Column | Vandaag zou hij 86 zijn geworden

vandaag 86

Eigenlijk was ik een beetje bang om deze blog te gaan schrijven. Vooral omdat ik wist dat hij heel veel tranen zou gaan kosten. Maar tegelijkertijd geloof ik dat ik er ook niet omheen kan. Vandaag zou mijn opa namelijk 86 jaar worden. En hoewel ik afgelopen weken steeds mijn verdriet een beetje opzij kon schuiven omwille van de kinderen, lukt me dat nu even niet meer.

Ineens sloeg het namelijk in als de bliksem: hij is er niet meer. Mijn lieve, vrijgevige opa, die ervoor zorgde dat je hoe dan ook met volle buik weer naar buiten liep. Die regelmatig wat toestopte om nog een ijsje te kunnen kopen voor de kinderen of gewoon, zomaar, omdat hij ervan genoot zijn dierbaren iets extra’s te geven. De man die op zijn 78e nog meehielp verhuizen naar ons eerste eigen stulpje na de breuk met Junes vader, die deuren schilderde en met vereende krachten een bank omhoog tilde in de praktisch onmogelijke hoek van ons trappenhuisje.

Hij stond elke dag klaar voor iedereen die in zijn hart zat, met volle overgave. Zijn verjaardag vierde hij het liefst buiten de deur: met zijn allen een dagje weg en afsluiting in een goed restaurant. Al moest hij er een complete bus voor afhuren; hij was nu eenmaal echt van het principe ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’.

De laatste avond dat hij nog bij kennis was, zaten we rond zijn bed. Zijn vermagerde hand rustte in die van mij en we maakten flauwe grapjes. Voor het eerst sinds tijden zag ik hem weer stralen en kreeg hij de sprankeling terug van vroeger. Hij wist dat hij de finale van het WK niet meer mocht meemaken, zijn verjaardag een dag voor ons zou worden om hem te herdenken en zijn vier zo geliefde achterkleinkinderen niet ouder mocht zien worden dan 1, 3, 3 en 11. Maar hij wist ook dat hij snel geen pijn meer zou voelen. En dat alleen dat telde voor ons op dat moment. Houden van betekent ook laten gaan. We moesten wel. Hij en wij.

Ik ben zo intens dankbaar voor de 34 jaren dat hij in mijn leven was. Dat June hem leerde kennen als haar opa en hij op zijn beurt enorm genoot van onze levendige oudste dochter. De momenten waarop hij in een deuk lag wanneer hij hoorde van de streken die onze peuters en neefje nu weer uithaalden en de grijns als hij vertelde over vroeger. En natuurlijk de onvoorwaardelijke hulp en steun die hij bood toen we verhuisden.

Mijn lieve opa’s… Ik raakte ze allebei kwijt in niet minder dan een week tijd. Vandaag herdenk ik ze allebei, met tranen door het gemis en een grote lach vanwege alle mooie herinneringen die ze me schonken. Twee bijzondere mannen die me belangrijke levenslessen leerden. Die zichzelf bleven tot het eind en kozen voor zichzelf op het moment dat het er echt toe deed.

Ze mogen niet meer bij ons zijn, maar liefde overstijgt alles.

Echte liefde is voor altijd.

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Sagid – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

4 thoughts on “Column | Vandaag zou hij 86 zijn geworden

  1. Beide opa’s in 1 week verliezen is niet niks. Zo veel mooie herinneringen, maar ook verdriet omdat er geen nieuwe herinneringen meer bij komen. Heel veel sterkte.. En ookal gaat het gepaard met tranen, schrijven is een fijne manier om je verdriet te voelen en het daarna weer een beetje los te kunnen laten.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten