extreem kinderfeestje

Extreem kinderfeestje: waar ligt de grens?

Op TLC had je tijdelijk de serie Outrageous Kid Parties. Onbegrijpelijk, zo’n extreem kinderfeestje. Toen ik zelf ook aanwezig was op een feest dat voor mij alle grenzen overschreed, besloot ik erover te bloggen. Want is het allemaal nodig: zo’n eerste verjaardag waarop nog net geen reuzenrad in de achtertuin staat?

My extreme sweet 1st birthday

Een paar weekends terug waren we uitgenodigd op een feestje. De familie had een zaaltje afgehuurd, binnen bleek waarom. De rumoerige ruimte zat vol familie en bekenden van de jarige. Of misschien niet, ik was de anonieme +1 vandaag. Rechts van ons stond een authentieke popcornmaker zakjes te vullen voor de kinderen, verderop liep een goochelaar, ze hadden een clown gehuurd en buiten kon je op een springkussen. Links stonden lange tafels met banken opgesteld waar je kon eten. Topdrukte! We leken rond te lopen in zo’n over extreme aflevering van MTV’s My Sweet Sixteen, maar niets was minder waar: de jarige Jet werd één. Overigens kreeg ze wel een (speelgoed)auto, ironisch genoeg. Ik keek mijn ogen uit! Wat een extreem kinderfeestje.

Lees ook: Feestje bezoeken met je kinderen? 10 tips om vol te houden!

Moet het allemaal zo over the top?

Het lijkt wel de norm. Alles moet tegenwoordig groter, beter gekker. En matchen natuurlijk: stel je voor dat je een Hello Kitty taart serveert en vlaggetjes ophangt van k3? Ik voel me op zo’n verjaardag bezwaard om met een knuffeltje aan te komen zetten. Zelfs als het kind in kwestie überhaupt niet merkt dat je aanwezig bent geweest, laat staan wat je achterliet. Het voelt zo lullig. Zeker wanneer je bij vertrek een bak in handen gedrukt krijgt met allemaal leuke spulletjes voor de kinderen, waaronder potloodjes, douchegel, bord, beker en bestek, snoep en iets te drinken. En dat dus drie keer.

extreem kinderfeestje
Zo kan het toch ook? – Shutterstock

Ik weet niet goed wat ik ermee aan moet

Zeker niet als het kindje in kwestie hysterisch lijkt te worden van de drukte. Of als je achteraf hoort dat mensen schulden hebben gemaakt om een verjaardag zo gigantisch te kunnen vieren. Nou ja, ook als ze geen schulden maken, dan steken ze zich in de extreme kosten. Waarom? Vindt je kind het leuker en onvergetelijker als je gigantisch uitpakt? Volgens mij willen kinderen uiteindelijk het liefst vooral lekker spelen en als dat met zoveel mogelijk vriendjes kan is het prima.

Ja, ik hoor je denken. En jullie dan, met die surpriseparty?

Inderdaad, toen June tien werd hebben we een surpriseparty georganiseerd. Ik zou het snappen als je denkt dat ik wijs naar een ander, terwijl we zelf precies hetzelfde doen. De uitgaven waren natuurlijk veel meer dan aan een normaal kinderfeestje. Maar toch, we hebben het volgens mij niet te gek gemaakt. De zaalhuur was het duurst, verder verdeelden we de kosten onderling. En dat viel reuze mee eigenlijk: kinderen drinken vooral limonade, ouders koffie en thee (en dat zal bij de zaalhuur inbegrepen). Al met al kostte het ons zeker geen 500 of 1000 euro.

Extreme uiting van liefde

Ik weet ook wel dat ouders die zulke exorbitante feesten geven dat doen omdat ze hun kind het beste gunnen. Maar gevolg is wel dat mensen elkaar willen overtreffen, ook als je het eigenlijk niet betalen kunt. En als visite kan het ongemakkelijk voelen om een goedkoper cadeau te geven. Punt van mijn blog is vooral dat ik niet goed weet wat ik ermee aan moet. Natuurlijk, wat we niet hebben, geven we niet uit. Alleen zou ik het prettig vinden om me er niet zo oncomfortabel bij te voelen als ik binnenloop.

Heb jij je weleens ongemakkelijk gevoeld op zo’n extreem kinderfeestje dat eigenlijk too much was?

Ontnuchterend: het kan altijd extremer…

Kinderen in het zwembad – Shutterstock 

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

One Reply to “Extreem kinderfeestje: waar ligt de grens?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge