Kind dumpen in de ballenbak: ssst, mama werkt

kind dumpen in de ballenbak

Samen met een vriendin en haar dochter gaan we een ochtend naar de indoor speeltuin. Te midden van de ballen zie ik hoeveel kinderen hier worden gedumpt in de ballenbak. Vaak omdat moeders even samen willen kletsen of zelfs moeten werken. Wat vind jij daarvan?

Ballenbak gebruikt als kinderopvang

In gesprek met de eigenaar van een ballenbak in de regio hoorde ik dat ouders regelmatig hun kind bij de indoor speeltuin brengen. Soms gaan ze vervolgens ook gewoon weer weg – alsof de ballenbak een soort kinderopvang is.

Maar ook wanneer de ouders wél aanwezig zijn. Of moet ik specifieker zeggen: moeders. Want waar vaders zich als een wilde krokodil tussen de ballen door bewegen, zitten moeders vaker aan de kant te kletsen. En nu is dat nog niet zo’n ramp. Alleen die vrouw die met haar open geklapte laptop zit te tikken terwijl haar kind zich verderop super irritant gedraagt? De vrouw die geërgerd opkijkt wanneer haar dochter iets wil vertellen? Dat snap ik niet.

Geen last willen hebben van de kinderen

Het is verzengend heet als ik met dreumes en baby een welbekende indoor speeltuin binnenstap. Gekleed in mijn winterjas, warme laarzen en met baby in de draagzak op mijn buik, ben ik blij als ik alles uit kan gooien. Gelukkig is het lekker rustig. Al snel zitten we met zijn drieën in de ballenbak, Rose speelt lief met een ander meisje. Maar ik juich te vroeg, blijkt als er langzaam meer publiek binnen druppelt. Het zijn vooral duo’s met de kinderen in hun kielzog – moeders die even willen bijpraten met elkaar, zonder constant ‘last’ te hebben van de kinderen. Of die zichzelf compleet verliezen in hun smartphone. Ze hadden me niet blijer kunnen maken: een horde kinderen zonder toezicht… ^^

Geen toezicht: Rose ligt ondersteboven

Zo wil het dan ook gebeuren dat Rose even later omver gedenderd wordt door een forse peuter. Ook schampt het meisje in het voorbijgaan het hoofd van May. De blonde krullenbol verdwijnt een kruipgang in, waar ik met draagzak moeilijk achteraan kan en ik zit vertwijfeld te kijken. Moet ik hier iets van zeggen? Dit meisje deed het natuurlijk niet expres en heeft misschien niet eens door dat ze twee kleine kinderen raakte. Eigenlijk kan ik ook beter gewoon haar moeder aanspreken? Maar waar zou die zitten?

En nog eens…

Het incident vergeten, zit ik wat later weer zit te spelen met Rose (May slaapt inmiddels lekker). Dan rent het blonde meisje weer voorbij, kruipt ruw langs me en trapt even later keihard op mijn hoofd. Ik zat kennelijk onder een soort net, waar ik op deze hardhandige wijze achter kom. Even later zie ik haar nog een paar kleintjes omkegelen en in volle vaart van de glijbaan rauzen, zo op een nietsvermoedende peuter af. Ik vind de ballenbak al niet leuk en raak geïrriteerd door zoveel onstuimigheid zonder enig ouderlijk toezicht en moet er echt bewust bij stilstaan dat ze dit heus ook niet expres deed. Maar waar is die moeder nou toch? Ziet ze niet wat er gebeurt? Ik zeg er nu wel wat van tegen het meisje, die daarop gelukkig ver uit mijn buurt blijft en slechts nog af en toe argwanend naar me kijkt.

Gedumpt in de ballenbak

Pas als ik een ruim uur daarna de middelste wil verschonen, zie ik een blonde vrouw met een laptop zitten. Ze wuift haar blonde dochter weg, alsof een hinderlijke vlieg. ‘Ga maar weer spelen,’ mompelt ze. Mijn irritatie maakt plaats voor medelijden en onbegrip. Arm kind. Hoewel ik geen voorstander ben van het bekritiseren van andermans ouderschap, ontkom ik er nu niet aan. Hoe moet het voor zo’n meisje voelen dat ze wordt gedumpt in de ballenbak? Ik snap best dat je ook weleens iets anders wil doen dan alleen zorgen, maar je moet toch ook weten hoe het met je dochter gaat? Maak een keus. Ga in elk geval dichterbij zitten, hou je dochter in de gaten en luister naar haar. Of neem een oppas.

Wat zijn jouw grootste irritaties in de ballenbak?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

One thought on “Kind dumpen in de ballenbak: ssst, mama werkt

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten