Column | Hebben die fitmoms geen kinderen ofzo?

fitmoms geen kinderen

We genieten met volle teugen van de heerlijke zonnestralen als het me plots overvalt als een donkere schaduw. Zon = blotere kleding = confrontatie met mijn winterse lijf. Slik! Maandenlang ontkennen, snoepen en zelfs manmoedig accepteren, blijken niet opgewassen tegen de onvermijdelijke komst van de zomer. En ik kijk ernaar uit hoor, begrijp me niet verkeerd: lekker naar buiten, langere dagen en aangename temperaturen.

Maar nu alle vrouwen mijn omgeving fanatiek aan het sporten slaan, in navolging op de zogeheten fitmoms, besef ik dat ik niet langer kan achterblijven. Ik moet ook sporten! En omdat de sportschool momenteel nog geen optie is, ben ik aangewezen tot de huiskamervloer. Op zich geen probleem, dacht ik: gewoon wat oefeningen doen op muziek.

Eigenlijk kijk ik er ook best wel naar uit. Mijn logge lijf kan zeker wat beweging gebruiken en zo moeilijk kan het onmogelijk zijn, toch? Internet -maar vooral Instagram- staat vol met ultrafitte moeders. Vrouwen die niet onderdoen voor bodybuilders, aan wie niemand ook maar kan (of mag?) zien dat ze moeder zijn. Anders gezegd: de welbekende fitmoms.

Ben ik jaloers op ze? Misschien wel een beetje. Ik zou dolgraag willen dat ik zoveel discipline had en een illustere groentenmix naar binnen kan werken alsof het lekker is. Maar het zit niet in me. Sporten daarentegen vind ik wel leuk, dus wie weet ben ik niet compleet opgegeven? Die vrouwen doen per slot van rekening ook allemaal oefeningen en een kind is geen excuus, zo prediken ze zonder uitzondering. Je kan namelijk prima oefeningen doen met je kindje als levend gewicht.

Dat gaf deze burger moed. Ik zag het zo voor me: we gingen onszelf eerst lekker enthousiast uitleven op een Zumba tutorial met opzwepend muziekje, afslankende legging, daarna de spieren trainen. Uiteindelijk zou zo’n moeder-dochtersactiviteit met twee energieke dames vast heel goed zijn voor ons. Effe lekker bonden. Maar wist je dat alleen al het uitzoeken van zo’n geschikte les een uitdaging is? Uiteindelijk kostte het me maar liefst tien minuten voor ik een video had gevonden met:

 1. Fijne muziek
 2. Een echte les in plaats van uitgebreide verbale uitleg over de choreografie
 3. Een video zonder irritante, flaunting jongeman die door het beeld hupst (en geloof me, hij zit in véél tutorials)
 4. Choreografie die ook begrijpelijk is voor kinderen

Nou ja, ik had me de moeite natuurlijk kunnen sparen. De kinderen kon het namelijk plat gezegd geen ruk schelen dat ik deze activiteit met ze wilde ondernemen. En al helemaal niet welk filmpje daarvoor op televisie werd afgespeeld, want al snel waren ze hele andere dingen aan het doen. Ik vraag me daarom echt af hoe al die fitmoms dat doen.

Zijn hun kinderen van zichzelf zo kalm? Zouden het eigenlijk goedbetaalde acteurtjes zijn? Of hebben ze die kinderen gewoon stiekem een snuifje arsenicum gegeven voor het opnemen van hun work-out? Rose denderde namelijk als Cowboy Billie Boem door de huiskamer, terwijl May poging deed om mijn laptop te pakken. Toen dat mislukte, scandeerde ze keihard ‘poortje’ terwijl ze tussen mijn benen doorliep, op het moment dat ik probeerde te squatten.

Tijdens de vloeroefeningen ging het niet veel beter (en geloof me, niemand wil een peuter die keihard op je onderontwikkelde buikspieren ploft!). Goed, ondanks die tegenvallende animo hield ik het sporten zelf wel een uur vol. Dus aan mijn doorzettingsvermogen en inzet lag het zeker niet.

Maar man, hoe krijgen die topfitte mama’s toch allemaal voor elkaar? Dat je samen met je rustige (!) kindje lekker bezig bent, zonder enige tegenwerking. Mijn bewondering voor hen die daadwerkelijk een strak lijf en discipline hebben, is gigantisch gegroeid *maakt buiging* Of het voor mij is weggelegd, daar twijfel ik ernstig aan. Nou ja, twijfelen… Ik weet wel zeker dat het momenteel even niet zo ‘mijn ding’ is. Moet toch maar weer terug naar die acceptatie, geloof ik. Ik vermoed dat ik het beter kan houden bij rondjes op de fiets.

Gaat het bij jou ook zo? Of geef je me de gouden tip?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Fitmom – foto van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

31 thoughts on “Column | Hebben die fitmoms geen kinderen ofzo?

 1. Haha wat een heerlijke blog! Zelf ben ik nog geen moeder maar kan me heel goed voorstellen dat veel zich afvragen hoe dit in vredesnaam kan. Kinderen slokken veel aandacht op. Ik werk op een kinderdagverblijf en ik weet dat als ik m’n kont keer dat de kleintjes heel wat anders aan het doen zijn dan de bedoeling is haha. Maar de tijd zal het leren.

 2. Dat lijkt me inderdaad echt lastig! Misschien doen die #fitmoms er ook wel een uur over, voordat ze een goede video hebben opgenomen? Of knippen ze de stukjes eruit dat hun kinderen iets anders aan het doen zijn? Haha, nu je het zo zegt lijkt het inderdaad te mooi om waar te zijn.

 3. Super dat je het een uur hebt volgehouden! Een fitte mind zorgt uiteindelijk voor een fit lichaam maar nog belangrijker is dat je gelukkig bent! Waar een wil is, is een weg!

 4. pffff na al het heen en weer gefiets tussen huis-school-winkel-school-thuis-sportveld-thuis-toch-nog-een-keer-naar-de-winkel, vind ik meestal wel dat ik mijn work-out voor de dag gehad, hahahaha. Lees wel dat ik vaak met de bakfiets is, volgeladen 😉

 5. Ik heb toevallig in mijn concepten staan: ik ben wel een fitte moeder naar geen #fitmom haha. Ik heb het geluk dat ik tijd kan maken om 2a3 keer per week naar de sportschool te gaan. Even tijd voor mezelf. Voorheen was er zelfs kinderopvang op de sportschool, helemaal ideaal. Lekker een groepslesje of zelf een rondje door de sportschool en ik ben weer blij.

 6. Lijkt me idd een hele opgave met kindjes erbij! Ik probeer tegenwoordig weer 2x per week naar de gym te gaan, maar moet me regelmatig er echt heen sleuren :p

 7. Heb echt hard moeten lachen met jouw blogpost! Kan me inbeelden dat het inderdaad niet eenvoudig is om te sporten met je kinderen erbij, ik kom er vaak nog niet eens aan toe zonder kinderen! Maar wel top dat je zelf hebt volgehouden! Ik zou er allicht na een kwartier al mee gestopt zijn

  1. 😀
   Haha ik heb het sindsdien ook maar niet meer geprobeerd met die twee draakjes erbij.
   Maar het is vaak ook die stap he? Als je eenmaal gaat is het best te doen en dan ga je er vanzelf tijd voor maken, alleen voor het zover is…

 8. Zolang die koters hier niet alle drie naar school gingen (en ik geen thuisblijfmama was), kwam het zelfs niet in me op om nog maar te beginnen met sporten. En het alom bekende ‘Ja maar, ‘s avonds na het werk en als ze in hun bed liggen kan je toch nog sporten?!’ was ik moe gehoord. Serieus, alsof iemand ook nog maar een beetje energie heeft om ‘s avonds te sporten. Ik lag/lig knock out op de bank dan 😀
  Nu werk ik niet meer en zitten ze alle drie iedere dag van de week op school, pas nu heb ik er de tijd en de energie voor om te sporten. Tijdens de schooluren dus. Op mijn eentje 😉
  Hier ook een torenhoog respect voor degenen die het doen mèt kinderen in de buurt of ‘s avonds nog hun kont van die zetel trekken 😀

  1. Haha je was gewoon slim! Bovendien ben je zo lekker slank..

   😀 Rond die tijd houdt het bij mij ook een beetje op ja. Dan wil ik alleen nog maar op de bank zitten (met een koekje erbij)

   Heerlijk hoor, dan is het ook genieten omdat je de tijd echt hebt.

 9. Hahahaha ik probeer het niet eens, ik ga lekker even me-timen in de sportschool zonder kids! In het verleden heb ik nog wel aan peuter/babyzwemmen gedaan als extra workout, dat was wel leuk (maar kan maar met 1 kind tegelijk).

  1. Groot gelijk hoor! Dat sport veel lekkerder 😀

   Ja zwemmen is echt heel erg leuk, dat kan ik ook misschien wel weer oppakken. Maar inderdaad met iemand erbij, want alleen kom ik net een paar armen te kort 😉

 10. Ik vind sporten zonder kinderen soms al een hele uitdaging. Laat staan als ik straks moeder zou worden, ik zie mezelf dan de hele dag al rennen en vliegen en ‘s avonds helemaal uitgeteld op de bank zitten. Gezond eten daar in tegen heb ik geen moeite mee en voor m’n slanke lijn hoef ik niet per se te sporten maar ik snap ook wel dat je figuur na een zwangerschap toch wel enige trainig nodig heeft.

 11. Ik probeer gewoon zelf (zonder kind) naar de sportschool te gaan. Maar ik ben dan ook een fan van èn alleen gaan (dan hoef ik mij aan niemand aan te passen) èn groepslessen. Lekkere muziek. Uit je plaat gaan. Heerlijk. Alleen haal ik de drie keer in de week bijna niet meer. Twee keer daar ga ik echt voor.
  Afijn, daar heb jij niets aan. Wat ik veel met Mila doe is dansen in de woonkamer. Soms K3 maar liever mijn ‘eigen’ muziek op en we dansen samen flink de kamer rond. Geen uur (zeker niet). Maar een kwartiertje? Dat zeker wel. En alle kleine beetjes helpen, toch? Al zou je iedere dag een kwartier lekker dansen. Werkt het niet voor je lichaam (maar ik denk het wel), dan toch zeker voor jullie humeur?

 12. Ik heb een echt mannetjeskind. Voetbal, boogschieten, hardlopen, hoogspringen, met het pas geheel nieuw toegevoegde zomerse ‘schaduwtikkertje’, de complete lijst van Olympische oefeningen komt hier voorbij.
  Geloof me, ik heb geen sportschool nodig ????????????

 13. Heb je ook al eens Just Dance gedaan met je kids? Die kun je ook gewoon op youtube vinden, mijn meiden vinden het geweldig. Voor mij iets teveel van het goede, maar ik doe weleens een dansje mee.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten