fidget spinner

Fidget Spinner | Waarom vinden kinderen ze fantastisch (en wij ook)?

Je kan er eigenlijk niet meer om heen: vanuit het niets lijkt iedereen een fidget spinner te hebben. Wat is er zo aantrekkelijk aan dit speeltje voor kinderen? Ik vroeg het June en onderzocht waar deze rage vandaan komt!

fidget spinner

Lees ook: Kinderfeest ook leuk met goedkopere cadeaus?

7 dingen die leuk zijn aan de fidget spinner

1. Oefenen

Je kan verschillende trucs oefenen met je fidget spinner: laten draaien op je vingers, voorhoofd, je neus, voeten. Er zijn zelfs professionele fidgeters – kijk maar eens de onderstaande video van GeekBite, die beweert dat handspinnen een heuse manier van leven is!

2. Je wordt er rustig van

Het apparaat maakt één constante beweging en dat werkt rustgevend. Er zijn ook kinderen die zich daardoor beter kunnen concentreren. June: ‘Voor mij werkt dat niet hoor, maar bij sommige kinderen uit mijn klas wel.’ Overigens moet ik hieraan toevoegen dat ik er persoonlijk wel kalm van wordt. Niet wanneer iemand naast me zit te draaien aan die handspinner – dan vind ik het best irritant namelijk – maar zelf dus wel.

3. Ze worden verkocht in alle kleuren

Iedereen heeft daardoor een andere kleur, dus hou je ze makkelijk uit elkaar. Bovendien is het lekker vrolijk, al die verschillende kleurtjes. June: ‘Ik koos voor een blauwe kleur die in het zonlicht paars lijkt.’ Dus in één fidget spinner zitten soms eigenlijk twee verschillende kleuren.

fidget spinner

4. Soms zijn ze glow in the dark

Die van June geeft licht in het donker. Niet dat ze haar fidget spinner nu vaak in het donker laat draaien trouwens, maar voor het idee is het wel leuk.

5. Je kan wedstrijdjes doen

June: ‘Wij doen op het schoolplein weleens een wedstrijdje welke spinner het langst blijft draaien. En we proberen ook trucjes te doen, kijken wie de spinner het best kan balanceren of op de knapste manier.’

6. Kinderen zijn bezig

Of je het nu begrijpt of niet, maar je ziet overal kinderen draaien aan die speeltjes. En hoelang de rage duurt, blijft de vraag natuurlijk. Een ding is wel zeker: geen lamlendige pre-puber die op de bank hangt en het om de haverklap nodig vindt om te melden dat hij/zij zich zo verveelt. Dat het maar saai is en niemand kan buitenspelen.

fidget spinner

7. De rage is niet te duur

June betaalde € 4,99 voor haar fidget spinner. En ik denk dat veel ouders het met me eens zijn dat meedoen aan deze rage een stuk leuker is voor je portemonnee dan die spacescooter die maandenlang in een hoekje ligt te verstoffen of een duur waveboard.

Algeheel oordeel

We zijn hier allemaal heel positief. Het is een goedkoop speeltje dat verkrijgbaar is alle denkbare kleuren en bovendien houdt het June in elk geval lekker bezig. En stel dat ze er over een tijdje genoeg van heeft, dan is het in elk geval geen dure aankoop geweest.

Hoelang bestaat de Fidget Spinner al?

Catherine Hettinger (uit de VS) bedacht in 1993 een speeltje voor haar dochter, puur als bezigheidstherapie. Ze verkochten destijds redelijk, maar onvergelijkbaar met de rage van nu. Het patent op de fidget spinners verliep in 2005, omdat Hettinger dit niet kon betalen. Inmiddels worden ze weer uitgegeven en is het een flinke rage in zowel Amerika, Nederland als Vlaanderen.

(Bron: Wikipedia)

Waarom is hij bedacht?

Als gezegd oorspronkelijk als bezigheidstherapie: voor kinderen die moeilijk kunnen stilzitten. Hiermee voorkomt het klikken met de pen of wiebelen. Ze worden verkocht in verschillende soorten en maten, maar de meest voorkomende fidget spinner is die met drie uitsteeksels.

(Bron: Wikipedia)

Filmpje

Zie hier wat een professionele fidgeter doet 😉

Doet jouw kind mee aan deze rage?

 

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

2 Replies to “Fidget Spinner | Waarom vinden kinderen ze fantastisch (en wij ook)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge