Over bloggen #16 | Goed gastbloggen: zo doe je dat, inclusief 6 gouden regels én oproep!

hoe moet je gastbloggen

Als beginnend blogger wilde ik graag mijn netwerk vergroten. Gastbloggen was daarbij een handig hulpmiddel: je doet ervaring op én breidt je lezerspubliek mogelijk uit. Maar hoe pak je dat aan? Wanneer is gastbloggen verstandig en waar kan je zelf op letten? 

Gastbloggen: wat is dat eigenlijk?

Misschien kom je hier als beginnend blogger en heb je het gevoel tegenover een berg aan informatie te staan, zonder dat je weet waar je moet zoeken. Gastbloggen is dan ook zo’n grijs gebied. Wat is nu eigenlijk gastbloggen? Sommige websites bieden een plek in hun team aan voor vaste gastbloggers. Zij schrijven dus eigenlijk, net als redacteuren voor een tijdschrift, hun eigen column (blog) en verrijken daarmee de andere website. Dat kan op regelmatige, maar ook onregelmatige basis. De één zal liever een vaste rubriek creëren voor een gastblogger, de ander juist wanneer dat uitkomt.

Gastbloggen
Blogger – Shutterstock

Heeft gastbloggen nut?

In de blogwereld zijn de meningen behoorlijk verdeeld. De één is heel enthousiast, de ander vindt het afbreuk doen aan je website. Ik zelf zit er een beetje tussenin. Als de insteek van jouw website is om een volwaardig magazine neer te zetten, dan ontkom je er niet aan. Dan ben je meer hoofdredacteur dan blogger en dan vind ik het juist een toevoeging.

Maar op andere momenten, wanneer de website van persoon A ineens verandert naar een online magazine, dan vind ik het toch zonde. Je komt uiteindelijk voor A op de website en dat element gaat verloren door al die gastbloggers. De tussenvorm, waarbij die gastbloggers slechts af en toe opduiken, is ook mogelijk. Daar maak ik gebruik van. En voor mij heeft het nut. Zij voegen juist dat stukje toe wat ik mijn lezers zelf niet kan bieden: ervaring vanuit een bepaald vakgebied, het perspectief van een man of juist tiener of als jongensmoeder.

Gastbloggen
Afbeelding– Shutterstock

Waar kan je op letten als je zelf gastblogger wordt?

In mijn begintijd als blogger koos ik ervoor om te gaan gastbloggen voor twee grote platforms: Website4mama en Mamsatwork. Het eerste biedt lezers een overzicht van de leukste webshops én met name gastblogs, het tweede is echt een magazine. Via Website4mama mocht ik af en toe bepaalde evenementen bezoeken, zoals de show van Brandweerman Sam en Peppa Big; Mamsatwork gaf me een heel groot platform waar ik mijn (heel persoonlijke) verhaal mocht doen. Uiteindelijk werd het te druk en besloot ik met beide te stoppen, maar ik ben Esmée en Joyce nog altijd dankbaar voor de kans die ze me gaven. Inmiddels werk ik zo nu en dan voor Linda van Mamaliefde.

Gouden regels voor een gastblogger

 1. Laat je visitekaartje achter. Als gastblogger bereik je doorgaans een nieuw publiek dat je nog niet kent. Zorg ervoor dat ze nieuwsgierig worden naar de persoon die achter deze interessante blogs zit. Laat ze daardoor klikken op de link onder het artikel of zoeken naar je Facebookpagina. Dat kan alleen door kwaliteit te schrijven, misschien zelfs beter dan je voor je eigen website zou schrijven. Neem dus de tijd: schrijf, herschrijf, controleer.
 2. Hou goed contact met de eigenaar/eigenaresse van de website waarvoor je blogt. Lukt het bijvoorbeeld niet om te leveren voor de afgesproken datum, laat dat dan weten. Zo kan hij of zij misschien een paar artikelen wisselen.
 3. Hoe informeel je misschien met iemand omgaat, het is toch zakelijk. Iemand anders stelt zijn lezerspubliek beschikbaar aan jou en daar moet je, naar mijn mening, zorgvuldig mee omgaan. Wees je bewust van de kans die je krijgt en benut hem.
Gastbloggen
Lekker bloggen in de tuin – Shutterstock

