Mama Challenge: wij gingen voor de thuisbioscoop

films kijken met peuters

Net als vorig jaar doen we weer mee aan de Mama Challenge 2017. Een van de opdrachten is iets toen terwijl het regent. Vorige week vond ik het nog lastig plannen wanneer ik de challenge moest uitvoeren. Maar ik had ‘geluk’: een flinke stortbui op woensdagochtend dwong ons binnen te blijven en mij na te denken over creatieve oplossingen. Uiteindelijk gingen we voor een pyjamadag en film kijken. Maar hoe kies je nu iets dat leuk is voor een tiener én twee kleintjes? Films kijken met peuters leidt namelijk meestal tot een crime die Engie Benjy of het Zandkasteel heet. Toch vonden we er een paar: Verschrikkelijke Ikke en Disney Classics – ook leuk voor mama! 

Regen

‘Wat doen we met regen?’ luidde de uitdaging die ik voor vandaag had gepland. Maar hoe dan? Buiten was het nog lekker weer toen ik wilde gaan schrijven. Tegelijkertijd wilde ik liever niet vervallen in een kopie van mijn lijstje van vorig jaar. Nou ja, ik kan altijd nog wisselen, besloot ik monter. We zouden het wel zien. En alles bleek op zijn plek te vallen, want gisterochtend regende het dat het goot. Daarmee viel Junes planning om lekker te gaan zwemmen bij het strandje in de buurt letterlijk volledig in het water, maar kon ik mijn lol op voor de Mama Challenge 2017!

Wat doen we met regen?

Engie Benjy

Eigenlijk hoefde ik niet lang na te denken: we zouden lekker een film op zetten. We hebben immers nog een kast vol good old dvd’s (vooral van Disney, zogenaamd ooit gekocht voor June) waar we weinig naar kijken. Moest wel iets tussen zitten dat voor iedereen leuk was. Terwijl ik de bak tevoorschijn trok, kwam May aangehobbeld: ‘Engie Benjy, ja! Die is leuk.’ Voor wie de afleveringen van Engie Benjy en frisse Flip niet kent, hou dat alsjeblieft zo! Echt, een crime en dan vooral het liedje dat nog dagen nazingt in je gedachten. Maar goed, zij wilde dus mijn grote vriend op hebben. Niks hielp, zelfs Dora niet – die doorgaans toch ook erg populair is hier.

Tot Mays grote verontwaardiging pakte ik het dvd-hoesje uit haar handjes en zette hem apart. Uiteindelijk maakten we een selectie van Verschrikkelijke Ikke, Aristokatten en Winnie the Pooh. Het was een kleine uitdaging om het schijfje ongezien uit de dvd-speler te peuteren zonder Mays supervisie (hij stond namelijk eergisteren ook al op), maar dat lukte. De meisjes maakten het zich gemakkelijk voor Verschrikkelijke Ikke. Ik legde de stapel met andere dvd’s even op de eettafel en toog aan het werk. Tot ik dus een peuterstemmetje hoorde: ‘Ah Engie Benjy hier issie, mama!’ Note to self: binnenkort per ongeluk definitief kwijtraken.

Verschrikkelijke Ikke

Door haar om te kopen met meloen als tussendoortje tijdens de film leidde ik May af. Even later zette ik haar ergens anders met wat kralen neer en in principe zong ze het daarmee uit. June en Rose – afgewisseld met het rijgen van een prachtige ketting voor mij – keken ademloos naar de avonturen van Gru, de Minions, Margo, Edith en Agnes.

Beoordeling

June: ‘Nu ik deel drie heb gezien en iets ouder ben, snap ik de film veel beter. Vond hem erg grappig, vooral de grapjes aan het begin en het eind. Een paar jaar geleden vond ik het heel zielig toen Gru de ballon lek prikte, nu lachte ik heel hard.’

Rose: ‘Ik vond hem minder leuk.’

May: ‘Ik wil Engie Benjy!’

Winnie the Pooh

Ik verwachtte één groot succes. Het is namelijk één van mijn lievelingsverhalen (doet me er weer aan denken dat je dus nooit je eigen gevoelens op je kinderen moet projecteren) en geschikt voor alle leeftijden. Al kort na het begin verdween June naar boven om te oefenen voor haar danskamp. May bleef zichzelf herhalen en inmiddels begon ook Rose mee te doen met zeuren om Engie Benjy! Uiteindelijk gaf ik me maar gewonnen. We hebben de film dus niet gezien. Eerlijk gezegd dacht ik bijna dat films kijken met peuters geen goed idee was en dat ik het volgende keer bij June moet houden, maar…

Aristokatten

Ook één van mijn favorieten: de liedjes, het verhaal natuurlijk, Thomas O’Malley en die kleine schattige katjes… En tot mijn verbazing (en vreugde) zat Rose ademloos te kijken. Ze vond het geweldig! June lakte in de tussentijd haar nagels en ik werkte verder, een half oog op de televisie gericht. De Engie Benjy fanclub lag te slapen. Jammer, want ergens denk ik dat ze deze film ook wel had willen zien.

Beoordeling

June: ‘Hm, ik vind hem een beetje kinderachtig.’ Maar gedurende het kijken stelde ze dat oordeel bij. ‘Hij is eigenlijk toch wel leuk.’

Rose: ‘Ik vind hem leuk!’ En op mijn vraag wat ze dan precies leuk vond? ‘De film!’ met een zucht alsof ze wilde zeggen: ‘Dat zeg ik toch net?’

Eindoordeel: is films kijken met peuters dé oplossing voor een regenachtige dag?

Ik ben er nog niet helemaal over uit. Het ligt er namelijk ook aan hoe oud je kinderen zijn. Films kijken met peuters is vooral een idee wanneer ze iets ouder zijn en zich langer kunnen concentreren. Voor May zijn juist dvd’s met korte afleveringen, zoals bij EB, Bumba en Dora, ideaal. De films zelf waren wel geschikt. Misschien is Winnie the Pooh meer iets voor wanneer ze ouder zijn, maar de Aristokatten vielen goed in de smaak. En Verschrikkelijke Ikke natuurlijk ook, alleen al door de Minions.

Wat doen jullie het liefst op een regenachtige dag?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

6 thoughts on “Mama Challenge: wij gingen voor de thuisbioscoop

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten