Favoriete Kinderboeken Tag

Favoriete kinderboeken tag | Van Nijntje tot Superjuffie en Mees Kees

Voorlezen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Daarom hebben we hier in huis een berg boeken in huis staan voor onze dochters. We lezen regelmatig aan hen voor en June leest inmiddels zelf ook regelmatig voor het slapen gaan. Om hier eens iets meer over te vertellen, bedacht ik de Favoriete Kinderboeken Tag.

Favoriete kinderboeken

Onze dochters houden alle drie van lezen op hun eigen manier. June leest zelf en soms al in het Engels, Rose en May hebben allebei hun favorieten. Ik vertel hierover meer in de Favoriete Kinderboeken Tag. Neem je hem over? Dan zou ik het fijn vinden als je me een linkje stuurt, zodat ik ook bij jou kan komen lezen wat jullie graag lezen!

Favoriete kinderboeken tag Q & A

Hebben jullie een voorleesritueel?

Elke avond verdelen Ro en ik de kinderen. De één brengt Rose en May naar bed, de ander June. De kleintjes mogen allebei een eigen boekje of verhaal kiezen. Die lezen we voor bij Rose op bed. Met June lazen we ook altijd voor (tot groep 5/6 geloof ik), maar tegenwoordig zitten we vooral bij haar te kletsen. En sinds kort hebben we de Engelse versie van Winnie the Pooh die we wel samen lezen: eerst voorlezen, dan nalezen en vervolgens samen vertalen.

Wat zijn de favoriete boeken van je kind(eren)?

May is dol op Knorretje. Ro en ik lachen daar weleens om: ze kan best weleens last hebben van een ochtendhumeur dus de titel van het boek is bijzonder toepasselijk. Daarnaast vindt ze het verhaal over De Kleine Walvis echt fantastisch. We hebben dat boek inmiddels echt ontelbaar vaak gelezen. Rose is dol op Jip en Janneke, Dikkie Dik en het Eigenwijze Eendje (wat haar ook op het lijf is geschreven).

June leest als gezegd vooral zelf. Ze vindt Jan, Jans en de Kinderen erg grappig en leest graag Dagboek van een Muts.

Welk boek vind je verschrikkelijk?

Eerlijk gezegd heb ik helemaal niets met Dikkie Dik. Ik vind het onmogelijk om leuk voor te lezen. Enige voordeel is dat de verhalen lekker kort zijn.

Welk boek lees jij het liefst voor?

Toen June jonger was vond ik Pluk van de Petteflet geweldig. Ik gaf ieder dier een eigen stemmetje. Ook Ibbeltje lees ik graag voor. Dat boek staat vol versjes waar ik dan weer mijn eigen melodietjes bij bedenk en we zaten vaak te lezen. Bovendien had Annie M.G. Schmidt een heel scherpe pen, haar soms subtiele humor is ook op volwassen leeftijd nog leuk. Op latere leeftijd hadden we veel plezier met de boeken van Superjuffie (een superheldin die niet alleen juf is, maar ook eieren in nood helpt) en de spannende avonturen die ze beleefde.

Welk boek las je als kind het liefst?

Ik was dol op Astrid Lindgren: Madieke en Liesbet en De kinderen van Bolderburen… Fantastisch geschreven en vol avonturen. En Enid Blyton vond ik ook fantastisch: Pitty die naar kostschool ging en over de Vijf Detectives.

Stimuleer je het lezen van kinderboeken?

Ja en nee. We willen het wel zoveel mogelijk uit de kinderen zelf laten komen, omdat je op lezen geen druk moet zetten. Dat werkt averechts. Aan de andere kant bieden we wel voldoende aan en krijgen ze met verjaardagen en/of feestdagen eigenlijk altijd wel een nieuw boek.

Hebben jullie een abonnement op de bieb?

Dat wel, maar ik moet helaas bekennen dat we nog maar één keer in de bibliotheek zijn geweest. Niet eens om een boek te lenen, maar voor mijn werk. Wil dat eigenlijk wel vaker gaan doen.

Welk onbekender kinderboek zou je anderen aanraden?

We kregen van mijn zusje ‘De Gele Ballon’ van Charlotte Dematons voor Kerst. In dit rijk geïllustreerde prentenboek staan geen woorden. Aan de achterkant staat uitgelegd wat precies de bedoeling is: op elke pagina staan een gele ballon, boef, blauwe auto en fakir op zijn rode tapijt. Dat lijkt makkelijk, maar zelfs als volwassene zit je soms een tijdje te zoeken. Behalve die elementen is het boek ideaal om woorden te oefenen en kinderen te laten ontdekken.

Wie is je favoriete kinderboekenschrijver/schrijfster?

Zijn er een paar: Nijntje en Annie M.G. Schmidt voor kleinere kinderen, Astrid Lindgren, Jacques Vriens en Carrie Slee voor oudere kinderen.

Gebruik je stemmetjes tijdens het lezen?

Wanneer het verhaal dat toe laat wel. Het grappige is dat de kinderen dat op een gegeven moment gaan overnemen als ze ‘meelezen’. Die piepstemmetjes van onze dreumes en peuter maken het dan extra schattig.

Wat is je beste voorleestip?

Breng het verhaal tot leven. Ik doe dat zelf door te wisselen in intonatie, voorleestempo en met het gebruik van stemmetjes. Beeld ook uit. ‘Daar, achter de boom, zagen de biggetjes een grote pluimstaart’ kan je bijvoorbeeld makkelijk nadoen door je hand boven je ogen te houden, te wijzen in de verte en een pluimstaart na te bootsen met een handbeweging.

Als je geen blogger bent, wat is jouw favoriete kinderboek?
Ik tag Marieke, Annemarel, Karin, Romy, Marijke,

Meisje leest met beer in haar boek – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

19 Replies to “Favoriete kinderboeken tag | Van Nijntje tot Superjuffie en Mees Kees

  1. Wat een leuke tag. Moet zeggen dat ik voor het laatst een kinderboek heb voorgelezen toen ik nog op de BSO werkte. Elke dag met een aantal kids om mij heen – heerlijk!

  2. Ik zou eigenlijk meer moeten gaan voorlezen voor de kids. Mijn ouders lazen nooit voor. Maar ik vond de oude sprookjes lees boeken erg leuk om te lezen

  3. Leuke TAG, ga hem van pikken denk ik. Ben gék op voorlezen en mijn kinderen vinden het ook geweldig. Ik vind Dikkie Dik ook niks. Kids vinden het super maar ik kan het ook maar niet leuk voorlezen. Hier is de Gigantosaurus favoriet van John Doodle. Ikzelf vind de boeken van kikker erg leuk om voor te lezen.

  4. Hier zijn ze nog steeds fan van Woezel en Pip, we hebben verschillende boekjes dus wisselen af. Ze vinden het inderdaad erg leuk als ik er een leuke opvoering van maak. Gebaren, stemmetjes ze vinden het geweldig. Lekker met z’n 3 op bed en dan de ander naar de eigen kamer brengen. Nog een knuffel een kusje en dan gaan ze lekker slapen.

  5. Vroeger las mijn moeder altijd de olijke tweeling aan mij voor. Voor mijn verjaardag kreeg ik dan 3 van zulke boeken maar ik las ze zelf niet, dat mocht mijn moeder doen.
    Liefs,
    Elles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge