Over Bloggen 52 | Feestdagen voor bloggerskinderen: hoe is dat?

Het is druk. Bijna elke blogger die ik spreek, probeerthaar werk op orde te houden en alle producten zo snel mogelijk te reviewen vóór Sinterklaas. Het is immers niet alleen voor de goedheiligman topdruk, maar ook voor ons. Deze blog gaat in op hoe we het aanpakken: hoe zorgen we dat onze dochters écht waarderen wat ze krijgen in december? Dat ze niet overvoerd worden met pakjes? En dat je anderen ook een beetje kan laten meedelen?

Sinterklaas en de blog

Op het moment werk ik zo’n 50-60 uur per week. Sinterklaas is in het land en ik heb nog steeds een aantal artikelen liggen die ik eigenlijk moet reviewen – naast andere werkzaamheden die gewoon doorlopen. Een luxeprobleem, dat besef ik me maar al te goed, maar tegelijkertijd dus ook een bron van stress. Want Sint geeft de kinderen natuurlijk ook cadeaus. We kunnen echter onmogelijk alles houden. Hoe zit het nu precies met bloggers en de feestdagen? En hoe maak je nu de juiste keus? 

Waarom krijg je als blogger zoveel spullen? 

Allereerst even kort een uitleg over het krijgen van artikelen in ruil voor een review op je blog. Wanneer je blogt, regelmatig artikelen schrijft en de bezoekersaantallen stijgen, word je vanzelf interessant voor bedrijven om mee samen te werken. Je bereikt immers een vast publiek dat je kan attenderen op dat ene leuke spel of die geweldige pop die het bedrijf in kwestie deze periode lanceert. En in tegenstelling tot de advertorial in een tijdschrift, nemen mensen online vaak wel de moeite om eens te lezen of het inderdaad je geld waard is om dat ene product te kopen. 

Kortom, je bent een belangrijke spil tussen potentiële kopers en een bedrijf. Dankzij jou kunnen je lezers mogelijk beslissen om juist wél iets meer uit te geven. Of totaal niet natuurlijk. Bloggers en vloggers worden hierin ook steeds belangrijker naast traditionele media. 

Krijgen alle bloggers zoveel in deze periode? 

Laat ik daar meteen duidelijk over zijn: nee. In de eerste jaren dat ik blogde, kreeg ikzelf bijvoorbeeld helemaal niks. Logisch ook. Hoe kan je uiteindelijk je nut bewijzen als je nog maar net begonnen bent of weinig reviews hebt gedaan? Dat maakte trouwens ook niet uit, want het was niet de reden waarom ik ooit startte met bloggen. Maar tegelijkertijd wel goed om te melden. Want zoals Kimberly in deze blog over misverstanden rondom bloggen al schreef, lijkt het soms alsof we allemaal overdonderd worden met cadeaus die ‘zomaar’ uit de lucht komen vallen. En dat is dus niet zo. Al lijkt het niet altijd zo, we werken er echt heel hard voor 😊

Lekker makkelijk? 

Het lijkt dus lekker makkelijk. De postbode komt regelmatig langs, je krijgt dure ‘cadeaus’ en hoeft ‘alleen maar’ een stukje te schrijven. Maar is het dat ook echt? Wat sommige mensen niet beseffen, is dat je soms uren bezig bent met allerlei randvoorwaarden voor je review: 

 • Het speelgoed moet uitvoerig getest worden: is het veilig, blijft het na één keer spelen leuk, zijn er onduidelijkheden? Zonder twijfel bijzonder dat ik dit mag doen, maar het kost tijd. En als ondernemer is tijd geld. Tegelijkertijd wil ik recht doen aan het product en de fabrikant en neem ik dus wel de tijd om het te testen.
 • Je moet je kinderen soms vertellen dat ze moeten wachten tot je eindelijk klaar bent met reviewen. Dat is in eerste instantie lastig voor een peuter of kleute.
 • Er moeten mooie foto’s worden gemaakt voor op je blog en evt. sociale media. Dus vrijblijvend testen? Nee, dat zit er niet in. Soms zal je moeten vragen of je kinderen even hun hand stil kunnen houden. Of zeggen dat je eerst uitgebreid foto’s wil maken. 

Al met al ben ik soms echt een paar uur kwijt aan een ‘stukje’ dat je binnen korte tijd leest. Kostbare tijd die ik niet kan steken in andere zaken waarmee ik daadwerkelijk geld kan verdienen. Althans, voorlopig vermoed ik dat de bakker nog geen Poopsie Slime Surprise accepteert als wettig betaalmiddel 😉 

Stress voor de feestdagen

Dit alles levert best wat stress op. De rest van het jaar is eigenlijk redelijk rustig, vergeleken met deze periode. Ineens ‘moet’ je 30-40 soorten speelgoed in een maand tijd proberen uit te testen, te reviewen en daarover iets te schrijven. Te lang wachten is geen optie, want 5 en 25/26 december zijn best harde deadlines. Zet je iets te laat online, dan heeft niemand er nog iets aan. En daarnaast lopen je gewone blogs, advertorials en winacties nog door. Ik ben er, nogmaals, heel blij mee dat ik dit werk mag doen, maar vind het ook weleens lastig om een balans te houden. 

Cadeautjes voor je kinderen: hoe doe je dat? 

En dat brengt me meteen bij het laatste punt. Want hoe zorg je ervoor dat jouw kinderen geen zak voor de deur hebben staan ter waarde van € 900,00 terwijl de kindjes verderop iets krijgen van net € 50,00. We willen ze niet leren dat je altijd maar van alles krijgt en dat een pot stoepkrijt minstens zo leuk is. Dus hoe doe je dat? Ik deel in deze blogs onze aanpak met je en ben erg benieuwd hoe jullie dit thuis doen. Dus reageer vooral! 

Verdelen

We hebben natuurlijk het geluk dat we drie dochters hebben in verschillende fases. Het speelgoed dat we krijgen is daarom soms geschikt voor oudere kinderen (tieners) en een andere keer juist voor de kleintjes. Daardoor kunnen we het sowieso al iets evenrediger verdelen.

Weggeven

Je kunt niet alles houden. Daarom geven we sommige spullen ook weg. In eerste instantie voelde dat heel vervelend, want je hebt het toch gekregen. Maar tegelijkertijd is het geen doen om alles te houden. Sterker nog, ik vind dat eigenlijk ook een beetje egoïstisch. Je kan uiteindelijk onmogelijk met alles spelen, toch? Er zijn zoveel kinderen die wel een extraatje verdienen en ik denk dat het heel fijn is wanneer ouders in de tweedehandswinkel praktisch ongebruikt speelgoed vinden waar ze iets mee kunnen. Ook is het fijn wanneer je weet dat ouders minder te besteden hebben, je ze soms dit soort speelgoed cadeau kan doen. Of met verjaardagen. 

Achterhouden voor een ander moment of juist eerder testen

In bepaalde gevallen beslissen we dat we iets bewaren tot een ander moment. Zo kreeg ik in oktober iets dat komende Sinterklaas in de zak gaat. Win-win! Maar het gebeurt ook weleens andersom. Dan test je het al voor Sinterklaas in het land is. Daarmee verdeel je het iets meer en weten ze ook duidelijk dat het voor mama’s werk is. Bovendien kan je dan altijd nog beslissen wat je er daarna mee doet.

Winacties

Het gebeurt me (nog) niet vaak, maar soms krijg je iets met de post waar je zelf niet om had gevraagd. Tegelijkertijd is het vaak wel hartstikke leuk speelgoed of een fijn product. Soms vinden onze dochters het fantastisch, maar zijn wij van mening dat ze meer dan genoeg hebben. Dan geef ik het weg via een winactie.

Kleine cadeautjes geven

Misschien lijkt het soms zo voor buitenstaanders, maar we krijgen zeker niet alles (maar goed ook, toch?) We willen dat de kinderen ook blij blijven met kleine cadeaus. Daarom kopen we juist bewust kleinigheidjes als tegenhanger: een potlood, stickervel of wat te snoepen. Gelukkig zijn ze daarmee nog net zo blij als wanneer ze iets groters krijgen. 

Hoe doen andere bloggers dat?

Benieuwd hoe andere bloggers dit aanpakken? Lees dan vooral deze interessante blog van Marguerita waarin 36 bloggers vertellen wat zij doen met deze artikelen.

En komende Sinterklaas?

We spraken af met onze ouders en zusje/zwager dat ze voor Rose en May geen speciale cadeaus hoeven te kopen. Bewust niet. Als ze iets willen geven dan graag een pyjama of sloffen o.i.d. (anders zitten we straks weer met zo’n berg als vorig jaar). We hebben drie grote cadeaus die in de zak gaan, waarvan ze eentje samen moeten delen. Volgens mij is de belevenis van het Sinterklaasfeest genoeg en hebben ze ook niet de aandachtsspanne om een berg pakjes uit te blijven pakken. Zo hopen we dat ze echt bewust kunnen genieten van de dingen die ze krijgen.

En daar reageerde onze familie heel begripvol op gelukkig. Het is misschien minder leuk als gever, maar tegelijkertijd weet je wel dat je cadeautje echt de aandacht krijgt die het verdient. Wat is er nu leuker dan na Pakjesavond lekker op bed te gaan liggen in je nieuwe pyjama, die je nota bene van Sint en Piet hebt gekregen?

Hoe pakken jullie dit aan? Ben je bewust bezig met het verdelen van de cadeautjes? Krijgen ze alles met Sinterklaas of juist tussendoor?
En heb je vragen? Stel ze gerust!

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (13), Rose (5) en May (4).

3 thoughts on “Over Bloggen 52 | Feestdagen voor bloggerskinderen: hoe is dat?

 1. Ik ben ook gastblogger, maar heb eigenlijk maar weinig speelgoed mogen/kunnen testen en reviewen. Dat zou ik (en mijn kinderen) wel erg leuk vinden om te doen.
  Wij geven geen grote kado’s omdat dat fin. niet mogelijk is, maar gelukkig zijn onze kinderen snel tevreden. Ook met een pyjama en sloffen. Ze krijgen wel een leuk kado vann mijn ouders.
  Ik heb 1 x een spelletje van Hasbro mogen reviewen. Mijn kinderen vinden het prachtig om op de foto te gaan. Ze genoten van dat nieuwe spel en dat was op de foto’s te zien.
  Snap dat het rond de feestdagen een enorme uitdaging is om al die spullen te reviewen. Daar gaat veel tijd in zitten.
  Je huis groeit neem ik aan ook snel dicht met al die spullen 🙂
  Succes verder.

 2. Heel herkenbaar allemaal. Ik voel me enorm schuldig vanwege de achterstand, terwijl ik dit jaar echt veel minder heb aangevraagd voor een review. En dan nog red je het gewoon niet, omdat er maar 24 uur in een dag zitten en ik het 80 uur per week werken niet meer volhoud. Ik wil een flinke stapel weggeven idd, maar het uitzoeken van wat er weg kan kost ook weer veel tijd dus is er nog niet van gekomen. Zonde eigenlijk.

 3. Wat mooi omschreven ik be gastblogger en mag dingen testen met de kids dat blijven ze prachtig vinden! Nu i s dat natuurlijk niet zoveel als bij de grote bloggers maar dat maakt niet uit. Wij doen niet teveel cadeaus want ze hebben al zoveel dus liever 2 a 3 cadeaus die ze echt willen dan een hele zak vol

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten