Home » Familie » Stop de strijd om het mobieltje met deze methodes

Stop de strijd om het mobieltje met deze methodes

Let jij bewust op het telefoongebruik van je kinderen? Of ben je hier best vrij in? In deze blog ga ik in op controle, eigen verantwoordelijkheid en 3 methodes om je kind te begeleiden in de digitale wereld. 

Waarom zoveel online zijn soms problematisch is

Je hoort dertigplussers regelmatig teruggrijpen naar hun jeugd: toen er nog ‘gewoon’ buiten gespeeld werd, mensen nog oog voor elkaar hadden… En dat is deels ook zo. Kijk op een gemiddelde middelbare school en de leerlingen zijn meer bezig met hun telefoon dan met hun omgeving. Ook met een puber in huis kan je regelmatig verzanden in een vervelende strijd omtrent het telefoongebruik. Heel vervelend, want het kost je vooral nodeloze energie.

Bovendien merk je aan pre-pubers vaak dat ze lusteloos worden. Of – zonder beperkingen – tot diep in de nacht liggen te appen of spelletjes spelen. Dat resulteert weer in slechtere cijfers op school en algehele malaise. Om te voorkomen dat je vaker discussies voert over de mobiel dan dat je geniet van elkaars gezelschap, deel ik in deze blog drie verschillende methodes die erg succesvol bleken.

Krijg je puber los van zijn mobiel: drie methodes

Strikte grenzen: vaste tijden en strenge controle

Je kan kiezen voor deze aanpak als je hem als ouder consequent naleeft. Denk aan:

  • Elke dag een halfuur/uur (of zolang als je zelf nodig vindt) op je telefoon
  • Na 20.00 uur gaat hij in een bakje in de huiskamer
  • Geen spelletjes downloaden
  • Nieuwe apps in overleg

Voordeel hiervan is dat je kind heel goed weet waar hij of zij aan toe is. Nadeel is natuurlijk de beperkte ruimte om te bewegen en ontdekken. Bij het ene kind werkt dit juist heel goed, een ander vindt het enorm verstikkend en zal juist de grenzen gaan opzoeken, stiekem doen en misschien juist extremer gedrag gaan vertonen om zich af te zetten. Bovendien moet je als ouders echt bovenop je eigen afspraken zitten en daar heb je misschien niet altijd tijd voor of zin in. Alternatief hiervoor is trouwens beperking van de schermtijd bij iOS – moet je alleen wel iPhone hebben.

Beperkte speelruimte, eigen inbreng binnen bepaalde grenzen

Wij testten een tijd geleden de MyTimingCards uit. Deze kaarten deel je op een vast moment in de week uit en daarop staan verschillende soorten schermen: telefoon, televisie, tablet en games. Je kan bovendien kiezen voor verschillende tijdspannes: 15 minuten, maar ook 30 of 60. Je kind krijgt hierbij zelf verantwoordelijkheid om die kaarten binnen een week in te zetten. Maak je alle kaarten in een dag op, dan heb je helaas pech. Ben je echter zuinig, dan kan je net geluk hebben. Zo leren ze binnen bepaalde grenzen omgaan met tijd en zijn ze bewust van hun telefoongebruik.

Het voordeel is echt dat je veel kinderen een stuk gelukkiger maakt als ze serieus genomen worden en zelf hun verantwoordelijkheid mogen nemen. Bovendien leren ze echt beter omgaan met tijd. Een nadeel is echter wel dat je ook hier als ouders moet toezien op het naleven van de regels. Je krijgt bij de kaarten bijvoorbeeld een timer. Zet je kind die niet en heb jij er geen erg in, dan bevind je je toch al snel weer in een vreemd, grijs gebied waar het lastiger wordt streng te zijn. En wanneer je in de privésfeer een aantal heftige zaken voor je kiezen krijgt, vervaagt dit ook veel sneller.

Beperkt opladen: grote eigen verantwoordelijkheid kind

Een andere oplossing is dat je afspreekt dat de telefoon bijvoorbeeld twee keer per week opgeladen mag worden. En ja, dat leidt tot groot protest, maar het is de ideale oplossing wanneer je niet altijd tijd hebt om te controleren of die strikte tijd per dag wordt nageleefd. Bovendien leren kinderen wel dat wanneer je maar één keer per 3 dagen mag opladen, je bewuster nadenkt over wat je allemaal kan doen met die telefoon. Dan ga je geen ‘domme’ spelletjes zitten spelen, omdat je dan alles verbruikt voor het middaguur. Ook bespaart het energie – en dat is financieel én milieutechnisch een bijkomend voordeel.

Voordeel van deze redelijk vrije aanpak is dat je kind er veel van leert, eigen verantwoording neemt en misschien tijdens dat feestje (zoals June in het voorbeeld) haar telefoon weglegt. Nadeel dat je moet zorgen dat alle opladers op één plek liggen en niet stiekem mee naar boven gaan 😉

Bewust omgaan met je mobieltje

Optie 1: eigen verantwoordelijkheid geven

Volgens mij kiezen veel ouders hiervoor. Ze hebben niet echt een idee van het telefoongebruik van hun kinderen en hoeveel tijd ze ermee doorbrengen. Misschien vinden ze het ook wel handig dat de kinderen zichzelf lekker bezig houden. En het is niet aan mij om dit te be- of veroordelen. Of het verstandig is? Die afweging mag je voor jezelf maken.

Optie 2: begrenzen

De Stichting Opvoeden.nl en hun richtlijn voor het mediagebruik van pubers benadrukt het belang van begrenzen. Zo worden tieners (en met name pubers) veel bewuster van hun telefoongebruik. Wij kiezen zelf ook voor dit laatste. Niet alleen omdat we het belangrijk vinden dat onze dochters ook offline leren genieten van het leven, maar ook vanwege de verslavingsgevoeligheid en de bijna niet te weerstane aantrekkingskracht van dat toestel.

En tot slot: geef zelf het goede voorbeeld

Wanneer je mij persoonlijk de kans geeft, kan ik net als deze tienermeisjes verloren gaan in de wondere wereld van mijn smartphone. Zit ik niet op social media, dan download ik wel een verslavend spelletje waar ik pas mee stop als mijn lijf begint te protesteren. Ja, ik ben inderdaad wat verslavingsgevoelig. Daarom is het belangrijk zelf het goede voorbeeld te geven, want het gedrag komt vaak ergens vandaan.

Ook hier. Het is een typisch gevalletje zo moeder, zo dochter: geef June de kans en ze zou precies hetzelfde doen. Ze is verzot op Candy Crush (waarmee ik pas stopte toen ik ergens in level 389 belandde en er eigenlijk geen bal meer aan vond), Hay Day (ik mis mijn boerderij oprecht nog steeds weleens) en maakt regelmatig Musical.ly. Willen we dat verbieden, dan moeten we er zelf ook bewuster mee omgaan. Althans, ik. Ro zit weinig op zijn smartphone…

Hoe kan je telefoongebruik begrenzen?

Wil je graag begrenzen, dan zijn er natuurlijk verschillende opties.

Regels opstellen rondom telefoongebruik

Hier valt en staat een begrenzing van het telefoongebruik natuurlijk mee. Pubers vinden het prettig om te weten waar ze aan toe zijn en voor jezelf is het ook handig om alles af te kaarten. Dan hoef je de regels alleen nog maar toe te passen.

Als ouders

Bespreek samen welke zaken je erg belangrijk vindt en welke aanpak jullie willen hanteren. Gaan jullie voor dagelijks een halfuurtje? Kies je voor een alternatief waarbij ze meer speelruimte hebben? Of is het beter om juist aanspraak te maken op de eigen verantwoordelijkheid van het kind? Door samen op één lijn te staan, weet je kind waar hij of zij aan toe is. En dat zal misschien enige discussie kosten in het begin, maar ze hebben ook behoefte aan structuur en duidelijkheid. Bied die ook.

Samen met je kind

Je kan ook gaan voor het Nederlands overlegmodel. Vraag je puber om input: wat vindt hij of zij belangrijke momenten? Waarvoor gebruikt hij/zij de telefoon vooral en welke regels vinden zij schappelijk? Je hoeft zeker niet alle wensen te honoreren, maar kan wel een afweging maken. Bijvoorbeeld meer telefoontijd om die ene ruzie uit te spreken en tegelijkertijd geen extra tijd als er een level moet worden uitgespeeld – om maar iets te noemen. Jullie opvoeding, jullie keuze.

Beperk de online tijd

Wanneer je kind weet dat er maar een halfuur per dag geappt mag worden of hij zijn telefoon niet meer mag gebruiken na 20.00 uur ‘s avonds, creëer je ook duidelijkheid.

Stimuleren om andere dingen te gaan doen

Een alternatief is natuurlijk om je kind te tonen hoe mooi de wereld is buiten de telefoon. Laat bijvoorbeeld allemaal eens een dag je mobieltje thuis en ga iets leukst doen. Benoem ook wat het met je doet. Zo kan je aangeven dat het jammer was dat je geen foto’s kon maken, maar tegelijkertijd dat je écht hebt zitten genieten. Een ander voorbeeld: we gingen afgelopen mei naar Europa-Park. De kinderen wilden die avond eigenlijk gaan gamen, maar toen trok ik een pak kaarten tevoorschijn. Ondanks enig gemopper van June, die het maar gênant vond geloof ik, zaten ze binnen no time lekker te spelen. Anderhalf uur lang! Dus het kan wel, maar je moet het ook aanbieden en eventueel het digitale alternatief verbieden.

Begeleiden

Offline opgroeien in een online wereld is eigenlijk onmogelijk, tenzij je in een hutje op de hei woont zonder internetverbinding. Kortom, je ontkomt er niet aan. Dat hoeft volgens mij ook niet, want de digitale wereld kan je ontzettend veel moois brengen. Máár (je voelde hem al aankomen) vergeet niet dat je kind begeleiding nodig heeft om te leren omgaan met digitale verleidingen. Bereid ze voor op vieze oude mannetjes die zich gemakkelijk kunnen voordoen als leeftijdsgenootje, bedreigingen, digitaal pesten, 18+-filmpjes waar ze misschien (waarschijnlijk) nog lang niet aan toe zijn of juist geweld – net zoals je doet voor het leven in de gewone wereld dus. Vertel ze wat er te koop is, zodat ze zich ertegen kunnen weren voor je dit soort situaties krijgt.

Controleren

Aan jou of je dagelijks in de telefoon van je kind wil zitten. Sommige ouders kiezen hiervoor, maar ik vernam uit zeer betrouwbare bron dat er nogal eens gesprekken worden gewist. Hoeveel win je hier dus mee? Dat is afhankelijk van je kind, de situatie en je aanpak denk ik. Het is een goede manier als het bij jullie past, maar werkt niet altijd.

Met controle bedoel ik ook niet zozeer dat je overal bovenop zit, maar dat je wel weet wat er speelt bij je kind. Welke apps downloaden ze? Wat doen ze ermee, weten ze wat de risico’s zijn en durven ze naar je toe te komen met problemen? Controle kan namelijk ook op die punten zitten: interesse tonen in waar je kind mee bezig is, ontdekken hoe mediawijs ze zijn en of ze weten hoe ze met bepaalde problemen moeten omgaan.

Opnieuw is het belangrijk te kijken naar het karakter van je kind, maar ook dat van jullie als ouders. Want je kan wel heel enthousiast zeggen: ‘Je mag dagelijks een halfuurtje op je telefoon en geen minuut langer’, maar dat heeft geen zin wanneer je die regels zelf niet naleeft. Dus voor je de regels uitrolt, is het goed om na te denken over wat bij jullie gezin past. Een aantal mogelijkheden.

Voorbeeld uit de praktijk: tieners op een verjaardag

De aanleiding voor deze blog was een verjaardag waar we laatst waren. De aanwezige tieners hadden weinig oog voor elkaar, maar des te meer voor hun mobiel.

We bezoeken die dag een verjaardag en ik help druk mee in de keuken. Halverwege pak ik even een rustmomentje en kijk om me heen. Alle aanwezige tieners zitten druk verzonken in de mobiele wereld van hun smartphone en hebben nauwelijks nog oog voor elkaar. Wanneer iemand iets vraagt, tillen ze afwezig hun hoofd op, mompelen iets en gaan direct weer verder. Herkenbaar?

Van een afstandje ziet het er onwerkelijk uit. Waarom zijn ze niet bezig met kletsen, hangen, filosoferen over het leven, kletsen ze niet over jongens/make-up/mode en andere tienermeisjesonderwerpen of liggen ze niet dubbel om de meest onzinnige dingen? Missen ze dat ook niet? Slechts twee meisjes besluiten hun telefoon te laten voor wat het is en zitten samen te giechelen in een hoekje. Eén daarvan is June – niet om te pretenderen dat die niet het liefst hele dagen op haar telefoon zit trouwens, maar omdat ze een bewuste keus maakt. Noodgedwongen dus, omdat wij strikte regels hebben voor het gebruik van haar telefoon.

Hanteren jullie bewuste afspraken over het gebruik van de mobiele telefoon? En leverde het bij jullie ook strijd op?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

4 gedachten over “Stop de strijd om het mobieltje met deze methodes

  1. Heel handig deze blog. Onze dochter is 9,5 jaar en hoewel we heel lang hebben gezegd dat ze op haar 10e een smartphone zou krijgen, zwichten we deze Sinterklaas al om haar vurigste wens in vervulling te laten gaan. Ik wil wel heel duidelijk regels met haar afspreken want zoals ik ook met de tablets merk…als je niet ingrijpt zitten ze er zo de hele dag op. Ik vind het wel lastig want op zich zou ik haar best wel enige vrijheid willen geven maar aan de andere kant ben ik toch bang dat ze dat niet aan kan. Anyway, jouw tips zijn waardevol. DANK! Groetjes Marjolein

  2. Heel helder. Ik maak me steeds meer zorgen over die smartphone. Het lijkt wel alsof hij ons overneemt… Zonder leven is lastig, want je agenda, je afspraken, echt alles bevindt zich op zo’n dingetje. Dus onze afhankelijkheid er van groeit, net zoals de drempel om hem te pakken steeds lager wordt.
    Mij valt ook steeds meer op hoe veel beeldschermwerk er ook voor de kinderen is. Wii, andere computerprogramma’s, tv, alles kan en het kan de hele dag. Bomen klimmen, zelf een doel bouwen van stokken om te voetballen? Gebeurt echt niet meer als je als ouder niet zelf het initiatief neemt.
    Ook op de school staan de pc’s in de lokalen. Het is een andere tijd aan het worden en ik vind dat, zelf opgegroeid in een vrij alternatieve, bijna beeldschermloze omgeving, niet altijd even positief…
    Ook hier thuis zijn de regels strikt. En ik merk ook dat het nodig is. Geen telefoon aan tafel, geen telefoon op de slaapkamer. Beneden in mijn kantoor staat een bakje en daar gaan ze in. Maximaal een x aantal uren per dag beeldschermspel etc etc… Laat ik het even los, dan staan de schermen de hele dag aan…
    Fijne blog, dank je wel Merel. x

    1. Dank je voor je mooie antwoord! Wilde even de tijd nemen om te reageren op een rustig moment. Maar inderdaad, dat vind ik ook vervelend. Verstikkend is misschien een beter woord? Want de momenten dat ik die telefoon even links laat liggen en gewoon geniet, zijn zoveel waardevoller. Speelgoed kauwt ook steeds meer voor. Wel lekker makkelijk, maar ze leren niet meer om nog echt geduld te hebben of hun eigen fantasie aan het werk te zetten.
      Heel herkenbaar ook dat als je loslaat, iedereen maar de hele dag op zijn telefoon zit. Zonde! Je reactie maakt me er nog meer van bewust hoe belangrijk het is om bijvoorbeeld zo’n bakje neer te zetten waar iedereen zijn smartphone in kan stoppen. Want ook ik vind het niet altijd een positieve ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten