Nieuwe fotocamera
Niet zolang geleden schafte ik een echte camera aan voor het betere blogwerk. Tot dan behielp ik me met mijn telefoon. Best prima, maar natuurlijk lang niet de kwaliteit die een digitale camera wel heeft. Vanaf de eerste foto merkte ik het verschil. Dat smaakte naar meer!
Zodoende heb ik echt een overdreven hoeveelheid foto’s geschoten sinds hij met de post werd bezorgd. Genoeg om een mooi fotoboek mee te vullen, zoals de foto op Tiengemeten aan de voorkant. En dat kwam goed uit: ik mocht van de website Fotofabriek een hardcover A4 formaat album bestellen ter waarde van € 22,99.
Tip: hou de website goed in de gaten, Fotofabriek komt regelmatig met een mooie kortingsactie.
Het bewerkingsprogramma van Fotofabriek
Software downloaden
Eigenlijk stond het programma zelf binnen een minuut (misschien zelfs minder) op mijn laptop. Het openen ervan duurde wel iets langer, maar inmiddels begrijp ik wel waarom. Fotofabriek biedt je namelijk veel mogelijkheden binnen de software.
Ik koos zelf de software voor Windows 10 (maar hij werkt al vanaf good old Windows 98). Je hebt ook de mogelijkheid te kiezen voor een programma dat draait op je iMac of Macbook. Hiervoor heb je wel versie 10.7 nodig. Of je gaat voor de makkelijke optie van het online vullen van je fotoboek. Tot slot is er nog de PDF/InDesign uploader.
Mogelijkheden
Wil je graag een album? Of ga je voor een persoonlijke agenda, kalender, kaarten, wanddecoratie (op allerlei soorten materialen, van posters en tuinposters tot canvas en plexiglas) of andere fotoproducten, zoals een mok, menukaart, telefoonhoesje of misschien wel stickers? Het kan allemaal!
Album vullen
Allereerst maak je de keus om 1) het album volledig in te vullen naar eigen keus, 2) een aantal sjablonen te selecteren en deze te vullen met foto’s naar keuze of 3) alles automatisch laten doen door het programma. Zo uitgebreid heb ik ze nog niet eerder gezien. Zelf koos ik voor optie 2. Ik vind namelijk niet alle sjablonen handig of mooi en zo kon ik precies kiezen wat ik waar wilde hebben. Het automatisch laten vullen met foto’s ben ik ook niet zo van. Vind het juist leuk om lekker een beetje te prutsen tot alles naar mijn zin is.
Je fotoalbum personaliseren
Aan de linkerkant vind je verschillende opties (zoals je hierboven op de afbeelding kan zien):
Achtergronden
Kies één van de achtergronden om je fotoboek net even een extraatje mee te geven. De keuze is groot: wolken, bladeren, vuurwerk, maar ook sinaasappels, een graanlandschap of vuur. Daarnaast kan je ze ook nog bewerken. Wil je liever een zwart-wit achtergrond of juist sepia? Dat de afbeelding zich herhaalt op de achtergrond of juist één geheel? Of wie weet vind je het juist fijn om een eigen foto te uploaden? Het kan allemaal. Ga vooral op onderzoek uit en kies iets dat bij jou past. Zelf liet ik deze trouwens wit, omdat ik het mooier vond staan.
Textuur
Naast een achtergrond kan je ook kiezen voor textuur. Dit zijn over het algemeen iets meer neutrale achtergronden, hoewel er een aantal vrolijke en opvallende tussen staan.
Clipart
Via deze optie kan je verschillende plaatjes toevoegen aan je foto-album. Een beetje vergelijkbaar met de stickertjes die je vroeger had, maar dan vele malen uitgebreider. Ik vond persoonlijk niet alles even mooi, maar je kan hiermee in elk geval een heel eigen touch geven aan je fotoboek.
Randen
Misschien vind je het fijn om je foto’s te voorzien van een kader? Neem rustig de tijd om ze allemaal eens te proberen: je hebt maar liefst 122 mogelijkheden.
Frames
Dacht je dat er veel soorten randen waren? Met 188 verschillende kaders ben je helemaal wel even bezig om te zien wat het best staat. Overigens vallen sommige frames wel binnen de foto, wat het m.i. niet per se mooier maakt. Maar dit is natuurlijk een kwestie van smaak. Dat het echt heel veelzijdig is, valt in elk geval niet te ontkennen.
Afbeeldingen
De categorie die in elk geval in je album terecht zal komen. Je krijgt een mappenindeling te zien, zoals je die ook in je Windows verkenner vindt.
Foto’s bewerken
Je vult, zoals in ieder fotoboek, de sjablonen met foto’s naar keuze. Door er vervolgens op te klikken, selecteer je de foto en kan je deze naar smaak bewerken:
- De foto voorzien van een schaduw
- Kiezen voor sepia, zwart-wit of een negatief-filter
- Je foto omlijsten met een wit kader of een frame
- De foto spiegelen of omkeren
- Je foto transparanter maken
- De foto links- of rechtsom draaien
- Kiezen voor een ronde vorm
- Kleuren corrigeren of je foto verbeteren
- Tot in de details bewerken: rode ogen verbeteren, flitscorrectie, kiezen voor slimme belichting of echt veel verder gaan. Als je hier een beetje verstand van hebt, kan je hier echt iets bijzonders van maken.
Tip: vergeet niet vooraf je foto te selecteren. Anders doet het programma dat zelf en kan het zomaar zijn dat je de verkeerde foto omkeert of verwijdert.
Titel: how wonderful life is
Eigenlijk was het album redelijk snel gevuld en naar mijn zin. Alleen de titel… Het klonk zo zakelijk of een beetje suf. Tot ik ineens bedacht dat alle foto’s in dit boek me een heel gelukkig gevoel geven. En toen schoot de zin ‘how wonderful life is, while you’re in the world’ in mijn hoofd, van Elton John. Probleem opgelost! Ik kon gaan bestellen.
Bestellen bij Fotofabriek
Eigenlijk ging dit redelijk snel. Binnen vijf minuten was het hele boek gecontroleerd én geüpload en kon ik naar de betaling. Je maakt een account aan, vervolgens vul je alles in en kun je afrekenen. Hierbij is het trouwens (in het geval van de hardcover A4) ook mogelijk om een kleiner boek te bestellen voor € 18,99. Leuk als je iemand anders hetzelfde boek cadeau wil doen!
Het resultaat
Waar je het uiteindelijk allemaal voor hebt gedaan: je fotoboek.
Bestellingsduur
In principe ging het bestellen vrij makkelijk en snel. Eenmaal besteld, was het boek binnen een dag in huis. Alleen bij het openen, kwam ik helaas tot de conclusie dat we per ongeluk een dubbel album hadden gekregen. Maar de klantenservice van Fotofabriek hielp me gelukkig direct. Ze namen het boek opnieuw in bestelling en – ondanks tussenkomst van Hemelvaartsdag – binnen twee dagen lag een splinternieuw boek in de brievenbus. Precies naar onze wens.
Kwaliteit
Een klein voordeel van dat dubbele boek vond ik zelf dat ik meteen kon zien wat de kwaliteit zou zijn van een dikker boek. Nu namen we het standaardalbum met 24 pagina’s. Toevoeging van extra bladzijden doet echter niks af aan de stevigheid. Dus in die zin leverde het me extra kennis op. De foto’s zijn mooi afgedrukt en precies zoals in het programma naar voren kwam. Geen randjes die sneuvelden tijdens het drukproces of kleuren die niet mooi uitkomen. Wat mij betreft dus echt eentje om te onthouden! Zowel in prijs als kwaliteit en service.
Heb jij weleens een product besteld bij Fotofabriek?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
Fotofabriek is onlangs door AVROTROS Radar uitgeroepen tot beste fotoboekenleverancier 2017.
Mooi he, ik bestelde daar ooit ook een mooi fotoboek. Echt super geworden. Ik vond het bewerkingsprogramma ook goed. Ondanks dat ik als vormgever Photoshop gewend ben.