Gouden regels voor websites met gastbloggers

 1. Wees duidelijk over je verwachtingen. Wil je bijvoorbeeld scherpe foto’s van een evenement, geef het aan in de opdracht. Of misschien wil je graag eenheid in de blogs die op je website verschijnen. Dan is het goed om vooraf te vertellen dat je alle tekst redigeert en de eindverantwoordelijk daarover bij jou ligt.
 2. Zorg dat je zelf de website kunt dragen. Niets zo vervelend als achter anderen aan moeten zitten voor de content, omdat je anders niks hebt. Dat ligt ongetwijfeld iets anders bij een online magazine, maar voor een reguliere blogger vind ik dat geldt dat je moet proberen zelf voldoende content achter de hand te houden.
 3. Hou regelmatig contact en zorg dat je je gastbloggers kent. Wees geen autoriteit, maar een kans. Die stelregel probeer ik zelf te hanteren en dat werkt vooralsnog.
gastbloggen
Zoek ik jou? – Shutterstock

Gastbloggen voor Lotus Writings?

In mijn vaste team heb ik ruimte voor een nieuwe gastblogger. Misschien vind jij het leuk om een nieuw publiek te kunnen aanspreken met jouw teksten en heb je op jouw manier een aanvulling op deze website?

 • Je hebt alleen maar jongens, of een ‘koningskoppel’, bewust één kind of misschien ben je wel (bewust of ongewenst) kinderloos en je wil daar je verhaal over kwijt
 • Je bent dol op kids fashion en volgt de laatste trends op de voet. En voor Lotus Writings zou je bijvoorbeeld op maandelijkse basis een nieuw overzicht willen schrijven waarin je daarover vertelt, al dan niet aangevuld met foto’s of ervaringen uit jullie eigen gezin.
 • Ben je een werkende moeder? Bewust thuis? Heel groen bezig? Een heel bijzondere gebeurtenis meegemaakt die je gezin beïnvloedde of nog steeds beïnvloedt? Of handel je vanuit een bepaalde opvoedingsmethode? Je reist met kinderen? Dan zoek ik jou ook!
 • Je bent geen moeder, maar wel dol op beauty. Het lijkt me leuk om zo nu en dan ook beautybloggers aan het woord te laten

Stuur dan een mailtje met je motivatie naar merel@lotuswritings.nl en eventueel link naar je website of een proeftekst waarin ik kan zien hoe je schrijfstijl is en of deze bij Lotus Writings past.

Wat bied ik jou?

Je mag natuurlijk ook weten wat je hiervoor terugkrijgt:

 • De mogelijkheid om voor mijn website diverse evenementen te bezoeken, waaronder ook zo nu en dan persvoorstellingen van nieuwe films of theater
 • Reviews schrijven van producten
 • Een platform met maandelijks momenteel zo’n 30.000 unieke bezoekers, een sterke DA/PA en daarnaast waarschijnlijk een heel nieuw lezerspubliek

Wat is jouw mening over gastbloggen?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (5) en May (4).

One thought on “Over bloggen #16 | Goed gastbloggen: zo doe je dat, inclusief 6 gouden regels én oproep!

 1. Eén maand per jaar laat ik alleen maar gastbloggers aan het woord. In mei is het EDS awarenessmaand en om dan te laten zien dat deze aandoening veel breder is dan wat ikzelf laat zien, laat ik anderen hun verhaal doen. Dit zijn vaak nog onervaren schrijvers en nu ik het twee keer grdaan heb, word ik ook steeds handiger in het geven van richtlijnen. En ik meld ook altijd dat ik de spelling, zinsbouw, enz. check. Soms krijg ik hele stukken tekst zonder leestekens of alinea’s…

  Zelf schrijf ik ook voor de Supportbeurs en af en toe hier en daar een los gastblog. Eigenlijk vind ik het best een opgave om structureel voor een ander te schrijven. Je moet toch met best veel rekening houden. Ik weet dus niet of ik het erg lang blijf doen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten