig is wanneer je verlegen bent en niet goed durft.

 5. Ik ben ook iemand die aan iedereen vrolijk “goeie morgen” rondstrooit… Vaak een boze of niet begrijpende blik als antwoord. Inderdaad, niet zo gezellig. Maar ik ben wel heel blij als ik op mijn fiets een stralende glimlach terug krijg van iemand! De zomer maakt heel wat goed 😉 Dan zijn mensen veel opgewekter! En ps: kinderen zeggen ook gemakkelijker hallo terug, probeer maar eens. Soms beginnen ze spontaan terug te zwaaien 🙂 Liefs, Silvy

  1. Jammer hoor, dat ze zo reageren. Ik vind het juist fijn als anderen lekker vrolijk zijn. En ja zeker weten, als het lekker weer is zijn mensen vaak veel opener. Kinderen zijn zo puur nog 🙂 Vind dat echt heel mooi. Liefs!

 6. Bij onze huisarts is ook een prikpost, dus veel heen-en-weer lopen.
  Ik merkte -toen ik er laatst was- dat de meeste mensen wel vriendelijk knikten of reageerden.
  Gelukkig!

 7. Ik ben ook het type ‘gewoon doorgaan’, niet alleen in de wachtkamer maar ook gewoon op straat. Als iemand vlak langs me oploopt s’morgens als ik naar mijn werk ga zeg ik ook goedemorgen! Moet je die blikken zien! Maar inderdaad in de wachtkamer gaat het hier ook vaak zo, “goedemorgen”… nog een aantal mensen in de wachtkamer maar mijn woorden lijken niet aan te komen.

  1. Haha! Ja op straat zeg ik het ook, meestal reageren mensen wel, maar niet altijd. Jammer vind ik. En wat de wachtkamer betreft, komt echt vaak voor als ik naar die reacties kijk. Maar goed, als we doorgaan, komt het een keer goed!

 8. Ik zeg altijd goedemorgen/middag als ik binnenkom, krijg vaak ook reacties terug, maar wel vaak alleen van de oudere generatie of kindjes. Merk wel als ik mijn dochter bij heb dat ik eerder reactie krijg, maarja die blijft toch wel doorkletsen of ze wel of niet een reactie krijgt ?

 9. Ik groet altijd in een wachtkamer en krijg ook altijd een reactie.
  Als ik op de fiets andere fietsers of wandelaars tegenkom, geef ik een knik of groet, ligt eraan hoe lang het oogcontact is. Maar ook daar vaak wel bijna altijd een reactie.
  Ik denk dat het vooral het oogcontact is, zodat men doorheeft dat de groet voor hem of haar bedoeld is. Maar de ander moet dan wel bereid zijn op te kijken van de smartphone.

 10. Ik zeg wel goedemorgen, of ik nu een antwoord krijg of niet. Is wel ongemakkelijk als het stil blijft, maar ik heb tenminste mijn deel gedaan en wie weet heeft iemand er toch een fijn gevoel bij 😉

 11. Ik denk dat dezelfde mensen die in de wachtkamer geen goedemorgen zeggen dezelfde mensen zijn die op een verjaardagsfeest binnenkomen en algemeen gedag zeggen tegen iedereen.
  En vervolgens direct naast de mensen gaan zitten die ze kennen en totaal geen interactie met nieuwe mensen opzoeken.
  In plaats van iedereen persoonlijk te begroeten.
  Tegenwoordig lijkt het erop dat het een generatie dingetje is, mensen onder de 25 vertonen vaker anti-sociaal gedrag lijkt wel dan de generatie ervoor.

  1. Ik vermoed inderdaad dat die groep weleens dezelfde zou kunnen zijn. Dat vind ik ook niet altijd netjes, jammer ook wel.
   En dat ook, volgens mij omdat een gedeelte van die jongeren constant aan die telefoon vastgeplakt zit, te veel bezig is met hoe ze online overkomen en geen idee meer hebben hoe het in de echte wereld werkt.

 12. Altijd dag zeggen. Zo ben ik opgevoed en zo voeden we onze kinderen op. Basis beleefdheid noem ik dat.
  Als ik ergens binnenstap en er reageert niemand dan doe ik het zelfs extra luid en extra enthousiast ‘GOEDEMORGEUUUUUHHHH!’ 😀 Moet je hun gezichten zien dan 😀 Gewoon een kwestie van duidelijk maken dat gewoon iemand beleefd groeten niet overdreven veel moeite kost en al zeker geen geld. Waarom zou je ‘t dan niet doen? 😉

  1. Haha! Ga ik misschien ook maar eens proberen, wie weet wat voor reactie ik dan krijg 😉
   Maar dat is het ja, kost niks, maar geeft wel een fijn gevoel. Maakt de wereld weer een klein stukje mooier!

 13. Ik zeg ook altijd “luid & duidelijk” wel vriendelijk goedemorgen, ..expres. Ik snap het wel misschien vinden mensen het eng of spannend om wat terug te zeggen of zijn ze bang geen response te krijgen..

 14. Gek is dat he!
  Mensen leven tegenwoordig echt heel erg op zichzelf en met hun smartphone. De hele dag zijn ze in gesprek met andere via de telefoon maar in het echte leven te beroerd om even netjes gedag te zeggen!

  Ik ben het met je eens, gewoon stug goedendag blijven zeggen, zoals het hoort!

 15. Ik voel mij altijd zo ongemakkelijk in een wachtkamer. Je zit met zijn allen in een kringetje en niemand wil elkaar aankijken, maar de manier waarop een wachtkamer is ingericht, kan het haast niet anders. Ik moet zeggen dat het bij mij wisselend is of ik gedag zeg. Ik schat het publiek altijd een beetje in. En als ik merk dat er iemand is die mij dan gedag wil zeggen, dan zeg ik het wel. Anders hou ik ook mijn mond maar dicht. Om maar een ongemakkelijke situatie te voorkomen 😉

  1. Dank je voor je eerlijkheid. Ik kan me dat ook wel voorstellen, het blijft inderdaad een wat ongemakkelijke situatie (zeker als je gedag zegt en de ander blijft stil)

  1. Je bent niet de enige, veel reacties! Grappige is dat die mensen dus ook allemaal gedag zeggen in de wachtkamer. Wie zou dan toch de stille groep zijn?

 16. Grappig, hier zegt iedereen vaak wel goedemorgen terug, maar maar heel weinig mensen groeten zelf bij binnenkomst. Blijf het ook bijzonder vinden.

  1. Misschien is dat dan toch een stukje verlegenheid? Maar wel prettig, het voelt toch niet fijn om alleen in de ruimte te praten tegen 10 mensen die niets zeggen 😀

 17. Ik zeg ook gewoon goedendag. Kleine moeite toch. Hier in de kleinere plaatsen ook niet zo vreemd… maar kan me ook voorstellen dat sommige mensen zenuwachtig zijn.

  1. Nee normaal hier ook niet, op straat zeggen mensen doorgaans wel gedag. Maar bij de dokter bleef het behoorlijk stil.
   Ja dat is zo, het is de situatie ernaar dat je misschien zwaar nieuws krijgt of een ongemakkelijk onderzoek. Dan staat je hoofd niet zo naar goedemorgen zeggen, waarschijnlijk.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten