Opvoeden | Volle maan en 7 andere excuses voor je kinderen


VOLLE MAAN – Ik zal zelf gelijk het boetekleed aantrekken: ik merk dat ik soms een soort excuses bedenk om te verantwoorden waarom onze kinderen zich ‘misdragen’. Dat het hun karakter is, gaat er bij mij niet in. En zo gaat het bij veel andere ouders ook. Sommigen gaan daar trouwens verder in dan anderen, zoals je bij 3 kunt lezen. Maar zelfs ouders als ondergetekende, die hun kinderen liefkozend draakjes noemen of grappen maken over dat overweldigende temperament, kunnen er wat van. Welke excuses we gebruiken om duidelijk te maken dat de oorzaak buiten onze kinderen zelf ligt?

Excuses voor het gedrag van je kind

 1. Het is volle maan

  Wist je dat mensen zich vaker onprettig voelen rondom volle maan, agressie meer voorkomt dan normaal en ruzies sneller ontstaan? Hoewel dit nooit bewezen is, heb ik er zelf daadwerkelijk last van. Dit denk ik bij de kinderen terug te zien, of in elk geval klinkt het als plausibele verklaring.

 2. Mijn excuses, je merkt gewoon echt dat hij moe is!

  Terwijl Brent bloeddorstig de hersens van Tom inslaat, sla je het tafereel gade en vermoedt dat het komt omdat hij zijn middagdutje heeft overgeslagen. Dat moet wel. Als dit namelijk een karaktertrek blijkt te zijn, dan ben je behoorlijk ver van huis en dus is het prettig als je er een oorzaak voor kunt bedenken. En hoewel die vermoeidheid eigenlijk niet helemaal een smoes is (kinderen worden gewoon een stuk vervelender als ze doodop zijn), merk ik dat ik bij iedere vorm van wangedrag excuses zoek die samenhangt met een slechte (nacht)rust.

 3. Dat heeft ze dan van een ander kindje overgenomen

  Heel lang geleden, toen de oudste nog op de peuterspeelzaal zat, had ze zich eens misdragen met een vriendinnetje. Diens moeder keek de juf aan en zei: ‘Nou, zo ken ik haar helemaal niet. Dat moet ze dan toch echt van een ander hebben overgenomen.’ Ze keek mij daarbij kort, maar nadrukkelijk aan. ‘Nee, ik kan me gewoon niet voorstellen dat Lente bewust een ander kindje pijn deed.’ Zelf had ik ook weleens een dagje meegelopen in de groep. Dat Lente die keer behoorlijk fel tekeerging, liet ik maar in het midden. Er zijn mensen die het echt niet willen zien of erkennen.

 4. Dat doen ze thuis anders nooit

  Ik weet niet hoe jullie kinderen zijn, maar die van ons zijn buiten de deur meestal zo braaf dat niemand ons gelooft dat ze thuis de boel soms afbreken. Zodra wij zeggen: ‘Dat doet ze thuis nooit!’ kun je er donder opzeggen dat ze op school heel keurig en zelfstandig helpen met opruimen of zuinig omgaan met hun spullen. Doen alsof ze thuis engeltjes zijn en buiten de deur veranderen in monsters, gaat er bij mij niet in.

  excuses

 5.  Het is een fase, trekt wel bij

  Deze gebruik ik zelf heel vaak, vooral om mezelf moed in te prenten. De bijtfase van onze middelste bijvoorbeeld was geen pretje. En hoewel het uiteindelijk inderdaad van voorbijgaande aard bleek, had het zomaar eens anders kunnen zijn. Je weet het soms als ouder niet en je hoopt dan vooral heel hard dat het wegtrekt binnen nu een afzienbare tijd.

 6. Gelukkig is het ook weer niet zó erg!

  Kijkend naar het gezin van Jaylissa en Levi, slaak je een zucht van verlichting. Kijk, jouw kinderen luisteren ook niet altijd even best en kunnen zich op zijn tijd heus misdragen, want hé, zo eerlijk ben je echt wel. Maar Jaylissa en Levi, die zijn pas erg! Ze zijn brutaal, luisteren voor geen meter en zetten hun moeder midden op straat voor gek. Neemt niet weg dat die van jou er soms ook wat van kunnen, maar in verhouding valt het mee. En op de één of andere manier voelt dat best prettig.

 7. Hij zit nog niet op school

  Die heb ik ook vaker gehoord. Het idee erachter is dat een kind onder groepsdruk sneller bezwijkt en dan makkelijker ‘in de pas’ loopt. En dat klopt ook wel voor een deel: soms krijgt de juf iets voor elkaar, doordat andere kinderen in haar groep het ook doen. Zindelijkheid gaat bijvoorbeeld veel sneller wanneer de rest naar de wc gaat en ze van elkaar zien hoe het werkt.

 8. Ze praat nog niet

  Uit ervaring kan ik je vertellen dat je kindje dan weliswaar stopt met gillen, maar dit niet betekent dat de gesprekken per se makkelijker worden. Vanaf het moment dat onze middelste woorden gebruikte, begonnen de discussies namelijk. Maar goed, niet kunnen praten veroorzaakt frustraties en dus is dit een vrij legitiem excuus.

Meer weetjes over de invloed van volle maan op je kind

Het is nooit wetenschappelijk bewezen

Desalniettemin denk ik ook dat dit geen volledig uitsluitsel geeft. Sommige dingen zijn lastig te onderzoeken op een wetenschappelijke manier.

Maanziekte

De maan is een mystiek verschijnsel en er worden dan ook graag allerlei verschijnselen aan toegekend. Denk bijvoorbeeld aan een toename in zelfmoorden, agressie, ongelukken en geweld. Hiervoor ontbreekt wetenschappelijk bewijs, al menen ze in de horeca dat het wel te merken is.

Heftige dromen rondom volle maan

Iets dat wel wetenschappelijk bewijs kent, is de bewering dat mensen heftiger dromen rondom volle maan. Psycholoog Richard Wiseman deed onderzoek naar dromen en kwam hier eigenlijk per toeval achter. De dromen werden levendiger en fantasierijker naarmate de maan ook voller werd. Dat hangt samen met de volgende bewering.

We slapen minder goed bij volle maan

Uit Zwitsers onderzoek (2013) bleek dat we bij volle maan minder lang slapen en bovendien lichter, doordat de aanmaak van melatonine wordt verstoord.

Meer geboorten rondom volle maan?

Onderzoek wees uit dat deze bewering niet klopt. Rondom volle aan worden niet meer kinderen geboren. Dat idee bestaat vaak, doordat de dagen voor en na volle maan onbewust worden meegerekend. Ga maar na: als jij of je vriendin/vrouw met weeën naast je in de auto zit, kijk je niet zo nauwkeurig naar de maan toch? Dan lijkt hij al snel vol.

Conclusie

Hoewel de wetenschap me op geen enkele manier ondersteunt, ligt de kwestie van de volle maan gevoelsmatig toch anders. Ik geloof niet dat de maan je lijf beïnvloedt tijdens volle maand, zoals hij ook invloed heeft op eb en vloed. Dat hangt namelijk samen met de afstand tot de aarde; de stand van de maan heeft daar niets mee te maken.

Maar aan de andere kant merk ik vaak aan mijn lijf dat het volle maan moet zijn. En dat klopt eigenlijk altijd wel. Dan is het dus niet zo dat ik vooraf weet dat het weer zover is en me daaraan aanpas. Eerder andersom: ik voel me snel geïrriteerd en dan blijkt het inderdaad volle maan te zijn. Waar de waarheid ook ligt, dat de maan de mensheid al eeuwen bezig houdt, mag duidelijk zijn.

Gebruik jij weleens excuses voor het gedrag van je kind, zoals de volle maan?

afbeelding1 en afbeelding 2 zijn afkomstig van Shutterstock.

Bronnen: 

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

6 thoughts on “Opvoeden | Volle maan en 7 andere excuses voor je kinderen

 1. Het moe-zijn gebruik ik ook wel eens. Het is gewoon zo dat als Lenne niet goed geslapen heeft ‘s nachts of in de namiddag, dat je dat merkt aan haar gedrag.

 2. Of het een excuus is of niet, maar bij weersveranderingen zijn kinderen vaak drukker, zo is iig merkbaar op school!
  Ook rond de feestdagen merk en voel je veel spanning, net als voor de zomervakantie, wanneer je merkt dat kinderen toe zijn aan een paar weken vrij!

  1. Ja haha ik zeg inderdaad best vaak: ‘O zeker storm op komst’ als ze vervelend doen. Vaak klopt het wel. En anders zijn ze moe 😉
   En rond de feestdagen etc. stuiteren ze alle kanten op. Heerlijk, nu december er weer aan komt 🙂

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: