Flesvoeding vanaf de geboorte: hoe pak je dat aan?

flesvoeding vanaf de geboorte

Waar je ook bent of kijkt, borstvoeding luidt het devies. Het liefst zes maanden en als het even kan ook de 2 jaar die de WHO voorschrijft. Maar niet iedereen kan of wil dat. Wat moet je weten als je direct wil of moet beginnen aan flesvoeding vanaf de geboorte? Ik vond twee moeders bereid om hun verhaal te delen en leg in dit artikel uit hoe je het best kunt starten met de fles.

Waarom flesvoeding vanaf de geboorte bij ons toch borstvoeding werd

‘Hebben jullie al nagedacht wat je straks gaat geven: borst- of flesvoeding?’ vraagt de verloskundige ons. ‘Borstvoeding,’ antwoordden we bij Rose zonder enige twijfel. En tijdens de zwangerschap van May zuchtte ik: ‘Paar weken borstvoeding, zodat ze in elk geval die ‘hoe-heet-dat?’ [colostrum] binnen krijgt, en dan vind ik het wel mooi geweest.’ Beide keren kregen we een stapeltje folders mee ter informatie en een goed gevoel. Hoewel onze verloskundigen gelukkig allemaal vrij ruimdenkend waren en begrip hadden voor onze keus, hoor je weleens anders.

Waarom zou je direct beginnen aan flesvoeding na de geboorte?

Ik wilde heel graag weten wat de motivatie van andere moeders is. Vinden ze het sowieso maar niks, dat gepruts aan je tepel? Of zijn er andere oorzaken? Ik vond Denise en Casandra bereid om hun verhaal te vertellen. Allebei kozen ze ervoor om hun kinderen flesvoeding te geven vanaf het eerste moment na de geboorte. Daarmee hebben de kinderen dus geen colostrum binnen gekregen.

Denise: Alle vier mijn dochters kregen de fles

Denise is één van die moeders die na de geboorte van haar jongste twee direct begon met flesvoeding. Ze wilde haar dochters eigenlijk borstvoeding geven, maar bleek na de geboorte van haar oudste te weinig melk te produceren. Haar meisje bleef huilen en ze besloot dat ze niet ten koste van alles wilde doorgaan met de borst. Na de geboorte van haar tweede dochter was ze voorbereid. Denise probeerde de borst, maar ging over op Nutrilon toen ze dezelfde ervaring had. Haar laatste twee meiden kregen de fles vanaf hun geboorte.

Casandra: Ik koos voor flesvoeding vanwege mijn chronische migraine

Gedurende de gehele zwangerschap neigde Casandra al naar flesvoeding. De oorzaak ligt in haar chronische migraine: wanneer ze een aanval krijgt, kan ze niet zonder medicatie. En die medicijnen mogen op hun beurt weer niet samen met borstvoeding. Direct na de bevalling besliste ‘het lot’. Casandra kreeg een fikse migraine aanval, nam haar medicijnen en daarmee de definitieve keus. Bijkomend voordeel is dat haar man nu ook vanaf het eerste moment een hechte band kan opbouwen met hun kinderen. ‘Persoonlijk ben ik van mening dat dit beter gaat met fles- dan borstvoeding, direct na de geboorte.’ Nare reacties kregen ze niet. ‘Ons kind, onze beslissing,’ merkt ze nuchter op.

Kreeg je commentaar uit deskundige hoek op de keuze om direct te beginnen aan flesvoeding?

Denise kreeg wel commentaar, ook uit deskundige hoek. Bij alle vier kreeg ze weerstand vanuit de deskundige hoek. Kraamverzorgsters van haar eerste twee dochters vonden haar te makkelijk opgeven, het consultatiebureau gaf commentaar bij allemaal. Gelukkig stonden man, verloskundige en haar naasten wel achter het besluit om over te stappen. ‘Ik kon bij mijn oudste dochter echt boos worden om die opmerkingen. Maar vanaf het moment dat ik zelf kon accepteren dat we de fles gaven, raakten die opmerkingen mij niet meer,’ zegt Denise hierover.

Tips van Denise?

 • We vonden Dr. Brown flessen ideaal. Onze meisjes hadden weinig krampjes, gaven amper melk terug en als het wel gebeurde, dan was dat een klein beetje.
 • Overdag gaf ik de fles, zodra mijn man thuis kwam uit zijn werk deed hij dit. Zo verdeelden we de contactmomenten met onze baby’s.
 • Laat je niet ompraten als je van plan bent de fles te gaan geven, om welke reden dan ook. Soms lijkt het wel alsof er een taboe op ligt. Je wil uiteindelijk het beste voor je kindje en zolang je met liefde en rust je baby voedt, is er niks mis met flesvoeding. Wees er trots op! Je hebt immers een prachtig kindje dat geniet van welke melk dan ook én de liefde die jij geeft.
 • Koester de flesmomenten, maak er iets moois van en vergeet alle nare opmerkingen die je hoort en leest.
 • Ik wens je vooral heel veel mooie momenten en een mooi, gezond kindje toe!

Tips van Casandra

 • Doe vooral waar je jezelf goed bij voelt en voel je ook niet schuldig wanneer je geen borstvoeding geeft.
 • Praktisch: wij vonden zelf de flessen van Difrax het prettigst.

Flesvoeding geven is niet zo vanzelfsprekend

Op het antwoord ‘flesvoeding’ ligt best een taboe. Zoek op een willekeurig forum naar borstvoeding/flesvoeding en moeders vliegen elkaar bijna in de haren. Met steken onder (of boven) water, proberen ze hun punt duidelijk te maken aan de ander. En let wel, dit zijn moeders die ‘bewust ouderschap’ nastreven, met liefdevol oog voor mens en milieu. Kennelijk geldt dat niet wanneer het gaat om andermans keus op gebied van babyvoeding.

Flesvoeding of borstvoeding is ondergeschikt aan moederliefde

Persoonlijk heb ik de visie dat elke moeder moet doen wat haar goeddunkt; dit probeer ik met mijn blog ook uit te dragen. Het is niet aan mij te oordelen over flesvoeding of het bejubelen van borstvoeding. Ik weet dat mijn vriendin Casandra zielsveel van haar kinderen houdt, ontzettend goed voor ze zorgt en alles voor ze doet. Ditzelfde lees je terug in de woorden van Denise. Hoe kan je dan nog vallen over een persoonlijk detail als flesvoeding? Dat is toch iemands eigen keus? Waarom moeten we toch allemaal zo ‘ruziën in de marge van het ouderschap‘, zoals Franke treffend omschrijft op Me-to-We.

Maar hoe begin je aan flesvoeding?

Kan je met flesvoeding ook voeden op verzoek?

Borstvoeding is op maat gemaakt; je kindje geeft zelf zijn grens aan. Heel anders is het bij flesvoeding, waar een schema alle natuurlijke behoeften doet vervagen. Per voeding staat voorgeschreven wat erin moet en dus houden veel ouders zich daar maar aan. Kan dit niet anders, vroeg ik me af. Is er geen schema dat rekening houdt met het aangeboren vermogen te voeden tot je baby vol zit?

Hanteer een geschikt schema voor flesvoeding

Mijn vermoeden klopt, als ik de informatie mag geloven op inbakeren.nl. Hier onderschrijven zij het idee dat een baby beter vaker kleinere hoeveelheden kan drinken, dan een flinke fles ineens. Het babymaagje is heel klein en je loopt het risico deze te ver op te rekken wanneer je kindje te veel binnen krijgt. Laat je baby aangeven wanneer hij genoeg heeft en voed vooral naar behoefte. Zo hou je het natuurlijk vermogen in stand om slechts te eten wat nodig is (bron)

Hier vind je ook een schema. Maar opnieuw geldt dat de hoeveelheden die hier vermeld staan niet voor alle baby’s gelden. Misschien wil jouw baby steeds maar een beetje en drinkt hij vaker op een dag. Niet forceren, laat de natuur zijn gang gaan. Nog een extra tip: zorg voor veel huid-op-huidcontact met papa en mama voor een goede en gezonde hechting tussen ouders en kind.

Wat te doen tegen stuwing bij flesvoeding?

Naïef als ik was, dacht ik dat moeders die direct kiezen voor flesvoeding, ook geen last zouden krijgen van stuwing. Verkeerd gedacht! Om dit te voorkomen kun je medicijnen aanvragen die de stuwing onderdrukken (overigens afgeraden wanneer je tijdens je zwangerschap last had van een hoge bloeddruk).

Heb jij direct (of snel na de geboorte) gekozen voor flesvoeding? Hoe reageerde je omgeving daarop? Of misschien wil je graag jouw visie met ons delen op flesvoeding als je zelf wel borstvoeding gaf? Ik lees het graag in de reacties.

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Foto bij deze blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

14 thoughts on “Flesvoeding vanaf de geboorte: hoe pak je dat aan?

 1. Ik ben zelf met de fles groot geworden en dat is prima gegaan. Maar zelf heb ik mijn kinderen zo lang mogelijk borstvoeding gegeven. Het is ook allemaal erg tijdgevonden. toen ik een baby was, was de fles juist prima.

 2. Goed dat je hier over schrijft!
  Er is veel te weinig info te vinden over het geven van flesvoeding!
  Ook ik heb bij 3 kinderen flesvoeding gegeven, Dr. Browns flessen gebruikt en ik had graag vanuit verloskundige en kraamzorg wat meer info gekregen.
  Helaas gebeurd dit niet en moet je het zelf “uitzoeken”

  1. Dank je. Ik wil graag laten zien dat borstvoeding niet altijd dé oplossing is. Soms lukt het niet of voelt de moeder zich doodongelukkig, dan is het toch prettig dat je een alternatief hebt? De toon rondom fles/borstvoedingsdiscussies mag wat mij betreft echt een stuk minder fel. Uiteindelijk willen we allemaal (als het goed is) dat onze kinderen goed opgroeien en gelukkig zijn. En over flesvoeding is gewoon best weinig te vinden inderdaad, omdat veel websites gericht zijn op borstvoeding tot in elk geval 6 maanden. Dat kraamzorg, consultatiebureau en verloskundigen willen stimuleren om borstvoeding te geven, snap ik. Maar je merkt snel genoeg of het zin heeft; zo niet, geef dan in elk geval de benodigde informatie, zodat je het als ouders goed kunt aanpakken. Het is allemaal al spannend genoeg!

 3. Ik wilde heel graag borstvoeding geven. Dat ging niet helemaal goed. Ik heb dat maar 3 maanden kunnen doen. Ik kolfde alle melk trouwens af omdat het aanleggen niet ging. Daar was ik zo’n 6 uur per dag mee bezig. Na 3 maanden kreeg ik stuwing en een ontsteking in de borsten. Ik ben toen maar onder druk van mijn toenmalige schoonmoeder ermee gestopt. ?

  1. Jammer dat het zo gelopen is, zes uur kolven is behoorlijk wat tijd en als je daar dan een ontsteking bovenop krijgt… Zwaar! Maar kan me voorstellen dat je daar nu toch misschien van baalt.

 4. Bij de oudste zijn wij op aanraden vd verloskundige naar een info avond over borstvoeding geweest. Wat heb ik me daar ongemakkelijk gevoeld. Ik was daar vooral voor praktische tips zoals hoe werkt afbouwen. Nou dat werd me door de andere niet in dank afgenomen. Erg vervelend.

  Mijn keus voor flesvoeding stond bij de voor 95% vast. Ik wilde het laten afhangen van het moment na de bevalling. Toen hij na de bevalling bij me lag en ik de vraag kreeg of ze hem aan mochten leggen was mijn antwood nee. Het voelde gewoon niet goed. Gelukkig werd dat in het ziekenhuis zonder commentaar geaccepteerd en ook mijn omgeving en de kraamhulp vonden het prima.

  Bij nr 2 was vanaf het begin vd zwangerschap voor mij en mijn man meteen duidelijk dat we weer voor flesvoeding zouden gaan. Ook hier geen onvertogen woord van anderen.

  Respect voor alle moeders flesvoeding of borstvoeding. Uiteindelijk moet je doen wat bij jou past. En 100% achter je eigen keuze staan!

  1. Eigenlijk vind ik dat niet kunnen; je bent daar voor informatie, afbouwen hoort daar net zo goed bij. Jouw lijf, jullie kindje, jullie keus.
   Goed dat je je hart volgde. Als het niet goed voelde, zou het ook geen prettige ervaring zijn geworden denk ik.

   Fijn dat iedereen in je omgeving verder zo lief reageerde. Dat maakt zo’n beslissing toch makkelijker.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten