De bevalling nog even stilhouden? Zo doe je dat!

felicitaties na de geboorte

Niks is vervelender dan online felicitaties na de geboorte terwijl je zelf nog niets wereldkundig hebt gemaakt. Het is aan de ouders om dit bericht te delen. Als jij zwanger bent en wil voorkomen dat iemand je te vroeg feliciteert op social media (met name Facebook), heb ik een oplossing!

Nieuws meteen bekend. Jouw bevalling ook?

We zijn in onze digitale wereld gewend nieuwswaardige gebeurtenissen vrijwel direct te kunnen Googelen en live-verslagen te kunnen lezen. Niet iedereen beseft dat het nieuws rondom jouw bevalling misschien nog wel even stil mag blijven en voor je het weet vliegen de felicitaties op social media je om de oren.

Waarom zou je de bevalling nog even stil willen houden?

Aangezien felicitaties na de geboorte van een kindje uit een goed hart komen, is niet iedereen zich bewust dat je soms graag nog wat privacy zou willen. Waarom?

Je wil het blijde nieuws zelf vertellen

Ik denk dat dit misschien wel de belangrijkste reden is om nieuws rondom de bevalling niet meteen online te willen hebben. Je wil toch zelf vertellen dat jullie ouders zijn geworden? Het is ontzettend aardig bedoeld van buurvrouw X, maar zolang je zelf nog geen geboortebericht online hebt gezet, is het fijn als iedereen zijn mond houdt.

Geldt ook wanneer je het nieuws al via-via hebt gehoord: soms is het beter nog even te wachten met persoonlijke felicitaties, zodat iemand het zelf kan vertellen.

Als jullie geen vliegende start hebben gehad

Je kan je wel voorstellen dat wanneer jullie kleintje nog vecht voor zijn leven (of als jij het gevoel hebt dat het zo’n vaart zou kunnen lopen), je er even niet aan moet denken dat Jan en alleman weet dat je bevallen bent. Voor je het weet loopt je telefoon over van bezorgde berichtjes. En hoe lief ook, niet iedereen zit daar op te wachten in een periode van zorgen en stress.

Wanneer je heel emotioneel bent en even rust wil

Een bevalling is nogal wat. En waar de één nog net niet een statusupdate online zet tijdens het hechten van de knip, zal een ander meer tijd nodig hebben om ervan bij te komen. Iedereen haar eigen manier. Enige dat je als buitenstaander kan doen is daar respect voor hebben en gepaste afstand bewaren op social media.

Als je halve leven sowieso al op straat ligt en je even rust wil

Ik kan me voorstellen dat mensen die in de publiekelijke belangstelling staan, dit soort momenten graag privé houden. Uiteindelijk gaat het verder toch ook niemand écht iets aan?

Je wil het nieuws graag delen wanneer je zelf ook in de gelegenheid bent te reageren op anderen

Tot slot de leukste van allemaal. Misschien vind je het wel fijn om een bericht online te zetten en bijna live alle felicitaties te zien binnenkomen? Dan is het niet zo leuk als die ene kennis je vijf dagen terug al een berichtje stuurde op Facebook naar aanleiding van de geboorte van jullie kindje. Dan staat je halve wall al vol en valt er eigenlijk weinig meer te melden.

Let wel, bovenstaande geldt niet voor iedereen. Iedere moeder is anders en vooraf weet je ook niet altijd precies hoe je ermee omgaat. Maar stelregel zou moeten zijn dat je afwacht tot de ouders het geboortenieuws online zetten.

Geen felicitaties online na de geboorte

Een tijd terug las ik bij Malou dat iemand anders het nieuwtje omtrent de geboorte van haar dochter wereldkundig maakte. Vervelend, je wil dat toch zelf doen? De tijden zijn ook onmiskenbaar verandert. Vroeger, toen onze ouders jong waren, hoefde je jezelf niet druk te maken om dit soort zaken. Het belang om het zelf te melden was bovendien kleiner en bovendien stuurde je daar een geboortekaartje voor.

De kern van het verhaal is dat je vroeger zelf bepaalde wanneer en of je dit nieuws wilde delen. En vooral ook met wie: zou je destijds je buurmeisje van vroeger of een collega van drie werkgevers geleden nog even bellen? Inmiddels kan iedereen met computer of toegang tot Facebook je direct felicitaties sturen. Zit je daarop te wachten?

Ik zat heerlijk in mijn eigen babybubbel

Na de geboorte van Rose duurde het toch zeker wel een week voor ik iets online wilde hebben. Dat vonden naasten soms jammer, maar ik vond het lastig haar los te laten. Ook fysiek: vrijwel niemand mocht haar aanraken. Ik heb geen idee waarom ik zo beschermend was, maar weet wel dat ik de kriebels kreeg toen we tóch een felicitatie kregen op Facebook – voor ik zelf iets online had gezet.

Lees ook: 8 opmerkingen die je zéker niet wil horen tijdens of na de bevalling

Wanneer mag je online feliciteren?

Mijn zusje is, zoals de vaste lezer waarschijnlijk inmiddels weet, zwanger en gaat richting de einddatum. We bespraken dit pas. Ze heeft haar Facebookpagina inmiddels zodanig ingesteld dat niemand berichten kan achterlaten, maar is dat voldoende? Wat als iemand zijn felicitaties na de geboorte aan mij richt inclusief naam en toenaam?

De bedoeling is goed, maar ik snap dat je daar als kersverse ouders geen boodschap aan hebt. Ik vond het zelf bijvoorbeeld heel vervelend dat na de geboorte van onze tweede dochter berichtjes online kwamen, terwijl we het heel bewust nog stil hielden en onze bekenden vriendelijk maar expliciet verzochten nog even te wachten. Niet omdat de geboorte gek verliep, maar ik wilde gewoon nog even op mezelf zijn en zelf het nieuws brengen. Dat kon nu niet meer.

De 5 geboden na de geboorte

 1. Vraag de ouders voor de bevalling wat ze graag willen.
 2. Je wacht tot de ouders zelf online zetten dat hun kindje geboren is.
 3. Hoor je het nieuws via iemand anders en wil je graag iets sturen, doe dat via een privé berichtje.
 4. Vertel het nieuws over de bevalling nog niet tegen anderen als je dat expliciet gevraagd wordt. Ook als je het eigenlijk maar onzin vindt.
 5. Gaat het om een bekende van je die moet bevallen? Vertel dan eventueel aan jouw naasten wat de wens is van de (aanstaande) ouders.

De oplossing tegen felicitaties na de geboorte

En verder kan je als ouders ook nog dit berichtje online zetten (of een link naar deze blog, dat het maar duidelijk is):

Lieve vrienden en kennissen, 
Komende tijd zal ik bevallen van ons (eerste/tweede/derde/…) kindje.
Ik zou het heel fijn vinden als jullie mij zelf de kans geven dit bericht met jullie te delen.
Felicitaties mag je altijd sturen, maar dan graag in een privébericht.
Dan kan ik daar later op reageren, zodra ik er tijd en energie voor heb. 
Alvast bedankt voor je begrip.

Maar of het echt zal helpen… Wat denk jij? En hoe sta jij er zelf in? Vond jij het juist leuk als mensen je feliciteerden na de bevalling of zat je ook in een babybubbel?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

22 thoughts on “De bevalling nog even stilhouden? Zo doe je dat!

 1. Hier had een familielid ons ook al gefeliciteerd nog voor we iedereen die we wilden persoonlijk hadden ingelicht en voor we het zelf op fb hadden gezet. Toen moesten we het er zelf ook snel opzetten. Heel vervelend.

  1. Jammer! Het is wel zo prettig om het gewoon zelf te kunnen doen wanneer je eraan toe bent, hoe goed de bedoelingen van het familielid in kwestie ook zijn.

 2. Ik zou het ook erg vervelen vinden als iemand ander de geboorte van onze kinderen bekend zou maken. Het zijn tenslotte JOU! wondertjes die je op de wereld heb gebracht! En snap heel goed dat jij als ouder dat liever zelf als eerste aan iedereen bekend maakt! Dan dat ze iemand anders feliciteren :/ Ik ben nu zwanger van ons tweede en ga over een maandje bevallen (als het goed is) En dan wil ik ook weer de eerste zijn (of mijn man) die het aan iedereen bekend maakt ^^

  1. Ja precies, je hebt er toch hard voor moeten persen – om het zo maar te zeggen. Dan is het fijn als je in elk geval de kans krijgt dat met de wereld te delen wanneer je daar zin in hebt. Begrijp ik helemaal! Heel veel succes en hopelijk heb je een fijne bevalling!

 3. Gelukkig heeft hier iedereen altijd geluisterd naar het verzoek het stil te houden, totdat wij het zelf op social media plaatsen.
  Maar eigenlijk is het toch bijzonder dat je het moet melden. Of in elk geval dat wij besloten dat te vragen. Ik ben zelf ook altijd heel voorzichtig. Controleer als ik het weet altijd even of het mag, en of er al veel op Facebook staat. Zo naar als anderen dat voor je doen….

  1. Gelukkig maar!
   Ja eigenlijk zou het niet nodig moeten zijn, dat je echt vraagt of mensen het stil willen houden. Probeer daar zelf ook met alles rekening mee te houden, dan liever vooraf een privébericht sturen om te kijken of ze misschien bewust wachten.

 4. Dat was bij onze bruiloft. Mijn eigen zusje had in haar enthousiasme al op Facebook gezet dat wij gingen trouwen en we moesten nog naar de familie van mij man.

  Andersom waren het da familie van mijn man die gelijk tegen iedereen hadden verteld dat wij ouders werden.

  Zonde! Dat we overal zo duidelijk bij moeten vermelden dat we jet zelf willen vertellen.

  1. Oeps! Ja dat is inderdaad zonde, dat geeft je toch het gevoel politie te moeten spelen (of hoe je het ook moet omschrijven) en dat haalt toch een klein beetje de lol er vanaf.

 5. Gelukkig hier geen last mee gehad. Ondanks dat mijn schoonmoeder het liefst alles op straat gooit, konden we dit wel voorkomen.
  Ik wil het graag zelf vertellen en het lijkt me vooral voor anderen vervelend om het van iemand anders te horen dan van mijzelf…
  Wel al een keer iemand aan z’n haren moeten trekken die een herkenbare foto online had gezet, maar dat was gelukkig ook van korte duur.

  1. Gelukkig maar!
   Ja lijkt mij ook, zoiets is toch veel leuker om te lezen van de kersverse vader of moeder, niet van een vriend(in) of kennis.
   O dat zijn ook lastige dingen. Wij hebben dat ook liever niet.

 6. Pfff dat lijkt mij vervelend zeg! Ik ben zelf nog ‘niet zo ver’ dus heb er persoonlijk geen ervaring mee maar het lijkt mij wel erg naar.

  1. Ja vind toch dat je altijd moet kijken naar de wensen van de kersverse ouders (of zoals ik op Facebook las over een huwelijk dat vooraf bekend gemaakt was). Een paar dagen later feliciteren kan geen kwaad, denk ik dan.

 7. Bij ons gelukkig niet gebeurd. Zou ik ook niet zo tof vinden geloof ik. Mijn vader (nog wel eens enthousiast met dit soort dingen) heb ik geloof ik wel gevraagd om even te wachten met het op Facebook plaatsen. Verder ga ik er ook maar gewoon vanuit dat mensen zelf ook na kunnen denken.

  1. Ja gelukkig de meeste mensen wel. Eigenlijk ook zonde dat het in sommige gevallen nodig is om te vragen om online stilte tot iemand het bericht zelf deelt.. Maakt het meteen weer zo beladen, terwijl het eigenlijk fantastisch nieuws is.

 8. Ik heb het letterlijk 5minuten na de geboorte zelf online gezet.
  Probleem opgelost
  Nou heb ik dan ook wel easypeasy bevalling gehad dus dat scheelde een hoop

  1. Als je het inderdaad zelf hebt gedeeld, dan maakt het niet meer uit als anderen dat ook doen.
   Mijn laatste bevalling was ook lekker snel, maar had er zelf even geen behoefte aan. Vond het wel fijn nog even iets van onszelf te hebben 🙂

   1. Was bij ons ook meer zodat de familie inamerika polen en canada (zussen van mijn overleden moeder) op de hoogte zouden zijn. Bij mijn oudste had ik geen fb dus mensen moesten het wel van nij horen. Behalve op mijn baders werk.
    Toen ging hij (hij was in het ziekenhuis op de gang aan het wachten) om 4:00 weg ongeveer uurtje na de geboorte en toen is hij om 08:00 gaan wetken zegt hij tegen zijn collega’s, baas en klanten ik kan vandaag wat suf zijn want ik ben vannacht opa geworden

    1. Begrijpelijk, is makkelijker en fijn om het direct met hen te kunnen delen.

     Wat lief! Helemaal trots natuurlijk, vind dat vaak toch wel met vaders die opa worden: die zie je helemaal zacht worden.

 9. Bij mij hield iedereen het stil! Ook bij mijn broer die er in mijn begrippen ‘lang’ over deed om iets over hun geboortebericht te plaatsen. Ik zou het ook raar vinden als iemand anders erover zou beginnen op social media.

  1. Netjes! Zo hoort het ook. En ik snap het zelf ook niet goed, stuur dan liever een privéberichtje als je niet weet of mensen het al aan de wereld willen laten weten.

 10. Ik kreeg er grijs haar van en heb hier veel over gepiekerd. Ik heb iedereen gevraagd om eerst aan ons te vragen voor er een foto online kwam. Maar de rust was toch weg, nog geen 12 u na de bevalling kwam de eerste horde toch langs. Ik hou van onze technologie, maar soms zou ik hem ook kunnen wurgen. Vooral ook omdat heel veel mensen een online ‘proficiat’ genoeg vinden. Wij hebben veel mensen niet gezien, want ze hadden ze online al gezien of hun wensen geuit. =

  1. Nou inderdaad, het feit dat je het moet zeggen is eigenlijk al heel vervelend. Geef mensen de kans eerst zelf iets te posten als ze daar behoefte aan hebben, de baby loopt niet weg (in elk geval voorlopig niet haha). Jammer trouwens, onpersoonlijk ook.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten