fairtrade kerstkaarten

Fairtrade kerstkaarten | Geef kinderen uit Peru en India een kans!

FAIRTRADE KERSTKAARTEN – Kerstkaarten versturen is een traditie die ik graag in ere hou. Maar als je het dan toch doet, dan maar beter goed! Wij bestelden speciale fairtrade kerstkaarten die kinderen in Peru en India helpen een klein zakcentje bij te verdienen. Lees hier meer over dit prachtige initiatief.

The most wonderful time of the year

Sinterklaas is uitgezwaaid en ik kijk reikhalzend uit naar kerst. Ik vind het heerlijk: de donkere dagen, sfeerverlichting overal, kaarsjes in huis en natuurlijk kerstkaarten. Zoals ik wel eerder heb geschreven, ben ik dol op het ontvangen van echte post. Het versturen daarentegen is nog weleens problematisch: toen ik nog op de middelbare school zat, belandden veel geschreven kaarten in een hoekje. Dan kwam ik ze het jaar daarop pas weer tegen, wanneer ik eens sporadisch zin had mijn kamer op te ruimen.

Maar nu ben ik ouder en wijzer, toch?

Inmiddels ben ik inderdaad ouder, wijzer en natuurlijk stukken georganiseerder. Meestal althans. Met (kerst)kaarten wil het nog steeds weleens misgaan. Vooral als we geen postzegels in huis hebben, blijft hier en daar zo’n verloren kaart eenzaam wachten tot hij eindelijk op de post mag en belandt soms (ik schaam me best een beetje) uiteindelijk toch bij het oud papier. Ik baal dan altijd van mezelf en vind het verschrikkelijk onattent, maar dat blijkt niet genoeg om er daadwerkelijk iets aan te veranderen.

Online kerstkaarten?

Dit jaar gaan we dat dus allemaal anders aanpakken. Hoewel ik nog altijd een zwak heb voor handgeschreven kaarten, besloot ik dit jaar eens online te kijken. Misschien gaat het dan wel goed! Ik bestel mijn kaarten meestal online, dus was blij om te zien dat er tegenwoordig ook FairCards zijn: speciale kerstkaarten, bedrukt met een foto die gemaakt is door jongeren uit kansarme gebieden.

FairCards

Omdat ik dit initiatief van harte wil steunen, vertel ik graag wat de achterliggende gedachte is van deze kaarten. Tieners in India en Peru maken foto’s die op kerstkaarten verschijnen. Per verkochte kaart krijgen zij 50% van de winst, waarmee zij hun eigen huisvesting en onderwijs kunnen bekostigen. Bovendien verzorgt de organisatie FairMail hun ziektekostenverzekering, een fotografiecursus en begeleiding bij hun toekomstplannen. Zeker in het kader van de kerstgedachte ‘Vrede op aarde’ vind ik het een fijn idee iets voor een ander te kunnen doen. Ook al is het misschien een druppel op de gloeiende plaat volgens cynici; ik geloof oprecht nog steeds dat alle beetjes helpen.

kerstkaartenKerst en rood horen voor mij bij elkaar

Ik koos daarom voor de kaart hiernaast. Simpel, maar toch heel kerstig en vrolijk. Wat ik vooraf niet wist, is dat je dus ook kunt kiezen om een pakketje kaarten thuis te laten bezorgen inclusief postzegels. En omdat ik toch liever zelf mijn teksten schrijf, besloot ik toch maar voor deze optie te gaan. Dat geeft het allemaal net iets persoonlijkers dan gedrukte tekst. Omdat ik de zegeltjes erbij krijg, weet ik ook dat ze dit jaar gewoon straks bij de ontvanger thuis liggen en niet in een verloren hoekje. Win-win!

 

Ze zijn op de post

Om te voorkomen dat de kaarten met ons gezin meegaan naar 2017 heb ik ze gisteren maar meteen verstuurd. Kan ik dat in elk geval van mijn to do list strepen! En dan nu de kerstboom 🙂

Stuur (en ontvang) jij ook graag kerstkaarten?
En wat vind je van deze fairtrade kerstkaarten?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Dit blog is een samenwerking met Kaartwereld. Voor meer informatie over samenwerkingen verwijs ik je naar mijn Disclaimer.

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

3 Replies to “Fairtrade kerstkaarten | Geef kinderen uit Peru en India een kans!

 1. Beste Merel,

  Leuk dat je aandacht geeft aan FairMail’s fair trade kerstkaarten met foto’s gemaakt door onze Peruaanse en Indiase tienerfotografen! Daarmee help je ze om hun eigen onderwijs te betalen.

  Helaas is Kaartwereld ermee gestopt en dus ook met het aanbieden van FairCards. Gelukkig zijn ze nog wel te krijgen op Greetz.

  Groeten vanuit Peru! Peter

  1. Hoi Peter,

   Ik heb het artikel gewijzigd zodat lezers nu in elk geval de goede link te zien krijgen.
   Dank je wel voor de aanvulling! Mooi initiatief.

   Groeten, Merel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge